Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Kroatien är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Kroatien ingår Bosnien, Kosovo, Montenegro och Serbien i överenskommelsen.

  • Oktober

  • Ny fängelsedom för ex-premiärminister

   En domstol i Zagreb dömer Ivo Sanader, premiärminister 2003–2009, till två och ett halvt års fängelse för att ha berikat sig på kriget. Han frias samtidigt i ett separat mål gällande maktmissbruk. Dagen efter domen inleds en ny rättegång mot Sanader i ett mål som gäller mottagande av mutor (se Oktober 2015).

  • Juli

  • Slovenien tar gränstvist till EU

   Sloveniens regering vänder sig till EU-domstolen i Luxemburg med anledning av gränstvisten med Kroatien (se December 2017). Beslutet från Ljubljana kommer sedan EU-kommissionen valt att inte ställa sig på någon parts sida i konflikten.

  • April

  • Försvarsministern portad i Serbien

   Serbiens regering meddelar att försvarsminister Damir Krstičević inte är välkommen i Serbien – som svar på att den serbiske försvarsministern Aleksandar Vulin i förra veckan nekades inresa i Kroatien. Zagrebs agerande var en reaktion på Vojislav Šešeljs agerande den 18 april.

  • Officiellt besök i Serbien avbryts

   En delegation under ledning av talmannen Gordan Jandroković avbryter ett tvådagarsbesök i Serbien i förtid, sedan den serbiske ultranationalisten Vojislav Šešelj farit ut i smädelser och trampat på en kroatisk flagga. Syftet med besöket var att försöka stärka de sköra relationerna mellan de bägge länderna. Šešelj som är ledamot av Serbiens parlament har bara en vecka tidigare dömts av en FN-tribunal till tio års fängelse för krigsförbrytelser under 1990-talets krig. Han anses dock redan ha avtjänat straffet eftersom han suttit elva år i häkte i Haag.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0