Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juli

  • Minister avgår efter vårdhemsskandal

   Arbetsmarknads- och socialminister Marius Budăi avgår sedan det avslöjats att intagna på ett stort antal vårdhem i landet utsatts för grov vanvård. Utredare har funnit att flera vårdhem drivits av personer knutna till organiserad brottslighet. Värst var förhållandena på tre hem i utkanten av huvudstaden Bukarest där omkring 100 personer hittats slagna, utan mat och mediciner. Fyra personer har gripits och 11 har placerats i husarrest. Missförhållandena avslöjades under 2022 av en frivilligorganisation vars larm följdes upp av medierapporter.

  • Juni

  • PSD tar över premiärministerposten

   Premiärminster Nicolae Ciucă från det liberala partiet PLN lämnar över stafettpinnen till Marcel Ciolacu från socialdemokratiska PSD enligt den plan för maktdelning som de två ledande partierna i den styrande koalitionen kommit överens om. Enligt planen skulle skiftet på premiärmininsterposten ha ägt rum den sista maj men en ovanligt omfattande lärarstrejk i landet försenade bytet. Marcel Ciolacu ska nu vara regeringschef fram till nästa val i början av nästa år. 

 • 2022

  • December

  • Rumänien får nobben om Schengen

   Rumäniens förhoppningar om att komma med i Schengensamarbetet släcks när Österrike lägger in sitt veto. Länder inom Schengen har inga gränskontroller mot varandra och Österrike uppger som skäl att landet riskerar att drabbas av ett stort inflöde av asylsökande om Rumänien kommer med i samarbetet. Rumänien reagerar med stor besvikelse. Landets inrikesminister Lucian Bode replikerar att det inte går några stora flyktingströmmar via Rumänien. Rumänien ansökte tillsammans med Bulgarien som fick grönt ljus av Österrike men som stoppades av ett veto från Nederländerna.       

  • November

  • EU avslutar särskild övervakning

   EU-kommissionen meddelar att Rumänien nu uppfyllt alla krav på åtgärder mot korruption och juridiska reformer som landet underkastades vid EU-inträdet 2007 genom det speciella övervakningsprogrammet Cooperation and Verification Mechanism, CVM. Beskedet innebär att kommissionen avslutar sin särskilda tillsyn av Rumänien.    

  • Oktober

  • Försvarsministern avgår efter kritiserat utspel om Ukraina

   Försvarsminister Vasile Dîncu meddelar att han avgår från sin post. Beskedet kommer efter en storm av kritik mot Dîncu sedan han på sociala medier pläderat för att USA och Nato borde förhandla med Ryssland för att uppnå fred i Ukraina. Även hans eget parti socialdemokratiska PSD har kritiserat Dîncus hållning . Själv anger Dîncu samarbetssvårigheter med president Klaus Iohannis som skäl för sin avgång.      

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0