Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Landet räknas som Europas fattigaste. Politiskt är Moldavien delat mellan Rysslandsvänliga och provästliga krafter. Sedan 2009 har landet styrts av EU-vänliga mitten-högerpartier. Mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina har Moldavien fått status som kandidatland av EU. Ett problem utgör den autonoma regionen Transnistrien som kontrolleras av proryska separatister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Mars

  • Ryss utvisas efter bråk om vallokaler

   En anställd vid Rysslands ambassad utvisas som en konsekvens av att ryskstödda separatister i Transnistrien under helgen öppnat vallokaler på flera ställen i utbrytarrepubliken för att invånarna ska kunna rösta i det ryska presidentvalet. Enligt Moldaviens regering är det bara tillåtet att rösta i det ryska valet i huvudstaden Chișinău. 

  • Februari

  • Transnistrien ber Moskva om beskydd

   Ledare för den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien ber Ryssland om beskydd på grund av "ökat tryck" från Moldaviens regering. Bakgrunden är att Moldavien i januari infört tullar och skatter på export från Transnistrien. Transnistriens begäran utlöser oro i omvärlden för ökad rysk inblandning i utbrytarrepubliken. Ryssland svarar att det är en av Moskvas prioriteringar att skydda Transnistriens intressen men gör inga konkreta utfästelser om beskydd. 

 • 2023

  • December

  • Moldavien får förhandla om EU-medlemskap

   EU:s stats- och regeringschefer kommer överens om att Moldavien och Ukraina ska få inleda medlemskapsförhandlingar med EU. Landets president Maia Sandu välkomnar beskedet och säger att Moldavien är redo att lägga ned det hårda arbete som krävs för att kunna gå med i EU.   

  • Juli

  • 45 ryssar utvisas

   Regeringen låter meddela att Moldavien utvisar 45 ryska diplomater och ambassadanställda med hänvisning till att de ägnat sig åt ”åtskilliga ovänskapliga aktiviteter”. Medier i Moldavien har nyligen gjort gällande att ett stort antal antenner på ambassaden och en intilliggande byggnad skulle kunna användas för spioneri. Moldaviens regering har tidigare anklagat Ryssland för att försöka undergräva stabiliteten i landet.

  • Juni

  • Rysslandsvänligt parti förbjuds

   Författningsdomstolen förbjuder det Rysslandsvänliga oppositionspartiet Şor. Regeringen som hävdar att partiet agerar mot landets intressen hade bett domstolen att uttala sig om Şor-partiets verksamhet var förenlig med grundlagen. Under de senaste månaderna har Şor-partiet arrangerat flera demonstrationer mot regeringen i huvudstaden Chisinau och andra städer över hela landet. Demonstranterna har gett president Maia Sandu och hennes västvänliga regering skulden för höga elräkningar och de har anklagat Sandu för att försöka dra in Moldavien i kriget i Ukraina. Regeringen menar att protesterna är en del av en rysk komplott för att störta den nuvarande regeringen och ersätta den med ett Moskvavänligt styre.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0