Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Regeringspartiets ledare fängslad

   Liviu Dragnea, ledare för det regerande Socialdemokratiska partiet (PSD) sätts i fängelse sedan Högsta domstolen avslagit hans överklagande. I juni 2018 dömdes Dragnea till fängelse för maktmissbruk eftersom han ordnat låtsasjobb på en statlig institution åt två kvinnor som i själva verket jobbade för partiet.

  • Bakslag för regeringen i EU-valet

   Regerande Socialdemokratiska partiet (PSD) lider ett stort nederlag i valet till EU-parlamentet. Partiet backar mer än 13 procentenheter jämfört med valet 2014 och landar på drygt 23 procent. Förlusten innebär att PSD tappar 8 mandat och får nöja sig med lika många. EU-vänliga oppositionspartier får tillsammans knappt 45 procent av rösterna. Bäst går det för Nationella liberala partiet (PNL) som blir största parti med drygt 26 procent av rösterna och som därmed ökar från 6 till 10 mandat. Koalitionen Allians 2020 som består av Unionen rädda Rumänien (USR) och Partiet för frihet, enighet och solidaritet (PLUS) får drygt 21 procent av rösterna vilket ger 8 mandat. Långt därefter kommer partiet För Rumänien med drygt 6 procent och 2 mandat. Även Folkrörelsepartiet (PMP), som vinner knappt 6 procent, får 2 mandat. De sista 2 mandaten tillfaller Ungerska demokratiska unionen (UDMR) som vinner drygt 5 procent av rösterna. (Läs mer om partierna i Politiskt system.) Valdeltagandet uppgår till 49 procent.

  • Januari

  • Rumänien tar ledartröjan i EU

   Rumänien tar över efter Österrike som ordförande för EU:s ministerråd för sex månader framöver. Därmed kommer Rumänien att leda EU under en turbulent tid då Storbritannien enligt planerna ska lämna EU.  Några dagar innan Rumänien tillträder har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en tidningsintervju uttryckt tvivel om huruvida Rumänien är redo för uppgiften. Rumäniens regering och EU har under året som gått kommit på kollisionskurs när det gäller regeringens försök att reformera landets rättsväsen (se Juni 2018). I intervju säger Juncker att Rumänien tekniskt sett är väl förberett för ordförandeskapet men att landet inte förstått vad som krävs för att leda medlemsländerna i EU.  "Att vara ordförande i EU kräver att man är villig att lyssna på andra och sätta sina egna åsikter i andra hand. Jag har tvivel när det gäller detta" säger Juncker till den tyska tidningen Die Welt. 

 • 2018

  • November

  • EU-kommissionen kritiserar rättsreformer

   I en kritisk rapport konstaterar EU-kommissionen att Rumänien har utvecklats bakåt när det gäller rättsreformer. Regeringen uppmanas att omedelbart återuppta kampen mot korruption och säkra rättsväsendets oberoende. Kommissionens vice ordförande Frans Timmermans säger att Rumäniens regering bör ta tillbaka de nya reglerna för tillsättning av domare och inte genomföra de förändringar i brottsbalken som EU tidigare kritiserat (se 12 oktober och 19 juni).

  • Oktober

  • Justitiministern till attack mot riksåklagaren

   Justitieminister Tudorel Toader ber president Iohannis att avskeda riksåklagare Augustin Lazăr. Ministern presenterar en rapport i vilken Lazăr anklagas för att attackera parlamentet och regeringen genom att försvara fel som begåtts av åklagare i antikorruptionsmål. Lazăr kallar rapporten ett hot mot åklagarnas oberoende. Ministerns försök att få riksåklagaren avsatt kommer bara en vecka efter det att Lazăr kritiserat nya regler för tillsättning av åklagare. Konflikten mellan regeringen och rättsväsendet har pågått en längre tid. I juli avskedades chefen för landets korruptionsenhet, Laura Codruţa Kövesi. Under hennes ledning fälldes många uppsatta personer för mutbrott. Regeringen anser att antikorruptionsutredarna går för hårt fram och skadar Rumäniens anseende utomlands.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0