Rumänien
Foto: Shutterstock/Sebastian Nicolae

Rumänien

Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • April

  • Antikorruptionschefen blir kvar på sin post

   President Klaus Iohannis meddelar att han inte går med på att chefen för landets korruptionsbekämpningsenhet, Laura Codruta Kovesi, avskedas. Regeringen inledde i februari en process för att försöka bli av med Kovesi med motiveringen att hon skulle vara ”auktoritär” och ha ”skadat Rumäniens anseende utomlands”. Iohannis säger att han inte låtit sig övertygas av justitieminister Tudorel Toaders argument för att avskeda Kovesi.

  • Kontrovers kring ambassadflytt i Israel

   President Klaus Iohannis vänder sig emot regeringens planer på att följa USA i spåren och flytta Rumäniens ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Efter att UD meddelat att en process inletts med målet att flytta ambassaden säger Iohannis att en sådan åtgärd skulle strida mot internationell lag. Iohannis påpekar också att det enligt grundlagen är presidenten som ska ta beslut om öppning och stängning av landets diplomatiska inrättningar. Några dagar efter grälet åker premiärminister Viorica Dancila till Jerusalem och hälsar på sin israeliske kollega Benjamin Netanyahu som rapporteras vara mycket nöjd med Rumäniens planer på att flytta ambassaden.

  • Mars

  • Rysk diplomat utvisad

   Rumänien utvisar en rysk diplomat till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder.

  • Februari

  • Antikorruptionschef får stöd av domstol

   En domstol som övervakar rättsväsendets oberoende, CSM (Supreme Court of Magistrates), stödjer Laura Codruta Kovesi, ansedd chef för enheten för korruptionsbekämpning (DNA), när den avslår justitieministerns försök att få henne avskedad för att hon ”skadar landets anseende i omvärlden”. DNA har fällt en rad högt uppsatta makthavare för korruption, däribland flera toppolitiker inom regeringspartiet PSD. Domstolens uttalande är dock inte bindande. Avgörandet ligger hos president Iohannis.

  • Tusentals stöttar antikorruptionschef

   Runt 3 000 människor samlas utanför regeringsbyggnaden i Bukarest för att i en manifestation visa sitt stöd Laura Codruta Kovesi, populär chef för landets enhet för korruptionsbekämpning (DNA). Tre dagar tidigare inledde PSD-regeringen en process för att försöka avskeda Kovesi, som regeringen anklagar för att vara ”auktoritär” och för att ha ”skadat Rumäniens anseende utomlands”. Även i flera mindre städer protesterar människor mot regeringens planer på att få bort chefen för DNA, som under senare år fällt många högt uppsatta politiker och statstjänstemän för korruption. Flera av de dömda har varit medlemmar av PSD eller nära lierade med regeringspartiet. I Rumänien är det dock presidenten som fattar beslut om att avskeda en myndighetschef, och president Iohannis har sagt sig vara nöjd med Kovesi och DNA. Tiotusentals människor har skrivit under ett upprop till president Iohannis med en vädjan om att inte avskeda Kovesi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0