UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro har kust mot Adriatiska havet och är politiskt öppet mot västra Europa som kandidat för medlemskap i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Minister avgår efter korruptionsmisstankar

   Utvecklings- och turismminister Pavle Radulović avgår efter misstankar om korruption inom hans departement. Misstankarna grundar sig på en videoinspelning som visats i TV. I videon ses inspektörer från departementet begära mutor från en affärsman som vill fortsätta med ett bygge i turistorten Budva, trots att hans tillstånd löpt ut. Radulović beklagar vid sin avgång att han inte lyckats få ett stopp för den sortens agerande. Det är första gången en högt uppsatt politiker eller tjänsteman avgår med anledning av korruption i Montenegro.

  • Maj

  • Kuppmakare får fängelse

   Domar faller som sätter punkt för rättegången efter det som åklagarna säger var ett Moskvastött kuppförsök strax före valet (se (Oktober 2016). Två oppositionspolitiker döms till fem års fängelse. De två, Andrija Mandić och Milan Knežević, företräder den rysk- och serbvänliga oppositionsalliansen Demokratiska fronten.  Bland elva andra åtalade (se Juli 2017) finns två ryska underrättelseofficerer som döms i sin frånvaro, till 12 respektive 15 år i fängelse. Övriga nio, varav flertalet serbiska medborgare, får domar på upp till åtta år i fängelse. En 14:e åtalad ska prövas separat , i sin frånvaro – han fick asyl i Ryssland 2018. Åklagarna har slagit fast att kuppmakarna hade stöd från Moskva i sin plan att mörda Montenegros ledande politiker Milo Ðukanović (då premiärminister, nu president). Syftet skulle främst ha varit hindra Montenegros Natomedlemskap, som dock blev ett faktum i juni 2017. Demokratiska fronten hävdar att det rör sig om politisk förföljelse och Ryssland har avfärdat anklagelserna som absurda.

 • 2018

  • November

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Montenegro är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Montenegro ingår Bosnien, Kosovo, Kroatien och Serbien i överenskommelsen.

  • Maj

  • Journalist skottskadad

   Journalisten Olivera Lakić skjuts i benet utanför sitt hem i Podgorica av okända gärningsmän. Lakić  är sedan länge grävande reporter för tidningen Vijesti som intar en kritisk hållning till president. Lakić har attackerats och hotats förut och har haft polisskydd i flera år. Hon skriver bland annat om den illegala tobaksindustrin i Montenegro.

  • April

  • Ðukanović vald till president

   Milo Ðukanović vinner presidentvalet i första valomgången med 54 procent av rösterna, mot 33 procent för tvåan Mladen Bojanić och 8 procent för trean Draginja Vuksanović (SD). Ðukanović som tillhör det dominerande socialistpartiet DPS stödjer en övervägande västvänlig linje. Bojanić är oberoende kandidat med stöds av en oppositionsallians med en mer Rysslandsorienterad inriktning. Ðukanović har varit premiärminister i Montenegro i flera omgångar, både när det hängde ihop med Serbien och efter självständigheten 2006. Valdeltagandet uppgår till 64 procent.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0