Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Fremskrittspartiets ledare ska avgå

   Siv Jensen, ledare för Fremskrittspartiet, meddelar att hon kommer att lämna sin post i maj och att hon inte kommer att ställa upp i valet till stortinget i september i år. Jensen säger att hon gärna ser att viceordförande i partiet, Sylvi Listhaug, ska bli hennes efterträdare. Listhaug har haft flera ministerposter.

  • Regeringen lättar på coronarestriktioner

   Regeringen meddelar att den kommer att lätta på de extra restriktioner som infördes i januari i huvudstadsområdet för att stoppa spridningen av den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien förra året. Det kommer nu vara upp till lokala myndigheter att besluta om affärer ska kunna öppna och om det åter ska vara tillåtet för restauranger att servera alkohol utan mat.

  • Januari

  • Hårda restriktioner i Oslo mot muterat coronavirus

   Ett kluster av den brittiska mutationen av coronaviruset har spridits på ett äldreboende utanför Oslo.. Skärpta restriktionerna införs i januari i en rad kommuner i landsdelen Østlandet. Bland annat tvingas alla butiker, utom mataffärer, apotek och bensinstationer, hålla stängt och även skolor och förskolor stängs. Den nya smittspridningen i Norge medför att Sverige inför inreseförbud från grannlandet.

 • 2020

  • December

  • Grönt ljus för lagring av koldioxid

   Stortinget ger klartecken för ett stort projekt som går ut på att fånga in och lagra koldioxid under havsbotten i Nordsjön. Dagen därpå meddelar regeringen att den är redo att finansiera 80 procent av kostnaderna på 650 miljarder euro för det första steget i projektet. Höga investeringskostnader har hittills hämmat utvecklingen av teknologin för att lagra koldioxid. Förhoppningen är att det norska projektet ska kunna lagra 1,5 miljoner ton koldioxid per år från 2024 och i förlängningen 5 miljoner ton per år.

  • Ryssland anklagas för cyberattack

   Den norska säkerhetspolisen PTS anklagar en grupp hackare i Ryssland för en cyberattack mot stortinget i augusti då de tog sig in i stortingsledamöters och anställdas e-post. Enligt PTS utfördes attacken sannolikt av gruppen Fancy Bear som har band till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Inkräktarna uppges ha kommit över känslig information men enligt PTS har utredningen inte gett tillräckligt för att åtal ska kunna väckas. Den ryska ambassaden i Norge avfärdar uppgifterna som osanna och oacceptabla.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0