Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2021

  • Februari

  • Jordskredsseger för vänsternationalistiska Vetëvendosje

   Parlamentsvalet blir rena jordskredet för det albansknationalistiska mittenvänsterpartiet Vetëvendosje, som enligt preliminära resultat får 48 procent av rösterna. Det är närapå en fördubbling jämfört med valet 2019. På andra plats kommer PDK, med rötter i UÇK-gerillan, med 17 procent och först på tredje plats LDK som leder den utgående regeringen, med 13 procent, medan AAK får drygt 7 procent.  

  • Förbindelser med Israel väcker kritik

   Kosovo inleder diplomatiska relationer med Israel och erkänner samtidigt officiellt att Jerusalem är det judiska Israels huvudstad. Därmed bryter landet med den dominerande uppfattningen i den muslimska världen och beskedet möts av omedelbar kritik från flera håll. De diplomatiska förbindelserna mellan Kosovo och Israel, och den planerade kosovanska beskickningen i Jerusalem, är resultatet av USA-ledda förhandlingar under tidigare presidenten Donald Trump. De innebär även att Israel ger Kosovo sitt stöd gentemot Serbien, som inte erkänner Kosovos självständighet, något som är en stor symbolisk seger för regeringen i Prishtina.

  • Januari

  • Kritik mot ny valregel

   Valkommissionen får hård kritik för nya regler som anses begränsa utlandsboende kosovaners rätt att delta i nationella val. De nya reglerna, vilka antagits inför nyvalet i februari, innehåller en extra kontroll av utlandsboende väljare som bygger på att de måste vara nåbara på telefon när valkommissionens kontrollanter hör av sig. Om de inte är det kommer deras ansökan om att få distansrösta att underkännas. Såväl ickestatliga demokratiorganisationer som ledande politiker, däribland den tillförordnade presidenten Vjosa Osmani, ställer sig bakom kravet på att valkommissionen slopar den nya telefonregeln.

  • Nyval utlyst

   Den tillförordnade presidenten Vjosa Osmani upplöser parlamentet och utlyser nyval till den 14 februari. Beskedet kommer sedan författningsdomstolen ogillat den omröstning i parlamentet som i juni förra året godkände den sittande regeringen (se 3 juni 2020). Bakgrunden är att den avgörande rösten till förmån för Avdullah Hotis regering kom från en ledamot som 2018 dömdes för bedrägeri. Nyval hade sannolikt varit nödvändigt även utan domslutet eftersom parlamentet inte har lyckats enas om en efterträdare till den tidigare presidenten Hashim Thaҫi, som lämnat sin post för att försvara sig i en krigsförbrytarrättegång vid en domstol i Haag (se 5 november 2020).

 • 2020

  • November

  • President Thaҫi avgår

   President Hashim Thaҫi avgår med hänvisning till att han ska ställas inför rätta för krigsförbrytelser av den EU-stödda Kosovotribunalen (KSC) i Haag (se även 24 juni 2020). Tillförordnad president blir parlamentets talman Vjosa Osmani. Dagen innan greps politikerveteranen Jakup Krasniqi av EU-polis i sitt hem. Krasniqi, en före detta talesman för den kosovoalbanska UҪK-gerillan, fördes direkt till Haag. Också han är anklagad för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under kriget i Kosovo 1998–1999. Parlamentet har nu sex månader på sig att utse en efterträdare till Thaҫi men eftersom partierna väntas få svårt att enas kommer nyval sannolikt att hållas nästa år. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0