Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt nederländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Vissa lättnader i karantänsregler

   Elever får återgå till grundskolorna när karantänsreglerna börjar lättas. Bara hälften så många barn som tidigare tillåts dock samlas åt gången, vilket gör att skolorna antingen kör ett förmiddags- och ett eftermiddagspass eller låter barnen gå varannan dag. Antalet bekräftade coronafall i landet uppgår nu till cirka 43 000 och antalet döda i covid-19 till 5 500.

  • Mars

  • Staten döms betala skadestånd för kolonialt våld

   En distriktsdomstol i Haag dömer staten att betala skadestånd till anhöriga till elva män som mördades på 1940-talet av soldater i Indonesien, som då var en nederländsk koloni. Skadestånd på mellan 123 och 10 000 euro går till åtta änkor och fyra barn till männen. Det är första gången specifika belopp utdöms, trots att otaliga liknande mål har förekommit.

  • Corona leder till omfattande nedstängningar

   Regeringen beordrar stängning av förskolor, skolor, barer, restauranger och många andra verksamheter för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Beskedet om att de coffeeshops som säljer cannabis stängs helt orsakar långa köer då folk vill bunkra. Beslutet om nedstängningar kommer delvis som en följd av vad sjukvårdsminister Bruno Bruins kallar ”kaféturism” – sedan Belgien genomförde en liknande nedstängning tre dagar tidigare har trängseln varit stor i restauranger och barer i södra delen av Nederländerna, på grund av många belgiska besökare. Hittills har 20 dödsfall i covid-19 rapporterats i Nederländerna och 1 135 personer har bekräftats smittade.

  • Ursäkt till Indonesien för kolonialvåld

   Kung Willem-Alexander ber Indonesien om ursäkt för ”övervåld” under självständighetskampen i den forna kolonin på 1940-talet. Ursäkten kom oväntat och framförs under ett statsbesök i Jakarta, under en ceremoni där den indonesiske presidenten Joko Widodo deltar. Den nederländska regeringen har tidigare offentligt bett om ursäkt för de massmord som armén begick, men det uppges vara första gången en monark tar upp frågan.

  • Rättegång om nedskjutet plan i Ukraina

   En rättegång inleds mot tre ryska medborgare och en ukrainsk rebelledare som misstänks för nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina (se Juli 2014). Männen, som befinner sig på fri fot, anklagas för mord på 298 människor. Enligt åklagarna var det en rysktillverkad robot som sköt ned flygplanet, från rebellkontrollerat område. Åtal mot de fyra männen väcktes i juni 2019 och en internationell arresteringsorder utfärdades. Männen antas uppehålla sig i Ryssland.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0