Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Ny spridning av corona

   Norge har under de senaste två veckorna haft över 1 000 nya fall av corona, vilket innebär över 20 smittade per 100 000 norrmän. Den ökande smittspridningen har drivits av lokala utbrott, bland annat i Fredrikstad, Sarpsborg och i Bergen. Norge har därmed nått den kategori av länder som enligt dess egna riktlinjer för vilka länder man fritt kan resa till ska definieras som rött. Alla som kommer till Norge från ett ”rött land” är tvungna att sitta i karantän i tio dagar.

  • Augusti

  • Norge inför karantänsregler för fler länder

   Resenärer som kommer till Norge från ett tjugotal EU-länder, däribland Frankrike, Spanien, Polen och Schweiz, behöver vara i karantän i tio dagar för att inte öka smittspridningen av corona. De senaste länderna som förs upp på listan är Storbritannien, Österrike, Grekland och Irland. Men karantänsregler gäller även för den danska huvudstaden Köpenhamn samt för större delen av Sverige.

  • Juni

  • Norge öppnar gränsen för grannländer

   Regeringen meddelar att Norge ska öppna gränsen för besökare från Danmark, Finland och Island så att de inte längre behöver sitta i karantän. Fortfarande kommer dock restriktionerna inte att hävas för svenskar eftersom smittspridningen av corona är för hög i Sverige. Strikta karantänsregler har rått vid den norska gränsen för medborgare från andra länder sedan mitten av mars i syfte att stoppa spridning av coronaviruset.

  • Mars

  • Skolor och universitet stängs på grund av coronaviruset

   Regeringen inför drastiska åtgärder för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Alla landets skolor på alla nivåer liksom universiteten kommer att hållas stängda. Större idrotts- och kulturevenemang ställs också in och invånarna uppmanas att vidta flera försiktighetsåtgärder och helst hålla sig hemma. Resenärer som kommer tillbaka från resor utanför Norden behöver stanna i karantän i två veckor. Drygt 600 invånare har insjuknat i covid-19 (den sjukdom som coronaviruset orsakar) och en person har avlidit.

  • Januari

  • Fremskrittspartiet lämnar regeringen

   Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen meddelar att partiet hoppar av regeringssamarbetet. En utlösande faktor för Fremskrittspartiets beslut uppges vara att regeringen förra hösten, trots starkt motstånd från Fremskrittspartiet, valde att hämta hem en hem en norsk-palestinsk IS-kvinna och hennes svårt sjuka barn från Syrien. Jensen lovar att partiet ska fortsätta att stödja Solbergs regering i stortinget.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0