Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Ökad coronasmitta ger nya restriktioner

   Regeringen skärper restriktionerna med anledning av coronapandemin och beordrar bland annat barer att stänga klockan 22. Invånarna får inte ha fler än fyra personer över 13 års ålder på besök i hemmet, och sportevenemang återgår till att hållas utan publik. Premiärminister Mark Rutte säger att smittläget i de tre största städerna – Amsterdam, Rotterdam och Haag – är allvarligt och kräver omedelbara åtgärder. Nederländerna har haft mindre strikta åtgärder än grannländerna och hittills inte beordrat användning av munskydd annat än i kollektivtrafiken. Men nu utfärdas en rekommendation om munskydd i butiker i de tre stora städerna, och handlare får rätt att vägra tillträde för dem som inte har munskydd. Arbete hemifrån bör återigen vara normen, säger coronavirusminister Hugo de Jonge. Antalet döda i covid-19 uppgår till drygt 6 300.

  • Justitieministern bötfälls för coronabrott

   Justitieminister Ferd Grapperhaus döms att böta 390 euro sedan han brutit mot rådande regler om social distansering i samband med sitt eget bröllop. Bilder på Grapperhaus nära tiotals andra människor vid bröllopet i augusti har orsakat stort rabalder. Grapperhaus har bett om ursäkt i parlamentet för det inträffade.

  • Augusti

  • Rekordstort BNP-fall

   Ekonomin krympte med 8,5 procent under andra kvartalet som en effekt av coronapandemin. Det är den största nedgången som registrerats, enligt statistikmyndigheten, samtidigt som situationen var ännu sämre i grannländer som Belgien och Tyskland.

  • Rekordstord knarkfabrik avslöjad

   Polisen gör en razzia mot en nedlagd ridskola som förvandlats till ett kokainlaboratorium i Nijeveen i norra Nederländerna. Laboratoriet som beräknas kunna framställa upp till 200 kilo kokain om dagen, till ett värde av uppemot 60 miljoner kronor, är det största som påträffats i landet. Sjutton personer grips, varav flertalet uppges vara colombianska medborgare. Organiserad brottslighet har en stor närvaro i Nederländerna som skakats av ett advokatmord (se September 2019) och upptäckten i juli av ett avancerat tortyrcentrum i containrar i södra Rotterdam. 

  • Juni

  • Stökigt vid demonstration

   Polisen använder vattenkanoner för att skingra demonstranter och griper runt 400 människor i samband med protester mot regeringens sätt att hantera coronakrisen. Enligt uppgift är det fotbollshuliganer som drabbar samman med polisen. Nedstängningen har över lag varit mindre strikt i Nederländerna än i grannländerna men social distansering påbjuds fortfarande och folksamlingar på mer än 30 personer är egentligen förbjudna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0