Island
Foto: Flickr/Bernt Rostad

Island

Island i Nordatlanten är sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö. Men 2008 blev landet också sinnebild för den moderna låneekonomins bräcklighet, då ett av världens rikaste samhällen sjönk ned i djup kris. Sedan dess har Island återhämtat sig och fiske och turism utgör idag åter grunden i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Statsminister Jakobsdottír avgår

   Katrin Jakobsdottír avgår som statsminister för att  ställa upp i presidentvalet i juni. President Guðni Jóhannesson som innehaft posten sedan 2016 har redan sagt att han inte kommer att ta ställa upp för omval. Jakobsdottír har lett trepartiregeringen sedan 2017.  Kort efter Jakobsdottírs besked utses hennes ministerkollega Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet till ny statsminister.

  • Januari

  • Nytt vulkanutbrott förstör hus i Grindavík

   Lava från en spricka i marken nära Grindavík väller in över hus i utkanten av staden. Det är det femte vulkanutbrottet på halvön Reykjanes sedan 2021. Kvällen innan utbrottet har invånarna för andra gången inom loppet av några få månader behövt lämna sina bostäder efter att flera jordbävningar uppmätts. Förra gången Grindavík evakuerades var i november 2023 i väntan på ett utbrott, som kom först i december (se December 2023). 

 • 2023

  • December

  • Vulkanutbrott efter flera veckors väntan

   Ett vulkanutbrott äger rum på Reykjaneshalvön efter att mindre jordskalv och annan geotermisk aktivitet pågått i området sedan oktober.  I november utlyste myndigheterna ett nödläge evakuerade nära fyratusen invånare i staden Grindavík sydväst om Reykjavik efter varningar om ett kommande vulkanutbrott. Kraftverk och andra industrier i området har stängts. Det är ytterst sällan som områden evakuerats i denna omfattning, senast det skedde var för 50 år sedan i samband med ett vulkanutbrott på Hemön 1973. När utbrottet till slut äger rum ser dock Grindavík inte längre ut att vara i riskzonen för lavan. Det är dock, enligt experter, ett betydligt kraftigare än vulkanutbrott än de som har ägt rum under senare år på Reykjaneshalvön.

  • Oktober

  • Kvinnostrejk för jämställda löner

   Tiotusentals isländska kvinnor går ut i strejk under en hel dag för att protestera mot orättvisa löneskillnader mellan män och kvinnor. Även statsminister Katrín Jakobsdóttir avstår från att arbeta under dagen, som är den första heldagstrejken för kvinnor sedan 1975. Strejken är även en protest mot könsbaserat våld. Island har legat högst på listan över jämställdheten i världens länder, som sammanställs av World Economic Forum (WEF), i 14 år i rad, men landet har en lägre ranking när det gäller kvinnors delaktighet i arbetslivet och ekonomin.

  • Februari

  • Åtal om terrorbrott läggs ned

   En domstol beslutar att lägga ned åtalet mot två män som ska ha planerat ett terrordåd och som samlat på sig stora mängder vapen (se December 2022). Åtalspunkterna som gäller terrorism anses vara för vaga. Åklagaren kan överklaga beslutet till en högre instans eller väcka åtal på nytt .

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0