Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Våldsamma protester mot utegångsförbudet

   Våld mellan demonstranter och polis bryter ut för andra kvällen i rad, i samband med protester mot det utegångsförbud som införts nattetid för att minska spridningen av coronaviruset. Oroligheterna som pågår i flera städer beskrivs som de allvarligaste på 40 år. Premiärminister Mark Rutte kallar det som utspelar sig för ”kriminellt våld”. Demonstranter har kastat fyrverkerier, plundrat butiker och slagit sönder skyltfönster, medan polisen har använt vattenkanoner och tårgas. Hundratals personer har gripits och flera poliser har skadats.  Antalet döda i covid-19 uppgår nu till drygt 13 600.

  • Utegångsförbud införs

   Parlamentet godkänner efter en smärre justering ett förslag från premiärminister Mark Rutte om att införa utegångsförbud nattetid, för första gången sedan andra världskriget. Bakgrunden är fortsatt spridning av coronaviruset och särskilt oro för en ny variant från Storbritannien som gjort viruset mer smittsamt än tidigare. Utegångsförbudet gäller mellan klockan 21.00 och 05.30 från den 23 januari till den 19 februari. Den som bryter mot det riskerar böter på 95 euro.

  • Diplomater utvisade från Ryssland

   Moskva utvisar två nederländska diplomater på grund av vad som kallas det ”provokativa” beslutet i Haag att utvisa två ryska diplomater som anklagades för spioneri (se 9 december 2020). Relationerna mellan de båda länderna är ansträngda sedan nedskjutningen av det malaysiska flygplanet över Ukraina 2014. Av de 298 personerna var 196 från Nederländerna.

  • Regeringen avgår

   Premiärminister Mark Rutte och hela regeringen avgår, två månader före parlamentsvalet, på grund av en skandal där tusentals barnfamiljer falskeligen anklagats för bidragsfusk och tvingats betala tillbaka pengar. Många av de drabbade har invandrarbakgrund och många hamnade i mycket svåra ekonomiska omständigheter. Enligt premiärminister Rutte har en utredning visat att oskyldiga människor pekats ut som brottslingar och fått sina liv förstörda, och att det yttersta ansvaret vilar hos regeringen. Det rör sig om personer som begått mindre misstag, som att inte skriva på papper på rätt ställe, och som därpå beordrats att betala tillbaka tiotusentals euro. Skandalen som började 2012 kan ha omfattat så många som 26 000 föräldrar. Regeringen fortsätter som en övergångslösning fram till valet den 17 mars.

  • Tuff nedstängning förlängs

   De strikta restriktioner som infördes i mitten av december förlängs ytterligare tre veckor, in i februari. Budskapet till invånarna är att man ska hålla sig hemma och bara gå för att köpa förnödenheter, få frisk luft eller gå till jobbet. Skolorna är stängda och internationellt resande strikt begränsat. Smittspridningen har dämpats något under den hårda nedstängningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0