Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Rumänien tar ledartröjan i EU

   Rumänien tar över efter Österrike som ordförande för EU:s ministerråd för sex månader framöver. Därmed kommer Rumänien att leda EU under en turbulent tid då Storbritannien enligt planerna ska lämna EU.  Några dagar innan Rumänien tillträder har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en tidningsintervju uttryckt tvivel om huruvida Rumänien är redo för uppgiften. Rumäniens regering och EU har under året som gått kommit på kollisionskurs när det gäller regeringens försök att reformera landets rättsväsen (se Juni 2018). I intervju säger Juncker att Rumänien tekniskt sett är väl förberett för ordförandeskapet men att landet inte förstått vad som krävs för att leda medlemsländerna i EU.  "Att vara ordförande i EU kräver att man är villig att lyssna på andra och sätta sina egna åsikter i andra hand. Jag har tvivel när det gäller detta" säger Juncker till den tyska tidningen Die Welt. 

 • 2018

  • November

  • EU-kommissionen kritiserar rättsreformer

   I en kritisk rapport konstaterar EU-kommissionen att Rumänien har utvecklats bakåt när det gäller rättsreformer. Regeringen uppmanas att omedelbart återuppta kampen mot korruption och säkra rättsväsendets oberoende. Kommissionens vice ordförande Frans Timmermans säger att Rumäniens regering bör ta tillbaka de nya reglerna för tillsättning av domare och inte genomföra de förändringar i brottsbalken som EU tidigare kritiserat (se 12 oktober och 19 juni).

  • Oktober

  • Justitiministern till attack mot riksåklagaren

   Justitieminister Tudorel Toader ber president Iohannis att avskeda riksåklagare Augustin Lazăr. Ministern presenterar en rapport i vilken Lazăr anklagas för att attackera parlamentet och regeringen genom att försvara fel som begåtts av åklagare i antikorruptionsmål. Lazăr kallar rapporten ett hot mot åklagarnas oberoende. Ministerns försök att få riksåklagaren avsatt kommer bara en vecka efter det att Lazăr kritiserat nya regler för tillsättning av åklagare. Konflikten mellan regeringen och rättsväsendet har pågått en längre tid. I juli avskedades chefen för landets korruptionsenhet, Laura Codruţa Kövesi. Under hennes ledning fälldes många uppsatta personer för mutbrott. Regeringen anser att antikorruptionsutredarna går för hårt fram och skadar Rumäniens anseende utomlands.

  • Åklagare i korruptionsmål avsätts

   Regeringen utfärdar en förordning som innebär att många åklagare som arbetar med korruptionsmål tvingas avgå. Enligt förordningen krävs det i fortsättningen att en åklagare har minst tio års erfarenhet för att få jobba på åklagarmyndigheten eller på antikorruptionsenheten DNA. I en annan regeringsförordning sägs att chefsåklagare måste ha 15 års erfarenhet. Genom de nya reglerna kan minst 90 åklagare tvingas lämna sina jobb. Riksåklagare Augustin Lazăr säger att förordningen kommer att försvåra en rad viktiga utredningar, bland annat den som rör polisvåld mot demonstranter vid en stor protest den 10 augusti.  

  • Författningsdomstolen underkänner lagändringar

   Författningsdomstolen slår fast att ett antal av de lagändringar som regeringspartiet PSD drivit igenom (se 19 juni) strider mot grundlagen. Domstolen avvisar 60 ändringar i brottsbalken vilka tidigare kritiserats av EU och president Iohannis. I sitt domslut skriver författningsdomstolen att många av lagändringarna gynnar den som misstänks på bekostnad av brottsoffret. Ändringarna kritiseras också för att försvåra utredningar. Andra kritiker av förändringarna har hävdat att de kan göra det lättare för dömda politiker, såsom PSD-ledaren Liviu Dragnea, att få sitt fall prövat igen och även undkomma framtida åtal.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0