Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Regeringen utmanas men sitter kvar

   Regeringen överlever en misstroendeomröstning som initierats av socialdemokratiska PSD med stöd av det högerpopulistiska partiet AUR. 201 ledamöter röstar för förslaget men det hade krävts ytterligare 33 röster för att fälla regeringen. PSD anklagar regeringen för att föra en felaktig ekonomisk politik. Under 2020 sjönk landets BNP med nästan 4 procent och kritikerna menar att regeringen gör vanliga rumäner fattiga genom ”frysa löner och pensioner”. Regeringen avvisar anklagelserna och säger att den är på väg att modernisera landet genom att satsa stora summor på vägbyggen och annan infrastruktur.

  • April

  • Rysk diplomat utvisas

   Utrikesdepartementet meddelar att den biträdande militärattachén vid ryska ambassaden i Bukarest betraktas som spion och kommer att utvisas. Premiärminister Florin Cîțu säger att utvisningen inte nödvändigtvis ska sättas i samband med vad som hänt i andra länder. En vecka tidigare utvisade Tjeckien 18 ryska diplomater som ansågs vara spioner (se TJECKIEN: kalendarium). I samband med detta uppmanade Tjeckien andra länder att i solidaritet göra samma sak. Uppmaningen hörsammades av Slovakien och de baltiska staterna.

  • Hälsoministern avskedas

   Hälsominister Vlad Voiculescu får sparken. Premiärminister Florin Cîțu anger ingen direkt anledning men regeringens hantering av pandemin har fått mycket kritik och Cîțu säger att det är viktigt att de statliga institutionerna har allmänhetens förtroende. Enligt nyhetsbyrån Reuters har pandemin hittills krävt över 25 600 rumäners liv. Voiculescu tillhör koalitionen USR-Plus som sitter i regeringen med PNL och avskedandet väcker ont blod hos Voiculescu partikamrater. Dan Barna som är en av USR-Plus ledare går så långt att han säger att Cîțu inte längre har koalitionens förtroende.   

  • Februari

  • Skolor öppnar igen

   President Iohannis meddelar att de flesta skolor ska öppna från måndagen den 8 februari. Skolorna har varit stängda sedan mars förra året med undantag för en kort period under hösten innan andra vågen av smitta slog till. Att skolorna varit stängda under så lång tid får särskilt negativa effekter i Rumänien där många skolbarn saknar privata datorer och/eller internetuppkoppling vilket gjort distansundervisning omöjlig. Exakt vilka skolor som kommer att öppnas avgörs utifrån smittläget i respektive område.     

  • Januari

  • Fängslad politiker utreds för nytt brott

   Antikorruptionsbyrån DNA meddelar att socialdemokraternas tidigare partiledare Liviu Dragnea utreds för fler brott. Dragnea var tidigare en av landets mest inflytelserika politiker men sitter sedan 2019 fängslad för maktmissbruk. I det nya fallet misstänks Dragnea ha använt sitt inflytande som politiker för att skaffa sig otillbörliga förmåner. Dragnea ska ha förmått en rumänsk affärsman att bland annat betala drygt 200 000 euro för en biljett åt Dragnea till president Trumps installation 2017 och en efterföljande middag med Trump. I gengäld fick affärsmannen jobb som Rumäniens konsul i Bonn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0