Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Kritik mot ny valregel

   Valkommissionen får hård kritik för nya regler som anses begränsa utlandsboende kosovaners rätt att delta i nationella val. De nya reglerna, vilka antagits inför nyvalet i februari, innehåller en extra kontroll av utlandsboende väljare som bygger på att de måste vara nåbara på telefon när valkommissionens kontrollanter hör av sig. Om de inte är det kommer deras ansökan om att få distansrösta att underkännas. Såväl ickestatliga demokratiorganisationer som ledande politiker, däribland den tillförordnade presidenten Vjosa Osmani, ställer sig bakom kravet på att valkommissionen slopar den nya telefonregeln.

  • Nyval utlyst

   Den tillförordnade presidenten Vjosa Osmani upplöser parlamentet och utlyser nyval till den 14 februari. Beskedet kommer sedan författningsdomstolen ogillat den omröstning i parlamentet som i juni förra året godkände den sittande regeringen (se 3 juni 2020). Bakgrunden är att den avgörande rösten till förmån för Avdullah Hotis regering kom från en ledamot som 2018 dömdes för bedrägeri. Nyval hade sannolikt varit nödvändigt även utan domslutet eftersom parlamentet inte har lyckats enas om en efterträdare till den tidigare presidenten Hashim Thaҫi, som lämnat sin post för att försvara sig i en krigsförbrytarrättegång vid en domstol i Haag (se 5 november 2020).

 • 2020

  • November

  • President Thaҫi avgår

   President Hashim Thaҫi avgår med hänvisning till att han ska ställas inför rätta för krigsförbrytelser av den EU-stödda Kosovotribunalen (KSC) i Haag (se även 24 juni 2020). Tillförordnad president blir parlamentets talman Vjosa Osmani. Dagen innan greps politikerveteranen Jakup Krasniqi av EU-polis i sitt hem. Krasniqi, en före detta talesman för den kosovoalbanska UҪK-gerillan, fördes direkt till Haag. Också han är anklagad för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under kriget i Kosovo 1998–1999. Parlamentet har nu sex månader på sig att utse en efterträdare till Thaҫi men eftersom partierna väntas få svårt att enas kommer nyval sannolikt att hållas nästa år. 

  • September

  • Misstänkta krigsförbrytare grips av tribunal

   Den EU-stödda tribunalen KSC (Kosovo Specialist Chambers), som behandlar misstänkta krigsförbrytelser i Kosovo under 1990-talet, meddelar att man genomfört sitt första gripande. Den gripne, Salih Mustafa, är tidigare befälhavare i Kosovos befrielsearmé (UҪK) och misstänks för bland annat mord och tortyr av fångar i ett interneringsläger 1999. Domstolen meddelar senare att ytterligare en person gripits och skickats till Haag. Det rör sig om Hysni Gucati, ledare för UҪK:s veteranorganisation, som misstänks ha försvårat domstolens arbete genom att hantera hemligstämplade uppgifter om vittnens identitet. Gripandena uppges ha genomförts med hjälp av EU-organisationen Eulex som sedan 2008 stöttar Kosovos rättsväsende. Tribunalen KSC och det tillhörande åklagarämbetet SPO inrättades 2015. De arbetar under kosovansk lag men är placerade i nederländska Haag för att bland annat kunna erbjuda vittnen större skydd. Tidigare i år åtalade SPO Kosovos president Hashim Thaҫi för krigsförbrytelser (se 24 juni 2020). Besked om åtalet leder till rättegång väntas under hösten.

  • Toppmöte med Serbien i USA

   Ett amerikansklett toppmöte i Washington mellan premiärminister Avdullah Hoti och Serbiens president Aleksandar Vučić avslutas med ett löfte om uppmjukade relationer. Parterna undertecknar ett dokument som USA:s president Donald Trump kallar ”ett historiskt avtal”. De flesta utomstående bedömare är försiktigare och beskriver det som en avsiktsförklaring. Dokumentet innehåller bland annat åtgärder för att underlätta gränspassager mellan de båda länderna och ambitioner att dela på vatten- och energiresurser. Mötet resulterar också i att Kosovo lovar att erkänna staten Israel, mot att Israel i sin tur erkänner Kosovo.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0