Mars 2022

Senaste händelser

 • Mars

 • CIA-fängelse i Polen utgör ”statshemlighet”

  Psykologer hos USA:s underrättelsetjänst CIA kan inte tvingas att berätta om hur en fånge torterades av CIA i Polen, trots att det redan är känt att fången utsattes för skendränkning. USA:s högsta domstol avfärdar krav från en fånge med att uppgifter om huruvida CIA fängslat eller inte fängslat människor i Polen klassas som ”statshemligheter”. I kölvattnet av 11-septemberdåden i USA 2001 blev Abu Zubaydah, som gripits i Pakistan, förhörd i Polen i ett av de hemliga fängelser som CIA drev i jakten på terrorister. Abu Zubaydah stämde 2010 polska staten, men polska åklagare nekas uppgifter från USA om tortyren. Ett av de märkliga inslagen i målet är att HD-domare framhåller att uppgifterna redan är offentliga: Av en amerikansk senatsrapport framgår att Abu Zubaydah bland annat utsattes för skendränkning (”waterboarding”) 83 gånger. CIA uppges också ha medgett att Abu Zubaydah inte tillhört terrornätverket al-Qaida och inte var inblandad i 11-septemberdåden, men han hålls sedan 2006 fängslad i Guantanamo, fånglägret som USA inrättade på Kuba.

 • EU-direktiv ger ukrainare skydd

  EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Ett halvår senare, i oktober 2022, förlängs direktivet till mars 2024. Vid det laget befinner sig sammanlagt 4,2 miljoner ukrainska krigsflyktingar i EU-länder. 

 • Regeringschefer agerar mänskliga sköldar

  Trots att ryska styrkor beskjuter Ukrainas huvudstad beger sig premiärministrarna från grannländerna Polen, Tjeckien och Slovenien (samtliga EU-länder) till Kiev för att träffa president Zelenskyj. De åker tåg och beskriver besöket om en solidaritetsmarkering. I sällskapet ingår ledaren för det polska regeringspartiet PiS, Jarosław Kaczyński, som säger att han vill se en ”fredsbevarande styrka från Nato, och kanske en större internationell struktur” sändas till Ukraina. 

 • Ryssar utvisas ur Polen

  Polen utvisar 45 ryska medborgare som misstänks för spioneri. Flera EU-länder har under det pågående ryska angreppskriget i Ukraina utvisat ryssar med samma motivering: att de spionerar under täckmantel att verka som diplomater. I Warszawa har det polska kontraspionaget också gripit en arkivanställd polsk medborgare som anklagas för att ha gått Rysslands ärenden.

 • Växande flyktingström från krig i Ukraina

  Polen, som redan före 2022 hyste 1,5 miljoner ukrainare, har tagit emot nästan 2,2 miljoner flyktingar under de fyra veckor som gått sedan Ryssland inledde ett storskaligt militärt anfall mot Ukraina den 24 februari. Det är enligt FN till Polen den största flyktingströmmen har sökt sig, trots långa köer till de åtta övergångarna längs 50-milagränsen. Järnvägsbolag som tyska Deutsche Bahn lovar flyktingar gratis resa vidare från Polens gräns.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0