Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Oppositionspartier blir störst i parlamentsvalet

   De båda oppositionspartierna Vetëvendosje och LDK blir enligt preliminära resultat störst i parlamentsvalet, med 26 respektive 25 procent av rösterna. Det dominerande regeringspartiet PDK får 21 procent och koalitionspartnern AAK, den avgående premiärministern Ramush Haradinajs parti, får bara stöd av 10 procent av väljarna. Valdeltagandet är 44 procent.

  • September

  • Kosovo hoppar av toppmöte

   Tjeckiens regering tillkännager att Kosovo hoppat av ett toppmöte i Prag, sedan den tjeckiske presidenten Milos Zeman kallat kosovanska ledare ”krigsförbrytare”. Ledare för länder på Balkan träffar den 12 september premiärministrarna från de så kallade Visegradländerna – Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien – men Kosovo har alltså i sista stund beslutat att avstå. Zeman har tidigare i veckan, under ett besök i Belgrad, sagt att han gillar Serbien och inte Kosovo, och att han vill att den tjeckiska regeringen drar tillbaka sitt erkännande av Kosovo.

  • Islamister dömda för terrorbrott

   Fyra personer döms för att ha planerat terrorattacker, både i Kosovo och utomlands, till mellan tolv månader och tio år i fängelse. De dömda, tre män och en kvinna, har enligt domstolen kopplingar till Islamiska staten. De ska ha planerat attentat mot Natosoldater och fyra ortodoxa kyrkor samt två diskotek i det serbdominerade Granica. Vidare ska de ha haft planer på attacker i Frankrike och Belgien. Två av dem har belgiskt såväl som kosovanskt medborgarskap.

  • Augusti

  • Nyval i oktober

   President Hashim Thaçi uppger att val till parlamentet ska hållas den 6 oktober. Beskedet kommer fem veckor efter det att premiärminister Ramush Haradinaj meddelat sin avgång, endast halvvägs in i ordinarie mandatperiod (se Juni 2019), och fyra dagar efter det att parlamentsledamöterna röstat för att upplösa parlamentet.

  • Juli

  • Haradinaj förhörd i Haag

   Den nyss avgångne premiärministern Ramush Haradinaj gör bruk av sin rätt att inte svara när han förhörs i krigsförbrytartribunalen i Haag. Till medier i Prishtina säger Haradinaj att han är misstänkt för brott, men det framgår inte vilka brott det är fråga om. Haradinaj var regional befälhavare i Kosovos befrielsearmé som stred för oberoende från Serbien 1998–1999.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0