Februari 2019

Senaste händelser

  • Februari

  • Slakteriskandal spridd till EU-länder

    Ett slakteri i Kalinowo i nordöstra Polen har stängts och utredning pågår sedan det avslöjats att företaget i hemlighet tagit emot sjuka djur för slakt. Köttet har sålts i minst 15 länder, bland dem Sverige, som varnats via samarbetsvägar inom EU när fusket upptäcktes. Köttet, som inte hade besiktigats av veterinär, dras tillbaka från marknaden i alla länderna. Expertis från EU, som har bevittnat matskandaler i flera länder de senaste åren, ska analysera fallet på plats.

  • God tillväxt i ekonomin 2018

    Tillväxten i ekonomin var 5,1 procent 2018, enligt preliminära data. Trots en liten inbromsning under fjärde kvartalet var tillväxttakten den högsta sedan 2007. Hushållens konsumtion drev upp siffrorna, den privata konsumtionen steg lite mer än väntat. Utvecklingen under 2019 är svår att beräkna på grund av brexit. Nästan en miljon polacker lever och arbetar i Storbritannien och är oroliga att inte få stanna i landet vid EU-utträdet.

  • Namnet på nytt, liberalt parti: Vår

    Robert Biedroń, före detta borgmästare i Słupsk, har registrerat sitt nya parti. Det får namnet Wiosna (Vår). Eftersom Biedroń har liberala värderingar och själv är öppet homosexuell väntas partiet bli populärt bland väljare som är kritiska mot Polens nuvarande, socialt konservativa styre. Valet till EU-parlamentet i maj kommer att ge ett handfast mått på partiets dragningskraft, men redan i en opinonsmätning veckan efter registreringen blir Wiosna tredje största parti efter Lag och rättvisa och Medborgarplattformen (se 4 september 2018).

  • Luftvärnsaffär med USA

    Polen ska köpa ett mobilt artillerisystem från USA för motsvarande 3,8 miljarder kronor. Systemet Himars, som uttryds ”high mobility artillery rocket system”, är utvecklat för raketartilleri och markrobotar – antingen sex raketer åt gången med sju mils räckvidd eller en robot med 30 mils räckvidd. Sedan tidigare har Polen beslutat köpa amerikanska Patriotrobotar för mer än tio gånger så stort belopp.

  • Polen arena för signalpolitik – möte och manöver

    I Warszawa samlas en rad länder till konferens om Mellanöstern – i praktiken om Iran som inte har bjudits in. Bland talarna finns Israels premiärminister Netanyahu och USA:s utrikesminister Mike Pompeo. De hoppas att mötet ska öka pressen på Iran, men de flesta europeiska länder förhåller sig avvaktande (se 11 januari). Pompeo har dagen innan följt en militärövning med skarp ammunition i Orzysz sju mil från den ryska marinbasen Kaliningrad; en manöver med flera deltagande Natoländer och med signalvärde riktat mot Moskva. USA:s ambassadör uppger att de amerikanska styrkorna i Polen, för tillfället 4 000 man, ska utökas ytterligare.

  • Ilska mot uttalanden om Förintelsen

    Polens utrikesdepartement kallar till sig Israels ambassadör, och premiärminister Morawiecki tänker stanna hemma från ett förestående möte med Israel och länderna i Visegradgruppen (som samlar fyra EU-länder). Anledningen är missnöje med ett uttalande av premiärminister Netanyahu som enligt polskt synsätt gör polacker medskyldiga till Förintelsen (se 1 februari 2018). Två dagar senare avvisar Morawiecki en propå från USA:s utrikesminister Pompeo om att Polen ska lagstifta om ersättning till människor som förlorade egendom i samband med Förintelsen. En sådan lag antogs 1960, framhåller premiärministern.

  • Protest mot Sverige i domarfall

    Sveriges ambassadör kallas upp till Polens UD för att ta emot ”indignation” mot att den före detta domaren Stefan Michnik inte utlämnas. Michnik är i 90-årsåldern, bosatt i Sverige sedan 1960-talet och har blivit svensk medborgare. Enligt polska myndigheter dömde han antikommunistiska regimkritiker till döden på 1950-talet.

  • Rapport till påven om kyrkliga övergrepp

    Uppgifter om 400 fall av sexuella övergrepp mot barn som begåtts av företrädare för katolska kyrkan i Polen har samlats i en rapport som överlämnas till påve Franciskus. I rapporten anklagas biskopar och ärkebiskopar för att ha mörklagt övergrepp. Rapporten läggs fram i samband med att påven håller en biskopskonferens i Vatikanen för att dryfta övergrepp inom kyrkan. I Gdańsk river aktivister i gryningen ner en staty som föreställer en präst som efter sin död har anklagats för att ha gett sig på barn (se 27 september2 oktober och 19 november 2018).

  • Oppositionen samlas inför EU-val

    Sex partier bildar en allians inför valet till EU-parlamentet i maj för att slå vakt om EU-medlemskapet. De sex oppositionspartierna – som hävdar att Polens konservativa regering vill föra landet ut ur EU – är Medborgarplattformen (PO), Polska bondepartiet (PSL), Demokratiska vänsteralliansen (SLD), de liberala Moderna (Nowoczesna) och Teraz (Nu) samt De gröna. Enligt TVN24 har partierna också siktet inställt på samarbete inför nästa president- och parlamentsval.

  • Polen rustar upp försvarsmakten

    Fram till 2026 kommer Polen att satsa motsvarande cirka 450 miljarder kronor på att uppgradera sin försvarsmakt. Planerna omfattar inköp av 32 stridsflygplan, helikoptrar, ubåtar och luftvärnssystem. Avsikten är att höja beredskapen i öster – militäralliansen Natos östra flank – enligt besked från försvarsminister Mariusz Błaszczak. En del av de planerade inköpen är kända sedan tidigare, liksom Polens önskemål om att USA ska hålla en permanent militärbas i landet (se 10 februari 2019 och 17 november 2017).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0