Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Ny valuta och medlem i Schengen

   På årets första dag övergår Kroatien till att använda euro i stället för kuna som valuta och blir därmed det 20 landet i eurozonen. Kroatien blir samtidigt medlem av Schengenområdet. Kroatiska medborgare kan nu resa utan pass i 22 andra EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

 • 2022

  • December

  • Kroatien godkänns för Schengen

   EU:s inrikesministrar ger klartecken för Kroatien att bli en del av Schengenområdet, EU:s gränssamarbete. Däremot får Bulgarien och Rumänien fortsatt nej, trots att de har varit EU-medlemmar längre än Kroatien. Beslutet innebär för Kroatiens del att gränskontrollerna mot EU-grannarna Slovenien och Ungern tas bort den 1 januari 2023, då Kroatien också ansluts till euroområdet.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  • EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

  • Juni

  • EU ger klartecken för euro

   EU-kommissionen meddelar att Kroatien mött alla kriterier för att kunna övergå till euron som valuta. Beslutet godkänns i juli av EU:s finansministrar, och därmed är allt klart för att landet ska bli det 20:e i eurozonen den 1 januari 2023.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0