Island
Foto: Flickr/Bernt Rostad

Island

Island i Nordatlanten är sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö. Men 2008 blev landet också sinnebild för den moderna låneekonomins bräcklighet, då ett av världens rikaste samhällen sjönk ned i djup kris. Sedan dess har Island återhämtat sig och fiske och turism utgör idag åter grunden i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Nya fångstkvoter för val

   Fiskeriminister Kristján Þór Júlíusson från Självständighetspartiet meddelar att Island kommer att fortsätta med valjakt under de kommande fem åren. Fångstkvoterna kommer att vara 209 för sillvalar och 217 för vikvalar. Regeringen är splittrad i frågan. Vänstern-De gröna är kritiskt till fortsatt valjakt, men det konservativa Självständighetspartiet lyckas driva igenom sin linje med stöd av Framstegspartiet. De båda partierna menar att jakten sker på ett hållbart sätt och i linje med vetenskapliga rekommendationer, vilket stöds av en nyutkommen forskningsrapport från Islands universitet och Institutet för marinforskning.

 • 2018

  • Juli

  • Företag stoppar jakt på vikval

   Dålig lönsamhet gör att det isländska  valfångstföretaget IP Útgerd stoppar den omstridda jakten på vikval. I juni 2018 fångades sex vikvalar på Island, i juli inga alls.  Det är det lägsta antalet fångade vikvalar sedan valjakten återupptogs på Island 2003. Den tillåtna fångstkvoten under 2018 är 262.

  • Island ersätter USA i FN:s människorättsråd

   FN:s generalförsamling väljer Island som ersättare för USA i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna. USA lämnade sin plats i juni i protest mot vad landet ansåg vara en Israelfientlig inställning inom rådet.

  • April

  • Jakt på sillval återupptas

   Ett isländskt bolag återupptar jakten på sillval efter ett jaktstopp på två år. Skälet till stoppet var att försäljningen av valkött till Japan minskat, dels på grund av sjunkande efterfrågan, dels på grund av krånglig japansk byråkrati. Sedan byråkratin förenklats ska valjakten nu återupptas med en fångstkvot på 161 sillvalar 2018. Flera djur- och naturskyddsorganisationer protesterar mot det isländska beslutet.

  • Mars

  • Frysta relationer med Ryssland

   Island fryser tillfälligt de bilaterala förbindelserna med Ryssland och meddelar att isländska ledare bojkottar fotbolls-VM som inleds i Ryssland i juni. Orsaken är en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Samtidigt utvisas ryska diplomater från ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0