Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro har kust mot Adriatiska havet och är politiskt öppet mot västra Europa som kandidat för medlemskap i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Montenegro är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Montenegro ingår Bosnien, Kosovo, Kroatien och Serbien i överenskommelsen.

  • Maj

  • Journalist skottskadad

   Journalisten Olivera Lakić skjuts i benet utanför sitt hem i Podgorica av okända gärningsmän. Lakić  är sedan länge grävande reporter för tidningen Vijesti som intar en kritisk hållning till president. Lakić har attackerats och hotats förut och har haft polisskydd i flera år. Hon skriver bland annat om den illegala tobaksindustrin i Montenegro.

  • April

  • Ðukanović vald till president

   Milo Ðukanović vinner presidentvalet i första valomgången med 54 procent av rösterna, mot 33 procent för tvåan Mladen Bojanić och 8 procent för trean Draginja Vuksanović (SD). Ðukanović som tillhör det dominerande socialistpartiet DPS stödjer en övervägande västvänlig linje. Bojanić är oberoende kandidat med stöds av en oppositionsallians med en mer Rysslandsorienterad inriktning. Ðukanović har varit premiärminister i Montenegro i flera omgångar, både när det hängde ihop med Serbien och efter självständigheten 2006. Valdeltagandet uppgår till 64 procent.

  • Sprängattentat nära journalisthem

   En bilbomb exploderar nära en journalists hem i Bijelo Polje. Journalisten är känd för undersökande journalistik rörande korruption och organiserad brottslighet. Bilbomben är den sjunde på en månad och utlöser omfattande protester i sociala medier. Brottsnivåerna är sedan länge höga men den pågående våldsvågen med flera gängmord och mordbränder får även luttrade montenegriner att protestera.

  • Mars

  • Ðukanović kandidat i presidentvalet

   Milo Ðukanović tillkännager att han ställer upp i presidentvalet den 15 april, med enhälligt stöd av Socialistpartiets styrelse. Huvudmotståndare är Mladen Bojanić som är oberoende kandidat men stöds av Demokratiska fronten och två andra oppositionspartier. Ðukanović har dominerat politiken i Montenegro i årtionden och trätt tillbaka flera gånger, senast vid parlamentsvalet 2016. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0