Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • EU lovar öka militär hjälp

   Europeiska rådets ordförande Charles Michel besöker Moldavien och lovar att EU ska utöka sin militära hjälp till landet och förse den moldaviska armén med mer material. Michel säger att det är EU:s plikt att stödja Moldavien och hjälpa landet att ”hantera konsekvenserna av de sidoeffekter som den ryska aggressionen i Ukraina genererar.” Besöket sker en dryg vecka efter det att en serie explosioner ökat spänningarna i den ryskstödda utbrytarrepubliken Transistrien i Moldavien (se 25 april). Händelserna i Transnistrien har i sin tur ökat farhågorna för att Moldavien ska dras in i kriget. Moldavien dignar också under trycket av flyktingströmmen från Ukraina. Sedan Ryssland inledde sin invasion av grannlandet den 24 februari har Moldavien tagit emot 400 000 flyktingar. Majoriteten av flyktingarna har tagit sig vidare till andra länder men drygt 90 000 finns kvar i landet.

  • April

  • Granatattack rapporteras i Transnistrien

   Myndigheterna i den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien uppger att säkerhetsdepartementets byggnad i huvudorten Tiraspol utsatts för en attack med granatkastare. Inom loppet av ett dygn rapporteras två andra explosioner, en vid en militärbas utanför Tiraspol och en vid två TV-torn längre norrut som sänder ut ryska radio- och TV-program. Ingen uppges ha skadats vid explosionerna men de väcker särskild uppmärksamhet mot bakgrund av att en rysk generalmajor några dagar tidigare antytt att Ryssland genom kriget i Ukraina i förlängningen vill nå Transnistrien "där rysktalande människor förtrycks". Explosionerna ger upphov till spekulationer om att de kan ha iscensatts av ryska eller proryska grupper som vill ge Moskva en anledning att ingripa militärt i Transnistrien där Ryssland redan har soldater stationerade. Två dagar efter den första explosionen uppger myndigheterna i Transnistrien att byn Kolbasa som hyser ett ryskt vapenlager beskjutits från Ukraina. Spekulationerna om ett rysk ingripande i Moldavien tonas ned av landets vice premiärminister Oleg Serebrian som säger att det är oklart vad som hänt och explosionerna snarare kan vara relaterade till interna motsättningarna mellan proryska och proukrainska grupper än till "utländskt inflytande".

  • Mars

  • Moldavien kopplas på europeiskt elnät

   Moldavien får vara med på ett hörn när Ukrainas elnät ansluts till det europeiska nätet ENTSO-E. Både Moldavien och Ukraina kopplade bort sig från det ryska elnätet samma dag som Ryssland invaderade Ukraina. För Moldavien som är starkt beroende av rysk gas innebär anslutningen ökad energisäkerhet. 

  • USA-minister på besök utlovar hjälp

   USA:s utrikesminister Anthony Blinken besöker sin moldaviska motpart Maia Sandu i huvudstaden Chișinău två veckor efter Rysslands invasion av Ukraina. Invasionen har genererat ett stort flöde av ukrainska flyktingar till Moldavien och en oro för att även Moldavien kan omfattas  av den ryske presidenten Vladimir Putins expansionsplaner. Blinken säger att USA stöder Moldaviens EU-ansökan (se 3 mars) men att det är en sak för EU att avgöra. Han utlovar vidare 18 miljarder dollar i stöd för att stärka och utveckla Moldaviens energisektor. Moldavien är starkt beroende av rysk gas. 

  • Ansökan om medlemskap i EU

   President Maia Sandu skriver under en formell ansökan om medlemskap i EU. Balansgången mellan proryska och provästliga intressen har tidigare bromsat en ansökan, men Sandu säger nu att vissa beslut måste tas snabbt och bestämt när tillfället bjuds i värld som förändras. 2014 ingick Moldavien ett associationsavtal med EU men det omfattade ingen garanti för framtida medlemskap. Hanteringen av en medlemsansökan tar vanligen flera år. Några dagar senare, den 6 mars, besöker USA:s utrikesminister Anthony Blinken Moldavien för att visa sitt stöd för landet. Premiärminister Natalia Gavrilita vädjar till Blinken om bistånd så att Moldavien ska kunna hantera den ökande flyktingströmmen.  

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0