Litauen
Foto: Shutterstock/Lev Levin

Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Mars

  • Litauen stänger ytterligare två gränsövergångar till Belarus

   Regeringen meddelar att man av säkerhetsskäl nu kommer att stänga fler gränsövergångar till Belarus. Den här gången är det övergångarna vid Lavoriske och Raigarda som stoppas. Därmed är fyra av de sex gränsstationerna till Belarus stängda. År 2023 stängdes två. Regeringen har också beslutat att det inte längre ska vara tillåtet för cyklister och fotgängare att passera vid de gränskontroller som ännu är öppna. Det bedöms finnas en risk att Minsk försöker organisera anstormningar av migranter som ett sätt att destabilisera Litauen och utöva påverkan. Förra året anlände nära 390 000 belarusiska medborgare, vilket var omkring 50 procent fler än året innan. Två veckor efter stängningen svarar Belarus med att stoppa importen av vissa livsmedel, kläder och byggvaror med mera från grannlandet.

  • Februari

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Litauiska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

  • Litauens kulturminister efterlyses av Ryssland

   Ryssland meddelar att  Litauens kulturminister Simonas Kairys har placerats på en lista över efterlysta personer tillsammans med bland andra Estlands premiärminister Kaja Kallas. Skälet är att de anses ha ”skändat det historiska minnet” genom att medverka till att förstöra eller montera ned sovjetiska krigsmonument. I Litauen och över hela Baltikum byggdes hundratals krigsmonument under sovjettiden och efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 har många av dem flyttats eller förstörts. Efter Rysslands krig i Ukraina har ytterligare statyer tagits bort. Kairys har bemött den ryska efterlysningen med att han är ”glad att hans arbete med att montera ned ruinerna efter sovjetiseringen inte har passerat obemärkt förbi”. Det ryska utspelet markerar ytterligare en försämring i relationen mellan länderna som redan är ansträngd på grund av Rysslands krig i Ukraina.

  • Januari

  • Domstol fäller Litauen för behandlingen av CIA-fånge

   För andra gången fäller Europadomstolen Litauen för att en fånge torterats i ett hemligt fängelse på litauisk mark (se även Juni 2018). Fängelset drevs av amerikanska underrättelseorganet CIA som 2005 ska ha utsatt den saudiske mannen för hårda förhörsmetoder som enligt domstolen strider mot den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Saudiern som misstänktes för delaktighet i terrorattentaten i USA den 11 september 2001 sitter idag i fånglägret på den amerikanska militärbasen Guantánamo. Domstolen menar att de litauiska myndigheterna måste ha känt till vilken behandling som fången utsattes för och Litauen kritiseras även för att ha låtit mannen flyttas till Afghanistan och USA, där han bland annat riskerade dödsstraff. I domen krävs att Litauen omgående tillsätter en brottsutredning för att granska fallet.

 • 2023

  • Augusti

  • Baltikum lämnar ryska elnätet om två år

   Premiärministrarna för de tre baltiska länderna undertecknar en gemensam utfästelse om att helt ha lämnat det ryskkontrollerade elnätet, där även Ryssland och Vitryssland ingår, i februari 2025. Då ska de tre länderna ha anslutit sina elnät till det västeuropeiska nätet, en övergång som har planerats ända sedan 2018. Men efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har övergången snabbats på, då länderna inte vill vara beroende av rysk energi eftersom det kan användas som ett påtryckningsmedel från Moskvas sida.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0