Kosovo
Vy över Prishtina med nationalbiblioteket i förgrunden. Foto: Opis Zagreb/Shutterstock

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Ex-minister döms till fängelse

   En domstol i Prishtina dömer den serbiske tidigare kommunministern Ivan Teodosijević till två års fängelse för att ha sagt att ”albanska terrorister” hittat på uppgifter om en massaker 1999. Uttalandet gjordes i mars och Teodosivejić avsattes en månad senare. Han var en av serber i Ramush Haradinajs regering.

  • Oktober

  • Oppositionspartier blir störst i parlamentsvalet

   De båda oppositionspartierna Vetëvendosje och LDK blir störst i parlamentsvalet, med 26,2 respektive 24,5 procent av rösterna. Det ger 32 respektive 29 mandat. Det dominerande regeringspartiet PDK får 21,2 procent (25 mandat) och koalitionspartnern AAK, den avgående premiärministern Ramush Haradinajs parti, får bara stöd av 11,5 procent av väljarna (14 mandat). Serbiska listan får 10 mandat och åtta småpartier delar på resterande 10. Valdeltagandet är 45 procent.

  • September

  • Kosovo hoppar av toppmöte

   Tjeckiens regering tillkännager att Kosovo hoppat av ett toppmöte i Prag, sedan den tjeckiske presidenten Milos Zeman kallat kosovanska ledare ”krigsförbrytare”. Ledare för länder på Balkan träffar den 12 september premiärministrarna från de så kallade Visegradländerna – Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien – men Kosovo har alltså i sista stund beslutat att avstå. Zeman har tidigare i veckan, under ett besök i Belgrad, sagt att han gillar Serbien och inte Kosovo, och att han vill att den tjeckiska regeringen drar tillbaka sitt erkännande av Kosovo.

  • Islamister dömda för terrorbrott

   Fyra personer döms för att ha planerat terrorattacker, både i Kosovo och utomlands, till mellan tolv månader och tio år i fängelse. De dömda, tre män och en kvinna, har enligt domstolen kopplingar till Islamiska staten. De ska ha planerat attentat mot Natosoldater och fyra ortodoxa kyrkor samt två diskotek i det serbdominerade Granica. Vidare ska de ha haft planer på attacker i Frankrike och Belgien. Två av dem har belgiskt såväl som kosovanskt medborgarskap.

  • Augusti

  • Nyval i oktober

   President Hashim Thaçi uppger att val till parlamentet ska hållas den 6 oktober. Beskedet kommer fem veckor efter det att premiärminister Ramush Haradinaj meddelat sin avgång, endast halvvägs in i ordinarie mandatperiod (se Juni 2019), och fyra dagar efter det att parlamentsledamöterna röstat för att upplösa parlamentet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0