Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • PLN leder ny koalition

   Parlamentet godkänner den nya regeringen under ledning av förre försvarsministern Nicolae Ciucă från liberala PLN. I koalitionen ingår också socialdemokratiska PSD  och den ungerska minoritetens parti UDMR. Om 18 månader är det meningen att Ciucă ska ersättas som regeringschef av PSD:s Marcel Ciolacu. 

  • Forna rivaler överens om regering

   Liberala PLN och socialdemokratiska PSD kommer överens om att bilda en ny regering tillsammans med den ungerska minoritetens parti UDMR. PSD var det parti som tog initiativ till att avsätta den tidigare PLN-ledda regeringen (se 5 oktober), men nu har partierna slutit fred och ska enligt avtalet turas om att besätta posten som regeringschef fram till det ordinarie valet 2024. 

  • Andra försöket att bilda regering misslyckas

   Försvarsminister Nicolae Ciucă från PLN meddelar att han ger upp försöken att bilda regering. "Jag hade hoppats kunna hitta en lösning men den matematiska verkligheten är den som vi alla känner till", säger Ciucă i en kommentar.

  • Oktober

  • Regeringsbildare får nobben

   Parlamentet röstar nej till det regeringsförslag som Dacian Cioloș lagt fram. Cioloș från partiet USR-PLUS utsågs till regeringsbildare av president Iohannis en vecka tidigare. Han var regeringschef 2015 till 2017 och har tidigare varit jordbruksminister. Dagen därpå ger Iohannis landets försvarsminister, general Nicolae Ciucă, uppdraget att försöka bilda regering. Ciucă tillhör regeringspartiet PLN och väntas kunna samla större stöd än Cioloș.

  • Smittan når rekordnivåer

   Den 20 oktober slås ett nytt rekord i smittspridning när över 18 600 nya fall registreras under ett dygn och 561 personer avlider till följd av covid-19. Det är lika med en avliden var tredje minut. Sjukhusen är överbelagda och regeringen har börjat skicka patienter till grannlandet Ungern för vård. Andelen vaccinerade är en av de lägsta i EU. Bara runt 30 procent av rumänerna har vaccinerat sig.  

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0