Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • Ny regering installerad

   Parlamentet godkänner landets nya regering med den Harvardutbildade ekonomen Natalia Gavrilita som premiärminister. Gavrilita var tidigare finansminister i den regering som den nuvarande presidenten Maia Sandu ledde under en period 2019 (se Aktuell politik). Gavrilita säger efter omröstningen att hon vill förändra Moldavien och stoppa korruptionen bland annat genom att reformera rättssystemet. ”Den nya regeringen kommer inte att stjäla, införa lagar som uppmuntrar till förskringring och inte portionera ut statens pengar” säger hon. Gavrilita säger också att hennes regering kommer att arbeta för att Moldaviens integration med EU ska bli omöjlig att vända. Den nya regeringen utökas från nio till tretton ministrar för att departementen ska kunna fokusera på policyfrågor. De flesta av de nya ministrarna är utbildade i väst och har till skillnad från sina företrädare gedigen yrkeserfarenhet, skriver analysföretaget IHS. 

  • Juli

  • President Sandus parti vinner valet

   President Sandus parti, det proeuropeiska PAS, vinner en övertygande seger i nyvalet till parlamentet. När så gott som alla röster har räknats har PAS fått närmare 53 procent av rösterna. Den koalition av socialister och kommunister som leds av förre president Igor Dodon vinner drygt 27 procent. Direkt efter valet säger Dodon att han funderar på att överklaga resultatet men att han inte bestämt sig.

  • Maj

  • Nytt initiativ ska stärka samarbete med EU

   Moldavien bildar tillsammans med Georgien och Ukraina vad man kallar Associated Trio i syfte att stärka samarbetet med EU inom ramen för EU:s östliga partnerskap. Slutmålet är medlemskap i EU. 

  • April

  • Val till parlamentet ska hållas i juli

   President Maia Sandu upplöser parlamentet och utlyser nyval till den 11 juli. Sandu som vill stärka relationern till EU har sedan sitt tillträde som president varit indragen i en maktkamp med parlamentet som domineras av Rysslandsvänliga krafter. Tidigare samma dag upphävde författningsdomstolen det undantagstillstånd som parlamentet infört från 1 april och som hindrat nyval. Domstolen menar att parlamentets handlande var ett brott mot grundlagen.   

  • Mars

  • Kraftig ekonomisk tillbakagång

   Ekonomidepartementet meddelar att landets BNP under 2020 krympte med sju procent som en effekt av covid-19-pandemin och missgynnsamt väder. För 2021 ser prognosen ljusare ut enligt departementet som tippar att tillväxten kommer att uppgå till sex procent.     

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0