Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt nederländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2023

  • Augusti

  • Kommissionären Timmermans lämnar EU inför valet

   Socialdemokraten Frans Timmermans lämnar posten som EU:s klimatkommissionär för att leda en valallians i parlamentsvalet i november. Han har valts med stöd av 91 procent av medlemmarna i Arbetarpartiet och Gröna vänstern. Partierna beslutade i juli att bilda gemensam front i valet, där klimatförändringarna och migration väntas bli dominerande frågor. Någon vecka senare utses utrikesminister Wopke Hoestra till ny EU-kommissionär.

  • Ukraina utlovas stridsflygplan

   Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelar via sociala medier att han fått ett "historiskt" löfte om 42 amerikanska F-16-flygplan, något som länge efterfrågats för att stärka den ukrainska militären i kriget mot Ryssland. Beskedet kommer i samband med att Zelenskyj med sin hustru besöker i Nederländerna. Antalet flygplan är inte bekräftat men klart är att Nederländerna utlovat stridsflygplan bara ett par dagar efter det att tillverkaren USA gett sitt klartecken. Zelenskyj kom till Nederländerna direkt från ett statsbesök i Sverige. Efter Nederländerna fortsätter han till Danmark, och får också där löfte om F-16-plan.

    

  • Juli

  • Finansministern lämnar politiken efter hot

   Finansminister och biträdande premiärminister Sigrid Kaag uppger att hon tänker lämna politiken på grund av ”hat, skrämsel och hot” som riktats mot hennes familj. Kaag leder det vänsterliberala partiet D ’66 vars motstånd till premiärminister Mark Ruttes planer på skärpta regler för asylsökande bidrog till att regeringen föll en vecka tidigare. Hon har ofta hamnat i skottgluggen för högerextremister som ogillar hennes progressiva ställningstaganden i frågor som rör klimat, utbildning och migration. Sigrid Kaag var utrikesminister under några månader 2021 men tvingadesw avgå efter kritik hur evakueringen från Afghanistans huvudstad Kabul hanterades. Hon tog över finansministerposten några månader senare, i januari 2022.

  • Premiärminister Rutte planerar lämna politiken

   Premiärminister Mark Rutte tillkännager överraskande att han tänker lämna politiken efter närmare 13 år som regeringschef, längre än någon annan i Nederländerna. Rutte som ibland kallats teflon-Mark då han överlevt skandaler i de fyra regeringar han har lett väljer att avgå några dagar efter det att regeringen kollapsat på grund av oenighet i asylfrågan. Det var allmänt väntat att han skulle ställa upp på nytt i det val som planeras i november, som kandidat för sitt högerliberala parti VVD.

  • Regeringen faller

   Den fyrpartiregering som styr landet sedan början av 2022 spricker på grund av premiärminister Mark Ruttes plan att minska antalet anhöriga från krigshärdar som tillåts ansluta sig till asylsökande i Nederländerna. Ruttes högerliberala parti VVD vill minska inflödet av asylsökande bland annat efter bråk om överfulla migrantanläggningar. Både det kristsociala Kristliga unionen och mittenvänsterpartiet Demokrater ’66 är starka motståndare till planen. Mark Rutte leder en övergångsregering till dess att en ny regering bildas.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0