
Rumänien
Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2022
-
December
-
Rumänien får nobben om Schengen
Rumäniens förhoppningar om att komma med i Schengensamarbetet släcks när Österrike lägger in sitt veto. Länder inom Schengen har inga gränskontroller mot varandra och Österrike uppger som skäl att landet riskerar att drabbas av ett stort inflöde av asylsökande om Rumänien kommer med i samarbetet. Rumänien reagerar med stor besvikelse. Landets inrikesminister Lucian Bode replikerar att det inte går några stora flyktingströmmar via Rumänien. Rumänien ansökte tillsammans med Bulgarien som fick grönt ljus av Österrike men som stoppades av ett veto från Nederländerna.
-
-
Oktober
-
Försvarsministern avgår efter kritiserat utspel om Ukraina
Försvarsminister Vasile Dîncu meddelar att han avgår från sin post. Beskedet kommer efter en storm av kritik mot Dîncu sedan han på sociala medier pläderat för att USA och Nato borde förhandla med Ryssland för att uppnå fred i Ukraina. Även hans eget parti socialdemokratiska PSD har kritiserat Dîncus hållning . Själv anger Dîncu samarbetssvårigheter med president Klaus Iohannis som skäl för sin avgång.
-
Juli
-
EU når kompromiss om minskad gasanvändning
Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.
-
EU stoppar guld från Ryssland
EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.
-
Maj
-
EU slutar köpa rysk olja
EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.