Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Fram till 1991 var Moldavien en del av Sovjetunionen. När det reformerade kommunistpartiet vann valet 2001 var det första gången som kommunister i det forna Sovjetunionen återfick regeringsmakten på demokratisk väg. Sedan 2009 styrs landet av en koalition av EU-vänliga mitten-högerpartier. Utrikespolitiskt skapar konflikten kring utbrytarrepubliken Transnistrien problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Valkampanjen igång

   Socialistpartiet startar sin kampanj inför valet den 24 februari med ett stormöte i huvudstaden. Tusentals anhängare marscherar genom gatorna med röda flaggor under parollen ”Vår tid kommer”. President Dodon, som var partiets ledare innan han valdes till president hösten 2016, håller tal och förkunnar att ”detta är sista striden för att återge folk hoppet”.

  • Bidrag från EU bantas ytterligare

   EU beslutar att fortsätta hålla inne det ekonomiska hjälppaketet på 100 miljoner euro  som frystes i juli på grund av ogiltigförklarandet av borgmästarvalet i Chisinău (se 3 juni). EU beslutar också att skära ned andra bidrag till Moldavien med 40 miljoner euro med hänvisning till att den demokratiska utvecklingen i landet går bakåt. EU-kommissionens beslut tillkännages dagen efter det att EU-parlamentet godkänt en resolution som är mycket kritisk till Moldavien. Enligt resolutionen har Moldavien utvecklats till en stat ”kapad av oligarker som utövar inflytande över de flesta delar av samhället”. Moldavien anklagas också för att "kärnvärden undermineras av de regerande ledarna som samarbetar med affärsintressen utan att det ifrågasätts". Resolutionen pekar vidare på minskat svängrum för civilsamhället genom att dess företrädare ställs inför rätta på fabricerade grunder. EU-kommissionen klargör att de indragna medlen kan frigöras om de moldaviska myndigheterna tar itu med frågor som det ”mycket tveksamma” beslutet om borgmästarvalet eller skandalen 2015 då värden motsvarande en miljard USA-dollar försvann från landets banker.

  • Oktober

  • Presidentens veto röstas ned

   Parlamentet röstar ned ett veto som president Dodon lagt in mot ett lagförslag om att sälja ett markområde i huvudstaden till den amerikanska staten. USA planerar att bygga en ny ambassad på marken som tidigare hyst en sportarena. Dodon hävdar att det är orättvist att USA genom köpet får tillgång till ett mycket större område i Chisinău än den ryska ambassaden. Genom att parlamentet röstar ned vetot är Dodon enligt författningen tvungen att skriva under lagen om försäljningen. Om han vägrar kan författningsdomstolen tillfälligt ta ifrån honom hans befogenheter, vilket har skett vid flera tillfällen under det senaste året då Dodon motsatt sig regeringens beslut (senast i september).

  • September

  • Presidenten fråntagen makten igen

   Författningsdomstolen fråntar ännu en gång president Dodon hans befogenheter (se Januari 2018). Domstolen agerar sedan Dodon motsatt sig premiärminister Pavel Filips utnämning av två biträdande ministrar. Enligt moldavisk lag kan presidenten motsätta sig en utnämning högst en gång. Genom författningsdomstolen beslut blir det möjligt för Filip själv eller parlamentets talman att överta statschefens befogenheter och godkänna utnämningarna. När så skett återfår Dodon sina befogenheter.

  • Augusti

  • Fortsatta protester mot regeringen

   En demonstration mot regeringen samlar tusentals personer i Chisinău. Demonstranterna kritiserar dels ogiltigförklarandet av borgmästarvalet i huvudstaden den 3 juni, dels de nya vallagarna (se Juli 2017) som oppositionen hävdar kommer att gynna det regerande Moldaviens demokratiska parti. Aktionen är den senaste i en rad av regeringsfientliga manifestationer som ägt rum sedan valresultatet upphävdes i juli. Demonstrationen arrangeras av oppositionspartierna Aktion och Solidaritet, Plattform för värdighet och sanning och Moldaviens liberaldemokratiska parti. Protesterna fortsätter dagen efter, den 27 augusti, då Moldavien firar landets självständighet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0