Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Montenegro var den minsta av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Det blev självständigt först 2006, efter en folkomröstning då det bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro är medlem i Nato och kandidat för medlemskap i EU. Landet består i huvudsak av berg och har kust mot Adriatiska havet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Andra omgång väntar i presidentval

   President Milo Ðukanović vinner presidentvalets första omgång med cirka 35 procent av rösterna. Eftersom ingen kandidat fick över 50 procent innebär det att det även blir en andra valomgång den 2 april, där Ðukanović får möta tvåan i första omgången Jakov Milatović, som fick omkring 29 procent. Ðukanović har varit president sedan 2018 och företräder socialistpartiet DPS. Milatović är före detta ekonomiminister och representerar partiet Europa nu, som bildades 2022.

  • Parlamentet upplöst, nyval väntas

   Sedan president Milo Ðukanović upplöst parlamentet dagen före utlyser han i enlighet med författningen nyval som ska hållas den 11 juni. Presidentval ska även hållas redan den 19 mars. Ðukanović själv är en av sju kandidater i valet, som hålls i en andra omgång där de två möts som fått flest röster om ingen får mer än 50 procent i den första omgången. Montenegro har saknat ordinarie regering sedan augusti 2022, då Ðukanovićs socialistparti DPS drog tillbaka sitt stöd för den sittande minoritetsregeringen. Miodrag Lekić, ledare för mittenpartiet Demos, fick i december i uppdrag att bilda regering men har inte lyckats få ihop tillräckligt stöd.

 • 2022

  • December

  • Regeringsuppdrag till Miodrag Lekić

   Parlamentets talman ger Miodrag Lekić i uppdrag att bilda en ny regering och därmed sätta punkt för det rådande politiska dödläget. Beslutet fattas med 41 röster i parlamentet som har 81 platser – mötet bojkottas av oppositionen. Lekić, som är ledare för mittenpartiet Demos, har stöd av en grupp partier under ledning av det Rysslandsvänliga Demokratiska fronten. Normalt är det presidenten som ger uppdraget att bilda regering, men den sittande statschefen Milo Ðukanović har vägrat att göra det. Parlamentets talman kan nu agera i stället för presidenten med stöd av en lagändring som antagits två veckor tidigare.

  • Särskild åklagare grips

   Polisen griper en åklagare med uppdrag att bekämpa organiserad brottslighet som själv misstänks för att vara medlem i en ökänd narkotikaliga. Åklagaren ska ha tillhört det så kallade Kavač-gänget vid Adriatiska kusten sedan 2020 och sett till att dess medlemmar klarat sig undan åtal.

  • September

  • Ryska diplomater utvisade

   Regeringen beordrar sex ryska diplomater att lämna landet i samband med en stor spionhärva. Moskva svarar med att stänga sitt konsulat i Podgorica, även om ambassaden blir kvar. Polisen rapporteras också ha genomfört razzior och gripit uppemot 30 ryska medborgare som misstänks för spioneri.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0