Augusti 2023

Senaste händelser

 • Augusti

 • Kommission får stämpla rysspåverkade

  Polens president undertecknar en ny lag om att inrätta en kommission som ska avgöra om en person låtit sig påverkas av Ryssland. Genom lagen godkänns en reviderad version av ett hårt kritiserat förslag (se 29 maj 2023). Kommissionens nio medlemmar ges makt att peka ut personer och ifrågasätta deras lämplighet för ett offentligt uppdrag, men den ska inte bestå av politiker utan av sakkunniga. Utlåtandena ska också kunna överklagas. Från den polska oppositionen och från EU-håll kvarstår skarp kritik mot beslutet, även efter ändringar som gjorts jämfört med det förslag som först blev känt. När de nio ledamöterna utses av parlamentet den 30 augusti bojkottas utnämningen av oppositionspartier.

 • Parlamentsval i oktober

  Val till  det polska parlamentets båda kamrar ska hållas den 15 oktober, meddelar president Duda.

 • Polen förstärker gräns mot Belarus

  Den styrka som bevakar gränsen mot grannlandet Belarus (2 000 man) ska mer än fördubblas, meddelar Polen lagom till treårsdagen av det val där den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko säkrade sin sjätte mandatperiod genom att omöjliggöra valdeltagande eller valseger för alla motkandidater. Polen oroas både av den ryskkontrollerade privatarmén Wagners närvaro i Belarus, av en gränskränkning med helikoptrar och av att antalet migranter som försöker ta sig över gränsen ökar. Från polsk sida hävdas, liksom tidigare, att regimen i grannlandet uppmuntrar utomeuropeiska migranter att korsa gränsen och att syftet med det är att destabilisera Polen. 

 • Folkomröstning med givna svar

  Parlamentet, där konservativa nationalister är i majoritet, röstar för att hålla en folkomröstning samma dag som parlamentsvalet den 15 oktober. Fyra frågor ska ställas: om väljarna vill höja pensionsåldern, riva gränsstängslet mot Belarus, ta emot "tusentals illegala invandrare från Afrika och Mellanöstern" inom ramen för EU:s migrationspakt och sälja ut statliga företag även till utländskt ägande. Oppositionen, som påpekar att det inte finns några politiska krafter driver sådana förslag, vill mana till bojkott mot folkomröstningen. Oppositionspartierna  anser att de fyra frågorna är populism i syfte att locka ut konservativa väljare till valurnorna för att öka deras röstandel i parlamentsvalet.

 • Grönt ljus för helikopterköp i USA

  USA godkänner försäljning av attackhelikoptrar till Polen, en storaffär som värderas till 12 miljarder dollar. Polen ska enligt planerna köpa 96 helikoptrar med modellbeteckningen AH-64 E Apache. Sedan tidigare finns avtal med USA som går ut på att den polska armén ska förstärkas med ett stort antal stridsvagnar av Abramsmodell.  För att ge perspektiv på affärerna anser militära bedömare att de amerikansktillverkade stridsvagnarna är bättre än de som Ryssland gör bruk av i Ukraina.

 • Tågtrafik saboteras via radio

  Järnvägstrafik genom Polen har störts av radiosignaler som stoppat tåg de senaste dagarna. Det har skett inte minst längs en bana som används både för transporter av militär materiel till Ukraina och för laster av jordbruksprodukter från Ukraina. Två misstänkta har gripits.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0