Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Srebrenica-dom kan upphävas

   Den nederländska staten kan inte hållas ansvarig för 350 muslimska mäns död i Srebrenica i Bosnien 1995, anser riksåklagaren. Utlåtandet utgör en rekommendation till Högsta domstolen vars ledamöter inte är bundna av det, men som i allmänhet följer sådana rekommendationer. Rättsväsendet har tidigare i två instanser dömt Nederländerna att betala skadestånd till anhöriga till männen (se 27 juni 2017).

  • Januari

  • Regeringen får särskilda brexit-befogenheter

   Parlamentet antar en kontroversiell lag som ger regeringen extraordinära befogenheter – om Storbritanniens utträde ur EU, brexit, sker utan ett avtal med unionen. Regeringens utökade rättigheter gör det möjligt att ändra lagar utan parlamentets godkännande. Regeringen hade begärt sådana befogenheter i ett år men fick nöja sig med sex månader. Nederländerna har nära handelsrelationer med Storbritannien och oron är stor för långtgående konsekvenser om Storbritanniens utträde den 29 mars sker utan avtal. Förberedelser har redan gjorts, bland annat har 100 miljoner euro öronmärkts för 900 nyanställningar inom tullväsendet etc.

 • 2018

  • Oktober

  • Cyberkrig med Ryssland

   Försvarsminister Ank Bijleveld säger i ett uttalande i TV att Nederländerna befinner sig i ett ”cyberkrig” mot Ryssland. En dryg vecka tidigare har fyra ryska underrättelseagenter utvisats, efter anklagelser om att de i april försökte hacka sig in i högkvarteret för OPCW, övervakningsorganet för kemiska vapen, i Haag. De fyra togs på bar gärning med en bil full med elektronisk övervakningsutrustning. Försvarsdepartementet har sedan ökat anslagen för cyberkrigföring och underrättelsetjänst, säger Bijleveld. Ryssland nekar till alla anklagelser.

  • Domstol beordrar minskade utsläpp

   En appellationsdomstol fastställer ett omdebatterat tidigare domslut om att regeringen måste se till att utsläppen av växthusgaser i Nederländerna minskar med 25 procent till 2020 (se Juni 2015). Regeringen accepterar beskedet och säger att det fortfarande är möjligt att få ned utsläppen tillräckligt i tid.

  • September

  • Terrordåd uppges avvärjt

   Polis griper sju män som misstänks ha planerat ett ”omfattande” terrordåd med dynamitbälten och skjutvapen. Enligt åklagaren hade männen långt framskridna planer på ett attentat med syfte att döda många personer. Flera av de gripna har tidigare dömts för försök att ansluta sig till områden i Irak och Syrien kontrollerade av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0