
Moldavien
Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Landet räknas som Europas fattigaste. Politiskt är Moldavien delat mellan Rysslandsvänliga och provästliga krafter. Sedan 2009 har landet styrts av EU-vänliga mitten-högerpartier. Mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina har Moldavien fått status som kandidatland av EU. Ett problem utgör den autonoma regionen Transnistrien som kontrolleras av proryska separatister.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
April
-
EU-experter ska stärka landets motståndskraft
EU-länderna enas om att skicka en grupp experter till Moldavien för att hjälpa landet att stå emot ryska destabiliseringsförsök. Moldavien har upprepade gånger anklagat Moskva för att försöka störta landets regering genom att underblåsa regeringsfientliga demonstrationer, något som Ryssland förnekar. Enligt en europeisk diplomat kommer gruppen bestå av ett 40-tal experter från EU-länder och de ska vara utplacerade till Moldavien i maj. Gruppen, som har ett mandat på två år, kommer bland annat att omfatta experter på cybersäkerhet. EU överväger vidare att införa sanktioner mot moldaviska oligarker som anklagas av myndigheterna för att gå Moskvas ärenden.
-
Ryssvänlig politiker dömd för korruption
En domstol avvisar oligarken och politikern Ilan Şor överklagande av en tidigare dom och höjer hans straff till 15 års fängelse för korruption. Ilan Şor som leder det Rysslandsvänliga Şor-partiet döms i sin frånvaro för inblandning i den skandal som avslöjades 2015 och som handlade om att tre av landets banker betalat ut närmare en miljard amerikanska dollar till okända mottagare utomlands. Vid den tiden var lan Şor styrelseordföranden för en av de berörda bankerna. Sedan 2019 befinner han sig i Israel. Şor och hans parti har under de senaste månaderna arrangerat återkommande protester mot regeringen, och han avfärdar domen som ett straff för sina politiska aktiviteter. I oktober 2022 belades Şor och andra personer i Moldavien med amerikanska sanktioner. De anklagades för att vara korrupta och för att samarbeta med Ryssland i syfte att underminera demokratin i landet.
-
-
Mars
-
Ryssland ges skulden för inre oro
Polisen uppger att sju män har gripits misstänkta för att på uppdrag av Ryssland ha arbetat för att destabilisera Moldavien genom att underblåsa regeringskritiska demonstrationer. Enligt polisen ska en infiltratör ha avslöjat gruppen. På senare tid har det Rysslandsvänliga Şor-partiet organiserat demonstrationer mot de ökade levnadskostnaderna. Partiet har anklagats för att betala deltagare.
-
Ukraina anklagas för terrorplan i Transnistrien
Myndigheterna i den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien uppger att de förhindrat terroristattack som var planerad av den ukrainska säkerhetstjänsten. Attacken skulle enligt myndigheterna ha utförts genom detonering av en bilbomb i centrum av Transnistriens huvudort Tiraspol. Ett antal personer ska ha gripits och erkänt. Avslöjande följer på en utväxling av anklagelser mellan Moldavien och Ryssland i februari då Moldavien hävdade att Ryssland försökte få den moldaviska regeringen avsatt genom att skapa inre oro samtidigt som Ryssland uppgav att Ukraina hade planer på att invadera Transnistrien, vilket avfärdades av Moldavien.
-
Februari
-
Byte på premiärministerposten
Premiärminister Natalia Gavrilita avgår efter 18 månader som regeringschef. Dagen dessförinnan har landets säkerhetstjänst meddelat att underrättelserapporter tyder på att Ryssland planerar att destabilisera Moldavien. President Maia Sandu godtar Gavrilitas beslut och ger sin rådgivare för nationell säkerhet, Dorin Recean, i uppdrag att bilda en ny regering. Ett par dagar senare säger president Sandu att Ryssland planerar att använda utländska sabotörer för att byta ut landets ledare och stoppa Moldaviens närmande till EU. Enligt Sandu har Moskva för avsikt att skicka in personer från Ryssland, Belarus, Serbien och Montenegro i Moldavien i syfte att initiera protester och på så sätt försöka få till stånd en regimförändring.