Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • November

  • Högerpopulistisk storseger i parlamentsvalet

   Det invandrarfientliga och populistiska Frihetspartiet (PVV) under ledning av veteranpolitikern Geert Wilders blir klart största parti i parlamentet, visar preliminära resultat. PVV ser ut att mer än fördubbla sina mandat och får betydligt fler än de närmast utmanarna, den avgående premiärministern Mark Ruttes högerliberala VVD, valalliansen mellan miljöpartister och socialdemokrater Groenlinks-PVDA och det nybildade Nytt socialt kontrakt. Alla de fyra partierna i den avgående regeringen lider svåra bakslag: förutom VVD även det vänsterliberala D66, det kristdemokratiska CDA och det kristsociala CU. Regeringsbildningen väntas bli komplicerad och dra ut på tiden.

  • Augusti

  • Kommissionären Timmermans lämnar EU inför valet

   Socialdemokraten Frans Timmermans lämnar posten som EU:s klimatkommissionär för att leda en valallians i parlamentsvalet i november. Han har valts med stöd av 91 procent av medlemmarna i Arbetarpartiet och Gröna vänstern. Partierna beslutade i juli att bilda gemensam front i valet, där klimatförändringarna och migration väntas bli dominerande frågor. Någon vecka senare utses utrikesminister Wopke Hoestra till ny EU-kommissionär.

  • Ukraina utlovas stridsflygplan

   Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelar via sociala medier att han fått ett "historiskt" löfte om 42 amerikanska F-16-flygplan, något som länge efterfrågats för att stärka den ukrainska militären i kriget mot Ryssland. Beskedet kommer i samband med att Zelenskyj med sin hustru besöker i Nederländerna. Antalet flygplan är inte bekräftat men klart är att Nederländerna utlovat stridsflygplan bara ett par dagar efter det att tillverkaren USA gett sitt klartecken. Zelenskyj kom till Nederländerna direkt från ett statsbesök i Sverige. Efter Nederländerna fortsätter han till Danmark, och får också där löfte om F-16-plan.

    

  • Juli

  • Finansministern lämnar politiken efter hot

   Finansminister och biträdande premiärminister Sigrid Kaag uppger att hon tänker lämna politiken på grund av ”hat, skrämsel och hot” som riktats mot hennes familj. Kaag leder det vänsterliberala partiet D ’66 vars motstånd till premiärminister Mark Ruttes planer på skärpta regler för asylsökande bidrog till att regeringen föll en vecka tidigare. Hon har ofta hamnat i skottgluggen för högerextremister som ogillar hennes progressiva ställningstaganden i frågor som rör klimat, utbildning och migration. Sigrid Kaag var utrikesminister under några månader 2021 men tvingadesw avgå efter kritik hur evakueringen från Afghanistans huvudstad Kabul hanterades. Hon tog över finansministerposten några månader senare, i januari 2022.

  • Premiärminister Rutte planerar lämna politiken

   Premiärminister Mark Rutte tillkännager överraskande att han tänker lämna politiken efter närmare 13 år som regeringschef, längre än någon annan i Nederländerna. Rutte som ibland kallats teflon-Mark då han överlevt skandaler i de fyra regeringar han har lett väljer att avgå några dagar efter det att regeringen kollapsat på grund av oenighet i asylfrågan. Det var allmänt väntat att han skulle ställa upp på nytt i det val som planeras i november, som kandidat för sitt högerliberala parti VVD.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0