Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Jordskalv under coronakrisen

   En rad jordskalv inträffar samtidigt som Kroatien liksom övriga Europa försöker hantera det nödläge som uppstått på grund av det nya coronavirus som orsakar covid-19. Tiotals människor och många byggnader skadas i skalven nära Zagreb, och två sjukhus måste evakueras. Många människor gav sig ut på gatorna av oro för fortsatta skalv, trots att restriktioner införts för att hindra smittspridning. Premiärminister Andrej Plenković uppmanar alla att hålla avstånd till andra. Ett av skalven uppges ha varit det kraftigaste i Kroatien på 140 år.

  • Februari

  • Milanović tillträder som president

   Den förre premiärminister Zoran Milanović svär eden och efterträder Kolinda Grabar Grabar Kitarović  som president. Han upprepar sitt budskap från valrörelsen och säger att ”krigen är över”, med syftning på valdebatten som kom att handla mycket om historien, från andra världskriget till Jugoslaviens sönderfall på 1990-talet. Milanović betonar också vikten av att skilja mellan patriotism och ”rå nationalism”. Han talar även om kamp mot korruption i alla avseenden, inklusive försök att mörklägga klimatkrisen.

  • Januari

  • EU-domstolen hanterar inte gränstvist

   EU-domstolen i Luxemburg slår fast att den saknar jurisdiktion gällande Kroatiens gränstvist med Slovenien, och alltså inte har rätt eller möjlighet att avgöra frågan (se Juli 2018). Slovenien har anklagat Kroatien för att bryta mot EU-lag genom att vägra efterleva skiljedomen i frågan (se Juni 2017). Kroatiens premiärminister Andrej Plenković twittrar att domstolens beslut innebär ”en seger för Kroatiens argument”. Sloveniens utrikesminister Miro Cerar – som var premiärminister när anmälan till EU-domstolen gjordes – anklagar domstolen för att ”sakna mod” nog att agera i frågan. 

  • Ex-premiärminister vinner presidentvalet

   Den socialdemokratiske före detta premiärministern Zoran Milanović får nära 53 procent av rösterna i den andra omgången av presidentvalet mot drygt 47 procent för den sittande presidenten Kolinda Grabar Kitarović. Milanović har kampanjat för ett liberaldemokratiskt ”normalt Kroatien” med starkt stöd för EU. Kitarović gick till val till stöd för det ”riktiga Kroatien” med antydningar om att det regerande högernationalistiska HDZ är det enda partiet som kan företräda landet. Resultatet är illavarslande för HDZ inför parlamentsvalet som ska hållas senast i december. Partiet utmanas från både vänster och höger (se även December 2019).

  • Kroatien blir EU-ordförande

   För första gången sedan Kroatien blev EU-medlem 2013 tar landet över det roterande ordförandeskapet, under parollen ”Ett starkt Europa i en utmanande värld”. Storbritanniens utträde ur unionen samt utvidgningen med nya medlemmar är prioriterade frågor, säger utrikesminister Goran Grlić Radman. Ordförandeskapet hålls i sex månader av en EU-medlem i taget och hanteras i en ”trojka” där den aktuella ordförandenationen samarbetar med närmaste före- och efterträdare, vilket i Kroatiens fall är Finland och Rumänien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0