Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Nytt parlament utan regering

   Det nyvalda parlamentet samlas till sin första session, men försöken att bilda en ny regering efter valet i oktober har än så länge misslyckats. Svårigheterna beror främst på enighet om vem som ska få presidentposten när innevarande mandatperiod löper ut i april 2021. LDK har krävt att partiet ska få posten, medan Vetëvendosje vill att frågan ska avgöras först närmare inpå valet. När parlamentet samlas utses Vetëvendosjemedlemmen Glauk Konjufca till talman. Konjufca är en nära allierad till partiledaren Albin Kurti, som väntas bli premiärminister om och när regeringsförhandlingarna till slut bär frukt.

  • Bojkott av Nobelprisutdelning

   Kosovo bojkottar Nobelprisceremonin i Stockholm, i protest mot att 2019 års litteraturpris tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Protester har förekommit från många håll mot Svenska Akademiens beslut i oktober att ge priset till Handke som är känd för sitt stöd för serberna under 1990-talets krig på Balkan och sin beundran för den serbiske ledaren Slobodan Milosević. I Kosovo är Handke avskydd av många albaner men beundrad av många serber.  Dagen efter prisutdelningen förklaras han persona non grata i Kosovo. Prisceremonin bojkottas också av Albanien, Bosnien, Kroatien, Nordmakedonien och Turkiet.

  • Ex-minister döms till fängelse

   En domstol i Prishtina dömer den serbiske tidigare kommunministern Ivan Teodosijević till två års fängelse för att ha sagt att ”albanska terrorister” hittat på uppgifter om en massaker 1999. Uttalandet gjordes i mars och Teodosivejić avsattes en månad senare. Han var en av serber i Ramush Haradinajs regering.

  • Oktober

  • Oppositionspartier blir störst i parlamentsvalet

   De båda oppositionspartierna Vetëvendosje och LDK blir störst i parlamentsvalet, med 26,3 respektive 24,4 procent av rösterna. Det ger 29 respektive 28 mandat. Det dominerande regeringspartiet PDK får 21,2 procent (24 mandat) och  koalitionspartnern, den avgående premiärministern Ramush Haradinajs partiallians, får bara stöd av 11,5 procent av väljarna (13 mandat). Serbiska listan får 10 mandat, alliansen Nisma-AKR-PD 6 mandat och åtta småpartier delar på resterande 10. Valdeltagandet är 45 procent.

  • September

  • Kosovo hoppar av toppmöte

   Tjeckiens regering tillkännager att Kosovo hoppat av ett toppmöte i Prag, sedan den tjeckiske presidenten Milos Zeman kallat kosovanska ledare ”krigsförbrytare”. Ledare för länder på Balkan träffar den 12 september premiärministrarna från de så kallade Visegradländerna – Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien – men Kosovo har alltså i sista stund beslutat att avstå. Zeman har tidigare i veckan, under ett besök i Belgrad, sagt att han gillar Serbien och inte Kosovo, och att han vill att den tjeckiska regeringen drar tillbaka sitt erkännande av Kosovo.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0