Norge
Foto: Shutterstock/Albert H Teich

Norge

Norge är Europas nordligaste land med ett naturskönt landskap av fjordar och fjäll. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Norska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

  • Januari

  • Ett 60-tal nya olje- och gaslicenser delas ut

   Den norska regeringen delar ut 62 nya licenser för prospektering av olja och gas på norskt vatten. Licenserna ges till ett 20-tal företag, däribland norska Equinor och Aker BP och flera stora utländska bolag. Licenserna gäller områden där utvinning redan pågår och de är betydligt fler än 2022 då 47 licenser delades ut. Miljöorganisationer protesterar kraftigt och menar att det hela strider mot utsläppsmål och den globala enigheten från klimatmötet i Dubai i december 2023 om att gå ifrån användningen av fossila bränslen. Enligt regeringen behövs dock licenserna för att skapa arbete och underlätta för Norge att förse Europa med fossilgas (naturgas), något som har blivit allt viktigare efter att det ryska kriget i Ukraina inleddes 2022.

 • 2023

  • December

  • Norge deltar i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

   Norge är ett av de länder som deltar i en säkerhetsallians som USA presenterar och som ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats. 

  • Oktober

  • Utrikesminister Anniken Huitfeldt byts ut efter aktieskandal

   Statsminister Jonas Gahr Støre genomför en ombildning av regeringen och ersätter i samband med det utrikesminister Anniken Huitfeldt. Hon återgår till Stortinget efter att ha varit i blåsväder för sin makes aktieinnehav. Ny utrikesminister blir istället Espen Barth Eide, som varit klimatminister i regeringen. Hans post övertas i sin tur av den tidigare statssekreteraren Andreas Bjelland Eriksen.

  • Samer protesterar på nytt mot olagliga vindkraftverk

   Bara några månader efter att samer organiserade protester i Oslo (se Mars 2023) hålls nya protester i huvudstaden. Hundratals samer och miljöaktivister blockerar Karl Johans gate i Oslo och upprättar ett samiskt tält. De tar sig också in i stortingets lokaler.  De kräver att två vindkraftverksparker i Fosen i Trøndelag ska rivas. Högsta domstolen i Norge slog 2021 fast att de 151 vindturbinerna i vindkraftverksparkerna som hör till  Europas största på land, stred mot de samiska renägarnas rättigheter och att de hade byggts utan giltiga tillstånd. Men trots det står vindkraftverken kvar.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0