Moldavien
Foto: Shutterstock/Sergej Starus

Moldavien

Republiken Moldavien ligger inklämd mellan de större grannländerna Rumänien och Ukraina. Landet räknas som Europas fattigaste. Politiskt är Moldavien delat mellan Rysslandsvänliga och provästliga krafter. Sedan 2009 har landet styrts av EU-vänliga mitten-högerpartier. Mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina har Moldavien fått status som kandidatland av EU. Ett problem utgör den autonoma regionen Transnistrien som kontrolleras av proryska separatister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juli

  • 45 ryssar utvisas

   Regeringen låter meddela att Moldavien utvisar 45 ryska diplomater och ambassadanställda med hänvisning till att de ägnat sig åt ”åtskilliga ovänskapliga aktiviteter”. Medier i Moldavien har nyligen gjort gällande att ett stort antal antenner på ambassaden och en intilliggande byggnad skulle kunna användas för spioneri. Moldaviens regering har tidigare anklagat Ryssland för att försöka undergräva stabiliteten i landet.

  • Juni

  • Rysslandsvänligt parti förbjuds

   Författningsdomstolen förbjuder det Rysslandsvänliga oppositionspartiet Şor. Regeringen som hävdar att partiet agerar mot landets intressen hade bett domstolen att uttala sig om Şor-partiets verksamhet var förenlig med grundlagen. Under de senaste månaderna har Şor-partiet arrangerat flera demonstrationer mot regeringen i huvudstaden Chisinau och andra städer över hela landet. Demonstranterna har gett president Maia Sandu och hennes västvänliga regering skulden för höga elräkningar och de har anklagat Sandu för att försöka dra in Moldavien i kriget i Ukraina. Regeringen menar att protesterna är en del av en rysk komplott för att störta den nuvarande regeringen och ersätta den med ett Moskvavänligt styre.

  • April

  • EU-experter ska stärka landets motståndskraft

   EU-länderna enas om att skicka en grupp experter till Moldavien för att hjälpa landet att stå emot ryska destabiliseringsförsök. Moldavien har upprepade gånger anklagat Moskva för att försöka störta landets regering genom att underblåsa regeringsfientliga demonstrationer, något som Ryssland förnekar. Enligt en europeisk diplomat kommer gruppen bestå av ett 40-tal experter från EU-länder och de ska vara utplacerade till Moldavien i maj. Gruppen, som har ett mandat på två år, kommer bland annat att omfatta experter på cybersäkerhet. EU överväger vidare att införa sanktioner mot moldaviska oligarker som anklagas av myndigheterna för att gå Moskvas ärenden. 

  • Ryssvänlig politiker dömd för korruption

   En domstol avvisar oligarken och politikern Ilan Şor överklagande av en tidigare dom och höjer hans straff till 15 års fängelse för korruption. Ilan Şor som leder det Rysslandsvänliga Şor-partiet döms i sin frånvaro för inblandning i den skandal som avslöjades 2015 och som handlade om att tre av landets banker betalat ut närmare en miljard amerikanska dollar till okända mottagare utomlands. Vid den tiden var lan Şor styrelseordföranden för en av de berörda bankerna. Sedan 2019 befinner han sig i Israel. Şor och hans parti har under de senaste månaderna arrangerat återkommande protester mot regeringen, och han avfärdar domen som ett straff för sina politiska aktiviteter. I oktober 2022 belades Şor och andra personer i Moldavien med amerikanska sanktioner. De anklagades för att vara korrupta och för att samarbeta med Ryssland i syfte att underminera demokratin i landet.

  • Mars

  • Ryssland ges skulden för inre oro

   Polisen uppger att sju män har gripits misstänkta för att på uppdrag av Ryssland ha arbetat för att destabilisera Moldavien genom att underblåsa regeringskritiska demonstrationer. Enligt polisen ska en infiltratör ha avslöjat gruppen. På senare tid har det Rysslandsvänliga Şor-partiet organiserat demonstrationer mot de ökade levnadskostnaderna. Partiet har anklagats för att betala deltagare.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0