Kosovo
Foto: UN Photo/Flaka Kuqi

Kosovo

Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Kosovo firar 20 år som ”fritt”

   I Kosovo uppmärksammas att det är på dagen 20 år sedan Natotrupper gick in i Kosovo, efter ett 78 dagar långt bombkrig som tvingade serbiska styrkor till reträtt. USA:s dåvarande president Bill Clinton, som är hjälteförklarad i Kosovo, är på besök och tilldelas en ”frihetsorden”. Clinton står staty och har en gata uppkallad efter sig i Prishtina.

  • Maj

  • FN-anställd ryss portas

   Den ryske medborgaren Michail Krasnosjtjekov vid FN-insatsen Unmik förklaras persona non grata av regeringen, vilket skulle innebära att han inte är välkommen tillbaka till Kosovo. En talesman för FN i New York säger dock att FN-personal inte kan förklaras persona non grata eftersom de företräder FN och inte ett land. Krasnosjtjekov var en av de två Unmikanställda som tre dagar tidigare greps i samband med razzian i norra Kosovo. De anklagas för att ha använt ett Unmikfordon för att barrikadera en gata, tillsammans med invånare som försökte hindra polisingripandet. När Krasnosjtjevko släppts fördes han till ett sjukhus i Belgrad, där han fick besök av Serbiens president Aleksandar Vučić. Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj uppger att Krasnosjtjekov utvisats ur Kosovo för att ha agerat mot landets ”konstitutionella ordning samt universella värden, fred och stabilitet”.

  • Poliser grips i razzia i norr

   Polis griper 19 andra poliser samt ett antal tulltjänstemän och andra i ett tillslag mot organiserad brottslighet i det serbdominerade norra Kosovo. Insatsen möter motstånd i form av bland annat vägspärrar och skottlossning bryter ut. Flera personer skadas. Razzian orsakar ilskna kommentarer från Serbiens president Aleksandar Vučić som säger att syftet var att "skrämma serber". De gripna misstänks för bland annat smuggling, mutor och maktmissbruk. Två anställda vid FN-organet Unmik skadas också i samband med insatsen och grips tillfälligt, vilket utlöser protester från Unmik.

  • April

  • Samtal med Serbien ska återupptas

   Kosovo och Serbien enas om att de EU-ledda förhandlingarna ska återupptas – även om ett genombrott i dödläget mellan länderna uteblir – i samband med ett toppmöte i Berlin mellan EU och ledare för västra Balkan. Både Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör klart för president Thaci och hans serbiske motpart Aleksandar Vučić, att konflikten mellan länderna måste lösas om de ska kunna komma vidare på vägen mot ett framtida EU-medlemskap. Läget är låst efter Kosovos beslut att införa 100-procentiga tullar på varor från Serbien, som en följd av serbiskt lobbyarbete för att hindra Kosovos medlemskap i Interpol (se November 2018).

  • Borgmästarval utlyses i norra Kosovo

   President HashimThaci utlyser borgmästarval den 19 maj i de fyra serbdominerade kommunerna i distriktet Mitrovica i norra Kosovo. De tidigare borgmästarna avgick i protest när Prishtina införde 100-procentiga tullar på varor från Serbien (se November 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0