Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Undantagstillstånd efter våldsamma covidprotester

   Polisen skjuter skarpt och skadar minst två personer i Rotterdam i samband med omfattande protester mot skärpta covidrestriktioner. Flera personer skadas och ett 50-tal grips i det som borgmästaren beskriver som en ”våldsorgie”. Undantagstillstånd införs i staden och tågstationen stängs på grund av oroligheterna. Protesterna fortsätter i flera städer de följande två kvällarna. Två fotbollsmatcher som spelas utan publik avbryts av upprörda supportrar. Flera poliser skadas och över 100 människor grips under oroligheterna.

  • Ny nedstängning på grund av smittspridning

   Regeringen beslutar att delvis stänga ned landet på nytt på grund av kraftigt ökad spridning av coronaviruset. Antalet nya fall är det högsta sedan pandemin bröt ut. Restriktionerna innebär tidigare stängningstider för restauranger och butiker, och alla sportevenemang måste genomföras utan publik. För andra året i rad har fyrverkerier nyårsafton förbjudits, för att förebygga extra tryck på vården.

  • Coronarestriktioner återinförs

   Premiärminister Mark Rutte meddelar att restriktioner införs igen på grund av ökad spridning av coronaviruset. Det blir på nytt obligatoriskt med munskydd offentliga platser som butiker och frisörsalonger, en regel om att hålla 1,5 meters avstånd återinförs och covidpass kommer att krävas på fler ställen, däribland museer och restaurangterrasser. Folk uppmanas också att arbeta hemifrån minst halva arbetsveckan samt att undvika att åka kollektivt i rusningstrafik. Få andra länder i Europa har återinfört restriktioner på motsvarande vis. Nästan 84 procent av den vuxna befolkningen i Nederländerna är fullt vaccinerad mot covid-19. Antalet döda i sjukdomen uppgår nu till drygt 18 400.

  • Oktober

  • Finansminister i internationell skattehärva

   Finansminister Wopke Hoekstra är en av många världsledare som figurerar i en omfattande granskning av skatteplanering, utförd av det internationella journalistkonsortiet ICIJ. Enligt de så kallade Pandoradokumenten investerade Hoekstra i ett bolag med säte i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna 2009. Hoekstra har senare sålt tillgångarna och uppger att han donerat vinsten till välgörande ändamål. Uppgifterna avslöjas ett par dagar innan Hoekstra tillsammans med övriga EU-finansministrar ska godkänna en uppdatering av EU:s lista över skatteparadis.

  • September

  • Politiker grips misstänkt för mordplan

   Polis griper ledaren för Haags enighetsparti, Around van Doorn, misstänkt för inblandning i en mordkomplott mot premiärminister Mark Rutte. van Doorn, som ska ha ”uppträtt misstänksamt” släpps dock på fri fot efter förhör. Strax före gripandet har lokala medier rapporterat att säkerheten skärpts kring premiärminister Rutte på grund av oro för att han skulle kidnappas eller utsättas för en attack av en narkotikaliga. Rutte rör sig ofta på cykel i Haag, ofta utan att vakter syns till. Nu uppges ”misstänkta personer” med kopplingar till en maffiagrupp ha synts kring honom. Likande iakttagelser gjordes före morden 2019 på en advokat och mordet på en grävande journalist (se Juli 2021), som både hade kopplingar till en pågående rättegång mot organiserad brottslighet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0