Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Oppositionen vinner parlamentsval

   Parlamentsvalet slutar med seger för oppositionen. Socialdemokratiska PSD får närmare 30 procent av rösterna enligt preliminära resultat och blir största parti i båda parlamentets kamrar. Regerande PNL kommer tvåa med drygt 25 procent av rösterna. Trea blir mittenalliansen USR-Plus som får drygt 15 procent. Valdeltagandet är rekordlågt, runt 33 procent, vilket är den lägsta siffran sedan kommunismens fall 1989.  

  • September

  • Regeringspartiet fram i lokalval

   Rumänerna går till valurnorna för att välja representanter till regionala och lokala församlingar. Det liberala regeringspartiet PNL gör bra ifrån sig och vinner totalt sett flest representanter i regionala och lokala församlingar medan det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSD, går bakåt. PSD lyckas dock vinna fler borgmästarposter än PNL. Valet blir också en framgång för den nya center-höger-alliansen USR-PLUS som tar kontroll över storstäder som Brasov och Timisoara. Både PLN och USR-PLUS står bakom Nicușor Dan, som vinner borgmästarvalet i Bukarest. Valdeltagandet uppgår till 47 procent.

  • Val planeras till december

   Premiärminister Ludovic Orban meddelar att parlamentsval kommer att hållas den 6 december trots den pågående coronapandemin. Orban hänvisar till att vallagarna gör det omöjligt att senarelägga valet.   

  • Augusti

  • Misstroendeomröstning avstyrd

   En planerad misstroendeomröstning mot regeringen ställs in eftersom inte tillräckligt många parlamentsledamöter infinner sig. Omröstningen hade initierats av det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSD, som anser att regeringen använt coronapandemin som en förevändning för att begränsa medborgarnas friheter överdrivet mycket. Fem av PSD:s ledamöter hör till dem som inte dyker upp vid omröstningen vilket får partiledaren Marcel Ciolacu att hota med uteslutning.

  • Maj

  • Undantagstillståndet hävs

   Undantagstillståndet som varit i kraft sedan i mars hävs men många restriktioner blir kvar. Affärer förutom stora köpcenter, tillåts öppna igen liksom hårsalonger, tandläkarmottagningar, museum och hotell. Restauranger, barer och skolor förblir stängda och mer än tre personer får inte träffas samtidigt. Munskydd blir obligatoriskt på allmänna transporter och i affärer. Regeringen har iscensatt ett första åtgärdspaket för att hjälpa företag och anställda att hantera situationen och planerar nu andra insatser för att stimulera ekonomin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0