Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Presidenten åtalad för krigsförbrytelser

   President Hashim Thaçi har tillsammans med nio andra åtalas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, av den särskilda åklagare som finns i Haag (SPO), uppger åklagaren själv. En domare vid den specialdomstol (KSC) som också finns Haag ska avgöra om det blir rättegång mot statschefen. Få detaljer i åtalat offentliggörs men det handlar om närmare 100 mord, tortyr och försvinnanden under kriget mot Serbien 1998–1999. Thaçi och en annan politiker som omfattas av åtalet, Kadri Veseli, anklagas också för att ha försökt ”hindra och underminera” SPO:s arbete. Thaçi förnekar alla anklagelser.

  • Nya regeringen avskaffar importrestriktioner

   Tre dagar efter det att Avdullah Hoti tillträtt som ny premiärminister meddelar han att regeringen avskaffar restriktionerna för import av varor från Serbien. Gränshandeln mellan de båda länderna har varit en återkommande källa till oenighet och så sent som för en vecka sedan stramade Hotis företrädare åt regelverket ytterligare. Avdullah Hoti har sagt att han som premiärminister hoppas kunna verka för bättre relationer mellan Kosovo och Serbien.

  • Ny regering klar

   Parlamentet röstar med en rösts marginal för en ny koalitionsregering under ledning av den tidigare finansministern Avdullah Hoti från Kosovos demokratiska förbund (LDK). I koalitionsregeringen ingår förutom LDK också Alliansen för Kosovos framtid (AAK), Serbiska listan (SL) och Initiativ för Kosovo (Nisma), och regeringen får stöd i parlamentet av nio företrädare för etniska minoriteter. Den avgående premiärministern Albin Kurtis parti Vetëvendosje bojkottar mötet. Den nya premiärministern tillträder efter månader av politiskt kaos, i kölvattnet av den misstroendeförklaring som i mars fällde Kurti (se 25 mars 2020). Kurti, som suttit kvar som tillförordnad premiärminister, har krävt att nyval ska hållas men konstitutionsdomstolen har tillbakavisat kravet (se 28 maj 2020). Kurtis anhängare hävdar att den nya regeringen inte representerar folkets vilja och hotar med stora demonstrationer.

  • Maj

  • Nya restriktioner för import från Serbien

   Regeringen meddelar att alla varor som importeras från Serbien måste vara märkta med ”avsedda för Republiken Kosovo”. Reglerna tvingar därmed serbiska producenter som vill exportera till grannlandet i söder att erkänna dess självständighet. Det blåser nytt liv i den handelskonflikt som präglat relationen mellan länderna sedan Kosovo utropade sig självständigt i februari 2008. I april i år slopade Kosovo 100-procentiga tullar på serbiska varor (se 1 april 2020) men nu införs alltså nya restriktioner. Den serbiska exporten till Kosovo uppgår varje år till närmare 450 miljoner amerikanska dollar.

  • Domstol stoppar nyval

   Enligt författningsdomstolen finns det just nu ingen grund för att hålla nyval. I ett utslag tillbakavisar domstolen den tillförordnade premiärministern Albin Kurtis begäran om ett snart parlamentsval för att bryta det politiska dödläget och stärka sitt mandat. Kurti, vars regeringskoalition kollapsade i mars, sitter tills vidare kvar på posten men befinner sig i en tuff politisk maktkamp med oppositionen och president Hashim Thaҫi. Kurtis anhängare har uppmanat till protester mot domslutet i nästa vecka.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0