Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

 • 2020

  • November

  • Liberal kandidat vinner presidentvalet

   I presidentvalets andra omgång vinner Maia Sandu en överlägsen seger över den sittande presidenten Igor Dodon. Sandu, som kandiderar för det liberala EU-vänliga partiet PAS, får närmare 58 procent av rösterna mot drygt 42 procent för Dodon. Sandus vinst ses som ett bakslag för Ryssland som satsat på att den proryske Dodon skulle bli omvald. Sandu gick till val på löften om att fördjupa integrationen med EU och stärka kampen mot korruption. Hon säger efter sin seger att hon avser att föra en balanserad utrikespolitik och tala med alla länder inklusive EU, Ryssland och USA. Dodon gratulerar Sandu till vinsten och manar sina anhängare att avstå från att demonstrera på gatorna. Även Rysslands president Vladimir Putin gratulerar Sandu och önskar henne lycka till.

  • Regeringskoalitionen spricker

   Premiärminister Ion Chicu utser fem nya ministrar sedan Socialistpartiets koalitionspartner Demokratiska partiet dragit sig ur regeringssamarbetet. Därmed leder Socialistpartiet åter en minoritetsregering, ett faktum som underblåser spekulationer om att ett nyval kan utlysas när det står klart vem som vunnit andra omgången av presidentvalet den 15 november.

  • Oväntat utfall i första omgången av presidentvalet

   Maia Sandu från det liberala EU-vänliga partiet PAS vinner överraskande första omgången av presidentvalet vilket är ett stort bakslag för den sittande presidenten Igor Dodon som backas upp av Socialistpartiet och Ryssland. Sandu får 36 procent av rösterna mot 32 för Dodon. Eftersom ingen av dem vinner 50 procent av rösterna kommer en andra omgång att hållas den 15 november.   

  • Maj

  • Regeringen tappar stöd till nytt parti

   Slitningar inom ett av regeringspartierna - Demokratiska partiet – leder till att ett antal av partiets ledamöter hoppar för att bilda ett nytt center-högerparti För Moldavien. Därmed urholkas regeringens stöd i parlamentet. Regeringen stöds nu av 52 av 101 ledamöter. För Moldavien grundas formellt den 22 juni.  

  • Mars

  • Regeringen breddas

   Socialistpartiet och Demokratiska partiet bildar en regeringskoalition. Socialistpartiet har sedan november 2019 lett en minoritetsregering som förlitat sig på stöd i parlamentet från Demokratiska partiet. Ion Chicu sitter kvar som premiärminister medan Demokratiska partiet tillsätter försvars-, utrikes-, ekonomi- och utbildningsministrarna.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0