Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2023

  • Februari

  • EU publicerar fredsplan för Kosovo och Serbien

   EU lägger fram en plan för normaliserade relationer mellan Serbien och Kosovo, och ökar därmed pressen på de båda ländernas ledare att nå en uppgörelse. Hittills har premiärminister Albin Kurti och den serbiske presidenten Aleksandar Vučić motsatt sig alla försök att få dem att ansluta sig till planen. EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att förhoppningen är att planen ska bidra till fokus på en lösning inför nästa möte mellan Kurti och Vučić i mars. Enligt planen som består av elva punkter ska parterna avstå från våld, och de ska inte motsätta sig att den andra parten ansluter sig till EU eller andra internationella organ. De båda länderna ska erkänna handlingar och nationella symboler från motparten, däribland pass, diplom, registreringsskyltar och tullstämplar, heter det. Vidare ska serbiska delar av Kosovo ha rätt att rå sig själva och att få stöd inom vissa områden, inklusive möjligheten till finansiellt stöd från Belgrad.

  • Mars

  • Uppgörelse med Serbien, utan undertecknande

   En uppgörelse nås med Serbien om hur den EU-plan ska uppfyllas som presenterades i februari, om normaliserade relationer mellan länderna. Det sker efter ett tolv timmar långt toppmöte i Nordmakedonien mellan premiärminister Albin Kurti  och Serbiens president Aleksandar Vučić samt EU-företrädare. Men parterna undertecknar inte uppgörelsen och redan dagen därpå tillbakavisar Aleksandar Vučić att Serbien underförstått skulle erkänna Kosovo, eller godkänna ett kosovanskt medlemskap i FN.

 • 2022

  • December

  • Nya vägspärrar i norr och fortsatt hetsig retorik

   Kosovoserber reser tre nya vägspärrar i norra Kosovo, varav en vid en gränsövergång till Serbien. Premiärminister Albin Kurti säger att kosovansk polis kommer att riva gränsövergångarna, även de som restes den 10 december, om inte Natostyrkan Kfor gör det. Regeringen i Serbien hävdar att Kosovo har ökat polisnärvaron i norr och förbereder en attack mot kosovoserber, och har försatt sina egna väpnade styrkor i högsta beredskap.

  • Första krigsförbrytardomen i domstol i Haag

   Specialdomstolen KSC utfärdar sin första fällande dom för krigsförbrytelser under kriget 1998–1999 mot en tidigare ledare inom den kosovoalbanska UÇK-gerillan, Salih Mustafa. Han döms för bland annat mord och tortyr till 26 års fängelse. Brotten begicks mot andra kosovoalbaner som falskeligen anklagats för spioneri för den serbiska sidan i kriget 1998–1999. Mustafa greps 2020 när han arbetade som rådgivare vid försvarsdepartementet. KSC är en kosovansk domstol men den är baserad i Haag i Nederländerna, av säkerhetsskäl.

  • Serbisk begäran om trupper till Kosovo

   Serbiens försvarsminister Miloš Vučević begär att Natostyrkan Kfor låter 1 000 serbiska soldater och poliser gå över gränsen in i Kosovo. Det sker vid en av de gränsövergångar till Serbien som har spärrats av under den senaste tidens oroligheter i det serbdominerade norra Kosovo. Dagen innan har begärans uttalats av president Aleksandar Vučić som dock själv konstaterade att begäran knappast skulle accepteras. Kfors chef Angelo Michele Ristuccia säger i en kommentar efteråt att hans styrkor kan garantera säkerheten utan serbisk hjälp.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0