Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien och har kust mot Adriatiska havet. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro är medlem i Nato och kandidat för medlemskap i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Ökning av covid-19 efter biskopsbegravning

   Podgorica stängs ner tills vidare för att bromsa den snabba ökningen av covid-19-fall i huvudstaden. Förra veckans begravningsceremoni för den ortodoxe biskopen Amfilohije, vilken i strid med rådande regler samlade flera tusen människor på en liten yta, tros vara en av anledningarna till den snabba ökningen. Enligt landets folkhälsomyndighet har det totala antalet fall i Montenegro sedan pandemin bröt ut ökat med 30 procent på bara någon vecka. Myndigheten riktar hård kritik mot den ortodoxa kyrkan för att ha organiserat massmötet för att sörja Amfilohije, som själv dog i sviterna av covid-19. Senare meddelas att även den serbisk-ortodoxe patriarken Irinej, som hållit i den kritiserade begravningsceremonin, smittats och avlidit av sjukdomen.

  • Augusti

  • Jämnt resultat i parlamentsvalet

   Det styrande socialistpartiet DPS får flest röster i parlamentsvalet, men det är oklart om det räcker för att återigen bilda en koalitionsregering. Resultatet kan bli ett maktskifte för första gången i Montenegro: oppositionsalliansen För Montenegros framtid kan ha en chans att bilda regering med två andra partigrupperingar. DPS får 35 procent av rösterna och 30 av de 81 mandaten, medan För Montenegros framtid får 32,5 procent och 27 mandat. Övrig mandatfördelning: den nybildade mittenalliansen Fred är vår nation (MNN) får 10 mandat, Medborgarrörelsen förenade reformaktionen (URA) 4, Socialdemokraterna (SD) 3, Bosniakpartiet (BS) 3, Montenegros socialdemokratiska parti (SDP) 2, Albanska listan (AL) 1 och Albanska koalitionen (AK) 1 mandat.

  • Juli

  • Samkönade äktenskap tillåts

   Parlamentet antar en ny lag som gör det tillåtet för samkönade par att gifta sig. President Milo Đukanović säger att lagen innebär att Montenegro nu tar ett steg närmare världens främsta demokratier. Hbtq-rörelsen och människorättsorganisationer välkomnar den nya lagen men påpekar att Montenegro har långt kvar till ett jämlikt samhälle utan diskriminering. Bland annat fortsätter adoption att vara förbjudet för samkönade par.

  • Juni

  • Parlamentsval i augusti

   President Milo Đukanović meddelar att parlamentsval kommer att hållas den 30 augusti. Den politiska oppositionen har vägrat delta i förberedande samtal inför valet eftersom man hävdar att förutsättningarna för ett rättvist val är mycket dåliga. Beskedet om valet i augusti kommer trots att Montenegro precis drabbats av en andra våg av covid 19-smitta, några veckor efter att premiärministern utropat landet som ”coronafritt” (se Maj 2020).

  • Maj

  • ”Coronafritt” Montenegro öppnar gränserna

   Premiärminister Duško Marković deklarerar att Montenegro är ”Europas första coronafria land” och att man nu öppnar gränserna inför den kommande turistsäsongen. Enligt landets hälsomyndigheter har inga nya inhemska fall upptäckts sedan 5 maj och ingen anses längre vara smittad. För att undvika bakslag kommer bara resenärer från länder med lågt antal smittade att få resa till Montenegro.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0