Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2020

  • April

  • 100-procentiga tullarna upphävs

   Övergångsregeringen beslutar att slopa tullarna på 100 procent på varor från Serbien som funnits i ett och ett halvt år (se November 2018 och Januari 2020). Enligt premiärminister Albin Kurti ska ”ömsesidighet” nu tillämpas istället så att samma sak gäller för varor åt båda håll över gränsen. EU välkomnar beskedet men USA tycker inte att det duger utan befarar att ”ömsesidigheten” kommer att skapa nya problem. USA har hållit inne 50 miljoner dollar i bistånd för att förmå Kosovo att upphäva tullarna.

  • Mars

  • Domstol ogiltigförklarar utegångsförbud

   Högsta domstolen slår fast att det utegångsförbud som premiärminister Albin Kurti infört för att hejda coronasmittan är lagvidrigt och måste dras tillbaka senast den 13 april. President Hashim Thaçi som anmälde ärendet till domstolen hävdar att det bryter mot författningens garantier om fri rörlighet. Albin Kurti och inrikesdepartementet har gjort en brottsanmälan mot Thaçi med motiveringen att han underminerar regeringens försök att hantera pandemin (se 23 mars 2020).

  • Regeringen faller

   Premiärminister Albin Kurti förlorar den misstroendeomröstning som utlysts av koalitionspartnern LDK, med siffrorna 82–32. Flertalet av parlamentsledamöterna har skyddsmasker på sig när omröstningen genomförs, med anledning av coronasmittan. Som största parti har Kurtis Vetëvendosje nu två veckor på sig att försöka bilda en ny regering. Nyval går inte att hålla för närvarande, med tanke på pandemin som gör att redan planerade val ställs in i många länder. Många invånare i Kosovo är upprörda över politikernas hantering av krisen. Eftersom utegångsförbud till stor del råder står folk i fönster och på balkonger och slår i kastruller samt blåser i visselpipor, för att visa sitt missnöje.

  • Maktkamp i coronans spår

   Den pågående maktkampen i Kosovos ledning blir tydlig när president Hashim Thaçi uppmanar invånarna att inte bry sig om det utegångsförbud som vänsterregeringen införde dagen innan. Regeringen uppmanade folk hålla sig inne mellan klockan 10 och 16, och respektera utegångsförbud nattetid. Thaci hävdar att reglerna är författningsvidriga och bara kan gälla om undantagstillstånd införs. Parlamentet har ännu inte hållit den misstroendeomröstning som väcktes några dagar tidigare.

  • Minister sparkas under coronakris

   Premiärminister Albin Kurti sparkar en minister från koalitionspartiet LDK, sedan denne förespråkat att undantagstillstånd införs med anledning av coronakrisen som skakar hela världen. Spänningarna har varit påtagliga inom den nytillträdda regeringen och LDK tar avskedandet som intäkt för att begära en misstroendeomröstning. Kurti är motståndare till att införa undantagstillstånd, något som suklle ge president Hashim Thaçi omfattande maktbefogenheter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0