Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  RTÉ, AFP, Reuters och Deutsche Welle samt irländska och brittiska nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Irland går till val 8 februari

   Det är nu klart att det blir parlamentsval i Irland den 8 februari. Premiärminister Leo Varadkar aviserar att han kommer att be president Michael Higgins att upplösa parlamentet. Inför valet leder regeringspartiet Fine Gael, som nu har haft makten i snart nio år, knappt över det likaledes borgerliga Fianna Fáil. Fine Gael, som sedan det senaste valet 2016 kunnat regera med stöd från Fianna Fáil, väntas trycka hårt på den växande ekonomin och hans försvar av Irland i brexitprocessen, och det faktum att det inte blir någon hård gräns mellan Irland och Nordirland. Oppositionen kan å sin sida dra fördel med missnöjet med långa vårdköer och bristen på bostäder. Det senare har lett till ett växande antal hemlösa i Irland, framför allt i de större städerna. 

 • 2019

  • December

  • Spänt mellan Fine Gael och Fianna Fáil

   Så länge förhandlingarna om brexit mellan Storbritannien och EU har regeringspartiet Fine Gael kunnat förlita sig på stöd från Fianna Fáil, dess vanligtvis främsta konkurrent om makten. Men nu knakar detta betänkligt, inte minst då Fianna Fáil behöver profilera sig inför parlamentsvalet nästa år. Risken finns att partiet nu bestämmer sig för att fälla regeringen. Under hösten har premiärminister Leo Varadkar varit aktiv i försöken att förhindra att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Det har fått hans opinionssiffror att stiga till 51 procent i oktober, 15 procent mer än några månader tidigare.

  • Irländsk IS-kvinna grips efter att ha utvisats från Turkiet

   En irländsk kvinna som 2015 rest till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten (IS) grips när hon återvänder till Irland efter att ha utvisats från Turkiet dit hon förts från ett tidigare kurdisk-kontrollerat läger. Kvinnan som tidigare varit soldat inom den irländska försvaret förnekar anklagelser om att hon ska ha utbildat kvinnor för att delta i strid eller att hon varit inblandad i någon form av terrorism. Hennes två-åriga dotter som fötts i Syrien tas tills vidare om hand av kvinnans släktingar. Ett 30-tal irländska medborgare tros ha rest till Syrien för att ansluta sig till IS, de flesta av dem har dödats där, eller befinner sig i andra länder.

  • November

  • Fyllnadsval bakslag för Varadkars parti

   Regeringspartiet Fine Gael lyckas inte vinna något av de fyra fyllnadsval som hålls på lördagen. Två mandat går till Fianna Fáil, ett till Gröna partiet och ett till Sinn Féin.  Det är ett bakslag för premiärminister Leo Varadkar som planerar att hålla nya parlamentsval under de kommande sex månaderna. Det var dock bara ett av mandaten som tidigare hölls av Fine Gael.

  • "Provinsregering i januari, annars väntar nyval i Nordirland"

   Nordirlandsminister Julian Smith säger att han avser att utlysa val i Nordirland om provinsen inte har en ny regering senast den 13 januari 2020. Uttalandet görs då brittisk-irländska rådet, som kom till som en del av det nordirländska fredsavtalet 1998, möts i Dublin. Irland premiärminister Leo Varadkar säger att samtal om att få till stånd en ny provinsregering i bästa fall kan komma igång efter det brittiska valet den 12 december. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon deltar också i mötet. Nordirland har nu saknat regering sedan början av 2017. Under helgen möts också Sinn Féin för sin årliga partikonferens. Michelle O'Neill väljs då om som partiets vice ordförande. Inför konferensen har John O'Dowd utmanat O'Neill om posten, men han vinner inte tillräckligt med stöd för att få ta över. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0