Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • December

  • Rumänien får nobben om Schengen

   Rumäniens förhoppningar om att komma med i Schengensamarbetet släcks när Österrike lägger in sitt veto. Länder inom Schengen har inga gränskontroller mot varandra och Österrike uppger som skäl att landet riskerar att drabbas av ett stort inflöde av asylsökande om Rumänien kommer med i samarbetet. Rumänien reagerar med stor besvikelse. Landets inrikesminister Lucian Bode replikerar att det inte går några stora flyktingströmmar via Rumänien. Rumänien ansökte tillsammans med Bulgarien som fick grönt ljus av Österrike men som stoppades av ett veto från Nederländerna.       

  • November

  • EU avslutar särskild övervakning

   EU-kommissionen meddelar att Rumänien nu uppfyllt alla krav på åtgärder mot korruption och juridiska reformer som landet underkastades vid EU-inträdet 2007 genom det speciella övervakningsprogrammet Cooperation and Verification Mechanism, CVM. Beskedet innebär att kommissionen avslutar sin särskilda tillsyn av Rumänien.    

  • Oktober

  • Försvarsministern avgår efter kritiserat utspel om Ukraina

   Försvarsminister Vasile Dîncu meddelar att han avgår från sin post. Beskedet kommer efter en storm av kritik mot Dîncu sedan han på sociala medier pläderat för att USA och Nato borde förhandla med Ryssland för att uppnå fred i Ukraina. Även hans eget parti socialdemokratiska PSD har kritiserat Dîncus hållning . Själv anger Dîncu samarbetssvårigheter med president Klaus Iohannis som skäl för sin avgång.      

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  • EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0