Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Premiärministern klarar misstroendeomröstning

   Premiärminister Mark Rutte klarar med knapp marginal en misstroendeomröstning i parlamentet. Men samtliga partier utom hans eget VVD ställer sig bakom ett separat fördömande av Rutte, som anklagas för att ha talat osanning om diskussioner under de pågående regeringsförhandlingarna.

  • Mars

  • Regeringsseger i parlamentsvalet

   Det högerliberala VVD förblir största parti i parlamentet efter parlamentsvalet, och premiärminister Mark Rutte väntas kunna bilda regering på nytt – trots coronarestriktioner, ”barnbidragsskandalen” i januari och fortsatt stor smittspridning. VVD ser sin fjärde raka valseger och ökar med ett mandat, till 34. Den vänsterliberala koalitionspartnern D66 ökar med sex till 24 mandat. Av de övriga två regeringspartierna får kristdemokratiska CDA 15 mandat (minus fyra) och det kristsociala CU 5 (oförändrat). Parlamentsvalet har genomförts under tre dagar och under fortsatt strikta karantänsregler på grund av pandemin.

  • Februari

  • Rättstvist kring utegångsförbud

   En domstol i Haag slår fast att det utegångsförbud nattetid som regeringen infört inkräktar på rörelsefriheten och måste rivas upp. Men en högre instans beslutar att utegångsförbudet ska gälla medan ett överklagande av domen prövas. Senare i månaden fastställs regeringens beslut, och en ny lag har dessutom antagits till stöd för liknande åtgärder. Utegångsförbudet ledde till upplopp när det infördes i januari.

  • 37 partier deltar i valet

   Hela 37 partier deltar i parlamentsvalet den 15–17 mars, meddelar valrådet. Det är det största antalet partier i ett val sedan 1922 då hela 53 partier deltog. Bland de partier som väljarna kan rösta på finns ett för personer av turkiskt ursprung, ett för personer över 50, ett djurrättsparti, ett Jesus lever-parti och ett partyparti.

  • Januari

  • Våldsamma protester mot utegångsförbudet

   Våld mellan demonstranter och polis bryter ut för tredje kvällen i rad, i samband med protester mot det utegångsförbud som införts nattetid för att minska spridningen av coronaviruset. Oroligheterna som pågår i flera städer beskrivs som de allvarligaste på 40 år. Premiärminister Mark Rutte kallar det som utspelar sig för ”kriminellt våld”. Demonstranter har kastat fyrverkerier, plundrat butiker och slagit sönder skyltfönster, medan polisen har använt vattenkanoner och tårgas. Hundratals personer har gripits och flera poliser har skadats.  Antalet döda i covid-19 uppgår nu till drygt 13 600.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0