Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Skandalpolitikern Straches comeback kommer av sig

   Den tidigare FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache misslyckas med att göra politisk comeback när hans nya parti inte vinner några mandat i lokalvalen i huvudstaden Wien. Strache var vice förbundskansler i den förra FPÖ-ÖVP-regeringen innan han tvingades avgå på grundav den så kallade Ibizaskandalen (se 20 maj 2019). Skandalen ledde till att Strache tvingades lämna FPÖ och han kandiderar i lokalvalen för sitt nya parti team HC Strache som dock bara vinner 3 procent och därmed inte kommer in i stadsfullmäktige. Socialdemokraterna blir största parti med 42 procent av rösterna.

  • Coronarestriktioner återinförs

   Antalet smittade av coronaviruset uppgår för första gången till över 1200 smittade på ett dygn. Österrike klarade sig undan det värsta under pandemin i våras genom att stänga ned samhället under mars och april. Under sommaren lyftes en del restriktioner men när smittan nu sprids igen har det blivit obligatoriskt att bära munskydd och begränsningar för folksamlingar har återinförts.

  • September

  • Åklagare utreder utbrott av coronavirus i skidort

   Minst 6 000 fall av covid-19 har koppling till smittspridning av coronavirus i mars i den österrikiska skidorten Ischgl. Besökare från ett 40-tal länder, däribland Tyskland, USA och Storbritannien smittades i skidorten. Åklagare utreder nu om det om något brott har begåtts i samband med att människor smittades. Människor som insjuknat hävdar att skidorten stängdes för sent och att många smittades på grund av felhantering av transporter från orten i samband med hemfärden.

  • Juli

  • Rekordstor ekonomisk nedgång

   Coronapandemin under våren och de stödåtgärder som vidtagits leder till den djupaste ekonomiska nedgången sedan andra världskriget enligt det österrikiska forskningsinstitutet Wifo. Enligt institutet föll BNP med över tio procentenheter jämfört med det första kvartalet. Under första kvartalet var resultatet minus 2,4 procent. Eftersom landet har haft två kvartal i rad med sjunkande tillväxt så har ekonomin gått in i en lågkonjunktur.

  • EU enas om coronastöd

   Efter hårda och långdragna förhandlingar enas EU-ländernas ledare om ett gigantiskt stödpaket för att bidra till återuppbyggnaden efter coronakrisen. Totalt omfattar stödpaketet 750 miljarder euro. Omkring hälften, 390 miljarder euro, ska delas ut i bidrag till länder och företag som drabbats hårdast. Resten, det vill säga 360 miljarder, kommer att kunna lånas ut.  Coronastödet kommer att finansieras via gemensamma lån som tas av EU-kommissionen. EU:s medlemmar går gemensamt i borgen för lånen för första gången någonsin. Länder som drabbats hårt under pandemin kommer att få stöd, däribland Spanien och Italien. Vid EU-toppmötet antas också en långtidsbudget på 1 075 miljarder euro för åren 2021–2027. Österrike lyckas förhandla till sig en rabatt på 565 miljoner euro om året. Överenskommelsen om budgeten ska  dock godkännas av Europaparlamentet. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0