Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  RTÉ, AFP, Reuters och Deutsche Welle samt irländska och brittiska nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  •   EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

  • Irlands regering vinner misstroendeomröstning

   Regeringen vinner en misstroendeomröstning i parlamentet med klara siffror, 85 för och 66 emot. Omröstningen hade utlysts av Sinn Féin, sedan trepartiregeringen förlorat sin majoritet i underhuset, deputeradekammaren, på grund av förluster i fyllnadsval och motsättningar inom koalitionen. Att regeringen överlevde misstroendevotumet beror på det stöd den fick från flera oberoende ledamöter.

  • Juni

  • Irland kritiskt mot brittiskt lagförslag

   Irland riktar kritik mot den brittiska regeringens beslut att lägga fram ett lagförslag för att ensidigt riva upp delar av Nordirlandsprotokollet med EU. Det gäller handel mellan det brittiska fastlandet och Nordirland som omfattas av särskilda regler för att förhindra att det uppstår en hård gräns mellan Irland och Nordirland (se även Storbritannien: Kalendarium). Irlands utrikesminister Simon Coveney anklagar Storbritannien för att bryta mot internationell lag genom lagförslaget. EU återupptar några dagar senare en tidigare rättsprocess mot Storbritannien som har legat på is sedan i mars, då förhandlingar mellan parterna inleddes.

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0