Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • President Iohannis omvald

   Klaus Iohannis vinner en överlägsen seger i andra omgången av presidentvalet. När 95 procent av rösterna är räknade har Iohannis fått 63 procent av rösterna medan PSD-ledaren och förre premiärministern Viorica Dăncilă landar på 37 procent. Det är det sämsta resultatet någonsin för PSD som dominerat Rumäniens politik sedan kommunismens fall 1989. 

  • President Iohannis vinner första omgången av presidentvalet

   President Klaus Iohannis går mot en klar seger i första rundan av presidentvalet. När resultaten från 90 procent av vallokalerna kommit in har Iohannis fått 36 procent av rösterna. Hans främsta utmanare, den förre regeringschefen Viorica Dăncilă från socialdemokratiska PSD, har fått 24 procent. Iohannis, som har en bakgrund i det liberala partiet PNL, och Dăncilă har länge legat i luven på varandra. På tredje plats kommer Dan Barna från det nybildade partiet Unionen rädda Rumänien (USR) med 13 procent. Totalt ställde 14 personer upp i valet. Eftersom ingen av kandidaterna lyckades nå mer än 50 procent av rösterna hålls en andra avgörande valomgång mellan Iohannis och Dăncilă den 24 oktober.

  • Grönt ljus för ny EU-kommissionär

   EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von Leyen accepterar den nytillträdda regeringens förslag till EU-kommissionär: Adina Vălean, EU-parlamentariker och medlem av det regerande Nationella liberala partiet. Ingen av de kandidater som den tidigare regeringen, ledd av socialdemokratiska PSD, föreslog blev godkänd.

  • Minoritetsregering godkänd

   Parlamentet röstar för att godkänna en minoritetsregering med Nationella liberala partiets ledare Ludovic Orban som regeringschef. 240 av de 465 parlamentsledamöterna röstar jag till att stödja den nya regeringen. Det förra regeringspartiet PSD bojkottar omröstningen.     

  • Oktober

  • Omstridd åklagare får toppjobb i EU

   Europaparlamentet meddelar att Laura Codruţa Kövesi blir ny chef för EU:s nya åklagarmyndighet European Public Prosecutors Office (Eppo) som ska utreda misstänkt korruption rörande EU:s budget. Kövesis kandidatur mötte hårt motstånd från den nyligen avsatta PSD-regeringen. Innan hon avsattes som chef för den rumänska antikorruptionsenheten i juli 2018 hade Kövesi gjort sig känd som en effektiv chef. Hundratals politiker lagfördes för korruptionsbrott. Regeringen menade dock att hon gick för långt i förhållande till sina befogenheter och svärtade ned Rumäniens rykte.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0