Mars 2020

Senaste händelser

  • Mars

  • USA ger klartecken för vapenaffär

    USA:s regering godkänner en försäljning av pansarbrytande vapen till Polen. 189 pansarvärnsrobotar och 79 eldrör ingår i ordern, som är en av flera aktuella vapenaffärer mellan Warszawa och Washington. Polen har också beslutat köpa 32 stridsflygplan av F-35-modell och Patriotrobotar, bland annat (se 28 februari 2019). Rysslands annektering av den ukrainska halvön Krim är en viktig faktor bakom Polens beslut att rusta upp sin försvarsmakt.

  • Stängda gränser retar balter

    Polen stänger gränserna för att hindra spridning av virussjukdomen covid-19. Medborgare i de baltiska stater får bekymmer eftersom ingen "mänsklig korridor" inrättas för att bilburna balter ska kunna ta sig hem från Västeuropa. Estland, Lettland och Litauen sätter istället in fartyg och flyg för att undsätta balter som fastnar vid gränsen mellan Tyskland och Polen.

  • Statligt stödpaket mot coronakris

    Polens regering offentliggör ett stödpaket värt 47 miljarder euro för att rädda jobb, företag och verksamheter som hotas av coronapandemin. Enligt premiärminister Morawiecki motsvarar värdet på räddningspaketet en tiondel av landets statsbudget, och pengarna ska inte komma från EU. Staten kommer att gå in med stöd till människor som blir arbetslösa, också småföretagare, medan företag som förlorar inkomster kan få hjälp att betala lån. Centralbanken sänker sin styrränta till historiskt låga 1,0 procent. President Duda uppger att underskott i statsbudgeten kan väntas.

  • Smittskyddsregler skärps i flera steg

    Polen följer Tyskland i spåren och skärper sina redan stränga regler mot spridning av coronavirus: folksamlingar begränsas till två personer, gudstjänster och begravningar till fem. Polen har i det läget 800 fall med bekräftad sjukdom och nio dödsfall i covid-19. Den 31 mars hårdnar reglerna ytterligare, i minst två veckor framåt: barn och unga under 18 får endast lämna hemmet tillsammans med en vuxen och bara äldre personer får handla i butik mellan klockan 10 och 12. Regeringen har dock valt att inte utlysa undantagstillstånd, vilket skulle tvinga fram ett beslut om att skjuta upp presidentvalet som planeras till den 10 maj. Sittande presidenten Andrzej Duda tippas bli omvald.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0