Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Kraftmätning om gas med Ryssland

   Regeringen inför undantagstillstånd för att rida ut en energikris orsakad av kraftigt höjda priser på rysk gas. Ryssland anklagas också för att leverera mindre gas än utlovat. Moldaviens avtal med ryska Gazprom gick ut i september. Det  förlängdes av Gazprom en månad men med en prishöjning på drygt 40 procent vilket Moldavien ansåg vara omöjligt att betala. Genom att regeringen nu inför undantagstillstånd får det moldaviska energiföretaget Energocom möjlighet att köpa gas från andra leverantörer. Några dagar senare skriver Moldavien ett gaskontrakt med Polen. Det är första gången i landets historia som Moldavien köper gas från något annat land än Ryssland. EU lovar att bistå Moldavien med 60 miljoner euro för att landet ska klara krisen. Kraftmätningen pågår i en vecka och slutar med Ryssland och Moldavien enas om att förlänga det gamla avtalet i fem år. Enligt Gazprom sker det på ”ömsesidigt fördelaktiga villkor”. Inga detaljer avslöjas.         

  • Augusti

  • Ny regering installerad

   Parlamentet godkänner landets nya regering med den Harvardutbildade ekonomen Natalia Gavrilita som premiärminister. Gavrilita var tidigare finansminister i den regering som den nuvarande presidenten Maia Sandu ledde under en period 2019 (se Aktuell politik). Gavrilita säger efter omröstningen att hon vill förändra Moldavien och stoppa korruptionen bland annat genom att reformera rättssystemet. ”Den nya regeringen kommer inte att stjäla, införa lagar som uppmuntrar till förskringring och inte portionera ut statens pengar” säger hon. Gavrilita säger också att hennes regering kommer att arbeta för att Moldaviens integration med EU ska bli omöjlig att vända. Den nya regeringen utökas från nio till tretton ministrar för att departementen ska kunna fokusera på policyfrågor. De flesta av de nya ministrarna är utbildade i väst och har till skillnad från sina företrädare gedigen yrkeserfarenhet, skriver analysföretaget IHS. 

  • Juli

  • President Sandus parti vinner valet

   President Sandus parti, det proeuropeiska PAS, vinner en övertygande seger i nyvalet till parlamentet. När så gott som alla röster har räknats har PAS fått närmare 53 procent av rösterna. Den koalition av socialister och kommunister som leds av förre president Igor Dodon vinner drygt 27 procent. Direkt efter valet säger Dodon att han funderar på att överklaga resultatet men att han inte bestämt sig.

  • Maj

  • Nytt initiativ ska stärka samarbete med EU

   Moldavien bildar tillsammans med Georgien och Ukraina vad man kallar Associated Trio i syfte att stärka samarbetet med EU inom ramen för EU:s östliga partnerskap. Slutmålet är medlemskap i EU. 

  • April

  • Val till parlamentet ska hållas i juli

   President Maia Sandu upplöser parlamentet och utlyser nyval till den 11 juli. Sandu som vill stärka relationern till EU har sedan sitt tillträde som president varit indragen i en maktkamp med parlamentet som domineras av Rysslandsvänliga krafter. Tidigare samma dag upphävde författningsdomstolen det undantagstillstånd som parlamentet infört från 1 april och som hindrat nyval. Domstolen menar att parlamentets handlande var ett brott mot grundlagen.   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0