Kosovo
Foto: UN Photo/Flaka Kuqi

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Tullmur mot Serbien skärps

   Kosovo inför fler tullar på import från Serbien. I november införde regeringen 100-procentiga tullar på serbiska varor, men åtgärden omfattade inte varor från internationella företag som tillverkas i Serbien, till exempel drycker som Coca-Cola, mejeriprodukter och mediciner. Med dagens beslut gäller tullarna även sådana varor. Tullarna införs som hämnd för att Serbien motarbetat Kosovos medlemskap internationella organisationer (se även 21 november 2018).

  • Upprörda reaktioner på beslut om armé

   Parlamentet fattar beslut om att Kosovos säkerhetsstyrka KSF ska omvandlas till en reguljär armé, vars personal på sikt ska utökas från 3 000 till 5 000 soldater. Kosovoserberna bojkottar omröstningen, där alla partier i övrigt röstar ja (se 18 oktober). I Serbien, som inte erkänner Kosovos självständighet, lovar president Vučić att beskydda de cirka 120 000 kosovoserberna om de blir angripna.

  • USA-stöd för armé

   Washington stödjer Kosovos planer på att inrätta en egen armé, säger USA:s ambassadör Philip Kosnett, stick i stäv med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som dagen innan sagt att tidpunkten för en sådan förändring är illa vald och går mot ”många Nato-allierades råd”. Parlamentet väntas inom kort rösta på nytt i frågan (se Oktober 2018).

  • November

  • 100-procentiga tullar på serbiska varor

   Kosovo inför tullavgifter på 100 procent på import från Serbien (och Bosnien), varpå Serbien varnar för ett totalstopp för handeln över gränsen och EU kräver att beslutet genast dras tillbaka. Men Kosovo hotar med fler åtgärder. Det sedan tidigare spända läget förvärrades redan den 6 november när Kosovo införde 10-procentiga tullar mot Serbien och Bosnien, för att de drev en ”aggressiv kampanj” mot Kosovo. Enligt Prishtina ligger Belgrad bakom det faktum att flera mindre stater har dragit tillbaka sitt erkännande av Kosovo som självständig stat. Serbiens president Aleksandar Vučić har efter den första höjningen anklagat Kosovo för att underminera stabiliteten i regionen. Beslutet om att höja tullarna till 100 procent kommer dagen efter det att den internationella polisorganisationen Interpol för tredje gången röstat nej till att låta Kosovo bli medlem. Kosovo har satsat stora pengar på en kampanj för att få stöd för medlemskap, medan Serbien har kampanjat för ett nej.

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Kosovo är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Kosovo ingår Bosnien, Kroatien, Montenegro och Serbien i överenskommelsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0