Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • President Sandus parti vinner valet

   President Sandus parti, det proeuropeiska PAS, vinner en övertygande seger i nyvalet till parlamentet. När så gott som alla röster har räknats har PAS fått närmare 53 procent av rösterna. Den koalition av socialister och kommunister som leds av förre president Igor Dodon vinner drygt 27 procent. Direkt efter valet säger Dodon att han funderar på att överklaga resultatet men att han inte bestämt sig.

  • April

  • Val till parlamentet ska hållas i juli

   President Maia Sandu upplöser parlamentet och utlyser nyval till den 11 juli. Sandu som vill stärka relationern till EU har sedan sitt tillträde som president varit indragen i en maktkamp med parlamentet som domineras av Rysslandsvänliga krafter. Tidigare samma dag upphävde författningsdomstolen det undantagstillstånd som parlamentet infört från 1 april och som hindrat nyval. Domstolen menar att parlamentets handlande var ett brott mot grundlagen.   

  • Mars

  • Undantagstillstånd ses som medel i maktkamp

   Maktkampen mellan parlamentet och president Maia Sandu tas till en ny nivå när parlamentet beslutar att undantagstillstånd ska gälla i två månader från 1 april. Parlamentet hävdar att undantagstillståndet behövs för att bekämpa spridningen av covid-19 medan Sandus läger ser det som ett trick för att hindra Sandus planer på att utlysa nyval till parlamentet (nyval kan inte iscensättas när undantagstillstånd råder).

  • Andra försöket bilda regering misslyckas

   Igor Grosu från PAS som utsetts till regeringsbildare misslyckas med att få sin regering godkänd av parlamentet. Antalet ledamöter vid den aktuella sessionen är inte tillräckligt för att beslut ska unna tas. Misslyckandet ligger i linje med president Sandus plan att kunna utlysa nyval vilket hon kan göra om parlamentet avvisar två förslag inom loppet av 45 dagar vilket nu har skett (se 11 februari).

  • Ny regeringsbildare nominerad

   Maia Sandu utser Igor Grosu, ledare för Sandus parti PAS, till ny regeringsbildare. Om parlamentet inte godkänner Grosu öppnas vägen för nyval vilket är vad presidenten och PAS vill (se 11 februari).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0