Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • Ekonom får uppdrag bilda regering

   President Klaus Iohannis utser ekonomen Florin Cîțu till ny regeringsbildare sedan både författningsdomstolen och parlamentet sagt nej till Orban Ludovic som avsattes genom en misstroendeomröstning 5 februari men som utnämndes till regeringsbildare dagen därpå. Florin Cîțu tillhör samma parti som Orban, det liberala PNL,  och oppositionen menar att det inte är seriöst av Iohannis att utnämna honom. Orbans utnämning ifrågasattes av författningsdomstolen som påpekade att varje utnämning måste ha som syfte att vinna en parlamentarisk majoritet. När Orban försökte få sin regering godkänd bojkottade delar av oppositionen omröstningen oich därmed fick han inte tillräckligt med stöd.

  • Minoritetsregeringen avgår

   Efter bara tre månader vid makten avsätts LudovicOrbans minoritetsregering genom ett misstroendevotum i parlamentet. 261 av parlamentets 465 ledamöter röstar för motionen om misstroende som lagts fram av socialdemokratiska PSD för att stoppa regeringens planer på att införa två valomgångar vid lokala val, en förändring som PSD bedömer skulle missgynna partiet. Lokala val ska hållas i juni 2020. Dagen efter omröstningen utses Orban åter till regeringsbildare av president Klaus Iohannis. Både Orban och Iohannis har uttalat sig för ett nyval men något sådant kan inte utlysas innan åtminstone två försök att bilda regering har fallerat.   

  • Januari

  • Rumänien bryter mot EU:s budgetregler

   Finansminister Florin Cîțu meddelar att budgetunderskottet 2019 ökade från planerade 2,8 procent av BNP till 4,6 procent. Därmed hamnar Rumänien bortom den gräns på 3 procents budgetunderskott som EU har satt upp. Det innebär att landet nu ställs under noggrann övervakning. Cîțu anklagar den förra regeringen för den uppkomna situationen, bland annat genom att ha höjt lönerna inom den offentliga sektorn. Den förra regeringen beslutade också att pensionerna ska höjas från september 2020. IMF varnar nu för att denna reform riskerar att späda på budgetunderskottet. 

 • 2019

  • November

  • PSD byter ledare efter valnederlaget

   Efter nederlaget i presidentvalet mot Klaus Iohannis lämnar PSD:s ordförande Viorica Dăncilă in sin avskedsansökan. Ett antal av dem som tillhört partitoppen följer hennes exempel. Marcel Ciolacu utses till tillfällig partiledare.

  • President Iohannis omvald

   Klaus Iohannis vinner en överlägsen seger i andra omgången av presidentvalet. När 95 procent av rösterna är räknade har Iohannis fått 63 procent av rösterna medan PSD-ledaren och förre premiärministern Viorica Dăncilă landar på 37 procent. Det är det sämsta resultatet någonsin för PSD som dominerat Rumäniens politik sedan kommunismens fall 1989. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0