Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, RTÉ, AFP, Reuters samt irländska och brittiska nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2024

  • Maj

  • Irland ska erkänna Palestina

   Irland, Spanien och Norge meddelar gemensamt att de kommer att erkänna Palestina som stat veckan därpå. Länderna hoppas att flera EU-länder ska följa efter, men får nej av tungviktaren Frankrike. Ett erkännande är avsett att öka trycket på en tvåstatslösning för Israel-Palestina. Beskedet välkomnas av både Palestinska myndigheten och Hamas. Det möts dock av skarp kritik från Israel, vars premiärminister Benjamin Netanyahu säger att erkännandet innebär att terrorism belönas. Flera EU-länder erkänner redan Palestina, bland dem Sverige, medan andra inte gör det. Även Slovenien, Cypern och Malta har processer igång för ett erkännande, och Australien har nyligen deklarerat samma målsättning.

  • April

  • Harris ny premiärminister

   Simon Harris, 37, från det borgerliga partiet Fine Gael väljs av en majoritet i parlamentet dáil till premiärminister (taoiseach på iriska, uttalas "tisjack" eller "tisjach"), Irlands hittills yngste. Han tillträder sedan partikamraten Leo Varadkar oväntat avgått från posten i mars. Harris har fått smeknamnet Tiktok taoiseach eftersom han är flitig på det ungdomliga sociala mediet och har många följare där. Harris gav sig in i politiken tidigt och blev 2011 som 24-åring även den hittills yngste parlamentsledamoten. Han var hälsominister när Irlands abortförbud hävdes samt under coronapandemin och därefter utbildningsminister.

  • Mars

  • Premiärminister Varadkar avgår

   Leo Varadkar tillkännager oväntat att han avgår, både som partiledare och som regeringschef. Posten som ledare för Fine Gael lämnar han omedelbart medan han blir kvar som premiärminister (taoiseach) tills en ersättare hittats. Leo Varadkar anger ”personliga och politiska skäl” för sitt beslut, utan att närmare specificera något. Enligt partierna i koalitionsregeringen, som också omfattar Fianna Fáil och Gröna partiet, är det inte aktuellt med nyval med anledning av avgången.

  • Nej till att stryka författningstext om kvinnors roll

   Väljarna ger regeringen och andra delar av etablissemanget en smäll när de med stor majoritet röstar emot att ändra ålderdomliga formuleringar i författningen som definierar familjer som baserade på äktenskap och beskriver kvinnans särskilda omvårdande roll i hemmet. Bland förklaringarna anges att ja-sidan i folkomröstningen drev en blek kampanj och tog resultatet för givet, lågt valdeltagande samt att nej-sidan lyckades mobilisera väljare som missnöjesröstade av olika skäl.

 • 2023

  • November

  • Upplopp efter knivattack

   Det våldsammaste upploppet på årtionden skakar Irland efter en knivattack mot en skola i centrala Dublin där tre fem-sexåriga barn och två vuxna skadas, varav den ena misstänks vara gärningsmannen. Efter rykten på nätet om att mannen är utlänning startar ett våldsamt upplopp där butiker i centrum förstörs, bilar och bussar bränns och sammandrabbingar sker med polis. Över 30 personer grips. Polisen kallar upprorsmakarna för högerextrema huliganer.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0