Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Man gripen för moskéattack

   En 21-årig man grips av polis efter att ha skadat en människa i samband med en attack mot en moské i Bärum, strax väster om Oslo. Mannen uppges ha uttalat sitt stöd för gärningsmän som utfört masskjutningar i Nya Zeeland och USA. Attacken utreds därför som ett eventuell terrordåd.

  • Januari

  • Fyrpartiregering bildad

   Efter långdragna förhandlingar utökas koalitionsregeringen mellan Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre med kristdemokratiska Kristelig Folkeparti. För att få med kristdemokraterna i samarbetet gick de övriga partierna med på att ändra abortlagstiftningen så att så kallad fosterreduktion, även kallad tvillingabort, inte längre ska tillåtas. Den nya regeringen kontrollerar en majoritet av mandaten i stortinget (88 av 169 platser). Redan i höstas (se November 2018) beslöt Kristelig Folkeparti att verka för ett regelrätt samarbete med Erna Solbergs högerregering. I och med regeringsbildningen avgår partiledaren för Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, som förordat ett samarbete med Arbeiderpartiet.

 • 2018

  • December

  • Norska mördad i förmodat terrordåd i Marocko

   Två unga kvinnor från Norge respektive Danmark hittas halshuggna i Atlasbergen i Marocko. Enligt marockanska myndigheter är det ett terrordåd. Kvinnorna, som studerade vid samma universitet i Norge, gick en vandringsled i bergen och övernattade i tält. Ett 20-tal människor grips av polisen, varav fyra betecknas som huvudmisstänkta och tillhör en gemensam terroristcell.

  • November

  • Norge stoppar försvarsrelaterad export till Saudiarabien

   Utrikesminister Ine Eriksen Søreide meddelar att regeringen har beslutat att inga fler licenser ska utfärdas för export av försvarsmateriel till Saudiarabien. Beslutet kommer i kölvattnet av saudiska myndigheters mord på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul. Den norska regeringen motiverar beslutet med den senaste utvecklingen i Saudiarabien och regionen samt läget i kriget i Jemen. Norges försvarsmaterielexport till Saudiarabien uppgick till 41 miljoner norska kronor förra året. Ingen regelrätt vapenexport äger rum till landet.

  • Regeringskris avvärjs

   Den lilla Kristelig Folkepartis partiledare Knut Arild Hareide föreslår att partiet ska sluta stödja regeringen och istället gå över till att samarbeta med Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Men hans förslag röstas ned med 98 röster mot 90, sedan statsminister Erna Solberg lockat med att regeringen kan tänka sig att diskutera en skärpt abortlagstiftning – en av Kristelig Folkepartis hjärtefrågor. Därmed kan en regeringskris avvärjas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0