Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Fängelse för ex-premiärminister

   Högsta domstolen skärper straffet för den förre premiärministern Ivo Sanader från 4,5 till 6 års fängelse, för att ha mottagit 2 miljoner euro i mutor under sin tid som premiärminister 2003–2009 (se April 2017). Han har i ett annat mål dömts till 2,5 års fängelse (se Oktober 2018), men har enligt kroatisk lag inte behövt avtjäna straffen så länge de underskred fem år och hade överklagats. Nu förs Sanader till fängelse. Han fortsätter att han är oskyldig och utsätts för politisk förföljelse.

  • Mars

  • Protest mot censur

   Flera hundra journalister protesterar i Zagreb mot ökande förföljelse och trakasserier av medieföreträdare i landet. Protesten organiseras av journalistförbundet HND som uppger att över 1 100 stämningsansökningar riktats mot journalister och medieorganisationer. Dessutom utsätts journalister för politiska påtryckningar och hot. Det är främst politiker och andra offentliga personer som stämmer medieföreträdare, för sådant som ”psykiska kval” eller ”skamfilat rykte”. I närmare två veckor har drygt 40 medborgargrupper med stöd av en del oppositionspartier bojkottat public service-TV-bolaget HRT, sedan bolaget självt stämt andra medier, journalister och även journalistförbundet HND. TV-bolaget HRT anklagas av kritiker för att agera som regeringspartierna språkrör och inte ett genuint public service-bolag.

  • Februari

  • Ex-polischef döms för grov stöld

   En tidigare chef för polisens avdelning för organiserad brottslighet, Željko Dolački, döms till sex års fängelse för att ha stulit guld och kontanter från polisens högkvarter i Zagreb. Dolački kom under 2015 och 2016 över två kilo guld och närmare 380 000 euro i kontanter, enligt domstolen. Vare sig guldet eller pengarna har återfunnits. Dolački döms också att återbetala 445 000 euro. Rikspolischefen och tre andra högt uppsatta poliser avgick när brottet uppdagades 2016.

 • 2018

  • November

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Kroatien är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Kroatien ingår Bosnien, Kosovo, Montenegro och Serbien i överenskommelsen.

  • Oktober

  • Ny fängelsedom för ex-premiärminister

   En domstol i Zagreb dömer Ivo Sanader, premiärminister 2003–2009, till två och ett halvt års fängelse för att ha berikat sig på kriget. Han frias samtidigt i ett separat mål gällande maktmissbruk. Dagen efter domen inleds en ny rättegång mot Sanader i ett mål som gäller mottagande av mutor (se Oktober 2015 och April 2017).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0