Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • December

  • Rumänien beviljas partiellt inträde i Schengen

   EU meddelar att Rumänien och Bulgarien kommer att integreras delvis i Schengenområdet i slutet av mars 2024. Rumänien och Bulgarien nekades i slutet av 2022 att ingå i det stora Schengenområdet där invånarna kan resa fritt utan kontroll vid de inre gränserna. Rumäniens ansökan stoppades av ett veto från Österrike, som hävdade att landet måste ta emot ett oproportionerligt antal papperslösa invandrare till följd av dåligt skyddade yttre Schengengränser. Nu är EU-länderna emellertid eniga om att häva kontrollerna vid de två ländernas luft- och sjögränser från och med den 31 mars. Diskussioner om att öppna även landgränserna kommer att fortsätta under 2024.

  • September

  • Nedfall från ryska drönare skapar oro vid gränsen

   Rumänien utvidgar sin flygförbudszon längs gränsen mot Ukraina sedan delar från ryska drönare för tredje gången fallit ned på rumänskt territorium. Rumänien och Ukraina delar gräns längs floden Donau där den ukrainska hamnstaden Izmail utgör mål för ryska anfall. Redan tidigare har Rumänien skärpt sin övervakning längs gränsen och rumänska soldater har börjat bygga skyddsrum i gränsområdet.

  • Juli

  • Minister avgår efter vårdhemsskandal

   Arbetsmarknads- och socialminister Marius Budăi avgår sedan det avslöjats att intagna på ett stort antal vårdhem i landet utsatts för grov vanvård. Utredare har funnit att flera vårdhem drivits av personer knutna till organiserad brottslighet. Värst var förhållandena på tre hem i utkanten av huvudstaden Bukarest där omkring 100 personer hittats slagna, utan mat och mediciner. Fyra personer har gripits och elva har placerats i husarrest. Missförhållandena avslöjades under 2022 av en frivilligorganisation vars larm följdes upp av medierapporter.

  • Juni

  • PSD tar över premiärministerposten

   Premiärminster Nicolae Ciucă från det liberala partiet PLN lämnar över stafettpinnen till Marcel Ciolacu från socialdemokratiska PSD enligt den plan för maktdelning som de två ledande partierna i den styrande koalitionen kommit överens om. Enligt planen skulle skiftet på premiärmininsterposten ha ägt rum den sista maj men en ovanligt omfattande lärarstrejk i landet försenade bytet. Marcel Ciolacu ska nu vara regeringschef fram till nästa val i början av nästa år. 

 • 2022

  • December

  • Rumänien får nobben om Schengen

   Rumäniens förhoppningar om att komma med i Schengensamarbetet släcks när Österrike lägger in sitt veto. Länder inom Schengen har inga gränskontroller mot varandra och Österrike uppger som skäl att landet riskerar att drabbas av ett stort inflöde av asylsökande om Rumänien kommer med i samarbetet. Rumänien reagerar med stor besvikelse. Landets inrikesminister Lucian Bode replikerar att det inte går några stora flyktingströmmar via Rumänien. Rumänien ansökte tillsammans med Bulgarien som fick grönt ljus av Österrike men som stoppades av ett veto från Nederländerna.       

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0