Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt nederländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Fällande domar för nedskjutet plan i Ukraina

   En domstol i Haag fäller tre män för nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina 2014, då 298 människor fick sätta livet till. Flertalet av offren hörde hemma i Nederländerna. Männen – två ryska och en ukrainsk medborgare – döms i sin frånvaro till livstids fängelse för mord, medan en fjärde åtalad frias. En kommission som granskade händelsen har kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad robot, att roboten avfyrades från ett område som kontrollerades av prorysk separatistmilis och att robotsystemet hade förts in i Ukraina från Ryssland samma dag. Ryssland har förnekat all inblandning i nedskjutningen. Åtal mot de fyra inleddes i juni 2019 och rättegången inleddes i mars 2020. Männen antas uppehålla sig i Ryssland. Se även Juli 2014.

  • September

  • Regeringen tågar ut ur parlamentet

   Hela regeringen reser sig och lämnar plenisalen under en budgetdebatt, i protest mot att högerextremisten Thierry Baudet påstår att finansminister Sigrid Kaag rekryterats som spion av ”västliga underrättelseorgan”. Enligt Baudet har Kaag, som är ledare för mittenvänsterpartiet D66, studerat vid Saint Antony’s College i Oxford vilket enligt honom är ett rent träningsinstitut får sådana underrättelsetjänster. Han talar om ”globala eliter som vill kontrollera vår liv bakom kulisserna”. Talmannen försöker avbryta Baudet utan att lyckas, varpå hela regeringen lämnar salen. Efter några minuter kommer premiärminister Mark Rutte tillbaka och kallar händelsen ”oacceptabel”. Talmannen avbryter till slut Baudet med stöd av en majoritet i kammaren.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  • EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

  • Juni

  • Ursäkt till tidigare fredsbevarande soldater i Bosnien

   Premiärminister Mark Rutte ber de nederländska fredsbevarande soldater som var stationerade i Srebrenica i Bosnien under kriget 1995. Soldaterna som endast hade lättare vapen kunde inte stå emot när bosnienserbiska soldater under ledning av general Ratko Mladić intog staden, vilket ledde till en massaker på 8 000 muslimska pojkar och män. Mark Rutte pekar på paralleller till den pågående ryska krigföringen i Ukraina.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0