Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Thaҫi ”avgår om det blir rättegång”

   President Hashim Thaҫi säger att han kommer att avgå med omedelbar verkan om specialdomstolen i Haag (KSC), som ska ta ställning till det nyligen offentliggjorda åtalet om krigsförbrytelser mot honom, accepterar åtalet. Han nekar bestämt till anklagelserna men säger att han kommer att samarbeta med domstolen med avsikt att bevisa sin oskuld. Det kommer däremot inte att ske som sittande president. Besked om hur domstolen ställer sig till åtalet väntas dröja flera månader.

  • Åtal sätter stopp för samtal med Serbien

   President Hashim Thaҫi avbryter sin resa till USA där han skulle ha deltagit i amerikanskledda medlingssamtal med den serbiske presidenten Aleksandar Vučić. Beskedet kommer dagen efter uppgifterna om att Thaҫi åtalats för krigsförbrytelser (se 24 juni 2020). Därmed skjuts hela mötet i Washington på framtiden. På sin Facebooksida tillbakavisar Thaҫi åtalet mot honom och anklagar SPO för att försöka ”skriva om Kosovos historia”.

  • Presidenten åtalad för krigsförbrytelser

   President Hashim Thaçi har tillsammans med nio andra åtalas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, av den särskilda åklagare som finns i Haag (SPO), uppger åklagaren själv. En domare vid den specialdomstol (KSC) som också finns Haag ska avgöra om det blir rättegång mot statschefen. Få detaljer i åtalat offentliggörs men det handlar om närmare 100 mord, tortyr och försvinnanden under kriget mot Serbien 1998–1999. Thaçi och en annan politiker som omfattas av åtalet, Kadri Veseli, anklagas också för att ha försökt ”hindra och underminera” SPO:s arbete. Thaçi förnekar alla anklagelser.

  • Nya regeringen avskaffar importrestriktioner

   Tre dagar efter det att Avdullah Hoti tillträtt som ny premiärminister meddelar han att regeringen avskaffar restriktionerna för import av varor från Serbien. Gränshandeln mellan de båda länderna har varit en återkommande källa till oenighet och så sent som för en vecka sedan stramade Hotis företrädare åt regelverket ytterligare. Avdullah Hoti har sagt att han som premiärminister hoppas kunna verka för bättre relationer mellan Kosovo och Serbien.

  • Ny regering klar

   Parlamentet röstar med en rösts marginal för en ny koalitionsregering under ledning av den tidigare finansministern Avdullah Hoti från Kosovos demokratiska förbund (LDK). I koalitionsregeringen ingår förutom LDK också Alliansen för Kosovos framtid (AAK), Serbiska listan (SL) och Initiativ för Kosovo (Nisma), och regeringen får stöd i parlamentet av nio företrädare för etniska minoriteter. Den avgående premiärministern Albin Kurtis parti Vetëvendosje bojkottar mötet. Den nya premiärministern tillträder efter månader av politiskt kaos, i kölvattnet av den misstroendeförklaring som i mars fällde Kurti (se 25 mars 2020). Kurti, som suttit kvar som tillförordnad premiärminister, har krävt att nyval ska hållas men konstitutionsdomstolen har tillbakavisat kravet (se 28 maj 2020). Kurtis anhängare hävdar att den nya regeringen inte representerar folkets vilja och hotar med stora demonstrationer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0