Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Stökigt vid demonstration

   Polisen använder vattenkanoner för att skingra demonstranter och griper runt 400 människor i samband med protester mot regeringens sätt att hantera coronakrisen. Enligt uppgift är det fotbollshuliganer som drabbar samman med polisen. Nedstängningen har över lag varit mindre strikt i Nederländerna än i grannländerna men social distansering påbjuds fortfarande och folksamlingar på mer än 30 personer är egentligen förbjudna.

  • Maj

  • Vissa lättnader i karantänsregler

   Elever får återgå till grundskolorna när karantänsreglerna börjar lättas. Bara hälften så många barn som tidigare tillåts dock samlas åt gången, vilket gör att skolorna antingen kör ett förmiddags- och ett eftermiddagspass eller låter barnen gå varannan dag. Antalet bekräftade coronafall i landet uppgår nu till cirka 43 000 och antalet döda i covid-19 till 5 500.

  • Mars

  • Staten döms betala skadestånd för kolonialt våld

   En distriktsdomstol i Haag dömer staten att betala skadestånd till anhöriga till elva män som mördades på 1940-talet av soldater i Indonesien, som då var en nederländsk koloni. Skadestånd på mellan 123 och 10 000 euro går till åtta änkor och fyra barn till männen. Det är första gången specifika belopp utdöms, trots att otaliga liknande mål har förekommit.

  • Corona leder till omfattande nedstängningar

   Regeringen beordrar stängning av förskolor, skolor, barer, restauranger och många andra verksamheter för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Beskedet om att de coffeeshops som säljer cannabis stängs helt orsakar långa köer då folk vill bunkra. Beslutet om nedstängningar kommer delvis som en följd av vad sjukvårdsminister Bruno Bruins kallar ”kaféturism” – sedan Belgien genomförde en liknande nedstängning tre dagar tidigare har trängseln varit stor i restauranger och barer i södra delen av Nederländerna, på grund av många belgiska besökare. Hittills har 20 dödsfall i covid-19 rapporterats i Nederländerna och 1 135 personer har bekräftats smittade.

  • Ursäkt till Indonesien för kolonialvåld

   Kung Willem-Alexander ber Indonesien om ursäkt för ”övervåld” under självständighetskampen i den forna kolonin på 1940-talet. Ursäkten kom oväntat och framförs under ett statsbesök i Jakarta, under en ceremoni där den indonesiske presidenten Joko Widodo deltar. Den nederländska regeringen har tidigare offentligt bett om ursäkt för de massmord som armén begick, men det uppges vara första gången en monark tar upp frågan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0