Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Dăncilă ny ledare för PSD

   Vid en extrainkallad partikongress väljs premiärminister Viorica Dăncilă till ny partiledare för socialdemokratiska PSD. Dăncilă ersätter Liviu Dragnea som sedan i juni avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för maktmissbruk. Dragneas falang inom partiet ställde sig bakom en annan kandidat, Șerban Nicloae, men denne förlorade både mot Dăncilă och vänsterfalangens kandidat Liviu Pleșoianu, ett tecken på att Dragneas inflytande över partiet försvagats.

  • Försök fälla regeringen misslyckas

   Regeringen överlever en misstroendeomröstning som initierats av oppositionen. Motionen om misstroende stöds av 200 ledamöter. För att fälla regeringen hade det krävts 233 röster. Antalet parlamentsledamöter som röstar för motionen är emellertid betydligt fler denna gång än vid de två misstroendeomröstningar som hölls under 2018. Då röstade 166 respektive 161 ledamöter för ett fällande.

  • Pakt mot urholkade korruptionslagar

   President Iohannis och ledarna för de största oppositionspartierna skriver under ett nationellt avtal om att revidera lagar och dekret som berör rättsväsendet. Syftet är att riva upp de förändringar som regeringen drivit igenom under de senaste åren och som bland annat inneburit minskad makt för åklagarna och förkortade straff för korruptionsbrott. De partier som undertecknar avtalet – Nationella liberala partiet, Unionen rädda Rumänien, För Rumänien och Folkrörelsepartiet – förbinder sig att implementera resultatet av folkomröstningen den 26 maj samt följa EU:s och Europarådets rekommendationer på det rättsliga området. Regeringspartierna socialdemokratiska PSD och Alliansen av liberaler och demokrater (Alde) väljer att stå utanför pakten.

  • Regeringen backar om kritiserade reformer

   Premiärminister Viorica Dăncilă besöker Bryssel och bekräftar att regeringen nu bytt fot och inte längre strävar efter att genomföra de rättsreformer som EU så kraftigt kritiserat (se 22 januari och 19 februari). Dăncilă tog avstånd från reformerna redan efter föregående veckas stora motgångar för regeringspartiet PSD. Partiet led nederlag både i valet till EU-parlamentet och genom en folkomröstning där de röstande motsatte sig reformerna. Samtidigt fängslades partiledaren Liviu Dragnea som ansågs ligga bakom reformpaketet i syfte att rädda sitt eget skinn. EU välkomnar regeringens nya linje. Dagarna efter förtydligar Dăncilă budskapet och säger att ”rättsfrågorna inte längre står på regeringens dagordning. Istället ska regeringen ägna sig åt frågor som medborgarna prioriterar, såsom hälsovård, utbildning och infrastruktur.”   

  • Maj

  • Regeringspartiets ledare fängslad

   Liviu Dragnea, ledare för det regerande Socialdemokratiska partiet (PSD) sätts i fängelse sedan Högsta domstolen avslagit hans överklagande. I juni 2018 dömdes Dragnea till fängelse för maktmissbruk eftersom han ordnat låtsasjobb på en statlig institution åt två kvinnor som i själva verket jobbade för partiet. Premiärminister Viorica Dăncilă övertar posten som partiledare till dess en efteträdare till Dragnea kan utses.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0