Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Toppmöte med Serbien i USA

   Ett amerikansklett toppmöte i Washington mellan premiärminister Avdullah Hoti och Serbiens president Aleksandar Vučić avslutas med ett löfte om uppmjukade relationer. Parterna undertecknar ett dokument som USA:s president Donald Trump kallar ”ett historiskt avtal”. De flesta utomstående bedömare är försiktigare och beskriver det som en avsiktsförklaring. Dokumentet innehåller bland annat åtgärder för att underlätta gränspassager mellan de båda länderna och ambitioner att dela på vatten- och energiresurser. Mötet resulterar också i att Kosovo lovar att erkänna staten Israel, mot att Israel i sin tur erkänner Kosovo.

  • Augusti

  • Premiärministern testar positivt för covid-19

   Premiärminister Avdullah Hoti meddelar via sociala medier att han testat positivt för covid-19. Han beskriver sina symptom som lindriga och skriver att han kommer isolera sig i två veckor. Samtidigt rapporterar myndigheterna att antalet smittade i landet ökar och att en andra våg av covid-19 väntas under de kommande veckorna. Hittills har omkring 9 000 fall av smittade och 249 dödsfall rapporterats i Kosovo under coronapandemin.

  • Juli

  • Anklagelser dominerar Serbien-samtal

   Ledarna för Kosovo och Serbien träffas i Bryssel för att återuppta strandade förhandlingar om den framtida relationen mellan de båda länderna. Mötet har föregåtts av förhoppningar om uppmjukade relationer men omedelbart efter mötet anklagar Kosovos premiärminister Avdullah Hoti och Serbiens president Aleksandar Vučić varandra för bristande förhandlingsvilja och för att vägra lyssna på motparten.

  • Thaҫi frågas ut i Haag

   President Hashim Thaҫi frågas ut av specialdomstolen KSC i Haag, med anledning av åtalet om krigsförbrytelser mot honom (se 24 juni 2020). Utfrågningen är inte offentlig och väntas pågå i flera dagar. Först om några månader väntas domstolen meddela om åtalet accepteras och det blir rättegång.

  • Samtal med Serbien återupptas

   Premiärminister Avdullah Hoti deltar i ett videomöte med Serbiens president Aleksandar Vučić, under ledning av Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det är första gången på 18 månader som ledarna för Kosovo och Serbien pratar med varandra. Videosamtalet kommer att följas av ett personligt möte i Bryssel under den kommande veckan och ökar enligt EU-värdarna förhoppningen om uppmjukade relationer mellan de båda länderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0