Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Montenegro var den minsta av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Det blev självständigt först 2006, efter en folkomröstning då det bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro är medlem i Nato och kandidat för medlemskap i EU. Landet består i huvudsak av berg och har kust mot Adriatiska havet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Ryska diplomater utvisade

   Regeringen beordrar sex ryska diplomater att lämna landet i samband med en stor spionhärva. Moskva svarar med att stänga sitt konsulat i Podgorica, även om ambassaden blir kvar. Polisen rapporteras också ha genomfört razzior och gripit uppemot 30 ryska medborgare som misstänks för spioneri.

  • Augusti

  • Ryssland misstänks för cyberattack

   En omfattande cyberattack har genomförts riktad mot staten, uppger den tillförordnade premiärministern Dritan Abazović. Han nämner inte vem som misstänks ligga bakom attacken medan försvarsminister Rasko Konjević pekar ut Ryssland. Enligt medierna har säkerhetstjänsten konstaterat att ryska servrar var inblandade. En liknande attack inträffade strax efter misstroendeomröstningen i parlamentet tidigare i månaden. Ryssland betraktar Montenegro om en fiendestat alltsedan landet ställde sig bakom EU:s sanktioner i mars, efter den fullskaliga ryska invasionen i Ukraina.

  • Kortlivad regering avsätts i misstroendevotum

   Premiärminister Dritan Abazovićs minoritetsregering, som tillträdde i april, förlorar en misstroendeomröstning i parlamentet och tvingas avgå. Det är andra gången på ett halvår som regeringens avsätts. Misstroendeomröstningen utlystes av det tidigare dominerande socialistpartiet DPS på grund ett avtal som rör statens relation till den serbisk-ortodoxa kyrkan, som DPS ser som lierad med Serbien. DPS anser att avtalet ger kyrkan för stort inflytande, och fick stöd av 50 av de 81 ledamöterna i omröstningen.

  • April

  • Ny minoritetsregering klar

   Parlamentet röstar för en ny minoritetsregering med den tidigare vice premiärministern Dritan Abazović som ny regeringschef. Han får mandat att leda landet i ett år, då nyval ska hållas. Abazović säger att hans regering ska skynda på reformarbetet och EU-integrationen, och betonar behovet av politisk och social stabilitet i det polariserade Montenegro. I omröstningen får han stöd av 45 av de 81 ledamöterna: företrädare för hans eget block Svart och vitt samt det serbvänliga Socialistiska folkpartiet (SNP), det tidigare dominerande Demokratiska socialistpartiet (DPS), Bosniakpartiet och två etniskt albanska partier. Socialdemokraterna (SD) röstar mot förslaget medan de två stora partiblock som dominerade den avgående regeringen, För Montenegros framtid (ZBCG) och Fred är vår nation (MNN), bojkottar omröstningen. Minoritetsregeringen, den första i Montenegro, har fyra vice premiärministrar och 20 ministrar.

  • Ryska diplomater utvisas

   Fyra ryska diplomater beordras lämna landet, då de enligt utrikesdepartementet ”brutit mot diplomatiska normer” och ägnat sig åt ”omstörtande verksamhet”. En ryss har redan tidigare utvisats efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari. Flera hundra ryska diplomater har de senaste utvisats från en rad europeiska länder. Montenegro har lovat att ansluta sig till EU:s sanktioner mot Ryssland men har ännu inte vidtagit några åtgärder.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0