Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Staten döms betala skadestånd för kolonialt våld

   En distriktsdomstol i Haag dömer staten att betala skadestånd till anhöriga till elva män som mördades på 1940-talet av soldater i Indonesien, som då var en nederländsk koloni. Skadestånd på mellan 123 och 10 000 euro går till åtta änkor och fyra barn till männen. Det är första gången specifika belopp utdöms, trots att otaliga liknande mål har förekommit.

  • Corona leder till omfattande nedstängningar

   Regeringen beordrar stängning av förskolor, skolor, barer, restauranger och många andra verksamheter för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Beskedet om att de coffeeshops som säljer cannabis stängs helt orsakar långa köer då folk vill bunkra. Beslutet om nedstängningar kommer delvis som en följd av vad sjukvårdsminister Bruno Bruins kallar ”kaféturism” – sedan Belgien genomförde en liknande nedstängning tre dagar tidigare har trängseln varit stor i restauranger och barer i södra delen av Nederländerna, på grund av många belgiska besökare. Hittills har 20 dödsfall i covid-19 rapporterats i Nederländerna och 1 135 personer har bekräftats smittade.

  • Ursäkt till Indonesien för kolonialvåld

   Kung Willem-Alexander ber Indonesien om ursäkt för ”övervåld” under självständighetskampen i den forna kolonin på 1940-talet. Ursäkten kom oväntat och framförs under ett statsbesök i Jakarta, under en ceremoni där den indonesiske presidenten Joko Widodo deltar. Den nederländska regeringen har tidigare offentligt bett om ursäkt för de massmord som armén begick, men det uppges vara första gången en monark tar upp frågan.

  • Rättegång om nedskjutet plan i Ukraina

   En rättegång inleds mot tre ryska medborgare och en ukrainsk rebelledare som misstänks för nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina (se Juli 2014). Männen, som befinner sig på fri fot, anklagas för mord på 298 människor. Enligt åklagarna var det en rysktillverkad robot som sköt ned flygplanet, från rebellkontrollerat område. Åtal mot de fyra männen väcktes i juni 2019 och en internationell arresteringsorder utfärdades. Männen antas uppehålla sig i Ryssland.

  • Januari

  • Ursäkt för judeförföljelse under kriget

   Premiärminister Mark Rutte framför en ursäkt för förföljelsen av judar i Nederländerna under andra världskriget. Det är första gången en sådan ursäkt formuleras i landet. Enligt Rutte gjorde inte myndigheterna tillräckligt för att försöka garantera rättvisa och säkerhet för landets invånare, och alltför många tjänstemän gick den tyska ockupationsmakten. Ursäkten framförs i ett tal i Amsterdam till minne av Förintelsens offer, kvällen före 75-årsdagen av befrielsen av Auschwitz. Av 140 000 nederländska judar överlevde endast 38 000 kriget.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0