Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • EU-kommissionen ger klartecken för euro

   EU-kommissionen meddelar att Kroatien mött alla kriterier för att kunna övergå till euron som valuta. Formellt måste EU:s finansministrar godkänna beslutet men landet väntas bli det 20:e i eurozonen den 1 januari 2023.

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • Diplomater utvisas från Ryssland

   Regeringen i Moskva beordrar fem kroatiska diplomater att lämna Ryssland, som en följd av att Zagreb utvisat ryska diplomater i april. Det ryska utrikesdepartementet framför kraftfulla protester mot att Kroatien anklagar Ryssland för krigsförbrytelser i Ukraina. Ryssarna anklagar också Kroatien för att ge militärt stöd till ”den nynazistiska regimen i Kiev”.

  • April

  • Ryska diplomater utvisas

   Regeringen meddelar att 18 ryska diplomater och 6 ambassadanställda kommer att utvisas med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Beskedet följer på liknande beslut över hela Europa. Utrikesminister Gordan Grlić Radman har anklagat den ryske presidenten Vladimir Putin för krigsförbrytelser och uttryckt förhoppningar om att hans autokratiska styre inte blir långvarigt.

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.  

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0