Island
Foto: Flickr/Bernt Rostad

Island

Island i Nordatlanten är sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö. Men 2008 blev landet också sinnebild för den moderna låneekonomins bräcklighet, då ett av världens rikaste samhällen sjönk ned i djup kris. Sedan dess har Island återhämtat sig och fiske och turism utgör idag åter grunden i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Restriktioner efter ny spridning av corona

   Regeringen skärper åter regler för att hantera coronapandemin sedan flera nya fall av smittan rapporterats. Gränsen för hur många människor som får delta i sammankomster sänks från 500 till 100 och det blir obligatoriskt att bära ansiktsskydd vid transporter med buss, tåg, flyg etc samt på frisérsalonger.

  • Juni

  • Resenärer tillåts komma in i landet efter covid-19-test

   För att åter få fart på den viktiga turistindustrin, som legat nere under coronapandemin, öppnar Island åter sina gränser för resenärer som går med på att låta testa sig för covid-19. I annat fall behöver de tillbringa två veckor i karantän.  

  • Maj

  • Skolor och muséer öppnas åter

   Regeringen häver de restriktioner som infördes i mars för att försöka förhindra spridningen av coronaviruset. Stora delar av samhället fungerar som vanligt med skolor, frisörer och muséer som åter är öppna medan offentliga sammankomster med fler än 50 personer åter tillåts. Regeringen förklarar att man nu anser sig ha smittan under kontroll sedan bara två nya fall av covid-19 upptäckts under den senaste veckan.

  • April

  • Regeringen lanserar stödpaket

   Statminister Katrin Jakobsdottír meddelar att regeringen kommer att slussa in ytterligare 60 miljarder isländska kronor i ekonomin. Krisåtgärderna är särskilt riktade till små och medelstora företag som har drabbats av coronakrisen. De kan få lån direkt om de riskerar att gå i konkurs eller kompenseras om de har varit tvungna att avbryta sin produktion. Särskilt stöd kommer också att ges till arbetslösa och hushåll med låga inkomster.

  • Mars

  • Spridningen av corona ökar

   Nära 600 personer uppges vara smittade av coronaviruset på Island och omkring 6 000 befinner sig i hemkarantän efter att ha vistats i riskområden utomlands. Eftersom spridningen ökar införs nya skärpta regler. Förbud införs mot folksamlingar med fler än 20 personer. Samtidigt stängs badhus, träningslokaler, nöjesställen, museer, frisörer etc. Dessutom planeras åtgärder för omkring 230 miljarder isländska kronor för att stötta ekonomin. Det innefattar bland annat lån till företag, senareläggning av offentliga avgifter, arbetsgivaravgifter och inkomstskatter, höjt barnbidrag, sänkt bankskatt med mera. I åtgärdspaketet ingår även 750 miljoner för att stödja kulturverksamhet och idrottsföreningar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0