Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Uppgörelse med Serbien efter EU-medling

   Efter medling av EU enas Kosovo och Serbien om ömsesidiga steg som ska minska spänningarna vid gränsen. Regeringen i Prishtina lovar att dra tillbaka de specialpoliser som skickats till norra Kosovo och Kfor-soldater tar deras ställe. Kosovoserberna i området går i sin tur med på att riva de vägspärrar de uppfört i området. Parterna enas om att klistra över nationalitetssymboler på fordonens registreringsskyltar som en tillfällig lösning.

  • Spänt läge vid gränsen mot Serbien

   Serbien uppger att dess militär försatts i förhöjd beredskap vid gränsen mot Kosovo, på grund av vad om uppfattas som ”provokationer” då kosovanska specialstyrkor inom polisen skickats till gränstrakten. Upprinnelsen är att regeringen den 20 september beslutade att bilar med serbiska registreringsskyltar måste sätta på tillfälliga kosovanska skyltar när de kör i Kosovo. Kosovoserber har genomfört dagliga protester mot beslutet, bland annat genom att parkera lastbilar och andra fordon längs vägen för att hindra trafiken. På den serbiska sidan har stridsflygplan flugit över gränsområdet och försvarsminister Nebojša Stefanović har besökt två militärbaser i gränstrakten. President Vjosa Osmani återvänder i förtid från New York och mötet i FN:s generalförsamling på grund av det upptrappade läget vid gränsen.

  • Första rättegången i krigsförbrytartribunal

   Den första rättegången i den EU-stödda krigsförbrytartribunalen KSC (Kosovo Specialist Chambers) inleds mot en tidigare befälhavare i Kosovos befrielsearmé, Salih Mustafa. Han är åtalad för mord, tortyr, grym behandling och summariska gripanden, och greps för ett år sedan (se September 2020). Tribunalen KSC inrättades 2015 och arbetar under kosovansk lag men är placerade i nederländska Haag för att bland annat kunna erbjuda vittnen större skydd.

  • Augusti

  • Utegångsförbud och uppskjuten skolstart

   Utegångsförbud införs nattetid och terminsstarten skjuts upp med två veckor, med anledning av att covidsmittan ökar snabbt. Utegångsförbudet råder från klockan 22 till 05 och skolstarten senareläggs från 1 september till mitten av månaden. Stora folksamlingar som konserter och bröllop är förbjudna. Från den 13 september måste alla statligt anställda måste vara vaccinerade, genomgå tester eller ha bevis på genomgången infektion. En fjärdedel av invånarna har vaccinerats mot coronaviruset, en betydligt lägre andel än i flertalet länder i Europa. Sammanlagt 2 500 människor har registrerats som avlidna i covid-19 i Kosovo.

  • Juli

  • Parlamentet fördömer folkmord i Srebrenica

   Parlamentet röstar för en resolution som fördömer folkmordet i Srebrenica i Bosnien 1995, då över 8 000 muslimska pojkar och män mördades av bosnienserbisk militär. Resolutionen fördömer också ”försök att offentligt förneka” folkmordet. Tio serbiska ledamöter bojkottar debatten i protest. Många serber, både i Serbien och utanför, accepterar inte benämningen folkmord om massakern, som är den värsta i Europa sedan andra världskriget. Premiärminister Albin Kurti säger i debatten att regeringen har inlett förberedelser för att anmäla Serbien för folkmordsbrott i Kosovo under kriget 1998–1999. Hur det ska gå till är oklart, eftersom Kosovo inte är FN-medlem kan landet inte vända sig till Internationella domstolen (ICJ).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0