Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Grön vänster blir störst i val till EU-parlamentet

   I valet till EU-parlamentet blir en valallians mellan Gröna vänstern och Arbetarpartiet (Groenlinks-PVDA) störst och får 21,1 procent av rösterna vilket ger 8 mandat. De samarbetade även i parlamentsvalet 2023 men blev då slagna med marginal av Frihetspartiet (PVV) som då blev största parti. PVV deltog inte i EU-valet 2019 men får nu 17,0 procent (6 mandat). Folkpartiet för frihet och demokrati (VVD) får 11,3 procent (4 mandat), Kristdemokratiskt upprop (CDA) 9,5 procent (3 mandat), Demokrater 66 (D66) 8,4 procent (3 mandat), Bondemedborgares rörelse (BBB) 5,4 procent (2 mandat), Volt 5,1 procent (2 mandat), Djurpartiet (PVDD) 4,5 procent (1 mandat), Nytt socialt kontrakt (NSC) 3,7 procent (1 mandat) och Politiska reformerta partiet (SGP) 3,7 procent (1 mandat).

  • Maj

  • Exunderrättelsechef föreslås bli regeringschef

   De fyra högerpartier som enats om att bilda regering (se 15 maj 2024) föreslår den tidigare underrättelsechefen Dick Schoof som ny premiärminister. Den 67-årige Schoof säger sig överraskad över att ha fått frågan. Han har en ledande position i justitiedepartementet och har tidigare varit chef för underrättelsetjänsten Aivd samt för en antiterrorenhet och för migrationsbyrån.

  • Regeringsuppgörelse klar

   De fyra partier som har förhandlat om att bilda regering sedan valet i november uppger att de nu har nått en överenskommelse. Vem som blir premiärminister efter Mark Rutte är fortfarande inte klart, diskussionerna i den frågan fortsätter. Valvinnaren och PVV-ledaren Geert Wilders, som själv tvingats ge upp hoppet om att bli regeringschef, säger att det blir en ”historisk dag” när hans högernationalistiska parti för första gången deltar i en regering. I den blivande regeringen ingår förutom PVV också Mark Ruttes högerliberala VVD, mittenhögerpartiet NSC och bondepartiet BBB. Se även 22 november 2023 och 13 mars 2024.

  • April

  • Utökat stöd till Ukraina

   Premiärminister Mark Rutte tillkännager att ytterligare 1 miljard euro avsätt i militärt stöd till Ukraina, utöver de 2 miljarder som utlovades i mars. Dessutom ska 400 miljoner euro gå till ekonomiskt stöd och till reparationer av skadad energiinfrastruktur. Vidare har det enligt premiärministern beslutats om 3 miljarder euro i militärt stöd också under 2025.

  • Mars

  • Geert Wilders ger upp försök bli regeringschef

   Ledaren för det invandringsfientliga Frihetspartiet (PVV) som vann parlamentsvalet i november, Geert Wilders, meddelar att han ger upp försöken att bilda regering. Det går inte om inte ”alla partier i koalitionen stödjer” regeringen, skriver han. Tidigare i veckan har det rapporterats att de tre tänkta stödpartierna, det högerliberala VVD, bondepartiet BBB och mittenhögerpartiet NSC, krävt att en regering skulle bildas i vilken ingen av de fyra partiledarna ingick. Vem som i så fall skulle bli regeringschef var oklart. ”Jag vill ha en högerregering. Mindre asyl och invandring”, skriver Geert Wilders på socialamedieplattformen X. Tidigare har inte minst NSC-ledaren Pieter Omtzigt varit kritisk till delar av Geert Wilders högerextrema program, främst islamfientliga inslag och planer på ett utträde ur EU (”nexit”).

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0