Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt nederländska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2024

  • April

  • Utökat stöd till Ukraina

   Premiärminister Mark Rutte tillkännager att ytterligare 1 miljard euro avsätt i militärt stöd till Ukraina, utöver de 2 miljarder som utlovades i mars. Dessutom ska 400 miljoner euro gå till ekonomiskt stöd och till reparationer av skadad energiinfrastruktur. Vidare har det enligt premiärministern beslutats om 3 miljarder euro i militärt stöd också under 2025.

  • Mars

  • Geert Wilders ger upp försök bli regeringschef

   Ledaren för det invandringsfientliga Frihetspartiet (PVV) som vann parlamentsvalet i november, Geert Wilders, meddelar att han ger upp försöken att bilda regering. Det går inte om inte ”alla partier i koalitionen stödjer” regeringen, skriver han. Tidigare i veckan har det rapporterats att de tre tänkta stödpartierna, det högerliberala VVD, bondepartiet BBB och mittenhögerpartiet NSC, krävt att en regering skulle bildas i vilken ingen av de fyra partiledarna ingick. Vem som i så fall skulle bli regeringschef var oklart. ”Jag vill ha en högerregering. Mindre asyl och invandring”, skriver Geert Wilders på socialamedieplattformen X. Tidigare har inte minst NSC-ledaren Pieter Omtzigt varit kritisk till delar av Geert Wilders högerextrema program, främst islamfientliga inslag och planer på ett utträde ur EU (”nexit”).

  • Miljardstöd till Ukraina

   Ett säkerhetsavtal undertecknas med Ukraina som innebär att Nederländerna bistår med 2 miljarder euro i militärt stöd under 2024. Dessutom utlovas fortsatt försvarsstöd i tio år. Beskedet kommer efter ett möte mellan premiärminister Mark Rutte och president Volodymyr Zelenskyj i Charkiv, Ukrainas näst största stad.

  • Februari

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i Sverige med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

  • Bönder ansluter sig till protestvåg

   Hundratals bönder runt om i landet spärrar av vägar och tänder brasor, i protest mot dåliga villkor för jordbruket. De ansluter sig till protestaktioner som för flera veckor sedan inleddes i Frankrike och sedan har spridit sig till Tyskland, Polen, Rumänien och Grekland – och sedan föregående vecka även till Nederländerna och Belgien. Enligt bönderna har det blivit omöjligt att leva på jordbruket. De hävdar att EU-lagstiftning kväver verksamheten, inflationen försämrar levnadsvillkoren och billiga importer förstör konkurrenskraften. EU-kommissionen har lovat att vidta åtgärder för att skydda bönderna bland annat i förhandlingar om handelsavtal.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0