Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien och har kust mot Adriatiska havet. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro är medlem i Nato och kandidat för medlemskap i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Jämnt resultat i parlamentsvalet

   Det styrande socialistpartiet DPS får flest röster i parlamentsvalet, men det är oklart om det räcker för att återigen bilda en koalitionsregering. Resultatet kan bli ett maktskifte för första gången i Montenegro: oppositionsalliansen För Montenegros framtid kan ha en chans att bilda regering med två andra partigrupperingar. Enligt preliminära siffror får DPS 34,8 procent av rösterna och 29 av de 81 mandaten, medan För Montenegros framtid får 33,8 procent och 27 mandat.

  • Juli

  • Samkönade äktenskap tillåts

   Parlamentet antar en ny lag som gör det tillåtet för samkönade par att gifta sig. President Milo Đukanović säger att lagen innebär att Montenegro nu tar ett steg närmare världens främsta demokratier. Hbtq-rörelsen och människorättsorganisationer välkomnar den nya lagen men påpekar att Montenegro har långt kvar till ett jämlikt samhälle utan diskriminering. Bland annat fortsätter adoption att vara förbjudet för samkönade par.

  • Juni

  • Parlamentsval i augusti

   President Milo Đukanović meddelar att parlamentsval kommer att hållas den 30 augusti. Den politiska oppositionen har vägrat delta i förberedande samtal inför valet eftersom man hävdar att förutsättningarna för ett rättvist val är mycket dåliga. Beskedet om valet i augusti kommer trots att Montenegro precis drabbats av en andra våg av covid 19-smitta, några veckor efter att premiärministern utropat landet som ”coronafritt” (se Maj 2020).

  • Maj

  • ”Coronafritt” Montenegro öppnar gränserna

   Premiärminister Duško Marković deklarerar att Montenegro är ”Europas första coronafria land” och att man nu öppnar gränserna inför den kommande turistsäsongen. Enligt landets hälsomyndigheter har inga nya inhemska fall upptäckts sedan 5 maj och ingen anses längre vara smittad. För att undvika bakslag kommer bara resenärer från länder med lågt antal smittade att få resa till Montenegro.

  • April

  • Oppositionsaktivist grips för coronarapport

   En aktivist som hör till oppositionspartiet Demokratiska fronten, Radovan Rakočević, grips anklagad för att sprida falska nyheter, sedan han i sociala medier skrivit att president Milo Ðukanović  är smittad av det nya coronaviruset. Även tidigare har personer gripits för att ha publicerat uppgifter kopplade till pandemin. En man häktades i en månad i mitten av mars, sedan han påstått att staten mörklägger det verkliga antalet coronafall i landet. Hittills har drygt 250 fall av smitta rapporterats i Montenegro och två personer har avlidit i covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0