Irland
Irland har på senare år infört samkönade äktenskap och legaliserat abort, beslut som avgjorts i folkomröstningar och som visar hur snabbt det tidigare så konservativa irländska samhället har förändrats. Foto: Peter Morrison/TT

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat 1949. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat med en stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Vardkar ber om ursäkt för bristande omdöme

   Vice premiärminister (tánaiste) Leo Varadkar ber om ursäkt i parlamentet för att han i april 2019, när han var landets regeringschef, visade ett sekretessbelagt avtal mellan regeringen och Irish Medical Organisation för en vän som var verksam i ett rivaliserande företag. Han medger att han brustit i omdöme. Ursäkten kommer efter efter en artikel i tidskriften Village där frågor ställs om huruvida detta är ett lagbrott. Varadkar säger att han personligen inte hade något att vinna på detta, utan ville bara försäkra sig om att nå den bästa möjliga uppgörelsen för landets allmänläkare.

  • Oktober

  • Irland stänger ned på nytt

   Den irländska regeringen beslutar att på nytt stänga ner landet under sex veckor, det betyder att man från och med den 21 oktober flyttar till den högsta nivån i den åtgärdsplan som man lade fram i september och följer de råd som det nationella kristeamet (National Public Health Emergency Team, NPHET) förordade tidigare i oktober. De restriktioner som införs är i stort sett desamma som gällde under vårens nedstängning, med ett viktigt undantag: skolorna och förskolorna ska nu hållas öppna (se Mars 2020). Invånarna får till exempel bara gå högst fem kilometer från sina hem, och kan bara umgås utomhus med personer från ett annat hushåll. Den som bryter mot detta kan dömas till böter. Restauranger och pubar får erbjuda hämtmat, och hotell och pensionat kan ta emot gäster om de har arbetsuppgifter som ses som livsnödvändiga. Gudstjänster och andra religiösa ceremonier får hållas på nätet. Bröllop med 25 gäster är tillåtna och tio sörjande får delta i begravningar. Den som bryter mot reglerna kommer att kunna dömas till böter på upp till 500 euro. Lagstiftningen för det är ännu inte antagen, så tills vidare gäller andra påföljder: den som bryter mot reserestriktionerna kan dömas till böter på 2 500 euro eller fängelse i upp till sex månader. Mary Lou McDonald, som leder det största oppositionspartiet Sinn Féin, säger att hon står bakom åtgärderna, men är kritisk till att uppskovet för att betala bostadslån bara är på sex månader, medan det är dubbelt så långt i flera andra europeiska länder.

  • Rekordstor irländsk budget presenteras

   Finansminister Paschal Donohoe lägger fram sitt budgetförslag för 2021, vilket beskrivs som det största i Irlands historia. Det innehåller extra satsningar på nästan 18 miljarder euro, i syfte att motverka coronakrisen och följderna av brexit, vilka kan bli extra svåra för Irland om inte Storbritannien och EU kan komma överens om ett handelsavtal. En stor del av extrapengarna ska gå till nya offentliga tjänster, vård och olika stimulansåtgärder för att hålla den inhemska efterfrågan uppe. Skatterna ligger i princip kvar på samma nivå som tidigare. Viktiga undantag är cigaretter och en koldioxidskatt som kommer att göra drivmedel dyrare. Budgeten kommer att ge ett underskott på 21,5 miljarder euro, och statsskulden stiga till omkring 108 procent av BNP. Regeringen spår även att arbetslösheten kommer att stiga till 10,5 procent. Till budgetens förlorare hör pensionärerna, där en planerad pensionshöjning slopas, samtidigt som en del barnbidrag och bränsletillägg höjs.

  • Irland skärper restriktionerna

   Irland skärper nu coronarestriktionerna ännu en gång, invånarna uppmanas att arbeta hemifrån om det inte är alldeles nödvändigt att vara på arbetsplatsen, nya gränser sätts för hur många som får träffas samtidigt och sportevenemang måste genomföras utan publik. Det nationella kristeamet (National Public Health Emergency Team, NPHET) hade velat ha ännu strängare restriktioner, nivå fem istället för som nu nivå 3. Men en ny nedstängning av hela samhället skulle vara impopulär och få allvarliga ekonomiska konsekvenser, enligt regeringen. Smittspridningen är på väg upp, men inte till samma nivåer som under våren. Särskilda lokala restriktioner har redan införts i Dublin och Donegal, där antalet fall av covid-19 ökar mest.

  • Över 600 nya fall av covid-19 på ett dygn i Irland

   Antalet nya fall av covid-19 i Irland fortsätter att öka. 613 nya fall på en dag rapporteras nu, vilket är den högsta siffran sedan april. Det betyder att Irland har 100 nya fall per 100 000 invånare, vilket är den 16:e högsta siffran i Europa. Sammanlagt har drygt 1 800 människor avlidit i covid-19 i landet. Personer över 70 år uppmanas nu att vara extra försiktiga för att inte riskera att smittas. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0