Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Rysk domstol åtalar Plahotniuc

   Ryssland åtalar Demokratiska partiets nyss avgångne ledare Vladimir Plahotniuc för droghandel.  Enligt en talesman för inrikesdepartementet ska Plahotniuc ha gjort sig skyldig till 28 fall av försäljning droger i "stora kvantiteter".  

  • Maktkampen över – koalitionen vann

   Demokratiska partiet ger upp kampen om premiärministerposten och meddelar att partiet går i opposition. Det sker sedan Moldavien under en vecka haft två regeringar (se 8 juni). Reträtten följs av ett byte på partiledarposten då Vladimir Plahotniuc några dagar senare meddelar att han avgår som partiledare.

  • Moldavien lät turkisk säkerhetstjänst gripa landsmän

   Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna kritiserar Moldavien för att landet 2018 lät turkisk säkerhetstjänst hämta turkiska medborgare som befann sig i landet och som pekades ut som fiender till president Erdoğan. Fem turkar, som var verksamma som lärare, deporterades utan laglig grund konsterar domstolen och tilldömer de berörda skadestånd. 

  • Beslut om nyval upphävs

   President Dodon som nu återfått sin befogenheter upphäver det dekret om nyval i september som hans rival Pavel Filip utlyst ett par dagar innan (se 8 juni).  Dodon menar att beslutet är grundlagsstridigt trots att det togs med förattningsdomstolens goda minne.

  • EU stöttar nya regeringen

   Fem EU-stater – Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Polen och Sverige  – ställer sig bakom parlamentets beslut att godkänna den nya koalitionsregeringen (se 8 juni). Även Ryssland välkomnar bildandet av koalitionen och förklarar sig redo att "arbeta med den". 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0