Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Regeringen tågar ut ur parlamentet

   Hela regeringen reser sig och lämnar plenisalen under en budgetdebatt, i protest mot att högerextremisten Thierry Baudet påstår att finansminister Sigrid Kaag rekryterats som spion av ”västliga underrättelseorgan”. Enligt Baudet har Kaag, som är ledare för mittenvänsterpartiet D66, studerat vid Saint Antony’s College i Oxford vilket enligt honom är ett rent träningsinstitut får sådana underrättelsetjänster. Han talar om ”globala eliter som vill kontrollera vår liv bakom kulisserna”. Talmannen försöker avbryta Baudet utan att lyckas, varpå hela regeringen lämnar salen. Efter några minuter kommer premiärminister Mark Rutte tillbaka och kallar händelsen ”oacceptabel”. Talmannen avbryter till slut Baudet med stöd av en majoritet i kammaren.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  • EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

  • Juni

  • Ursäkt till tidigare fredsbevarande soldater i Bosnien

   Premiärminister Mark Rutte ber de nederländska fredsbevarande soldater som var stationerade i Srebrenica i Bosnien under kriget 1995. Soldaterna som endast hade lättare vapen kunde inte stå emot när bosnienserbiska soldater under ledning av general Ratko Mladić intog staden, vilket ledde till en massaker på 8 000 muslimska pojkar och män. Mark Rutte pekar på paralleller till den pågående ryska krigföringen i Ukraina.

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0