Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Regeringen förlorar majoritet i senaten

   Det indirekta valet till senaten hålls i de tolv provinserna. I enlighet med resultatet i provinsvalet (se Mars 2019) går det nybildade högernationalistiska Forum för demokrati (FVD) starkt och bli jämnstort med det högerliberala regeringspartiet VVD; båda partier får tolv mandat vardera. Av VVD:s koalitionspartner får CDA nio mandat, Dem ’66 7 mandat och CU fyra mandat. Regeringen förlorar därmed sin majoritet i senaten.

  • EU-val med oväntat resultat

   I valet till EU-parlamentet blir socialdemokratiska PvdA oväntat störst med cirka 19 procent av rösterna och 6 mandat. PvdA:s resultat innebär ett rejält uppsving jämfört med både EU-valet 2014 och parlamentsvalet 2017. En bidragande orsak antas vara att den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans är en av toppkandidaterna att bli EU-kommissionens nya ordförande. Opinionsmätningar hade pekat på att det högerpopulistiska FVD skulle utmana det regerande liberala VVD om platsen som största parti. Men VVD får 15 procent av rösterna och 4 mandat, det kristdemokratiska CDA 12 procent och 4 mandat  medan FVD hamnar på en fjärdeplats med 11 procent och 3 mandat. Därefter följer Gröna vänstern med 3 mandat, det vänsterliberala D66 med 2 mandat, den kristna högerlistan CU-SGP 2 mandat, djurrättspartiet PvdD 1 mandat och pensionärspartiet 50+ 1 mandat.

  • Migrationsministern avgår

   Migrationsminister Mark Harbers avgår efter protester mot utformningen av en rapport om brott begångna av asylsökande. Kontroversen innebär ett allvarligt bakslag för regeringen bara dagar före EU-valet, där det invandringsfientliga Forum för Demokrati seglar i medvind. I rapporten klumpas allvarliga brott som mord, dråp och sexuella övergrepp ihop under rubriken ”övrigt” medan exempelvis snattning hade en egen kategori. Kritiker menar att det utgör ett försök att mörklägga fakta medan Habers säger att det inte funnits någon avsikt med rubriceringarna.

  • Mars

  • Populistparti starkt fram i provinsval

   Ett invandringsfientligt populistparti, Forum för demokrati, går starkt fram i val i de tolv provinserna. Följden väntas bli att regeringen förlorar sin majoritet när det indirekta valet till förstakammaren hålls i maj (se Politiskt system). Partiledaren för Forum för demokrati, Thierry Baudet, har gått till skarpt angrepp mot premiärminister Mark Rutte för en invandringspolitik som han hävdar innebär ett hot mot säkerheten. Baudet har fått kritik för att han fortsatte att kampanja efter det misstänkta terrorådet i Utrecht två dagar före valet.

  • Misstänkt terrorattack

   Tre människor skjuts ihjäl på en spårvagn i Utrecht i vad som misstänks vara ett terrorattentat. En person som skadas svårt avlider tio dagar senare. Några timmar efter dådet grips en 37-årig man som erkänner brott. Senare grips ytterligare en man.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0