Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. 

Senaste händelser

 • 2024

  • April

  • Statsminister Jakobsdottír avgår

   Katrin Jakobsdottír avgår som statsminister för att  ställa upp i presidentvalet i juni. President Guðni Jóhannesson som innehaft posten sedan 2016 har redan sagt att han inte kommer att ta ställa upp för omval. Jakobsdottír har lett trepartiregeringen sedan 2017.  Kort efter Jakobsdottírs besked utses hennes ministerkollega Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet till ny statsminister.

  • Januari

  • Nytt vulkanutbrott förstör hus i Grindavík

   Lava från en spricka i marken nära Grindavík väller in över hus i utkanten av staden. Det är det femte vulkanutbrottet på halvön Reykjanes sedan 2021. Kvällen innan utbrottet har invånarna för andra gången inom loppet av några få månader behövt lämna sina bostäder efter att flera jordbävningar uppmätts. Förra gången Grindavík evakuerades var i november 2023 i väntan på ett utbrott, som kom först i december (se December 2023). 

 • 2023

  • December

  • Vulkanutbrott efter flera veckors väntan

   Ett vulkanutbrott äger rum på Reykjaneshalvön efter att mindre jordskalv och annan geotermisk aktivitet pågått i området sedan oktober.  I november utlyste myndigheterna ett nödläge evakuerade nära fyratusen invånare i staden Grindavík sydväst om Reykjavik efter varningar om ett kommande vulkanutbrott. Kraftverk och andra industrier i området har stängts. Det är ytterst sällan som områden evakuerats i denna omfattning, senast det skedde var för 50 år sedan i samband med ett vulkanutbrott på Hemön 1973. När utbrottet till slut äger rum ser dock Grindavík inte längre ut att vara i riskzonen för lavan. Det är dock, enligt experter, ett betydligt kraftigare än vulkanutbrott än de som har ägt rum under senare år på Reykjaneshalvön.

  • Oktober

  • Kvinnostrejk för jämställda löner

   Tiotusentals isländska kvinnor går ut i strejk under en hel dag för att protestera mot orättvisa löneskillnader mellan män och kvinnor. Även statsminister Katrín Jakobsdóttir avstår från att arbeta under dagen, som är den första heldagstrejken för kvinnor sedan 1975. Strejken är även en protest mot könsbaserat våld. Island har legat högst på listan över jämställdheten i världens länder, som sammanställs av World Economic Forum (WEF), i 14 år i rad, men landet har en lägre ranking när det gäller kvinnors delaktighet i arbetslivet och ekonomin.

  • Februari

  • Åtal om terrorbrott läggs ned

   En domstol beslutar att lägga ned åtalet mot två män som ska ha planerat ett terrordåd och som samlat på sig stora mängder vapen (se December 2022). Åtalspunkterna som gäller terrorism anses vara för vaga. Åklagaren kan överklaga beslutet till en högre instans eller väcka åtal på nytt .

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0