Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • April

  • Norge utvisar ryska diplomater

   Femton ryska diplomater utvisas från Norge. Enligt utrikesminister Anniken Huitfeldt har de i hemlighet ägnat sig åt rysk underrättelseverksamhet vid den ryska ambassaden i Oslo. De uppges ha övervakats av norska myndigheter under en längre tid och utvisas nu efter att säkerhetsläget i Europa lett till en ökning av rysk underrättelseverksamhet i Norge.  Omkring två veckor senare svarar Ryssland med att utvisa tio norska diplomater från den norska ambassaden i Moskva.

  • Mars

  • Samer protesterar mot vindkraftverk

   Olje- och energiminister Terje Aasland ber å regeringens vägnar den samiska renägare i norska Sápmi om ursäkt. Samiska aktivister har under flera dagar organiserat en sittstrejk i Oslo utanför Olje- och energidepartementet och kräver att två vindkraftverksparker i Fosen i Trøndelag ska rivas. Vindkraftsparkerna blev klara 2019 och 2020. Men de 151 turbinerna stör renarna i området vilket inneburit problem för den samiska rennäringen i området. Norges högsta domstol beslöt 2021 att vindkraftverken strider mot samernas rättigheter enligt internationella konventioner. Trots detta är vindkraftverken fortfarande igång. Regeringen hoppas få till stånd en kompromiss.

  • Februari

  • Norge bistår Ukraina med stridsvagnar

   Den norska regeringen meddelar att åtta Leopard 2-stridsvagnar kommer att doneras till Ukraina. Därtill kommer 250 miljoner norska kronor ges till ammunition och reservdelar, enligt försvarsminister Bjørn Arild Gram. Dessutom kommer Norge hjälpa till med att utbilda ukrainska stridsvagnsbesättningar i Polen tillsammans med flera Natoländer.

  • Stort stödpaket från Norge till Ukraina

   Norges regering vill att stortinget ger klartecken för ett femårigt stödpaket värt 75 miljarder norska kronor till Ukraina och länder som till följd av kriget fått problem med skenande matpriser. Tanken är att pengarna ska användas till både humanitärt och militärt bistånd. Norge har anklagats för att tjäna på kriget genom att de höjda energipriser som blivit följden gett staten goda inkomster. 2022 gick Norge om Ryssland som Europas största gasleverantör. Stödpaketet har fått namn efter polarfararen Fridtjof Nansen som på 1920-talet ordnade bistånd till hungrande i Sovjetunionen.

 • 2022

  • November

  • Larm om drönare

   Sedan flera veckor tillbaka har det kommit uppgifter om att drönare observerats vid flera känsliga platser i landet som flygplatser, oljeplattformar, militäranläggningar samt även vid mobilmaster och kommunikationsanläggningar. Drönarincidenterna utreds av den norska säkerhetspolisen. Sju ryska medborgare grips för att ha varit inblandade i fyra skilda fall. Telekombranschen uppmanas hålla utkik efter misstänkt aktivitet i närheten av anläggningar. En utredning om ett utökat drönarförbud inleds.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0