Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Augusti

  • Uppgörelse med Serbien om fri rörlighet

   Kosovo och Serbien når en överenskommelse om fri rörlighet mellan de båda länderna. Enligt överenskommelsen som presenteras av EU:s utrikeschef Josep Borrell drar Belgrad tillbaka krav på utresedokument för den som har ett Kosovo-ID, och Prishtina lovar att inte införa motsvarande krav för personer med serbiskt ID.

  • Krissamtal med Serbien utan framgång

   Samtal hålls i Bryssel mellan premiärminister Albin Kurti och Serbiens president Aleksandar Vučić, för att försöka dämpa de stigande spänningarna mellan länderna. Inga resultat nås men dialogen ska fortsätta, enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell som ledde samtalet. De senaste veckorna har våldsamheter blossat upp i norra Kosovo. Bakgrunden är motsättningar främst kring Kosovos krav på registreringsskyltar på fordon som även omfattar den serbiska minoriteten i norra Kosovo, samt dokumentation vid gränspassager. Dagen innan har Kurti och Vučić träffat Natochefen Jens Stoltenberg som sade att de 3 700 fredsbevarande soldater som Nato har i Kosovo kommer att vidta de åtgärder som behövs för att garantera ”säkerhet och fri rörlighet” för alla i Kosovo.

  • Maj

  • Första domarna i krigsförbrytartribunal

   Två ledare inom den tidigare kosovoalbanska UҪK-gerillan, Hysni Gucati and Nasim Haradinaj, döms till fyra och ett halvt års fängelse av krigsförbrytartribunalen KSC (Kosovo Specialist Chambers). Det är de första domarna som utdelats av den EU-stödda domstolen som har sitt säte i Haag. De båda männen greps i september 2020 anklagade för att ha avslöjat detaljer ur hundratals vittnesmål, efter att ha fått ta del av hemligstämplade handlingar från domstolen. Enligt domstolen var syftet att skrämma vittnen från att vittna. Tribunalen KSC och det tillhörande åklagarämbetet SPO inrättades 2015. De arbetar under kosovansk lag men är placerade i nederländska Haag för att bland annat kunna erbjuda vittnen större skydd. Bland dem som SPO har åtalat för krigsförbrytelser finns Kosovos tidigare president Hashim Thaҫi (se 24 juni 2020). 

  • Medlemsansökan till Europarådet upprör Serbien

   Kosovo ansöker om medlemskap i Europarådet vilket väcker ilska i Serbien vars president Aleksandar Vučić säger att Belgrad kommer att allt som går ”fredligt och diplomatiskt” för att stoppa ansökan. I en uppgörelse som nåddes efter medling av USA i september 2021 lovade Kosovo att under ett år avstå från ansträngningar att ansluta sig till internationella organisationer. Serbien lovade för sin del att upphöra med sin kampanj att övertala andra länder att dra tillbaka sitt erkännande av Kosovo.

  • Mars

  • Kosovoserber kräver rätt att rösta i serbiskt val

   Tusentals kosovoserber deltar i en protestaktion mot att myndigheterna inte ger dem möjlighet att delta i valet i Serbien den 3 april. Diplomatiska försök har gjorts för att kosovoserberna ska få möjlighet att rösta i Kosovo, som har skett vid tidigare serbiska val under internationell övervakning. Men den här gången har regeringarna i Belgrad och Prishtina inte lyckats nå någon enighet i frågan. Frankrikes, Italiens, Storbritanniens och Tysklands ambassader har i ett gemensamt uttalande uppmanat parterna att hitta en lösning, och riktat kritik mot Kosovo för att minoritetens rättigheter inte skyddas. Serbiska myndigheter har i sista stund givit klartecken för kosovoserber att rösta i fyra städer i södra Serbien.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0