Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Protest mot kinesisk cyberattack mot stortinget

   En kinesisk diplomat kallas till utrikesdepartementet för att ta emot en protest från den norska regeringen. Protesten gäller en cyberattack mot stortingets Microsofts epostprogram som utförts av kinesiska hackare som understöds av Peking. Utrikesminister Ine Eriksen Soreide kallar attacken för oacceptabel. Kinas ambassad i Oslo svarar med att be Norge om bevis för anklagelserna.

  • Maj

  • IS-kvinna dömd till fängelse av norsk domstol

   En kvinna som reste till Syrien 2013 döms till tre och ett halvt års fängelse för att ha varit medlem i extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Kvinnan stannade hemma och tog hand om två barn och hushållet. Enligt domstolen möjliggjorde det att hennes män – hon hade tre makar i rad under tiden hon var i Syrien – kunde kriga för IS. Kvinnan togs hem till Norge 2020 tillsammans med sina barn av humanitära skäl, då ett av barnen var allvarligt sjuk.

  • Februari

  • Fremskrittspartiets ledare ska avgå

   Siv Jensen, ledare för Fremskrittspartiet, meddelar att hon kommer att lämna sin post i maj och att hon inte kommer att ställa upp i valet till stortinget i september i år. Jensen säger att hon gärna ser att viceordförande i partiet, Sylvi Listhaug, ska bli hennes efterträdare. Listhaug har haft flera ministerposter.

  • Regeringen lättar på coronarestriktioner

   Regeringen meddelar att den kommer att lätta på de extra restriktioner som infördes i januari i huvudstadsområdet för att stoppa spridningen av den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien förra året. Det kommer nu vara upp till lokala myndigheter att besluta om affärer ska kunna öppna och om det åter ska vara tillåtet för restauranger att servera alkohol utan mat.

  • Januari

  • Hårda restriktioner i Oslo mot muterat coronavirus

   Ett kluster av den brittiska mutationen av coronaviruset har spridits på ett äldreboende utanför Oslo.. Skärpta restriktionerna införs i januari i en rad kommuner i landsdelen Østlandet. Bland annat tvingas alla butiker, utom mataffärer, apotek och bensinstationer, hålla stängt och även skolor och förskolor stängs. Den nya smittspridningen i Norge medför att Sverige inför inreseförbud från grannlandet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0