Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt nederländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Diplomater utvisade från Ryssland

   Moskva utvisar två nederländska diplomater på grund av vad som kallas det ”provokativa” beslutet i Haag att utvisa två ryska diplomater som anklagades för spioneri (se 9 december 2020). Relationerna mellan de båda länderna är ansträngda sedan nedskjutningen av det malaysiska flygplanet över Ukraina 2014. Av de 298 personerna var 196 från Nederländerna.

  • Regeringen avgår

   Premiärminister Mark Rutte och hela regeringen avgår, två månader före parlamentsvalet, på grund av en skandal där tusentals barnfamiljer falskeligen anklagats för bidragsfusk och tvingats betala tillbaka pengar. Många av de drabbade har invandrarbakgrund och många hamnade i mycket svåra ekonomiska omständigheter. Enligt premiärminister Rutte har en utredning visat att oskyldiga människor pekats ut som brottslingar och fått sina liv förstörda, och att det yttersta ansvaret vilar hos regeringen. Det rör sig om personer som begått mindre misstag, som att inte skriva på papper på rätt ställe, och som därpå beordrats att betala tillbaka tiotusentals euro. Skandalen som började 2012 kan ha omfattat så många som 26 000 föräldrar. Regeringen fortsätter som en övergångslösning fram till valet den 17 mars.

  • Tuff nedstängning förlängs

   De strikta restriktioner som infördes i mitten av december förlängs ytterligare tre veckor, in i februari. Budskapet till invånarna är att man ska hålla sig hemma och bara gå för att köpa förnödenheter, få frisk luft eller gå till jobbet. Skolorna är stängda och internationellt resande strikt begränsat. Smittspridningen har dämpats något under den hårda nedstängningen.

  • Nederländerna sist i EU med coronavaccin

   Som sist ut bland EU:s 27 medlemmar börjar Nederländerna att vaccinera medborgare mot det coronavirus som orsakar covid-19. Regeringen har fått kritik för att vaccinationsprogrammet inte kommit igång förrän nästa två veckor efter övriga EU, och närmare en månad efter Storbritannien. Först ut att få en spruta av vaccinet från Pfizer och Biontech är en 39-årig vårdanställd.

 • 2020

  • December

  • Hårda restriktioner införs inför helgerna

   De hårdaste restriktionerna hittills under pandemin inleds och kommer att omfatta jul- och nyårshelgen. ”Nederländerna stänger i fem veckor”, sade premiärminister Mark Rutte när han tillkännagav de nya restriktionerna i TV dagen innan. Demonstranter hördes protestera utanför Ruttes kansli i samband med TV-sändningen. Alla butiker förutom livsmedelsaffärer och apotek stänger, liksom museer, biografer och gym. Restauranger får bara erbjuda hämtmat. Skolorna stänger från och med den 16 december. Invånarna uppmanas att stanna hemma och får ta emot högst två gäster om dagen. Ett undantag är juldagen då tre gäster får komma. Antalet döda i covid-19 har just passerat 10 000.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0