Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Ommöblering i regeringen

   Sex ministrar nya ministrar som premiärminister Andrej Plenković föreslagit godkänns av parlamentet. Bland dem finns den nya utrikesministern Gordan Grlić-Radman som efterträder Marija Pejčinović Burić, som har utsetts till ny generalsekreterare i Europarådet. Av de övriga fem ministrarna som nu byts ut har två redan avgått, efter avslöjanden om privata skumma fastighetsaffärer. Rykten om misstänkta fastighetsaffärer har omgivit ytterligare ett par av de ministrar som nu går. Ommöbleringen i regeringen ses som ett försök att skapa större stabilitet när ett år återstår till nästa val, och inför Kroatiens EU-ordförandeskap första halvåret 2020.

  • Juni

  • Facken kräver folkomröstning om pensionsålder

   Fackliga organisationer lämnar in 740 000 underskrifter till stöd för begäran om en folkomröstning om pensionsåldern. Regeringen har planer på att höja pensionsåldern från 65 till 67 från 2033, med hänvisning till att det nuvarande systemet inte är hållbart när befolkningen åldras. Men facken protesterar och har nu samlat in mer än dubbelt så många underskrifter som krävs för att en folkomröstning ska hållas.

  • Ny rättegång mot misstänkt krigsförbrytare

   En ny rättegång inleds mot den förre generalen Branimir Glavaš, som misstänks för krigsförbrytelser mot civila serber under kriget 1991–1995 (se Maj 2009 och Januari 2015). Efter diverse juridiska turer ställs han inför rätta tillsammans med fem underordnade i den kroatiska armén. Samtliga förklarar sig icke skyldiga till anklagelserna. Glavaš var en av grundarna till regeringspartiet HDZ, grundade senare utbrytarpartiet HDSSB och är nu dess enda parlamentsledamot.

  • Maj

  • Nya partier vinner mark i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet får flera nya aktörer mandat. Störst blir det regerande högerpartiet HDZ som får 23 procent av rösterna och fyra platser, vilket innebär ett bakslag jämfört med EU-valet 2014. Det dominerande socialdemokratiska oppositionspartiet SDP får tre mandat och väntas dessutom få ett fjärde om Storbritannien lämnar EU och Kroatien går från elva till tolv platser. En allians av liberala partier, Amsterdamkoalitionen, får en plats liksom populistpartiet Živi zid och Kroatiska suveränister, som är en allians av ytterhögerpartier. En plats går också till en oberoende kandidat: domaren Mislav Kolakušić som är domare i Zagrebs handelsdomstol.

  • Protestmarsch mot abort

   Runt 5 000 abortmotståndare demonstrerar i Zagreb. Flera tusen tågar samtidigt också i Split och Zadar. Påtryckningar från religiösa grupper som motsätter sig aborträtten gör att allt fler läkare vägrar att genomföra aborter. Det gäller bland annat cirka 60 procent av gynekologerna på statliga sjukhus, enligt en nyligen genomförd undersökning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0