Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Kosovo
Foto: UN Photo/Flaka Kuqi

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Haradinaj förhörd i Haag

   Den nyss avgångne premiärministern Ramush Haradinaj gör bruk av sin rätt att inte svara när han förhörs i krigsförbrytartribunalen i Haag. Till medier i Prishtina säger Haradinaj att han är misstänkt för brott, men det framgår inte vilka brott det är fråga om. Haradinaj var regional befälhavare i Kosovos befrielsearmé som stred för oberoende från Serbien 1998–1999.

  • Nyval i september

   Nyval till parlamentet ska hållas den 8 september, rapporterar etermediebolaget RTK som hänvisar till president Hashim Thaçis kansli. Beslutet bottnar i att premiärminister Ramush Haradinaj avgått, eftersom han kallats till förhör i en krigsförbrytartribunal i Haag.

  • Premiärministern avgår

   Premiärminister Ramush Haradinaj meddelar att han avgår, eftersom han kallats till förhör i den Kosovokontrollerade nya krigsförbrytartribunal i Haag (KSC/SPO). Domstolen granskar misstänkta krigsförbrytelser under kriget i slutet av 1990-talet, då Kosovo bröt sig loss från Serbien, och Haradinaj säger att han vill prövas ”som vanlig medborgare”. Presidenten i Serbien, som inte vill erkänna Kosovos självständighet, hävdar att Haradinajs avgång är ”ett politiskt trick” avsett att öka hans popularitet hos väljarna.

  • Juni

  • Kosovo firar 20 år som ”fritt”

   I Kosovo uppmärksammas att det är på dagen 20 år sedan Natotrupper gick in i Kosovo, efter ett 78 dagar långt bombkrig som tvingade serbiska styrkor till reträtt. USA:s dåvarande president Bill Clinton, som är hjälteförklarad i Kosovo, är på besök och tilldelas en ”frihetsorden”. Clinton står staty och har en gata uppkallad efter sig i Prishtina.

  • Maj

  • FN-anställd ryss portas

   Den ryske medborgaren Michail Krasnosjtjekov vid FN-insatsen Unmik förklaras persona non grata av regeringen, vilket skulle innebära att han inte är välkommen tillbaka till Kosovo. En talesman för FN i New York säger dock att FN-personal inte kan förklaras persona non grata eftersom de företräder FN och inte ett land. Krasnosjtjekov var en av de två Unmikanställda som tre dagar tidigare greps i samband med razzian i norra Kosovo. De anklagas för att ha använt ett Unmikfordon för att barrikadera en gata, tillsammans med invånare som försökte hindra polisingripandet. När Krasnosjtjevko släppts fördes han till ett sjukhus i Belgrad, där han fick besök av Serbiens president Aleksandar Vučić. Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj uppger att Krasnosjtjekov utvisats ur Kosovo för att ha agerat mot landets ”konstitutionella ordning samt universella värden, fred och stabilitet”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0