Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2023

  • November

  • Tusentals evakueras på grund av risk för vulkanutbrott

   Nära fyratusen invånare i staden Grindavík sydväst om Reykjavik evakueras efter en varning om ett kommande vulkanutbrott. Risken för ett kommande utbrott av stora mängder magma är överhängande och myndigheter har utlyst ett nödläge. Upprepade mindre jordskalv har också rapporterats i området och vägar och byggnader har skadats. Kraftverk och andra industrier i området har stängts. Det är ytterst sällan som områden evakuerats i denna omfattning, senast det skedde var för 50 år sedan i samband med ett vulkanutbrott på Hemön 1973.

  • Oktober

  • Kvinnostrejk för jämställda löner

   Tiotusentals isländska kvinnor går ut i strejk under en hel dag för att protestera mot orättvisa löneskillnader mellan män och kvinnor. Även statsminister Katrín Jakobsdóttir avstår från att arbeta under dagen, som är den första heldagstrejken för kvinnor sedan 1975. Strejken är även en protest mot könsbaserat våld. Island har legat högst på listan över jämställdheten i världens länder, som sammanställs av World Economic Forum (WEF), i 14 år i rad, men landet har en lägre ranking när det gäller kvinnors delaktighet i arbetslivet och ekonomin.

  • Februari

  • Åtal om terrorbrott läggs ned

   En domstol beslutar att lägga ned åtalet mot två män som ska ha planerat ett terrordåd och som samlat på sig stora mängder vapen (se December 2022). Åtalspunkterna som gäller terrorism anses vara för vaga. Åklagaren kan överklaga beslutet till en högre instans eller väcka åtal på nytt .

 • 2022

  • December

  • Åtal för planerat terrorbrott

   Två isländska män åtalas för att ha förberett ett terrorattentat mot samhällsinstitutioner och personer på viktiga samhällspositioner. Männen har enligt åklagaren innehaft ett stort antal skjutvapen och stora mängder ammunition. Åtalet är det första hitintills på Island som gäller ett planerat terrorbrott. Männen åtalas för förberedelse till terrorism - ett brott som kan ge livstids fängelse. Männen, som är 24 respektive 25 år, har inga kända kopplingar till extremistiska eller våldsbejakande organisationer. De nekar till anklagelserna.

  • Februari

  • Island inför sanktioner mot Ryssland

   Efter att den fullskaliga ryska invasionen i Ukraina stängs det isländska luftrummet för ryska flygplan och visumansökningar från ryssar stoppas. Island deltar enligt regeringen även fullt ut i de övriga internationella sanktioner som införts. Landet kommer att ge en miljon euro i humanitärt stöd till Ukraina.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0