Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Arbeiderpartiet och Senterpartiet bildar ny regering

   Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre tillträder som statsminister för en minoritetsregering mellan Arbeiderpartiet och Senterpartiet. I regeringen ingår 18 ministrar, åtta män och tio kvinnor. Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum blir finansminister. Två av regeringsposterna innehas  av politiker som överlevt  terrordådet på Utøya 2011, Tonje Brenna som blir kunskapsminister och näringsminister Jan Christian Vestre, båda från Arbeiderpartiet .

  • September

  • Rödgröna partier segrar i stortingsvalet

   I valet till stortinget får Arbeiderpartiet tillsammans med Senterpartiet och Socialistisk Venstre 89 mandat och kan därmed kontrollera en majoritet av platserna i stortinget. Avgående statsminister Erna Solberg erkänner sig besegrad. Hennes parti Høyre backar med 4–5 procentenheter jämfört med valet 2017. Även Arbeiderpartiet går tillbaka med en procentenhet. Däremot går det bättre för dess allianspartner vilka bägge ökar sitt väljarstöd; Senterpartiet får drygt 13 procent av rösterna och Socialistisk Venstre nära 8 procent.

  • Augusti

  • Samhället öppnas delvis efter pandemin

   Regeringen fortsätter sin fyrstegsplan för att öppna upp det norska samhället i takt med att coronapandemin håller på att avklinga. Nu avslutas flera restriktioner däribland startar universiteten åter undervisning på plats. Fram till september kommer ett fåtal åtgärder finnas kvar för att begränsa smittspridningen, däribland kommer det fortsatt finnas begränsningar för idrottsanläggningar, privata sammankomster och servering i barer och restauranger.

  • Juli

  • Protest mot kinesisk cyberattack mot stortinget

   En kinesisk diplomat kallas till utrikesdepartementet för att ta emot en protest från den norska regeringen. Protesten gäller en cyberattack mot stortingets Microsofts epostprogram som utförts av kinesiska hackare som understöds av Peking. Utrikesminister Ine Eriksen Soreide kallar attacken för oacceptabel. Kinas ambassad i Oslo svarar med att be Norge om bevis för anklagelserna.

  • Norska soldater deltar i operation Takuba i Mali

   Norge kommer att skicka soldater som ska ingå i den europeiska styrkan Takuba i Mali som ska bistå landets militär i kampen mot jihadister. De norska soldaterna kommer att ingå som en del i den svenska truppen. Norge är det nionde landet som deltar i styrkan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0