Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Val utlyst i juli

   President Zoran Milanović meddelar att parlamentsval kommer att hållas den 5 juli. Det är några månader tidigare än vad som ursprungligen var planerat. Regeringskoalitionen, med HDZ i spetsen, har en liten majoritet i det avgående parlamentet och opinionsundersökningar visar att koalitionen har goda chanser att stärka sitt grepp om makten. Anledningen är att premiärminister Andrej Plenković och hans regeringskollegor allmänt anses ha hanterat coronapandemin med framgång.

  • Försvarsministern avgår

   Försvarsminister Damir Krstičević meddelar att han avgår med omedelbar verkan efter att ett kroatiskt militärflygplan tidigare under dagen störtat i samband med en övning och två besättningsmän dödats. Det är den andra dödsolyckan i år för Kroatiens flygvapen. I januari dödades två besättningsmän när en helikopter störtade utanför landets kust.

  • Mars

  • Jordskalv under coronakrisen

   En rad jordskalv inträffar samtidigt som Kroatien liksom övriga Europa försöker hantera det nödläge som uppstått på grund av det nya coronavirus som orsakar covid-19. Tiotals människor och många byggnader skadas i skalven nära Zagreb, och två sjukhus måste evakueras. Många människor gav sig ut på gatorna av oro för fortsatta skalv, trots att restriktioner införts för att hindra smittspridning. Premiärminister Andrej Plenković uppmanar alla att hålla avstånd till andra. Ett av skalven uppges ha varit det kraftigaste i Kroatien på 140 år.

  • Februari

  • Milanović tillträder som president

   Den förre premiärminister Zoran Milanović svär eden och efterträder Kolinda Grabar Grabar Kitarović  som president. Han upprepar sitt budskap från valrörelsen och säger att ”krigen är över”, med syftning på valdebatten som kom att handla mycket om historien, från andra världskriget till Jugoslaviens sönderfall på 1990-talet. Milanović betonar också vikten av att skilja mellan patriotism och ”rå nationalism”. Han talar även om kamp mot korruption i alla avseenden, inklusive försök att mörklägga klimatkrisen.

  • Januari

  • EU-domstolen hanterar inte gränstvist

   EU-domstolen i Luxemburg slår fast att den saknar jurisdiktion gällande Kroatiens gränstvist med Slovenien, och alltså inte har rätt eller möjlighet att avgöra frågan (se Juli 2018). Slovenien har anklagat Kroatien för att bryta mot EU-lag genom att vägra efterleva skiljedomen i frågan (se Juni 2017). Kroatiens premiärminister Andrej Plenković twittrar att domstolens beslut innebär ”en seger för Kroatiens argument”. Sloveniens utrikesminister Miro Cerar – som var premiärminister när anmälan till EU-domstolen gjordes – anklagar domstolen för att ”sakna mod” nog att agera i frågan. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0