Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Ex-premiärminister vinner presidentvalet

   Den socialdemokratiske före detta premiärministern Zoran Milanović får nära 53 procent av rösterna i den andra omgången av presidentvalet mot drygt 47 procent för den sittande presidenten Kolinda Grabar Kitarović. Milanović har kampanjat för ett liberaldemokratiskt ”normalt Kroatien” med starkt stöd för EU. Kitarović gick till val till stöd för det ”riktiga Kroatien” med antydningar om att det regerande högernationalistiska HDZ är det enda partiet som kan företräda landet. Resultatet är illavarslande för HDZ inför parlamentsvalet som ska hållas senast i december. Partiet utmanas från både vänster och höger (se även December 2019).

  • Kroatien blir EU-ordförande

   För första gången sedan Kroatien blev EU-medlem 2013 tar landet över det roterande ordförandeskapet, under parollen ”Ett starkt Europa i en utmanande värld”. Storbritanniens utträde ur unionen samt utvidgningen med nya medlemmar är prioriterade frågor, säger utrikesminister Goran Grlić Radman. Ordförandeskapet hålls i sex månader av en EU-medlem i taget och hanteras i en ”trojka” där den aktuella ordförandenationen samarbetar med närmaste före- och efterträdare, vilket i Kroatiens fall är Finland och Rumänien.

 • 2019

  • December

  • Presidentvalet går till andra omgång

   I första omgången av presidentvalet får den socialdemokratiske förre premiärministern Zoran Milanović nära 30 procent av rösterna, den konservativa sittande presidenten Kolinda Grabar Kitarović nära 27 procent och den oberoende högerkandidaten Miroslav Skoro drygt 24 procent. Åtta kandidater får mellan 0,2 och 5,9 procent. Resultatet innebär att det blir en andra valomgång i januari, mellan Milanović och Grabar Kitarović. Presidenten ledde med god marginal i opinionsmätningarna till att börja med, men förlorade mark efter flera kritiserade uttalanden. Dessutom kom sångaren Miroslav Skoro att locka över många högernationalistiska HDZ-anhängare som tycker att partiet blivit alltför moderat.

  • Bojkott av Nobelprisutdelning

   Kroatien bojkottar Nobelprisceremonin i Stockholm, i protest mot att 2019 års litteraturpris tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Protester har förekommit från många håll mot Svenska Akademiens beslut i oktober att ge priset till Handke som är känd för sitt stöd för serberna under 1990-talets krig på Balkan och sin beundran för den serbiske ledaren Slobodan Milosević. Prisceremonin bojkottas också av Albanien, Bosnien, Kosovo, Nordmakedonien och Turkiet.

  • November

  • Presidentval utlyst i december

   Regeringen meddelar att presidentval ska hållas den 22 december, med en eventuella andra valomgång den 5 januari 2020. Den konservativa presidenten Kolinda Grabar Kitarović ställer upp till omval medan den förre socialdemokratiske premiärministern Zoran Milanović räknas som hennes svåraste utmanare. Milanović riktar skarp kritik mot att hålla valet kring julhelgen och anklagar regeringspartiet HDZ för att vilja hålla valdeltagandet nere och i praktiken ”ta död” på valrörelsen inför en andra valomgång i januari. Den katolska befolkningsmajoriteten firar jul den 25 december medan de ortodoxa firar den 7 januari.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0