
Rumänien
Rumänien har tillhört många stora imperier: det romerska, det osmanska och Österrike-Ungern. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauşescu (1965– 1989) följde en turbulent övergång till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet. Numera är Rumänien väl förankrat bland västländerna genom medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Maj
-
EU-vän blir president
Bukarests borgmästare Nicușor Dan vinner presidentvalet med 54 procent av rösterna mot 46 procent för högernationalisten George Simion, ledare för AUR-partiet. Nicușor Dan ställde upp som oberoende i presidentvalet, och är en västvänlig mittenpolitiker som gick till val på löftet om fortsatt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. George Simion anklagar den vinnande sidan för valfusk. Valdeltagandet är 65 procent.
-
Premiärminister Marcel Ciolacu avgår
Efter ytterhögerns framgång i den första omgången av presidentvalet (se 3 maj 2025) avgår premiärminister Marcel Ciolacu och hans parti Socialdemokraterna (PSD) meddelar att det kommer att lämna regeringskoalitionen. I valet kom regeringspartiernas kandidat Crin Antonescu först på tredje plats och slogs ut ur den andra och avgörande valomgången som ska hållas den 18 maj. Då möter högernationalisten George Simion den oberoende och EU-vänlige Nicușor Dan, som är Bukarests borgmästare. Ciolacu motiverar sitt avhopp med att han efter förlusten ”saknar legitimitet” och därför bör lämna regeringen. Landets tillförordnade president Bolojan utser Catalin Predoiu från regeringens liberala parti PNL till tillfällig premiärminister.
-
Högernationalist vinner presidentvalets första omgång
Den högernationalistiska Trump-beundraren George Simion, ledare för AUR-partiet, får 41 procent av rösterna när det ogiltigförklarade presidentvalet görs om. Den proryske högerextreme Călin Georgescu som oväntat segrade i valet i höstas (se November 2024 och December 2024) får inte lov att kandidera. Näst flest röster får den oberoende EU-vänlige borgmästaren i Bukarest, Nicusor Dan, med 21 procent. Den styrande EU-vänliga regeringskoalitionens kandidat Crin Antonescu kom trea med 20 procent. Eftersom ingen kandidat vunnit minst 50 procent av rösterna hålls en andra valomgång mellan de två som fått flest röster: George Simion och Nicusor Dan.
-
-
April
-
USA inför – och pausar – högre tullar
De nya tullar som USA aviserat en vecka tidigare träder i kraft för EU och ett 60-tal länder som fått högre tariffer än ”miniminivån” – men efter mindre än ett dygn kommer besked om en 90 dagar lång paus. Merparten av varor från Rumänien, liksom övriga EU-länder, beläggs under pausen med en tilläggstull på miniminivån 10 procent. Annars ska 20 procent gälla för EU. Motivet till de nya tullarna är enligt USA:s president Donald Trump att EU har ett överskott i handeln med USA. Sedan tidigare har EU-länderna även drabbats av amerikanska tariffer på 25 procent på import av stål och aluminium samt bilar och bildelar, och under dagen ger EU besked om motåtgärder mot USA med anledning av de tidigare tullarna.
-
Ryssland utvisar rumänska militärattachéer
Ryssland utvisar Rumäniens militärattaché och vice militärattaché vid ambassaden i Moskva och förklarar dem ”persona non grata” (icke önskvärda). Beslutet är en konsekvens av att Rumänien i mars samma år utvisade två militärattachéer vid den ryska ambassaden i Bukarest sedan de anklagats för att blanda sig i den rumänska inrikespolitiken. Spänningarna mellan Ryssland och Natolandet Rumänien har stigit sedan det inställda presidentvalet i slutet av 2024. Under senare år har det blivit vanligt att Ryssland och västerländer utvisar varandras diplomater, ofta på grund av spionanklagelser.