Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Moldavien blir kandidatland för EU-medlemskap

   EU:s stats- och regeringschefer säger ja till att ge Moldavien status som kandidatland för medlemskap i unionen. Därmed inleds en process som innebär att kandidatlandet ska vidta en rad åtgärder och anta lagar som överensstämmer med EU-rätten. Processen inför ett medlemskap väntas ta flera år. 

  • Ryska nyhetssändningar stoppas

   Parlamentet antar en lag som förbjuder ryska nyhetssändningar och program om politik. Ryska underhållningsprogram får fortsatt sändas. Tidigare har Moldavien förbjudit ryska militära symboler, bland annat bokstaven Z som används för att visa stöd för Rysslands krig i Ukraina.

  • Maj

  • Expresident Dodon i husarrest

   Landets tidigare president Igor Dodon, som utreds för förräderi och korruption, sätts i husarrest. En åklagare uppger att Dodon hade planer på att fly landet. Den Rysslandsvänlige Dodon var president mellan 2016 och 2020. Rysslands vice utrikesminister säger att Moskva noggrant följer fallet.

  • EU lovar öka militär hjälp

   Europeiska rådets ordförande Charles Michel besöker Moldavien och lovar att EU ska utöka sin militära hjälp till landet och förse den moldaviska armén med mer material. Michel säger att det är EU:s plikt att stödja Moldavien och hjälpa landet att ”hantera konsekvenserna av de sidoeffekter som den ryska aggressionen i Ukraina genererar.” Besöket sker en dryg vecka efter det att en serie explosioner ökat spänningarna i den ryskstödda utbrytarrepubliken Transistrien i Moldavien (se 25 april). Händelserna i Transnistrien har i sin tur ökat farhågorna för att Moldavien ska dras in i kriget. Moldavien dignar också under trycket av flyktingströmmen från Ukraina. Sedan Ryssland inledde sin invasion av grannlandet den 24 februari har Moldavien tagit emot 400 000 flyktingar. Majoriteten av flyktingarna har tagit sig vidare till andra länder men drygt 90 000 finns kvar i landet.

  • April

  • Granatattack rapporteras i Transnistrien

   Myndigheterna i den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien uppger att säkerhetsdepartementets byggnad i huvudorten Tiraspol utsatts för en attack med granatkastare. Inom loppet av ett dygn rapporteras två andra explosioner, en vid en militärbas utanför Tiraspol och en vid två TV-torn längre norrut som sänder ut ryska radio- och TV-program. Ingen uppges ha skadats vid explosionerna men de väcker särskild uppmärksamhet mot bakgrund av att en rysk generalmajor några dagar tidigare antytt att Ryssland genom kriget i Ukraina i förlängningen vill nå Transnistrien "där rysktalande människor förtrycks". Explosionerna ger upphov till spekulationer om att de kan ha iscensatts av ryska eller proryska grupper som vill ge Moskva en anledning att ingripa militärt i Transnistrien där Ryssland redan har soldater stationerade. Två dagar efter den första explosionen uppger myndigheterna i Transnistrien att byn Kolbasa som hyser ett ryskt vapenlager beskjutits från Ukraina. Spekulationerna om ett rysk ingripande i Moldavien tonas ned av landets vice premiärminister Oleg Serebrian som säger att det är oklart vad som hänt och explosionerna snarare kan vara relaterade till interna motsättningarna mellan proryska och proukrainska grupper än till "utländskt inflytande".

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0