Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Bondeparti skräller stort i provinsval

   Det relativt nybildade bondepartiet BBB blir storsegrare i provinsvalen och kommer därmed att bli största enskilda parti i överhuset, senaten. Partiet får sammanlagt nästan 20 procent av rösterna vilket väntas ge 15 av de 75 mandaten. BBB bildades 2019 i samband med utbredda bondeprotester och har utvecklats till ett högerpopulistiskt parti med socialkonservativa värderingar. Partiet motsätter sig bland annat regeringens planer på att minska användningen av bekämpningsmedel som är skadliga för den biologiska mångfalden genom att minska antalet nötkreatur och eventuellt köpa ut tusentals bondgårdar. Valet till senaten, i vilket  fullmäktigeförsamlingarna i de tolv provinserna deltar, hålls den 30 maj.

  • Februari

  • Ryska diplomater utvisas, handelskontor stängs

   Utrikesdepartementet tillkännager att flera ryska diplomater har utvisats från Nederländerna och att ett ryskt handelskontor i Amsterdam har stängts, och anklagar Moskva för spioneri. Åtgärderna följer på att Ryssland har nekat visum för nederländska diplomater som skulle till konsulatet i Sankt Peterburg och ambassaden i Moskva. Konsulatet stänger nu på grund av situationen, medan ambassaden förblir öppen. Nederländerna utvisade 17 diplomater efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 (se Mars 2022), varpå Ryssland utvisade 15 nederländska diplomater. Därefter har samtal mellan länderna om att sända nya diplomater inte lett någon vart.

  • Januari

  • Muslimer uppmanas bojkotta nederländska varor

   Lärosätet al-Azhar i Egypten, som har en ledande roll i den sunnimuslimska världen, uppmanar till bojkott mot produkter från Nederländerna. Orsaken är att högerextremisten Edwin Wagensveld tre dagar tidigare lagt ut en videoinspelning på Twitter som visar hur han river sönder ett exemplar av Koranen och trampar på det. Wagensvelds handling kom dagen efter det att den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan bränt ett exemplar av islams heliga skrift utanför Turkiets ambassad i Stockholm. al-Azhar uppmanar till bojkott också av svenska produkter.

 • 2022

  • December

  • Ursäkt för slaveriet

   Premiärminister Mark Rutte framför en formell ursäkt för Nederländernas 250-åriga inblandning i slaveri, som han kallar ett brott mot mänskligheten. Ursäkten kommer nästan 150 år efter det att slaveriet avskaffades i landets kolonier, däribland Indonesien och Surinam.

  • November

  • Fällande domar för nedskjutet plan i Ukraina

   En domstol i Haag fäller tre män för nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina 2014, då 298 människor fick sätta livet till. Flertalet av offren hörde hemma i Nederländerna. Männen – två ryska och en ukrainsk medborgare – döms i sin frånvaro till livstids fängelse för mord, medan en fjärde åtalad frias. En kommission som granskade händelsen har kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad robot, att roboten avfyrades från ett område som kontrollerades av prorysk separatistmilis och att robotsystemet hade förts in i Ukraina från Ryssland samma dag. Ryssland har förnekat all inblandning i nedskjutningen. Åtal mot de fyra inleddes i juni 2019 och rättegången inleddes i mars 2020. Männen antas uppehålla sig i Ryssland. Se även Juli 2014.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0