Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Cyberkrig med Ryssland

   Försvarsminister Ank Bijleveld säger i ett uttalande i TV att Nederländerna befinner sig i ett ”cyberkrig” mot Ryssland. En dryg vecka tidigare har fyra ryska underrättelseagenter utvisats, efter anklagelser om att de i april försökte hacka sig in i högkvarteret för OPCW, övervakningsorganet för kemiska vapen, i Haag. De fyra togs på bar gärning med en bil full med elektronisk övervakningsutrustning. Försvarsdepartementet har sedan ökat anslagen för cyberkrigföring och underrättelsetjänst, säger Bijleveld. Ryssland nekar till alla anklagelser.

  • Domstol beordrar minskade utsläpp

   En appellationsdomstol fastställer ett omdebatterat tidigare domslut om att regeringen måste se till att utsläppen av växthusgaser i Nederländerna minskar med 25 procent till 2020 (se Juni 2015). Regeringen accepterar beskedet och säger att det fortfarande är möjligt att få ned utsläppen tillräckligt i tid.

  • September

  • Terrordåd uppges avvärjt

   Polis griper sju män som misstänks ha planerat ett ”omfattande” terrordåd med dynamitbälten och skjutvapen. Enligt åklagaren hade männen långt framskridna planer på ett attentat med syfte att döda många personer. Flera av de gripna har tidigare dömts för försök att ansluta sig till områden i Irak och Syrien kontrollerade av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

  • Pedofilianklagelser inom katolska kyrkan

   Hälften av ledande företrädare för katolska kyrkan i Nederländerna har mörkat sexuella övergrepp på barn – det är slutsatsen i en rapport som drar in landet i en pågående global skandal inom kyrkan. Anklagelserna rör 20 av 39 kardinaler, biskopar och deras närmaste medarbetare mellan åren 1945 och 2010. Fyra av dem ska själva ha begått övergrepp medan 16 tillåtit pedofilianklagade präster att flytta mellan olika församlingar istället. Flertalet av de utpekade är avlidna.

  • Juli

  • Nederländerna och Turkiet återupptar diplomatiska relationer

   Efter att Nederländernas och Turkiets utrikesministrar mötts under Natos toppmöte i Bryssel i mitten av juli beslutar länderna att återuppta de diplomatiska relationerna. Inom kort ska Nederländerna åter ha en ambassadör i Ankara medan den turkiske ambassadören ska vara på plats i Haag. Våren 2017 uppstod en diplomatisk kris mellan länderna  efter att Nederländerna nekat turkiska ministrar att hålla valmöten i landet (se även Februari 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0