Juni 2021

Senaste händelser

 • Juni

 • IT-intrång mot polska inrättningar

  Parlamentet dryftar i ett slutet möte omfattande cyberattacker som skett den senaste tiden mot en rad personer och institutioner. Hackare har bland annat tagit sig in i konton som tillhör chefen för den polska folkhälsomyndigheten och spritt ut mejl som påståtts komma därifrån. Michał Dworczyk, som ansvarar för de pågående vaccinationerna mot covid-pandemin, hävdar att en del av de påstådda läckorna är förfalskningar och att språkbehandling och filinformation tyder på att intrången gjorts av ryskspråkiga personer.

 • Ny lag begränsar ersättningskrav

  Sejmen antar en lag som gäller krav på ersättning, bland annat för judiska tillgångar som försvann under den nazityska ockupationen under andra världskriget. Lagen anger en tidsgräns, som innebär att krav måste ha framförts senast 30 år efter kommunistregimens fall 1989, säger expertis till tidningen Gazeta Wyborcza. Israels ambassad framför kritik, men författarna till lagtexten lutar sig mot att författningsdomstolen i ett rättsfall 2015 kom fram till att det måste finnas en tidsgräns för hur länge beslut kan krävas. I Polen låg judiska anspråk med upphov i Förintelsen frysta under kommunisttiden (efter andra världskriget), och det har sedan kommunismens fall saknats en lag som reglerar dem. Den nya lagen måste godkännas även i senaten och undertecknas av presidenten innan den träder i kraft.

 • Vacklande konservativ majoritet

  Regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) förlorar, åtminstone formellt, sin majoritet i parlamentets underhus när tre ledamöter bryter sig ut. PiS har därmed 229 av 460 mandat, men kan ofta luta sig mot andra, mindre högerpartier. De tre utbrytarna uppger att det kan tänkas att de stöder regeringen även i fortsättningen, men de är kritiska mot hur coronapandemin har hanterats och anser att småföretagare har fått för lite stöd. PiS har också nyligen slutit ett samarbetsavtal med partiet Kukiz 15, som har fyra mandat.

 • Vatikanen straffar fler biskopar

  Katolska kyrkan straffar två polska biskopar för att de bidragit till att dölja sexuella övergrepp mot minderåriga som begåtts av kyrklig personal. De två stoppas nu från ämbeten och måste lämna bidrag till en fond som ska skydda barn och unga. Flera liknande fall har förekommit de senaste åren (se bland annat 29 mars 2021).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0