Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Larm om drönare

   Sedan flera veckor tillbaka har det kommit uppgifter om att drönare observerats vid flera känsliga platser i landet som flygplatser, oljeplattformar, militäranläggningar samt även vid mobilmaster och kommunikationsanläggningar. Drönarincidenterna utreds av den norska säkerhetspolisen. Sju ryska medborgare grips för att ha varit inblandade i fyra skilda fall. Telekombranschen uppmanas hålla utkik efter misstänkt aktivitet i närheten av anläggningar. En utredning om ett utökat drönarförbud inleds.

  • Juni

  • Misstänkt terrordåd i Oslo

   Två personer dödas och ett 20-tal skadas när en man skjuter med automatvapen vid uteställen i centrala Oslo. En 42-årig man grips strax efter dådet. Han misstänks för terrorbrott med islamistiska förtecken. Ett av uteställena är en känd gayklubb vilket stärker misstankar om hatbrott. Den prideparad som skulle ha hållits senare på dagen ställs in av säkerhetsskäl. Myndigheterna höjer terrornivån i Norge till den högsta nivån på en femgradig skala.

  • Februari

  • Norge deltar i sanktioner mot Ryssland

   Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina beslutar den norska regeringen att Norge ska sluta upp bakom EU-ländernas skärpta sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna antas i flera steg och under flera dagar. Åtgärderna omfattar sanktioner mot ryska företag och banker och riktas även  mot eliten kring president Putin samt mot Putin själv och utrikesminister Sergej Lavrov. Norge stänger även sitt luftrum liksom EU-länderna. Två miljoner norska kronor ska gå till humanitärt stöd till Ukraina och Norge skänker även militär utrustning som hjälmar och skottsäkra västar samt 2000 pansarskott. Därtill har den statliga oljefonden beslutat att sälja sina ryska innehav, enligt statsminister Jonas Gahr Støre.

  • Domstol avslår Breiviks begäran om att friges

   Tingsrätten i Telemark avslår i en dom Anders Behring Breiviks begäran om att bli villkorligt frigiven. Efter att ha suttit i fängelse i drygt tio år har han begagnat sig av rätten att få sitt straff omprövat. Breivik dömdes till minst 21 års fängelse för terrordåden i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011, som krävde 77 dödsoffer. Domstolen meddelar i sin dom att det finns en klar risk för att Breivik kan begå brott igen.

  • Majoriteten av coronarestriktionerna slopas

   Regeringen meddelar att den lättar på större delen av restriktionerna i landet. Statsminister Jonas Gahr Støre säger vid en presskonferens att man inte ser någon möjjlighet att helt undvika smittspridning i Norge och att man nu måste leva med smittan. Därmed hävs de begränsningar som funnits för antal personer vid privata sammankomster såväl som vid offentliga evenemang. Även åtgärder som gällt serveringsställen tas bort och undervisning i skolor och på universiteten kan återupptas på plats. Det ska heller inte krävas coronatest vid inresa i landet. Regeringens mål är att häva de sista kvarvarande restriktionerna i mitten av februari.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0