Island
Foto: Flickr/Bernt Rostad

Island

Island i Nordatlanten är sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö. Men 2008 blev landet också sinnebild för den moderna låneekonomins bräcklighet, då ett av världens rikaste samhällen sjönk ned i djup kris. Sedan dess har Island återhämtat sig och fiske och turism utgör idag åter grunden i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Februari

  • Åtal om terrorbrott läggs ned

   En domstol beslutar att lägga ned åtalet mot två män som ska ha planerat ett terrordåd och som samlat på sig stora mängder vapen (se December 2022). Åtalspunkterna som gäller terrorism anses vara för vaga. Åklagaren kan överklaga beslutet till en högre instans eller väcka åtal på nytt .

 • 2022

  • December

  • Åtal för planerat terrorbrott

   Två isländska män åtalas för att ha förberett ett terrorattentat mot samhällsinstitutioner och personer på viktiga samhällspositioner. Männen har enligt åklagaren innehaft ett stort antal skjutvapen och stora mängder ammunition. Åtalet är det första hitintills på Island som gäller ett planerat terrorbrott. Männen åtalas för förberedelse till terrorism - ett brott som kan ge livstids fängelse. Männen, som är 24 respektive 25 år, har inga kända kopplingar till extremistiska eller våldsbejakande organisationer. De nekar till anklagelserna.

  • Februari

  • Island inför sanktioner mot Ryssland

   Efter att den fullskaliga ryska invasionen i Ukraina stängs det isländska luftrummet för ryska flygplan och visumansökningar från ryssar stoppas. Island deltar enligt regeringen även fullt ut i de övriga internationella sanktioner som införts. Landet kommer att ge en miljon euro i humanitärt stöd till Ukraina.

  • Coronarestriktioner slopas

   Regering häver alla restriktioner som införts för att stoppa spridningen av coronaviruset. Det finns inte längre några begränsningar för hur människor får träffas eller röra sig och åtgärder vid gränsen tas bort. Det betyder att resenärer inte längre behöver testa sig för coronaviruset inför avresa till Island. Beslutet att häva restriktionerna sammanfaller med att smittspridningen i Island av virusvarianten omikron är den högsta hittills under pandemin, över 4 000 nya fall per dygn.

  • Island stoppar valjakt

   Regeringen meddelar att jakten på valar kommer att upphöra från och med 2024. Det beror framför allt på att efterfrågan har minskat i Japan, som är den främsta marknaden för isländskt valkött. Sedan 2019 har endast en val dödats av de företag som har licenser för valjakt, år 2021, trots att den årliga kvoten har varit 217 vikvalar och 209 sillvalar. Det är kostsamt för valfiskare att ta sig tillräckligt långt ut från kusten för att få fånga val och de livsmedelshygieniska kraven på importerat valkött är höga. Kraven på social distans under coronapandemin har dessutom försvårat beredningen av valköttet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0