Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2024

  • Maj

  • Sjunkande befolkning

   Befolkningen i Kosovo sjunker av allt att döma snabbt. En folkräkning som gjorts under våren 2024 tyder på att befolkningen uppgår till drygt 1,5 miljoner invånare. Fallande födelsetal och utvandring är två av skälen. Dock förmodas att inte alla heller ha deltagit i folkräkningen eftersom det största etnisk-serbiska partiet Serbiska listan hade uppmanat till bojkott inom sin folkgrupp. Serberna i Kosovo uppgår uppskattningsvis till 100 000 personer. I folkräkningen 2011 registrerades 1,8 miljoner invånare i Kosovo, vara 93 procent var etniska albaner. Även den folkräkningen var föremål för en serbisk bojkott.

  • Serbiska banker stängs

   Kosovo stänger de sex återstående serbiska banker som varit verksamma där den serbiska minoriteten dominerar. Regeringen försvarar stängningen med att den krävs för att upprätthålla lag och ordning. Kosovo har tidigare i år förbjudit användning av den serbiska valutan dinaren med motiveringen att stoppa brottsliga penningflöden. Dinaren, och de serbiska bankerna, har dock använts för att betala ut löner, pensioner och mycket mer. Förbudet har därför spätt på spänningarna mellan folkgrupperna. En talesman för EU:s utrikeschef kritiserar bankstängningen och kallar den för en upptrappning av konflikten.

  • April

  • Serbisk bojkott mot folkomröstning

   Väljarna i fyra kommuner som starkt domineras av kosovoserber bojkottar den folkomröstning som hålls om huruvida kosovoalbanska borgmästare där ska avsättas. Omröstningen, som välkomnades av länder i väst, ogiltigförklaras sedan endast 253 av de cirka 46 000 väljarna röstat. President Vjosa Osman anklagar partiet Serbiska listan och regeringen i Serbien för att sabotera valet. Både Serbien och västvärlden var kritiska till tillsättandet av borgmästarna, som utlöste våldsamma reaktioner. Borgmästarna tillsattes av centralregeringen i Prishtina efter ett val i april 2023 som kosovoserber också bojkottade.

  • Mars

  • Folkomröstning om omstridda borgmästare

   Folkomröstning ska hållas den 21 april om huruvida borgmästarna ska avsättas i fyra kommuner där serber är i majoritet i norra Kosovo, meddelar landets valkommission. Etniska albaner utsågs till borgmästare där efter val 2023 som bojkottades av serber. Resultatet skärpte spänningarna mellan regeringarna i Kosovo och Serbien. Folkomröstningen välkomnas av organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Osse, och av EU-parlamentariker som kallar den ett steg mot nedtrappning av konflikten (se kaptiletAktuell politik).

  • Januari

  • Kosovo förbjuder serbisk valuta

   Regeringen i Prishtina förbjuder transaktioner med serbiska dinarer i Kosovo och meddelar att endast euron är giltigt betalningsmedel. Syftet uppges vara att förhindra oreglerade, brottsliga penningflöden, men förbudet spär också på spänningarna mellan albaner och serber i Kosovo eftersom det utmanar det inflytande som Serbien har över de serbiskt dominerade områdena i grannlandet. Den serbiska minoriteten använder dinarer och stöds ekonomiskt av Serbien. Regeringen i Belgrad fördömer förbudet, liksom flera västländer som anser att det ökar spänningarna ytterligare. Euron är officiell valuta i Kosovo fastän man inte är EU-medlem.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0