Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Plenković får bilda ny regering

   Den sittande premiärministern Andrej Plenković får i uppdrag av landets president att bilda regering. Plenkovićs parti HDZ vann valet i början av juli med god marginal men fick inte egen majoritet. I regeringsalliansen ingår representanterna för två småpartier samt åtta parlamentsledamöter som sitter på mandat avsedda för etniska minoriteter.

  • Högerregeringen omvald

   Den sittande konservativa HDZ-regeringen blir omvald, tvärtemot vad opinionsmätningarna visat. HDZ blir med bred marginal störst även i förhållande till den socialdemokratiskt ledda valalliansen Omstartskoalitionen. HDZ får 37 procent av rösterna och 66 mandat (av 151), Omstartskoalitionen 25 procent och 41 mandat, den nybildade Miroslav Škoros hemlandsrörelse (DPMŠ) 11 procent och 8 mandat, Grön-vänsterallians 7 procent och 7 mandat. Nationella minoriteter får i enlighet med författningen 8 mandat och några småpartier övriga 5 mandat.

  • Maj

  • Val utlyst i juli

   President Zoran Milanović meddelar att parlamentsval kommer att hållas den 5 juli. Det är några månader tidigare än vad som ursprungligen var planerat. Regeringskoalitionen, med HDZ i spetsen, har en liten majoritet i det avgående parlamentet och opinionsundersökningar visar att koalitionen har goda chanser att stärka sitt grepp om makten. Anledningen är att premiärminister Andrej Plenković och hans regeringskollegor allmänt anses ha hanterat coronapandemin med framgång.

  • Försvarsministern avgår

   Försvarsminister Damir Krstičević meddelar att han avgår med omedelbar verkan efter att ett kroatiskt militärflygplan tidigare under dagen störtat i samband med en övning och två besättningsmän dödats. Det är den andra dödsolyckan i år för Kroatiens flygvapen. I januari dödades två besättningsmän när en helikopter störtade utanför landets kust.

  • Mars

  • Jordskalv under coronakrisen

   En rad jordskalv inträffar samtidigt som Kroatien liksom övriga Europa försöker hantera det nödläge som uppstått på grund av det nya coronavirus som orsakar covid-19. Tiotals människor och många byggnader skadas i skalven nära Zagreb, och två sjukhus måste evakueras. Många människor gav sig ut på gatorna av oro för fortsatta skalv, trots att restriktioner införts för att hindra smittspridning. Premiärminister Andrej Plenković uppmanar alla att hålla avstånd till andra. Ett av skalven uppges ha varit det kraftigaste i Kroatien på 140 år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0