Island
Foto: Flickr/Bernt Rostad

Island

Island i Nordatlanten är sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö. Men 2008 blev landet också sinnebild för den moderna låneekonomins bräcklighet, då ett av världens rikaste samhällen sjönk ned i djup kris. Sedan dess har Island återhämtat sig och fiske och turism utgör idag åter grunden i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Egen majoritet för regeringspartierna i Islands val

   Det ser ut som om Islands brokiga trepartiallians sitter kvar. Det konservativa Självständighetspartiet behåller positionen som största parti i alltinget med 16 av de 63 platserna och drygt 24 procent av rösterna, följt av det mittenorienterade Framstegspartiet som går fram starkt och ökar från 8 till 13 mandat och drygt 17 procent. Det tredje av regeringspartierna, statsminister Katrin Jakobsdottírs Vänstern-De gröna tappar dock tre mandat och slutar på 8 med knappt 13 procent av rösterna. Därefter kommer Socialdemokratiska alliansen med 6 mandat, lika många går till Folkpartiet och Piratpartiet, medan Liberala reformpartiet får 5 mandat och Centern 3 mandat. Socialistpartiet som före valet hade goda opinionssiffror lyckas inte komma in i alltinget.Omkring 80 procent av väljarna röstar i valet. Ett tag ser det ut som om det skulle bli en majoritet kvinnor i parlamentet, men efter en omräkning står det klart att det inte blir så. 30 av 63 mandat går till kvinnor (nästan 48 procent). Före valet sade företrädare för de tre regeringspartierna att de skulle förhandla om ett fortsatt samarbete om de behöll sin majoritet i alltinget.

  • Klimat- och vårdfrågor i fokus inför valet

   Klimat- och vårdpolitik spelar en viktig i den isländska debatten inför det isländska parlamentsvalet den 25 september. Alla politiska partier är överens om att klimatfrågorna är viktiga, men det råder oenighet om vad som ska göras. Vänsterpartierna vill gå snabbare fram än de övriga när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser. Deras mål är att Island ska vara koldioxidneutralt år 2040. Centerpartiet vill att Island ska satsa mer energikrävande industrier eftersom landet har god tillgång till förnyelsebar energi. Sedan 2017 har Island styrts av en bred trepartikoalition under ledning av Katrin Jakobsdottír från Vänstern-De gröna. Det är bara andra gången sedan 2008 som en isländsk regering har kunnat sitta mandatperioden ut. Nio partier ställer upp i valet. Det mesta talar för att de nuvarande regeringspartierna, förutom Vänstern-De gröna, det konservativa Självständighetspartiet och det mittenorienterade Framstegspartiet, inte kommer att få tillräckligt med röster för att kunna sitta kvar, om de skulle vilja fortsätta samarbetet. Statsminister Jakobsdottír är populär bland väljarna och anses allmänt ha hanterat coronapandemin väl, men stödet för hennes parti är inte lika starkt. Självständighetspartiet väntas åter bli största parti, med 20–24 procent av rösterna, och dess ledare Bjarni Benediktsson, som idag är finansminister, sägs vilja ta över statsministerposten. I hasorna på hans parti finns Vänstern-De gröna, Framstegspartiet, som motsätter sig ett EU-medlemskap, Alliansen-Islands socialdemokratiska parti, Piratpartiet och Reformpartiet, som alla ser ut att vinna 10 till 15 procent av rösterna.

  • Juli

  • Coronarestriktioner införs på nytt

   Regeringen inför åter restriktioner för att bekämpa ny spridning av coronaviruset i landet. Social distansering och begränsningar av offentliga sammankomster återinförs medan barer och restauranger behöver stänga tidigare. Det blir även vissa begränsningar för idrottsanläggningar och badhus. Nära nio av tio islänningar har fått två vaccindoser, men ändå har antalet fall av covid-19 ökat under juli. till följd av den nya Deltavarianten.

  • Mars

  • Gränser öppnas för vaccinerade turister

   Det blir tillåtet för alla turister som vaccinerats mot  covid-19 att komma in i landet utan att behöva testas först eller sitta i karantän. Det meddelar statsminister Katrin Jakobsdottír i ett uttalande. Även besökare från länder utanför Schengenområdet släpps in - vilket innebär att Island inte följer de övriga medlemsländernas linje. Inte minst är det betydelsefullt för Islands turistnäring att besökare från USA och Storbritannien, som bägge är utanför Schengensamarbetet, att få tillträde till landet. Dessa två länder är de viktigaste marknaderna för den isländska turistnäringen. 

 • 2020

  • November

  • Negativ tillväxt i pandemins spår

   Nya siffror från statistiska centralbyrån visar att Islands BNP minskade med drygt 7 procent under årets första sex månader. En viktig anledning är minskade turistinkomster på grund av pandemin. Under tredje kvartalet sker en viss återhämtning men den är lägre än väntat. Analysföretaget IHS spår att BNP kommer att minska med över 6 procent räknat på hela året.   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0