Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Norge stoppar försvarsrelaterad export till Saudiarabien

   Utrikesminister Ine Eriksen Søreide meddelar att regeringen har beslutat att inga fler licenser ska utfärdas för export av försvarsmateriel till Saudiarabien. Beslutet kommer i kölvattnet av saudiska myndigheters mord på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul. Den norska regeringen motiverar beslutet med den senaste utvecklingen i Saudiarabien och regionen samt läget i kriget i Jemen. Norges försvarsmaterielexport till Saudiarabien uppgick till 41 miljoner norska kronor förra året. Ingen regelrätt vapenexport äger rum till landet.

  • Regeringskris avvärjs

   Den lilla Kristelig Folkepartis partiledare Knut Arild Hareide föreslår att partiet ska sluta stödja regeringen och istället gå över till att samarbeta med Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Men hans förslag röstas ned med 98 röster mot 90, sedan statsminister Erna Solberg lockat med att regeringen kan tänka sig att diskutera en skärpt abortlagstiftning – en av Kristelig Folkepartis hjärtefrågor. Därmed kan en regeringskris avvärjas.

  • Mars

  • Rysk diplomat utvisad

   Norge utvisar en rysk diplomat till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder.

  • Justitieministern avgår efter Facebookinlägg

   En regeringskris avvärjs när justitie- och invandringsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet avgår. Listhaug lämnar beskedet om sin avgång endast ett par timmar innan stortinget skulle ha samlats för en misstroendeomröstning om henne på grund av ett Facebook-inlägg som hon publicerat. I inlägget påstod Listhaug att det oppositionella Arbeiderpartiet bryr sig mer om terroristers rättigheter än nationens säkerhet. I skenet av massakrerna i Oslo och på Utöya i juli 2011 blev detta uttalande skarpt kritiserat från många håll. I de två terroristdåden dödades sammantaget 77 människor när högerextremisten och före detta fremskrittspartisten Anders Behring Breivik gick till attack mot just Arbeiderpartiet (se vidare Juli 2011). Hade Listhaug fällts i stortinget hade hela regeringen tvingats avgå och ombildas. Ny tillförordnad justitieminister blir fiskeriminister Per Sandberg från Fremskrittspartiet. Sandberg dömdes 1997 till böter för att ha slagit till en asylsökande från det forna Jugoslavien på en fest.

  • Fångstkvoten för valar utökas

   Norge höjer sin årliga valfångstkvot med 28 procent, till 1 278 valar. Norge anser sig liksom Island inte bundet av det stopp för valjakt som Internationella valkommissionen införde 1986. De bägge länderna är de enda i världen som tillåter valjakt. Japan jagar också val, men officiellt endast i ”vetenskapligt syfte”, inte kommersiellt. Antalet valfångstfartyg i Norge har minskat kraftigt under senare år och valfångarna har haft svårt att fylla fångstkvoterna. 1950 fanns det 350 valfångstfartyg i Norge, 2017 fanns det bara elva kvar. 2017 var fångstkvoten 999, men antalet fångade valar var 432. Enligt valfångarna beror nedgången på låg kapacitet i de fabriker som tar hand om valköttet samt på höga bränslekostnader. Därtill minskar konsumtionen av valkött.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0