Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Parlamentet fördömer folkmord i Srebrenica

   Parlamentet röstar för en resolution som fördömer folkmordet i Srebrenica i Bosnien 1995, då över 8 000 muslimska pojkar och män mördades av bosnienserbisk militär. Resolutionen fördömer också ”försök att offentligt förneka” folkmordet. Tio serbiska ledamöter bojkottar debatten i protest. Många serber, både i Serbien och utanför, accepterar inte benämningen folkmord om massakern, som är den värsta i Europa sedan andra världskriget. Premiärminister Albin Kurti säger i debatten att regeringen har inlett förberedelser för att anmäla Serbien för folkmordsbrott i Kosovo under kriget 1998–1999. Hur det ska gå till är oklart, eftersom Kosovo inte är FN-medlem kan landet inte vända sig till Internationella domstolen (ICJ).

  • April

  • Parlamentet väljer nygammal president

   Parlamentet utser Vjosa Osmani till ny president. Den 38-åriga juristen Osmani återkommer därmed till posten som hon haft som tillförordnad, efter ett kort avbrott som följde på parlamentsvalet i mars. Osmani står premiärminister Albin Kurti nära. Hon väljs en tredje och sista omröstning, då endast enkel majoritet krävs. I de två första omröstningarna krävs enligt författningen två tredjedelars majoritet, vilket inte uppnåddes.

  • Mars

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   De första doserna vaccin mot covid-19 levereras till Kosovo, tack vare det FN-stödda programmet Covax, som syftar till att hjälpa fattiga länder att få tag på vaccin. Enligt hälsominister Arben Vitia kommer man omedelbart att inleda vaccinationen av vårdpersonal, äldre och personer med underliggande sjukdomar.

  • Kurti återväljs som premiärminister

   Albin Kurti väljs för andra gången som premiärminister av parlamentet, ett år efter att han tvingades lämna posten till följd av en förlorad misstroendeomröstning (se 25 mars 2020). Kurtis parti Vetëvendosje vann en övertygande seger i nyvalet i februari. I samband med omröstningen i parlamentet väljs Kurtis partikamrat Glauk Konjufca till talman och därmed också tillförordnad president – en ren formalitet inför presidentvalet i april.

  • Utrikesministern avgår efter fuskanklagelser

   Utrikesminister Meliza Haradinaj-Stublla meddelar att hon lämnar sin post med omedelbar verkan. Beskedet kommer sedan hennes man anklagats för valfusk i samband med parlamentsvalet i februari. Enligt en webbsida för granskande journalistik finns inspelningar av samtal som maken haft med valförrättare, i syfte att påverka valresultatet till sin hustrus fördel. Det är oklart om försöken verkligen påverkat resultatet. Haradinaj-Stublla säger även upp sitt medlemskap i partiet Alliansen för Kosovos framtid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0