Kroatien
Foto: Shutterstock/PixAchi

Kroatien

Kroatien ligger delvis på Balkanhalvön, i gränslandet mellan Central- och Sydösteuropa. Det är ett halvmåneformat land med över tusen öar i skärgården utanför den vackra dalmatiska kusten. Den forna jugoslaviska delrepubliken blev självständig 1991 och har sedan gått från krig och auktoritärt styre till att vara medlem i Nato och – från den 1 juli 2013 – även i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Presidentval utlyst i december

   Regeringen meddelar att presidentval ska hållas den 22 december, med en eventuella andra valomgång den 5 januari 2020. Den konservativa presidenten Kolinda Grabar Kitarović ställer upp till omval med den förre socialdemokratiske premiärministern Zoran Milanović räknas som hennes svåraste utmanare. Milanović riktar skarp kritik mot att hålla valet kring julhelgen och anklagar regeringspartiet HDZ för att vilja hålla valdeltagandet nere och i praktiken ”ta död” på valrörelsen inför en andra valomgång i januari. Den katolska befolkningsmajoriteten firar jul den 25 december medan de ortodoxa firar den 7 januari.

  • Oktober

  • Klartecken för Schengen

   EU-kommissionen slår fast att Kroatien nu uppfyller kraven för anslutning till Schengenområdet, inom vilket medlemsländernas medborgare kan röra sig fritt. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lovordar Kroatien för anpassning sig inom bland annat dataskydd, polis, rättsligt samarbete och visumhantering. Kroatiens anslutning till Schengen måste nu godkännas av övriga EU-länder. Schengenområdet omfattas av 22 EU-stater samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

  • Juli

  • Ommöblering i regeringen

   Sex ministrar nya ministrar som premiärminister Andrej Plenković föreslagit godkänns av parlamentet. Bland dem finns den nya utrikesministern Gordan Grlić-Radman som efterträder Marija Pejčinović Burić, som har utsetts till ny generalsekreterare i Europarådet. Av de övriga fem ministrarna som nu byts ut har två redan avgått, efter avslöjanden om privata skumma fastighetsaffärer. Rykten om misstänkta fastighetsaffärer har omgivit ytterligare ett par av de ministrar som nu går. Ommöbleringen i regeringen ses som ett försök att skapa större stabilitet när ett år återstår till nästa val, och inför Kroatiens EU-ordförandeskap första halvåret 2020.

  • Juni

  • Facken kräver folkomröstning om pensionsålder

   Fackliga organisationer lämnar in 740 000 underskrifter till stöd för begäran om en folkomröstning om pensionsåldern. Regeringen har planer på att höja pensionsåldern från 65 till 67 från 2033, med hänvisning till att det nuvarande systemet inte är hållbart när befolkningen åldras. Men facken protesterar och har nu samlat in mer än dubbelt så många underskrifter som krävs för att en folkomröstning ska hållas.

  • Ny rättegång mot misstänkt krigsförbrytare

   En ny rättegång inleds mot den förre generalen Branimir Glavaš, som misstänks för krigsförbrytelser mot civila serber under kriget 1991–1995 (se Maj 2009 och Januari 2015). Efter diverse juridiska turer ställs han inför rätta tillsammans med fem underordnade i den kroatiska armén. Samtliga förklarar sig icke skyldiga till anklagelserna. Glavaš var en av grundarna till regeringspartiet HDZ, grundade senare utbrytarpartiet HDSSB och är nu dess enda parlamentsledamot.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0