Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Muslimer uppmanas bojkotta nederländska varor

   Lärosätet al-Azhar i Egypten, som har en ledande roll i den sunnimuslimska världen, uppmanar till bojkott mot produkter från Nederländerna. Orsaken är att högerextremisten Edwin Wagensveld tre dagar tidigare lagt ut en videoinspelning på Twitter som visar hur han river sönder ett exemplar av Koranen och trampar på det. Wagensvelds handling kom dagen efter det att den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan bränt ett exemplar av islams heliga skrift utanför Turkiets ambassad i Stockholm. al-Azhar uppmanar till bojkott också av svenska produkter.

 • 2022

  • December

  • Ursäkt för slaveriet

   Premiärminister Mark Rutte framför en formell ursäkt för Nederländernas 250-åriga inblandning i slaveri, som han kallar ett brott mot mänskligheten. Ursäkten kommer nästan 150 år efter det att slaveriet avskaffades i landets kolonier, däribland Indonesien och Surinam.

  • November

  • Fällande domar för nedskjutet plan i Ukraina

   En domstol i Haag fäller tre män för nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina 2014, då 298 människor fick sätta livet till. Flertalet av offren hörde hemma i Nederländerna. Männen – två ryska och en ukrainsk medborgare – döms i sin frånvaro till livstids fängelse för mord, medan en fjärde åtalad frias. En kommission som granskade händelsen har kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad robot, att roboten avfyrades från ett område som kontrollerades av prorysk separatistmilis och att robotsystemet hade förts in i Ukraina från Ryssland samma dag. Ryssland har förnekat all inblandning i nedskjutningen. Åtal mot de fyra inleddes i juni 2019 och rättegången inleddes i mars 2020. Männen antas uppehålla sig i Ryssland. Se även Juli 2014.

  • September

  • Regeringen tågar ut ur parlamentet

   Hela regeringen reser sig och lämnar plenisalen under en budgetdebatt, i protest mot att högerextremisten Thierry Baudet påstår att finansminister Sigrid Kaag rekryterats som spion av ”västliga underrättelseorgan”. Enligt Baudet har Kaag, som är ledare för mittenvänsterpartiet D66, studerat vid Saint Antony’s College i Oxford vilket enligt honom är ett rent träningsinstitut får sådana underrättelsetjänster. Han talar om ”globala eliter som vill kontrollera vår liv bakom kulisserna”. Talmannen försöker avbryta Baudet utan att lyckas, varpå hela regeringen lämnar salen. Efter några minuter kommer premiärminister Mark Rutte tillbaka och kallar händelsen ”oacceptabel”. Talmannen avbryter till slut Baudet med stöd av en majoritet i kammaren.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0