Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt nederländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • Oktober

  • Finansminister i internationell skattehärva

   Finansminister Wopke Hoekstra är en av många världsledare som figurerar i en omfattande granskning av skatteplanering, utförd av journalistkonsortiet ICIJ. Enligt de så kallade Pandoradokumenten investerade Hoekstra i ett bolag med säte i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna 2009. Hoekstra har senare sålt tillgångarna och uppger att han donerat vinsten till välgörande ändamål. Uppgifterna avslöjas ett par dagar innan Hoekstra tillsammans med övriga EU-finansministrar ska godkänna en uppdatering av EU:s lista över skatteparadis.

  • September

  • Politiker grips misstänkt för mordplan

   Polis griper ledaren för Haags enighetsparti, Around van Doorn, misstänkt för inblandning i en mordkomplott mot premiärminister Mark Rutte. van Doorn, som ska ha ”uppträtt misstänksamt” släpps dock på fri fot efter förhör. Strax före gripandet har lokala medier rapporterat att säkerheten skärpts kring premiärminister Rutte på grund av oro för att han skulle kidnappas eller utsättas för en attack av en narkotikaliga. Rutte rör sig ofta på cykel i Haag, ofta utan att vakter syns till. Nu uppges ”misstänkta personer” med kopplingar till en maffiagrupp ha synts kring honom. Likande iakttagelser gjordes före morden 2019 på en advokat och mordet på en grävande journalist (se Juli 2021), som både hade kopplingar till en pågående rättegång mot organiserad brottslighet.

  • Ministrar avgår efter Afghanistanevakuering

   Utrikesminister Sigrid Kaag avgår på grund av kritik mot hanteringen av evakueringen från Afghanistans huvudstad Kabul i augusti. Dagen därpå avgår även försvarsminister Ank Bijleveld av samma skäl. En majoritet i parlamentet har riktat kritik mot dem för att ha agerat långsamt, med följd att flera hundra nederländska medborgare blev kvar i Afghanistan.  Flertalet av de som inte kom iväg har afghanskt ursprung. Nederländerna evakuerade runt 2 000 personer från landet de två sista veckorna i augusti. Kaag blir kvar som ledare för det liberala partiet D66 och väntas delta i stundande förhandlingar om en ny koalitionsregering.

  • Vaccinationspass införs

   Regeringen meddelar ytterligare lättnader i pandemirestriktionerna och lanserar samtidigt ett coronapass, som ska kunna användas för inträde på barer, restauranger och festivaler. Lättnaderna innebär bland annat att kravet på 1,5 meters avstånd mellan människor slopas. Däremot behålls kravet på munskydd i kollektivtrafiken och på flygplatser. Coronapasset som innehåller bevis på vaccination eller nytaget negativt test, eller att man tillfrisknat från covid-19, gäller för personer från 13 års ålder från och med den 25 september. Liknande pass har införts i bland annat Frankrike och där lett till ökad vaccinationsgrad.

  • Juli

  • Officiell ursäkt för covidlättnader

   Premiärminister Mark Rutte tillstår att regeringen begått misstag då lättnader i pandemireglerna införts och ber om ursäkt för att antalet nya smittfall nu rakat i höjden. Rutte och hälsovårdsminister Hugo de Jonge återinför en rad restriktioner, bland annat stängs nattklubbarna på nytt. Den smittsamma deltavarianten av coronaviruset har fått fäste och antalet nya fall per dag är nu det högsta sedan december 2020. De som smittas är främst yngre, som ofta är ovaccinerade. Runt 80 procent av invånarna har fått minst en vaccinspruta.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0