Kosovo
Foto: UN Photo/Flaka Kuqi

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Borgmästarval utlyses i norra Kosovo

   President HashimThaci utlyser borgmästarval den 19 maj i de fyra serbdominerade kommunerna i distriktet Mitrovica i norra Kosovo. De tidigare borgmästarna avgick i protest när Prishtina införde 100-procentiga tullar på varor från Serbien (se November 2018).

  • Mars

  • Allt spel förbjuds

   All form av spel för pengar förbjuds under en tioårsperiod, i ett försök att bekämpa brottslighet. Beslutet kommer sedan två mord på kasinoanställda begåtts under loppet av ett par dagar. I den ena fallet har en polis gripits misstänkt för mordet. Spel, inte minst på sportevenemang, har blivit mycket populärt i Kosovo på senare år. Polisen har nu stängt flertalet av runt 470 spelplatser i landet. Staten drar in runt 20 miljoner om året i skatter på spel.

  • Viceminister sparkas efter Natokritik

   Premiärminister Ramush Haradinaj avskedar den kosovoserbiska vice justitieministern Vesna Mikić på grund av att hon kallat Natos bombkrig mot Kosovo 1999 för ”ett folkmord mot det serbiska folket”. Haradinaj skriver på Facebook att uttalandet är ”oacceptabelt och representerar hatspråk”. Serbiens regering fördömer avskedandet och skriver i ett uttalande att Vesna Mikić uttryckt den ”dominerande åsikten hos det serbiska folket”.

 • 2018

  • December

  • Tullmur mot Serbien skärps

   Kosovo inför fler tullar på import från Serbien. I november införde regeringen 100-procentiga tullar på serbiska varor, men åtgärden omfattade inte varor från internationella företag som tillverkas i Serbien, till exempel drycker som Coca-Cola, mejeriprodukter och mediciner. Med dagens beslut gäller tullarna även sådana varor. Tullarna införs som hämnd för att Serbien motarbetat Kosovos medlemskap internationella organisationer (se även 21 november 2018).

  • Upprörda reaktioner på beslut om armé

   Parlamentet fattar beslut om att Kosovos säkerhetsstyrka KSF ska omvandlas till en reguljär armé, vars personal på sikt ska utökas från 3 000 till 5 000 soldater. Kosovoserberna bojkottar omröstningen, där alla partier i övrigt röstar ja (se 18 oktober). I Serbien, som inte erkänner Kosovos självständighet, lovar president Vučić att beskydda de cirka 120 000 kosovoserberna om de blir angripna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0