Irland
Foto: Shutterstock/Richard Semik

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat först 1949. Massvält under 1840-talet, när potatisskördarna slog fel, drev stora skaror irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 minskade beroendet av Storbritannien. Omfattande stöd från EG och avregleringar av ekonomin omvandlade stadigt Irland från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat baserad på högteknologisk industri. Irland var dock ett av de länder som drabbades hårdast av finanskrisen 2008. Efter flera hårda sparpaket hade den värsta krisen blåst över i mitten av 2010-talet, men Storbritanniens beslut att lämna EU väntas få stora konsekvenser för Irland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Irländsk IS-kvinna grips efter att ha utvisats från Turkiet

   En irländsk kvinna som 2015 rest till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten (IS) grips när hon återvänder till Irland efter att ha utvisats från Turkiet dit hon förts från ett tidigare kurdisk-kontrollerat läger. Kvinnan som tidigare varit soldat inom den irländska försvaret förnekar anklagelser om att hon ska ha utbildat kvinnor för att delta i strid eller att hon varit inblandad i någon form av terrorism. Hennes två-åriga dotter som fötts i Syrien tas tills vidare om hand av kvinnans släktingar. Ett 30-tal irländska medborgare tros ha rest till Syrien för att ansluta sig till IS, de flesta av dem har dödats där, eller befinner sig i andra länder.

  • November

  • Fyllnadsval bakslag för Varadkars parti

   Regeringspartiet Fine Gael lyckas inte vinna något av de fyra fyllnadsval som hålls på lördagen. Två mandat går till Fianna Fáil, ett till Gröna partiet och ett till Sinn Féin.  Det är ett bakslag för premiärminister Leo Varadkar som planerar att hålla nya parlamentsval under de kommande sex månaderna. Det var dock bara ett av mandaten som tidigare hölls av Fine Gael.

  • "Provinsregering i januari, annars väntar nyval i Nordirland"

   Nordirlandsminister Julian Smith säger att han avser att utlysa val i Nordirland om provinsen inte har en ny regering senast den 13 januari 2020. Uttalandet görs då brittisk-irländska rådet, som kom till som en del av det nordirländska fredsavtalet 1998, möts i Dublin. Irland premiärminister Leo Varadkar säger att samtal om att få till stånd en ny provinsregering i bästa fall kan komma igång efter det brittiska valet den 12 december. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon deltar också i mötet. Nordirland har nu saknat regering sedan början av 2017. Under helgen möts också Sinn Féin för sin årliga partikonferens. Michelle O'Neill väljs då om som partiets vice ordförande. Inför konferensen har John O'Dowd utmanat O'Neill om posten, men han vinner inte tillräckligt med stöd för att få ta över. 

  • Inkomsterna från bolagsskatter ökar

   Irlands inkomster från bolagsskatter kommer att öka till 11 miljarder euro för 2019, vilket är 1,5 miljard euro mer än vad den irländska regeringen hade förväntat sig i början av året. Det betyder att statens inkomster från bolagsskatter har fördubblats sedan 2012, mycket på grund av att så många multinationella har etablerat sig i Irland.

  • Oktober

  • Brittiskt brexitförslag tas emot med skepsis

   Den brittiska regeringen lägger fram ett nytt förslag för hur man ska kunna nå ett nytt utträdesavtal med EU, som framför allt berör gränsen mellan Nordirland och Irland (se Storbritannien: Kalendarium). Förslaget tas emot med tydlig skepsis i Irland, liksom i många andra EU-länder. EU markerar att unionen stöder Irland i denna fråga, även om man öppnar för fortsatta samtal med Storbritannien för att försöka nå ett brexitavtal. Efterhand blir det allt tydligare att den brittiska regeringen i sin retorik försöker lägga över skulden för en eventuell avtalslös brexit på EU, men framför allt på Irland och premiärminister Leo Varadkar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0