Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Montenegro var den minsta av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Det blev självständigt först 2006, efter en folkomröstning då det bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro är medlem i Nato och kandidat för medlemskap i EU. Landet består i huvudsak av berg och har kust mot Adriatiska havet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Augusti

  • Ledaren för Europa nu blir premiärminister

   Två månader efter det att parlamentsvalet hölls (se Juni 2023) väljs valsegrande Europa nus ledare Milojko Spajic till ny premiärminister. Som regeringsbildare har Milojko Spajic 90 dagar på sig att presentera en regering. Europa nu bildades så sent som 2022 och beskrivs som Europavänligt.

  • Juni

  • Presidentens parti vinner valet

   Den nye presidenten Jakov Milatovićs parti Europa nu står även som segrare i söndagens parlamentsval. Europa nu blev störst med preliminärt 25 procent av rösterna och måste nu förhandla med andra partier partier om regeringsmakten. Europa nu utesluter dock förhandlingar med den förre presidenten Milo Ðukanovićs socialistiska parti DPS som blev näst störst. Valdeltagandet var lågt, omkring 56 procent. Läs mer i Aktuell politik.

  • Maj

  • Milatović

   Jakov Milatović installeras som president och efterträder den mångårige ledaren Milo Đukanović. Mandatperioden är fem år.

  • April

  • Mångårig ledare förlorar presidentval

   Den förre ekonomiministern Jakov Milatović vinner presidentvalets andra omgång i efter att ha besegrat Milo Ðukanović. Socialisten Ðukanović har lett Montenegro som president eller premiärminister i över 30 år, ända sedan Jugoslavien började upplösas. Milatović, som företräder det nya partiet Europa nu, lovade i valrörelsen att Montenegro ska bli medlem i EU inom fem år och att bekämpa korruptionen. Han gick även till val på att förbättra relationerna till grannlandet Serbien. Vallokalsundersökningar tyder på att Milatović fick cirka 60 procent av rösterna.

  • Mars

  • Andra omgång väntar i presidentval

   President Milo Ðukanović vinner presidentvalets första omgång med cirka 35 procent av rösterna. Eftersom ingen kandidat fick över 50 procent innebär det att det även blir en andra valomgång den 2 april, där Ðukanović får möta tvåan i första omgången Jakov Milatović, som fick omkring 29 procent. Ðukanović har varit president sedan 2018 och företräder socialistpartiet DPS. Milatović är före detta ekonomiminister och representerar partiet Europa nu, som bildades 2022.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0