Irland
Irland har på senare år infört samkönade äktenskap och legaliserat abort, beslut som avgjorts i folkomröstningar och som visar hur snabbt det tidigare så konservativa irländska samhället har förändrats. Foto: Peter Morrison/TT

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland självständigt i början av 1920-talet. Utbredd svält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från fattigt bondeland till välfärdsstat med stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.

 

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Harris ny premiärminister

   Simon Harris, 37, från det borgerliga partiet Fine Gael väljs av en majoritet i parlamentet dáil till premiärminister (taoiseach på iriska, uttalas "tisjack" eller "tisjach"), Irlands hittills yngste. Han tillträder sedan partikamraten Leo Varadkar oväntat avgått från posten i mars. Harris har fått smeknamnet Tiktok taoiseach eftersom han är flitig på det ungdomliga sociala mediet och har många följare där. Harris gav sig in i politiken tidigt och blev 2011 som 24-åring även den hittills yngste parlamentsledamoten. Han var hälsominister när Irlands abortförbud hävdes samt under coronapandemin och därefter utbildningsminister.

  • Mars

  • Premiärminister Varadkar avgår

   Leo Varadkar tillkännager oväntat att han avgår, både som partiledare och som regeringschef. Posten som ledare för Fine Gael lämnar han omedelbart medan han blir kvar som premiärminister (taoiseach) tills en ersättare hittats. Leo Varadkar anger ”personliga och politiska skäl” för sitt beslut, utan att närmare specificera något. Enligt partierna i koalitionsregeringen, som också omfattar Fianna Fáil och Gröna partiet, är det inte aktuellt med nyval med anledning av avgången.

  • Nej till att stryka författningstext om kvinnors roll

   Väljarna ger regeringen och andra delar av etablissemanget en smäll när de med stor majoritet röstar emot att ändra ålderdomliga formuleringar i författningen som definierar familjer som baserade på äktenskap och beskriver kvinnans särskilda omvårdande roll i hemmet. Bland förklaringarna anges att ja-sidan i folkomröstningen drev en blek kampanj och tog resultatet för givet, lågt valdeltagande samt att nej-sidan lyckades mobilisera väljare som missnöjesröstade av olika skäl.

 • 2023

  • November

  • Upplopp efter knivattack

   Det våldsammaste upploppet på årtionden skakar Irland efter en knivattack mot en skola i centrala Dublin där tre fem-sexåriga barn och två vuxna skadas, varav den ena misstänks vara gärningsmannen. Efter rykten på nätet om att mannen är utlänning startar ett våldsamt upplopp där butiker i centrum förstörs, bilar och bussar bränns och sammandrabbingar sker med polis. Över 30 personer grips. Polisen kallar upprorsmakarna för högerextrema huliganer.

  • Juli

  • TV-bolag i skandal

   Förtroendet för public service-bolaget RTÈ skadas sedan bolaget i flera år haft odeklarerade tveksamma om inte korrupta utgifter, dessutom i besparingstid. Bland annat har programledaren Ryan Tubridy 2017–2022 fått 3,5 miljoner euro i ersättning utöver sin lön, och stora utgifter har gått till gåvor i form av konsertbiljetter, samt i ett fall 5 000 euro till badsandaler till en sommarfest för affärskontakter. VD Dee Forbes har avgått i skandalen som granskas av parlamentets medieutskott. Dess ordförande kallar händelserna "det mörkaste ögonblicket i RTÈ:s historia".

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0