Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro har kust mot Adriatiska havet och är politiskt öppet mot västra Europa som kandidat för medlemskap i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Tusentals i protest mot kyrkolag

   Flera tusen människor deltar i den största protesten hittills i Podgorica mot den kyrkolag som antogs i december 2019. Den serbisk-ortodoxa kyrkan fortsätter att hävda att lagen syftar till att förödmjuka kyrkan och att staten vill lägga beslag på dess kyrkor, kloster och mark. Serbisk-ortodoxa kyrkan har lett regelbundna protester i flera städer sedan årsskiftet.

 • 2019

  • December

  • Omstridd kyrkolag antas

   Ledare för oppositionspartiet Demokratiska fronten (DF) grips efter våldsamma protester i parlamentet i samband med att en omstridd lag om religionsfrihet antas. Debatten pågår långt in på natten och slutar med stor dramatik då DF-medlemmar försöker tända smällare, förstöra mikrofoner och gå till fysiskt angrepp mot andra politiker. Sammanlagt 22 personer, varav 17 ledamöter, grips och får eskorteras ut ur byggnaden. Alla släpps snart utom tre DF-ledare. Lagen har blivit en stridsfråga mellan regeringen och den serbvänliga oppositionen som står den serbisk-ortodoxa kyrkan nära. Kyrkans anhängare befarar att ett krav i den nya lagen på religiösa samfund att presentera ägarbevis för egendomar från före 1918 ska leda till att staten fråntar kyrkan egendomar. President Ðukanović har öppet förespråkat en förnyelse av den montenegrinsk-ortodoxa kyrkan (se även Religion och Äldre historia).

  • November

  • Minister avgår efter korruptionsmisstankar

   Utvecklings- och turismminister Pavle Radulović avgår efter misstankar om korruption inom hans departement. Misstankarna grundar sig på en videoinspelning som visats i TV. I videon ses inspektörer från departementet begära mutor från en affärsman som vill fortsätta med ett bygge i turistorten Budva, trots att hans tillstånd löpt ut. Radulović beklagar vid sin avgång att han inte lyckats få ett stopp för den sortens agerande. Det är första gången en högt uppsatt politiker eller tjänsteman avgår med anledning av korruption i Montenegro.

  • Maj

  • Kuppmakare får fängelse

   Domar faller som sätter punkt för rättegången efter det som åklagarna säger var ett Moskvastött kuppförsök strax före valet (se (Oktober 2016). Två oppositionspolitiker döms till fem års fängelse. De två, Andrija Mandić och Milan Knežević, företräder den rysk- och serbvänliga oppositionsalliansen Demokratiska fronten.  Bland elva andra åtalade (se Juli 2017) finns två ryska underrättelseofficerer som döms i sin frånvaro, till 12 respektive 15 år i fängelse. Övriga nio, varav flertalet serbiska medborgare, får domar på upp till åtta år i fängelse. En 14:e åtalad ska prövas separat , i sin frånvaro – han fick asyl i Ryssland 2018. Åklagarna har slagit fast att kuppmakarna hade stöd från Moskva i sin plan att mörda Montenegros ledande politiker Milo Ðukanović (då premiärminister, nu president). Syftet skulle främst ha varit hindra Montenegros Natomedlemskap, som dock blev ett faktum i juni 2017. Demokratiska fronten hävdar att det rör sig om politisk förföljelse och Ryssland har avfärdat anklagelserna som absurda.

 • 2018

  • November

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Montenegro är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Montenegro ingår Bosnien, Kosovo, Kroatien och Serbien i överenskommelsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0