Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Populistparti starkt fram i provinsval

   Ett invandringsfientligt populistparti, Forum för demokrati, går starkt fram i val i de tolv provinserna. Följden väntas bli att regeringen förlorar sin majoritet när det indirekta valet till förstakammaren hålls i maj (se Politiskt system). Partiledaren för Forum för demokrati, Thierry Baudet, har gått till skarpt angrepp mot premiärminister Mark Rutte för en invandringspolitik som han hävdar innebär ett hot mot säkerheten. Baudet har fått kritik för att han fortsatte att kampanja efter det misstänkta terrorådet i Utrecht två dagar före valet.

  • Misstänkt terrorattack

   Tre människor skjuts ihjäl på en spårvagn i Utrecht i vad som misstänks vara ett terrorattentat. En person som skadas svårt avlider tio dagar senare. Några timmar efter dådet grips en 37-årig man som erkänner brott. Senare grips ytterligare en man.

  • Första nationella klimatmarschen

   Runt 40 000 människor beräknas delta i vad som beskrivs som den första nationella demonstrationen med krav på åtgärder mot klimatförändringarna. Greenpeace och andra miljöorganisationer ligger bakom marschen i Amsterdam. I februari deltog 15 000 elever i en skolstrejk med samma krav. Nederländerna är särskilt utsatt för stigande havsnivåer, eftersom delar av landet ligger under havsytan.

  • Iranambassadör kallas hem

   Regeringen kallar hem ambassadören i Teheran på grund av misstankar om att iranska agenter mördat exiliranier i Nederländerna. Enligt utrikesminister Stef Blok beslutade Iran i februari att utvisa två nederländska diplomater, något som inte tidigare varit känt. Det sågs i sin tur som en följd av att Nederländerna i juni 2018 utvisade två iranska ambassadanställda på grund av misstankar kring morden på exiliranierna, som inträffade 2015 och 2017. Regeringen i Teheran har hela tiden förnekat inblandning i morden. EU införde i början av 2019 sanktioner mot en iransk underrättelseenhet samt två personer som anklagas för inblandning i morden i Nederländerna, samt attentat även i andra EU-länder.

  • Februari

  • Srebrenica-dom kan upphävas

   Den nederländska staten kan inte hållas ansvarig för 350 muslimska mäns död i Srebrenica i Bosnien 1995, anser riksåklagaren. Utlåtandet utgör en rekommendation till Högsta domstolen vars ledamöter inte är bundna av det, men som i allmänhet följer sådana rekommendationer. Rättsväsendet har tidigare i två instanser dömt Nederländerna att betala skadestånd till anhöriga till männen (se 27 juni 2017).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0