Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Officiell ursäkt för covidlättnader

   Premiärminister Mark Rutte tillstår att regeringen begått misstag då lättnader i pandemireglerna införts och ber om ursäkt för att antalet nya smittfall nu rakat i höjden. Rutte och hälsovårdsminister Hugo de Jonge återinför en rad restriktioner, bland annat stängs nattklubbarna på nytt. Den smittsamma deltavarianten av coronaviruset har fått fäste och antalet nya fall per dag är nu det högsta sedan december 2020. De som smittas är främst yngre, som ofta är ovaccinerade. Runt 80 procent av invånarna har fått minst en vaccinspruta.

  • Journalist skjuten på öppen gata

   Den grävande journalisten Peter R de Vries skjuts i huvudet när han lämnar en TV-studio i Amsterdam. Den 64-årige de Vries har rapporterat länge om brottslighet och var inblandad i ett rättsfall mot en drogbaron. Han avlider nio dagar senare på sjukhus. Två personer grips kort efter skjutningen, misstänkta för inblandning i brottet.

  • April

  • Premiärministern klarar misstroendeomröstning

   Premiärminister Mark Rutte klarar med knapp marginal en misstroendeomröstning i parlamentet. Men samtliga partier utom hans eget VVD ställer sig bakom ett separat fördömande av Rutte, som anklagas för att ha talat osanning om diskussioner under de pågående regeringsförhandlingarna.

  • Mars

  • Regeringsseger i parlamentsvalet

   Det högerliberala VVD förblir största parti i parlamentet efter parlamentsvalet, och premiärminister Mark Rutte väntas kunna bilda regering på nytt – trots coronarestriktioner, ”barnbidragsskandalen” i januari och fortsatt stor smittspridning. VVD ser sin fjärde raka valseger och ökar med ett mandat, till 34. Den vänsterliberala koalitionspartnern D66 ökar med sex till 24 mandat. Av de övriga två regeringspartierna får kristdemokratiska CDA 15 mandat (minus fyra) och det kristsociala CU 5 (oförändrat). Parlamentsvalet har genomförts under tre dagar och under fortsatt strikta karantänsregler på grund av pandemin.

  • Februari

  • Rättstvist kring utegångsförbud

   En domstol i Haag slår fast att det utegångsförbud nattetid som regeringen infört inkräktar på rörelsefriheten och måste rivas upp. Men en högre instans beslutar att utegångsförbudet ska gälla medan ett överklagande av domen prövas. Senare i månaden fastställs regeringens beslut, och en ny lag har dessutom antagits till stöd för liknande åtgärder. Utegångsförbudet ledde till upplopp när det infördes i januari.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0