Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Coronasmittan slår rekord

   Den högsta smittonivån hittills noteras under pandemin när 6 310 personer testar positivt för coronaviruset. Premiärminister Andrej Plenković riktar kritik mot att så många kroater fortfarande är ovaccinerade och säger att de avgör ”dynamiken i den epidemiologiska situationen”. Endast cirka 44 procent av landets invånare är fullvaccinerade, vilket är den tredje lägsta nivån i EU. Pandemin har krävt hittills 9 300 liv i Kroatien.

  • Maj

  • Demonstration mot aborter

   Tusentals människor deltar i den sjätte årliga demonstrationen mot aborter. Motdemonstranter som stödjer aborträtten samlas samtidigt med blodiga förkläden och galgar i händerna, för att illustrera risken med illegala aborter. Enligt ett utslag i författningsdomstolen 2017 är rådande abortlagstiftning föråldrad och rättighetsgrupper befarar att begränsningar ska införas. Abort är tillåtet till och med tionde graviditetsveckan, i enlighet med en lag från den jugoslaviska eran. Men ett ökande religiöst tryck har bidragit till att allt fler läkare vägrar att genomföra aborter.

 • 2020

  • November

  • Ny dom mot tidigare premiärminister

   Den tidigare premiärministern Ivo Sanader (2003–2009) döms till åtta års fängelse för ett flertal korruptionsbrott. Enligt domstolen ska Sanader, som redan avtjänar ett fängelsestraff för liknande brott (se 4 april 2019), ha förskingrat flera miljoner euro från statskassan genom olagliga donationer och regelvidriga upphandlingar. Såväl Sanader som hans parti, regerande HDZ, döms att betala skadestånd på omkring 2 miljoner euro vardera.

  • Juli

  • Plenković får bilda ny regering

   Den sittande premiärministern Andrej Plenković får i uppdrag av landets president att bilda regering. Plenkovićs parti HDZ vann valet i början av juli med god marginal men fick inte egen majoritet. I regeringsalliansen ingår representanterna för två småpartier samt åtta parlamentsledamöter som sitter på mandat avsedda för etniska minoriteter.

  • Högerregeringen omvald

   Den sittande konservativa HDZ-regeringen blir omvald, tvärtemot vad opinionsmätningarna visat. HDZ blir med bred marginal störst även i förhållande till den socialdemokratiskt ledda valalliansen Omstartskoalitionen. HDZ får 37 procent av rösterna och 66 mandat (av 151), Omstartskoalitionen 25 procent och 41 mandat, den nybildade Miroslav Škoros hemlandsrörelse (DPMŠ) 11 procent och 8 mandat, Grön-vänsterallians 7 procent och 7 mandat. Nationella minoriteter får i enlighet med författningen 8 mandat och några småpartier övriga 5 mandat.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0