Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Januari

  • Kosovo förbjuder serbisk valuta

   Regeringen i Prishtina förbjuder transaktioner med serbiska dinarer i Kosovo och meddelar att endast euron är giltigt betalningsmedel. Syftet uppges vara att förhindra oreglerade, brottsliga penningflöden, men förbudet spär också på spänningarna mellan albaner och serber i Kosovo eftersom det utmanar det inflytande som Serbien har över de serbiskt dominerade områdena i grannlandet. Den serbiska minoriteten använder dinarer och stöds ekonomiskt av Serbien. Regeringen i Belgrad fördömer förbudet, liksom flera västländer som anser att det ökar spänningarna ytterligare. Euron är officiell valuta i Kosovo fastän man inte är EU-medlem.

  • Kosovobor får resa visumfritt i Schengenområdet

   Från årsskiftet slopas visumkravet för medborgare i Kosovo vid resa in i Schengenområdet, som består av 23 EU-länder och fyra andra europeiska stater. Kosovo är sist ut bland länderna på Balkan vars medborgare har rätt att tillbringa upp till 90 dagar i Schengenländerna utan visum. Många Kosovobor firar händelsen och 50 medborgare som vunnit ett statligt lotteri vinkas av på flygplatsen i Prishtina av premiärminister Albin Kurti. Från årsskiftet får också Kosovoregistrerade bilar köra i Serbien, något som tidigare varit förbjudet. Spanska utrikesdepartementet meddelar senare att man kommer att godkänna kosovanska pass, trots att Spanien är ett av de EU-länder som inte erkänner Kosovo.

 • 2023

  • September

  • USA ber Serbien dra tillbaka trupp

   USA uppmanar Serbien att avbryta vad man beskriver som en oöverträffad militär upptrappning vid gränsen mot Kosovo med artilleri, stridvagnar och mekaniserade förband. Det sker också några dagar senare.
   Efter den senaste sammandrabbningen mellan serber och polis i norra Kosovo meddelar Nato att man förstärker sin närvaron i gränsområdet med soldater från Storbritannien och Rumänien.

  • Ny sammandrabbning vid gränsen

   En polis och tre serbiska väpnade män dödas nära byn Banjska i ännu en sammandrabbning i norra Kosovo. Serbiens och Kosovos ledare ger varandra skulden för våldet. Striden äger rum en vecka efter misslyckade EU-ledda samtal mellan parterna.

  • Juni

  • Serbien släpper poliser

   Serbien släpper de tre poliser från Kosovo som suttit häktade i två veckor. Poliserna är alltjämt misstänkta för brott, enligt en domstol, men tillåts återvända hem. Tidigare i veckan hölls EU-ledda samtal med ledarna för de båda länderna, med oklart resultat.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0