Island
Foto: Flickr/Bernt Rostad

Island

Island i Nordatlanten är sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö. Men 2008 blev landet också sinnebild för den moderna låneekonomins bräcklighet, då ett av världens rikaste samhällen sjönk ned i djup kris. Sedan dess har Island återhämtat sig och fiske och turism utgör idag åter grunden i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juli

  • Jakten på vikval upphör

   Dålig lönsamhet gör att Islands omstridda jakt på vikval upphör, enligt organisationen International Fund for Animal Welfare. I juni 2018 fångades sex vikvalar på Island, i juli inga alls. Fångstkvoten är 262. Det är det lägsta antalet fångade vikvalar sedan valjakten återupptogs på Island 2003.

  • Island ersätter USA i FN:s människorättsråd

   FN:s generalförsamling väljer Island som ersättare för USA i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna. USA lämnade sin plats i juni i protest mot vad landet ansåg vara en Israelfientlig inställning inom rådet.

  • April

  • Jakt på sillval återupptas

   Ett isländskt bolag återupptar jakten på sillval efter ett jaktstopp på två år. Skälet till stoppet var att försäljningen av valkött till Japan minskat, dels på grund av sjunkande efterfrågan, dels på grund av krånglig japansk byråkrati. Sedan byråkratin förenklats ska valjakten nu återupptas med en fångstkvot på 161 sillvalar 2018. Flera djur- och naturskyddsorganisationer protesterar mot det isländska beslutet.

  • Mars

  • Frysta relationer med Ryssland

   Island fryser tillfälligt de bilaterala förbindelserna med Ryssland och meddelar att isländska ledare bojkottar fotbolls-VM som inleds i Ryssland i juni. Orsaken är en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Samtidigt utvisas ryska diplomater från ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder.

  • Januari

  • Bred koalitionsregering bildas

   Efter långvariga förhandlingar bildar Katrin Jakobsdottír, ledare för Vänstern-De Gröna, en bred koalitionsregering mellan hela åtta partier, däribland Självständighetspartiet, Framstegspartiet och hennes eget parti. Jakobsdottír blir ny statsminister, medan ledaren för Självständighetspartiet utses till finansminister och Gudlaugur Thór Thórdarson sitter kvar som utrikesminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0