Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Grönt ljus för lagring av koldioxid

   Stortinget ger klartecken för ett stort projekt som går ut på att fånga in och lagra koldioxid under havsbotten i Nordsjön. Dagen därpå meddelar regeringen att den är redo att finansiera 80 procent av kostnaderna på 650 miljarder euro för det första steget i projektet. Höga investeringskostnader har hittills hämmat utvecklingen av teknologin för att lagra koldioxid. Förhoppningen är att det norska projektet ska kunna lagra 1,5 miljoner ton koldioxid per år från 2024 och i förlängningen 5 miljoner ton per år.

  • Ryssland anklagas för cyberattack

   Den norska säkerhetspolisen PTS anklagar en grupp hackare i Ryssland för en cyberattack mot stortinget i augusti då de tog sig in i stortingsledamöters och anställdas e-post. Enligt PTS utfördes attacken sannolikt av gruppen Fancy Bear som har band till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Inkräktarna uppges ha kommit över känslig information men enligt PTS har utredningen inte gett tillräckligt för att åtal ska kunna väckas. Den ryska ambassaden i Norge avfärdar uppgifterna som osanna och oacceptabla.

  • Oktober

  • Nya restriktioner ska dämpa smittspridning

   Regeringen inför strängare regler för att dämpa spridningen av coronaviruset sedan smittan börjat öka. Smittspridningen i Norge ligger dock fortfarande på en mycket låg nivå jämfört med andra länder i Europa. Gränsen för antalet deltagare vid privata evenemang utanför hemmet sänks från 200 till 50 och vid tillställningar i hemmet får man ta emot högst fem gäster från ett annat hushåll än det egna. I Oslo måste barerna stänga tidigare och tvånget att bära munskydd utökas till alla offentliga utrymmen där det inte går att hålla avstånd. Tidigare gällde kravet bara i kollektivtrafiken.

  • September

  • Ny spridning av corona

   Norge har under de senaste två veckorna haft över 1 000 nya fall av corona, vilket innebär över 20 smittade per 100 000 norrmän. Den ökande smittspridningen har drivits av lokala utbrott, bland annat i Fredrikstad, Sarpsborg och i Bergen. Norge har därmed nått den kategori av länder som enligt dess egna riktlinjer för vilka länder man fritt kan resa till ska definieras som rött. Alla som kommer till Norge från ett ”rött land” är tvungna att sitta i karantän i tio dagar.

  • Augusti

  • Norge inför karantänsregler för fler länder

   Resenärer som kommer till Norge från ett tjugotal EU-länder, däribland Frankrike, Spanien, Polen och Schweiz, behöver vara i karantän i tio dagar för att inte öka smittspridningen av corona. De senaste länderna som förs upp på listan är Storbritannien, Österrike, Grekland och Irland. Men karantänsregler gäller även för den danska huvudstaden Köpenhamn samt för större delen av Sverige.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0