Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Mars

  • Rumänien släpps in i Schengen

   Efter tretton år av väntan blir Rumänien en del av Schengenområdet när alla gränskontroller rörande sjöfart och flygtrafik tas bort. Gränskontrollerna på land blir dock kvar tills vidare på grund av motstånd från Österrike som fruktar ett inflöde av flyktingar från Rumänien om gränserna öppnas. Diskussionerna om landgränserna kommer att fortsätta under 2024 (se även 31 december 2023).

 • 2023

  • December

  • Rumänien beviljas partiellt inträde i Schengen

   EU meddelar att Rumänien och Bulgarien kommer att integreras stegvis i Schengenområdet i slutet av mars 2024. Rumänien och Bulgarien fick redan 2011 klartecken av EU-kommissionen att gå med i Schengensamarbetet men Österrike lade in sitt veto med motiveringen att det skulle innebära ett ökat inflöde av illegala flyktingar från de två länderna. Österrikes motstånd har bestått genom åren men nu är EU-länderna eniga om att häva kontrollerna vid Bulgariens och Rumäniens luft- och sjögränser från och med den 31 mars. Diskussioner om att öppna även landgränserna kommer att fortsätta under 2024.

  • September

  • Nedfall från ryska drönare skapar oro vid gränsen

   Rumänien utvidgar sin flygförbudszon längs gränsen mot Ukraina sedan delar från ryska drönare för tredje gången fallit ned på rumänskt territorium. Rumänien och Ukraina delar gräns längs floden Donau där den ukrainska hamnstaden Izmail utgör mål för ryska anfall. Redan tidigare har Rumänien skärpt sin övervakning längs gränsen och rumänska soldater har börjat bygga skyddsrum i gränsområdet.

  • Juli

  • Minister avgår efter vårdhemsskandal

   Arbetsmarknads- och socialminister Marius Budăi avgår sedan det avslöjats att intagna på ett stort antal vårdhem i landet utsatts för grov vanvård. Utredare har funnit att flera vårdhem drivits av personer knutna till organiserad brottslighet. Värst var förhållandena på tre hem i utkanten av huvudstaden Bukarest där omkring 100 personer hittats slagna, utan mat och mediciner. Fyra personer har gripits och elva har placerats i husarrest. Missförhållandena avslöjades under 2022 av en frivilligorganisation vars larm följdes upp av medierapporter.

  • Juni

  • PSD tar över premiärministerposten

   Premiärminster Nicolae Ciucă från det liberala partiet PLN lämnar över stafettpinnen till Marcel Ciolacu från socialdemokratiska PSD enligt den plan för maktdelning som de två ledande partierna i den styrande koalitionen kommit överens om. Enligt planen skulle skiftet på premiärmininsterposten ha ägt rum den sista maj men en ovanligt omfattande lärarstrejk i landet försenade bytet. Marcel Ciolacu ska nu vara regeringschef fram till nästa val i början av nästa år. 

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0