Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Norska staten stäms för planer på gruvbrytning i havet

   Efter att den norska regeringen i januari beslutade att tillåta gruvbrytning på havsbotten stäms den norska staten av Världsnaturfonden WWF. Beslutet strider enligt WWF mot nationell lag och har fattats utan att tillräckliga utredningar av konsekvenserna genomförts. Planerna har mött omfattande kritik inom landet, bland annat av den norska miljömyndigheten, och även kritiserats av enskilda länder och av Europaparlamentet.  Norge är bland de första länderna att öppna områden för havsbottenbrytning. Landet har flera viktiga mineraler på havsbotten, däribland zink, koppar och kobolt.

  • Norge erkänner Palestina

   Norge, Irland och Spanien meddelar gemensamt att de kommer att erkänna Palestina som stat veckan därpå. Länderna hoppas att flera EU-länder ska följa efter, men får nej av tungviktaren Frankrike. Ett erkännande är avsett att öka trycket på en tvåstatslösning för Israel-Palestina. Beskedet välkomnas av både Palestinska myndigheten och Hamas. Det möts dock av skarp kritik från Israel, vars premiärminister Benjamin Netanyahu säger att erkännandet innebär att terrorism belönas. Flera EU-länder erkänner redan Palestina, bland dem Sverige, medan andra inte gör det. Även Slovenien, Cypern och Malta har processer igång för ett erkännande, och även Australien har nyligen deklarerat samma målsättning.

  • Februari

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Norska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

  • Januari

  • Norge stoppar adoptioner från flera länder

   Adoptioner från Filippinerna, Thailand och Taiwan stoppas. Några nya adoptioner från Sydkorea kommer inte heller att genomföras. Besluten om stopp för adoptioner från utlandet kommer efter avslöjanden i dagstidningen VG om oegentligheter i adoptionsprocesserna och även lagöverträdelser. En statlig myndighet rekommenderar att alla adoptioner från utlandet ska stoppas i två års tid och att nya rekommendationer för ett framtida adoptionssystem ska utarbetas. Det norska barn- och familjeministeriet ska fatta beslut i frågan.

  • Ett 60-tal nya olje- och gaslicenser delas ut

   Den norska regeringen delar ut 62 nya licenser för prospektering av olja och gas på norskt vatten. Licenserna ges till ett 20-tal företag, däribland norska Equinor och Aker BP och flera stora utländska bolag. Licenserna gäller områden där utvinning redan pågår och de är betydligt fler än 2022 då 47 licenser delades ut. Miljöorganisationer protesterar kraftigt och menar att det hela strider mot utsläppsmål och den globala enigheten från klimatmötet i Dubai i december 2023 om att gå ifrån användningen av fossila bränslen. Enligt regeringen behövs dock licenserna för att skapa arbete och underlätta för Norge att förse Europa med fossilgas (naturgas), något som har blivit allt viktigare efter att det ryska kriget i Ukraina inleddes 2022.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0