Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Regeringen bortröstad av parlamentet

   Regeringen fälls i en misstroendeomröstning när en majoritet av parlamentets ledamöter röstar för motionen om misstroende som lagts fram av socialdemokratiska PSD. Motionen stöds också av alliansen USR-Plus som lämnade regeringsarbetet i september i protest mot premiärminister Florin Cîțu (se 6 september). Även högerpopulistiska AUR röstar för motionen. President Iohannis har nu som uppgift att föreslå en ny regeringschef. Om det misslyckas tre gånger kan han utlysa nyval.

  • September

  • Regeringsparti hoppar av

   Pressen på premiärminister Florin Cîțu att avgå ökar när sex ministrar som tillhör alliansen USR-PLUS lämnar sina platser i regeringen. Missnöjet med Cîțu erupterade när han sparkade en minister från USR-PLUS den 1 september. Ministern hade vägrat att godkänna en kontroversiell plan värd tio miljarder euro för utvecklingsprojekt på lokal nivå. Cîțus belackare hävdar att han tänker använda satsningarna för att köpa lokala politikers lojalitet och på så sätt stärka sin ställning inom regeringspartiet PNL. USR-PLUS säger att partiet vill fortsätta vara en del i regeringskoalitionen men under en annan premiärminister. Tidigare har USR-PLUS försökt initiera en misstroendeomröstning riktad mot Cîțu men försöket fallerade på procedurfrågor.

  • Juli

  • Socialistpartiets exledare släppt ur fängelse

   Liviu Dragnea, tidigare en av landets mest inflytelserika politiker och ledare för Socialistpartiet,  släpps ur fängelset. Dragnea har när han friges avtjänat drygt två av de tre och ett halvt år han dömts till för maktmissbruk (se Maj 2019). Problemen är dock inte över för Dragnea som utreds för två andra brott (se Januari 2021).

  • Juni

  • Regeringen utmanas men sitter kvar

   Regeringen överlever en misstroendeomröstning som initierats av socialdemokratiska PSD med stöd av det högerpopulistiska partiet AUR. 201 ledamöter röstar för förslaget men det hade krävts ytterligare 33 röster för att fälla regeringen. PSD anklagar regeringen för att föra en felaktig ekonomisk politik. Under 2020 sjönk landets BNP med nästan 4 procent och kritikerna menar att regeringen gör vanliga rumäner fattiga genom ”frysa löner och pensioner”. Regeringen avvisar anklagelserna och säger att den är på väg att modernisera landet genom att satsa stora summor på vägbyggen och annan infrastruktur.

  • April

  • Rysk diplomat utvisas

   Utrikesdepartementet meddelar att den biträdande militärattachén vid ryska ambassaden i Bukarest betraktas som spion och kommer att utvisas. Premiärminister Florin Cîțu säger att utvisningen inte nödvändigtvis ska sättas i samband med vad som hänt i andra länder. En vecka tidigare utvisade Tjeckien 18 ryska diplomater som ansågs vara spioner (se TJECKIEN: kalendarium). I samband med detta uppmanade Tjeckien andra länder att i solidaritet göra samma sak. Uppmaningen hörsammades av Slovakien och de baltiska staterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0