Irland
Irland har på senare år infört samkönade äktenskap och legaliserat abort, beslut som avgjorts i folkomröstningar och som visar hur snabbt det tidigare så konservativa irländska samhället har förändrats. Foto: Peter Morrison/TT

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat 1949. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat med en stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • DUP kritiseras för mötesbojkott

   De nordirländska ministrarna från DUP, det största partiet i Nordirland, har inte deltagit i de flesta av de nord-syd möten som har hållits den senaste tiden (den avgående DU-ledaren Arlene Foster deltar dock i det möte som hålls idag). Detta beklagas av den irländske premiärministern Michéal Martin. Det är framför allt DUP-politiker som ställde krav på att Foster skulle avgå som har ifrågasatt om partiets företrädare ska delta i Nord-Syd-rådets möten så länge det så kallade Nordirlandsprotokollet är i kraft. På sistone har LCC, en organisation som samlar unionistiska paramilitära organisationer, uttalat sitt stöd för denna position. Den brittiske Nordirlandsminister Brandon Lewis och Irlands utrikesminister Simon Coveney har nu kommit överens om att de båda länderna ska mötas i en gemensam konferens i juni.

  • April

  • Mary Lou McDonald, ledare för Sinn Féin, tidigare benämnt Irländska republikanska armén  IRA:s politiska gren, beklagar mordet på Louis Mountbatten, farbror till den nyligen avlidne prins Philip, 1979. Mountbatten, dödades tillsammans med tre andra, när IRA sprängde den fiskebåt han befann sig i. Attentatet ägde rum i i havet utanför byn Mullaghmore, i grevskapet Sligo, i Irland, där den brittiske lorden var på semester. Det är första gången som en medlem av Sinn Féin ber om ursäkt för attentatet.

   Mary Lou McDonald, ledare för Sinn Féin, tidigare benämnt Irländska republikanska armén  IRA:s politiska gren, beklagar mordet på Louis Mountbatten, farbror till den nyligen avlidne prins Philip, 1979. Mountbatten, dödades tillsammans med tre andra, när IRA sprängde den fiskebåt han befann sig i. Attentatet ägde rum i i havet utanför byn Mullaghmore, i grevskapet Sligo, i Irland, där den brittiske lorden var på semester. Det är första gången som en medlem av Sinn Féin ber om ursäkt för attentatet.

  • 82 procent av alla vuxna irländare ska ha fått vaccin i juni

   Irland siktar på att minst 82 procent av den vuxna befolkningen ska ha fått minst en vaccinspruta mot covid19 i slutet av juni. Fram till nu har ungefär 17 procent av dem fått det, och 7 procent har är fullt vaccinerade.

  • Mars

  • Irlands ekonomi växer, trots pandemin

   Den irländska ekonomin växte med över 3 procent 2020, trots den pågående coronapandemin. Det beror i hög grad på ökar export av läkemedel och IT-utrustning. Tillväxten har dock halverats jämfört med 2019, då den låg på över 6 procent. Samtidigt har dock efterfrågan på hemmamarknaden minskat med över 5 procent.

  • Ny kris mellan London och EU kring Nordirland

   Storbritannien säger att man på egen hand har beslutat att förlänga de tillfälliga regler som gäller för handel mellan det brittiska fastlandet och Nordirland till i oktober. Enligt den överenskommelse som EU och Storbritannien har slutit ska de lättnader i regelverket som gällt från årsskiftet upphöra den 1 april. Britternas agerande väcker vrede inom EU. Irlands utrikesminister Simon Coveney säger att detta visar att det inte går att lita på Storbritannien i de förhandlingar som nu pågår. EU menar att Storbritanniens agerande är ett brott mot internationell lag.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0