Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Nederländerna
Foto: Shutterstock/Jan Kranendonk

Nederländerna

Nederländerna är "de låga länderna" vid Nordsjöns kust, där mer än en fjärdedel av ytan ligger under havsnivå. Landet kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten. Rotterdam har en av världens största hamnar och Nederländerna är världens största exportör av snittblommor, som tulpaner. Inrikespolitiken är komplicerad och den tidigare toleranta nationen har nu starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Burkaförbud träder i kraft

   Ett förbud mot att täcka ansiktet på offentliga platser träder i kraft. Brott mot lagen kan leda till böter. Inrikesdepartementet uppmanar lokala myndigheter att se till att lagen efterlevs – men både sjukhusanställda och även en del poliser har redan sagt att de inte kommer att agera i frågan. Lagen allmänt ses som ett försök att hindra bruket av burka (se Juni 2018).

  • Juli

  • HD sänker skadestånd för Srebrenica-anhöriga

   Högsta domstolen (HD) aavgör att Nederländerna delvis var ansvarigt för en del av massakern i Srebrenica i Bosnien 1995. Det gäller 350 muslimska män och pojkar som hade sökt skydd hos de nederländska fredsbevarande FN-trupperna och som dödades efter att de hade överlämnats till bosnisk-serbiska trupper. HD går därmed på samma linje som lägre rättsinstanser (se 27 juni 2017), men sänker skadeståndet. Orsaken är att HD finner att muslimerna skulle ha haft 10 procents chans att överleva om de fått stanna, och staten ska därför betala 10 procent av skadeståndet – när appellationsdomstolen kommit fram till 30 procent. Sammanlagt dödades 8 000 män och pojkar i Srebrenica.

  • Juni

  • Järnvägsbolaget kompenserar Förintelseoffer

   Det statliga järnvägsbolaget NS uppger att tiotals miljoner euro har avsatts för att betala ersättning till offer Förintelsen och deras anhöriga. Bolaget tjänade stora pengar på att transportera runt 107 000 nederländska judar till nazisternas läger, varav endast 5 000 överlevde. NS bad 2005 om ursäkt för sin roll under andra världskriget men har först nu beslutat om ersättning. De runt 500 överlevande som är kvar i livet ska få 15 000 euro vardera, medan barn och makar kan få mellan 5 000 och 7 000 euro.

  • Maj

  • Regeringen förlorar majoritet i senaten

   Det indirekta valet till senaten hålls i de tolv provinserna. I enlighet med resultatet i provinsvalet (se Mars 2019) går det nybildade högernationalistiska Forum för demokrati (FVD) starkt och bli jämnstort med det högerliberala regeringspartiet VVD; båda partier får tolv mandat vardera. Av VVD:s koalitionspartner får CDA nio mandat, Dem ’66 7 mandat och CU fyra mandat. Regeringen förlorar därmed sin majoritet i senaten.

  • EU-val med oväntat resultat

   I valet till EU-parlamentet blir socialdemokratiska PvdA oväntat störst med cirka 19 procent av rösterna och 6 mandat. PvdA:s resultat innebär ett rejält uppsving jämfört med både EU-valet 2014 och parlamentsvalet 2017. En bidragande orsak antas vara att den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans är en av toppkandidaterna att bli EU-kommissionens nya ordförande. Opinionsmätningar hade pekat på att det högerpopulistiska FVD skulle utmana det regerande liberala VVD om platsen som största parti. Men VVD får 15 procent av rösterna och 4 mandat, det kristdemokratiska CDA 12 procent och 4 mandat  medan FVD hamnar på en fjärdeplats med 11 procent och 3 mandat. Därefter följer Gröna vänstern med 3 mandat, det vänsterliberala D66 med 2 mandat, den kristna högerlistan CU-SGP 2 mandat, djurrättspartiet PvdD 1 mandat och pensionärspartiet 50+ 1 mandat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0