Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • "Advokatmord bevis på narkostat"

   Mordet på en försvarsadvokat i ett stort narkotikamål får företrädare för ett polisfackförbund att hävda att Nederländerna har blivit en ”narkostat”. Den 44-årige advokaten som skjuts till döds utanför sitt hem i Amsterdam företrädde ett kronvittne i ett stort mål mot två män som är efterlysta för mord och narkotikahandel. Enligt polisfacket NPB utgör mordet en attack mot rättsstaten.

  • Augusti

  • Burkaförbud träder i kraft

   Ett förbud mot att täcka ansiktet på offentliga platser träder i kraft. Brott mot lagen kan leda till böter. Inrikesdepartementet uppmanar lokala myndigheter att se till att lagen efterlevs – men både sjukhusanställda och även en del poliser har redan sagt att de inte kommer att agera i frågan. Lagen allmänt ses som ett försök att hindra bruket av burka (se Juni 2018).

  • Juli

  • HD sänker skadestånd för Srebrenica-anhöriga

   Högsta domstolen (HD) aavgör att Nederländerna delvis var ansvarigt för en del av massakern i Srebrenica i Bosnien 1995. Det gäller 350 muslimska män och pojkar som hade sökt skydd hos de nederländska fredsbevarande FN-trupperna och som dödades efter att de hade överlämnats till bosnisk-serbiska trupper. HD går därmed på samma linje som lägre rättsinstanser (se 27 juni 2017), men sänker skadeståndet. Orsaken är att HD finner att muslimerna skulle ha haft 10 procents chans att överleva om de fått stanna, och staten ska därför betala 10 procent av skadeståndet – när appellationsdomstolen kommit fram till 30 procent. Sammanlagt dödades 8 000 män och pojkar i Srebrenica.

  • Juni

  • Järnvägsbolaget kompenserar Förintelseoffer

   Det statliga järnvägsbolaget NS uppger att tiotals miljoner euro har avsatts för att betala ersättning till offer Förintelsen och deras anhöriga. Bolaget tjänade stora pengar på att transportera runt 107 000 nederländska judar till nazisternas läger, varav endast 5 000 överlevde. NS bad 2005 om ursäkt för sin roll under andra världskriget men har först nu beslutat om ersättning. De runt 500 överlevande som är kvar i livet ska få 15 000 euro vardera, medan barn och makar kan få mellan 5 000 och 7 000 euro.

  • Maj

  • Regeringen förlorar majoritet i senaten

   Det indirekta valet till senaten hålls i de tolv provinserna. I enlighet med resultatet i provinsvalet (se Mars 2019) går det nybildade högernationalistiska Forum för demokrati (FVD) starkt och bli jämnstort med det högerliberala regeringspartiet VVD; båda partier får tolv mandat vardera. Av VVD:s koalitionspartner får CDA nio mandat, Dem ’66 7 mandat och CU fyra mandat. Regeringen förlorar därmed sin majoritet i senaten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0