Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Regeringen faller

   Premiärminister Albin Kurti förlorar den misstroendeomröstning som utlysts av koalitionspartnern LDK, med siffrorna 82–32. Flertalet av parlamentsledamöterna har skyddsmasker på sig när omröstningen genomförs, med anledning av coronasmittan. Som största parti har Kurtis Vetëvendosje nu två veckor på sig att försöka bilda en ny regering. Nyval går inte att hålla för närvarande, med tanke på pandemin som gör att redan planerade val ställs in i många länder. Många invånare i Kosovo är upprörda över politikernas hantering av krisen. Eftersom utegångsförbud till stor del råder står folk i fönster och på balkonger och slår i kastruller samt blåser i visselpipor, för att visa sitt missnöje.

  • Maktkamp i coronans spår

   Den pågående maktkampen i Kosovos ledning blir tydlig när president Hashim Thaçi uppmanar invånarna att inte bry sig om det utegångsförbud som vänsterregeringen införde dagen innan. Regeringen uppmanade folk hålla sig inne mellan klockan 10 och 16, och respektera utegångsförbud nattetid. Thaci hävdar att reglerna är författningsvidriga och bara kan gälla om undantagstillstånd införs. Parlamentet har ännu inte hållit den misstroendeomröstning som väcktes några dagar tidigare.

  • Minister sparkas under coronakris

   Premiärminister Albin Kurti sparkar en minister från koalitionspartiet LDK, sedan denne förespråkat att undantagstillstånd införs med anledning av coronakrisen som skakar hela världen. Spänningarna har varit påtagliga inom den nytillträdda regeringen och LDK tar avskedandet som intäkt för att begära en misstroendeomröstning. Kurti är motståndare till att införa undantagstillstånd, något som suklle ge president Hashim Thaçi omfattande maktbefogenheter.

  • Februari

  • Premiärministern lovar sänka tullar

   Den nye premiärministern Albin Kurti ger efter för västerländska påtryckningar när han lovar att åtminstone till en del sänka de skyhöga tullarna på varor från Serbien. Kurti uppger att tullar på råvaror ska slopas den 15 mars, som ett tecken på god vilja för att lösa den ekonomiska dispyten med Serbien. Om Serbien vidtar åtgärder för att stoppa kampanjen mot erkännande av Kosovo (se November 2018) kommer resten av tullarna att tas bort, enligt Kurti. USA:s sändebud Richard Grenell säger dock att en ”halvmesyr” inte räcker och Kurtis företrädare som regeringschef Ramush Haradinaj kallar Kurti en ”förrädare” som kapitulerar för Serbien.

  • Första åtalen i Haagdomstol

   Åklagarna i specialdomstolen KSC i Haag har väckt sina första åtal för krigsförbrytelser begångna av kosovoalbaner under kriget i slutet av 1990-talet. Åtalen är sekretessbelagda och domstolen namnger inte de misstänkta men flera högt uppsatta personer har tidigare kallats till domstolen för förhör, däribland den förre premiärministern Ramush Haradinaj. Totalt ska över 100 kosovoalbaner ha kallats till förhör. En domare har nu upp till sex månader på sig för att avgöra om det ska bli rättegång. KSC inrättades med stöd av EU 2015 för att utreda krigsförbrytelser. Domstolen finns i Haag av säkerhetsskäl.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0