Montenegro
Foto: Wikimedia Commons/Ggia

Montenegro

Montenegro var den minsta av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien. Det blev självständigt först 2006, efter en folkomröstning då det bröt sig ur en union med Serbien. Montenegro är medlem i Nato och kandidat för medlemskap i EU. Landet består i huvudsak av berg och har kust mot Adriatiska havet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • Ny minoritetsregering klar

   Parlamentet röstar för en ny minoritetsregering med den tidigare vice premiärministern Dritan Abazović som ny regeringschef. Han får mandat att leda landet i ett år, då nyval ska hållas. Abazović säger att hans regering ska skynda på reformarbetet och EU-integrationen, och betonar behovet av politisk och social stabilitet i det polariserade Montenegro. I omröstningen får han stöd av 45 av de 81 ledamöterna: företrädare för hans eget block Svart och vitt samt det serbvänliga Socialistiska folkpartiet (SNP), det tidigare dominerande Demokratiska socialistpartiet (DPS), Bosniakpartiet och två etniskt albanska partier. Socialdemokraterna (SD) röstar mot förslaget medan de två stora partiblock som dominerade den avgående regeringen, För Montenegros framtid (ZBCG) och Fred är vår nation (MNN), bojkottar omröstningen. Minoritetsregeringen, den första i Montenegro, har fyra vice premiärministrar och 20 ministrar.

  • Ryska diplomater utvisas

   Fyra ryska diplomater beordras lämna landet, då de enligt utrikesdepartementet ”brutit mot diplomatiska normer” och ägnat sig åt ”omstörtande verksamhet”. En ryss har redan tidigare utvisats efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari. Flera hundra ryska diplomater har de senaste utvisats från en rad europeiska länder. Montenegro har lovat att ansluta sig till EU:s sanktioner mot Ryssland men har ännu inte vidtagit några åtgärder.

  • Februari

  • Regeringen faller i misstroendeomröstning

   Premiärminister Zdravko Krivokapićs regering förlorar en misstroendeomröstning i parlamentet. Omröstningen utlystes av det minsta partiblocket i regeringskoalitionen, Svart och vitt, som får stöd av oppositionen inklusive det största partiet DPS. De hade dessförinnan avfärdat ett förslag från regeringen om att förkorta parlamentets mandatperiod för att tidigarelägga nästa val. Biträdande premiärministern och ledaren för Svart och vitt, Dritan Abazović, uppger att han nu ska försöka bilda en ny regering. Annars väntas nyval. Regeringen har hela tiden varit under konstant press inifrån då det största blocket i koalitionen, Demokratiska fronten, kärvt att de opolitiska ministrarna skulle ersättas med ministrar utsedda av partierna. 

 • 2021

  • December

  • Misstroendeomröstning dras tillbaka

   Oppositionen drar tillbaka en planerad misstroendeomröstning, sedan det största blocket i regeringskoalitionen, Demokratiska fronten (DF), lagt fram ett förslag om nyval. Högerpartiet DF:s förslag kom som en reaktion på att förhandlingar om en regeringsombildning strandat. DF vill att den sittande teknokratregeringen utvidgas till att också omfatta partipolitiska ministrar, något som premiärminister Zdravko Krivokapić och en mindre partner i regeringen motsätter sig.

  • September

  • Ny kyrkledare utlöser protester

   Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter bryter ut i staden Cetinje i samband med att en ny ledare den serbisk-ortodoxa kyrkan installeras. Protesterna riktar sig mot installationen av Joankije II som ny metropolit, högsta ledare för kyrkan i Montenegro, och också ärkebiskop i Cetinje. Många montenegriner ser den serbisk-ortodoxa kyrkan som en symbol för fortsatt serbiskt inflytande i Montenegro, som skildes från Serbien 2006. Bland kritikerna finns president Milo Ðukanović som i förväg uppmanade folk att störa installationen. Premiärministern Zdravko Krivokapić talar däremot om protesterna som ”terrorhandlingar”. Demonstranter reste barrikader redan dagen före installationen, och Joankije samt den serbisk-ortodoxa kyrkans patriark Porfirije får flygas in med helikopter.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0