Irland
Foto: Shutterstock/Richard Semik

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat först 1949. Massvält under 1840-talet, när potatisskördarna slog fel, drev stora skaror irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 minskade beroendet av Storbritannien. Omfattande stöd från EG och avregleringar av ekonomin omvandlade stadigt Irland från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat baserad på högteknologisk industri. Irland var dock ett av de länder som drabbades hårdast av finanskrisen 2008. Efter flera hårda sparpaket hade den värsta krisen blåst över i mitten av 2010-talet, men Storbritanniens beslut att lämna EU väntas få stora konsekvenser för Irland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Martin: Ingen ny regering före påsk

   Fianna Fáils ledare Micheál Martin säger att det inte är sannolikt att Irland kommer att ha någon ny regering förrän tidigast efter påsk. Mycket för att en så stor del av allt arbete handlar om att hantera den pågående corona-krisen.  Myndigheterna har nu tagit emot ansökningar från 58 000 personer om att få ta del av krisersättning till arbetstagare och småföretagare som har förlorat sina jobb till följd av krisen. Antalet rapporterade fall i Irland hade ökat till 557 den 19 mars.

  • "Irland kan ha 15 000 fall i slutet av månaden"

   Premiärminister Leo Varadkar håller tal till nationen och varnar för att den pågående krisen kan komma att pågå ända in på sommaren och att Irland kan komma att ha 15 000 fall av covid-19 i slutet av månaden. Han manar människor att göra allt det kan för att undvika smitta. Irland har redan stängt alla skolor och universitet, och senare pubar. Alla evenemang som samlar mer än 100 människor har också förbjudits. Varadkar säger också att följderna av pandemin, inte minst de ekonomiska, kommer att vara kännbara under lång tid framöver. Han avslutar dock med att säga att "vi kommer att ta oss igenom det här".  Det beräknas att 140 000 arbetstagare inte kan arbeta på grund av åtgärderna.

  • Skolor stängs för att hindra coronasmitta

   Irlands tillförordnade premiärminister Leo Varadkar meddelar att alla förskolor, skolor och universitet ska hållas stängda från fram till den 29 mars för att förhindra att det nya coronaviruset sprids ytterligare i Irland. Samtidigt förbjuds alla inomhusevenemang med fler än 100 deltagare och alla utomhusevenemang med fler än 500 deltagare. Åtgärderna vidtas dagen efter att WHO slagits fast att det rör sig om en pandemi. Det beslutas dock att kollektivtrafiken ska gå som vanligt och att butiker, restauranger och kaféer får hålla öppet. Redan innan har flera stora evenemang som firandet av StT Patricks Day på många håll. I Irland har 43 människor hittills smittas av sjukdomen covid-19.  Samtidigt finns det 18 sjukdomsfall i Nordirland, som dock inte omfattas av reglerna.

  • Fine Gael och Fianna Fáil förhandlar om regeringskoalition

   De två borgerliga partierna Fine Gael och Fianna Fáil för nu formella samtal om att bilda en ny regering. Processen påskyndas av den pågående corona-pandemin. För att få majoritet skulle en eventuell regeringskoalition behöva stöd från minst åtta ledamöter från andra partier eller från oberoende ledamöter. De två partierna har växlat vid makten och har aldrig tidigare samarbetet i en regering.

  • Februari

  • Leo Varadkar avgår

   Leo Varadkar avgår formellt som Irlands premiärminister då partierna inte kunnat enas om en ny regering. Han sitter dock kvar som tillförordnad regeringschef, i spetsen för en expeditionsministär. Alla parter tycks vara överens om att det kommer att ta lång tid att få till en ny regering, 2016 dröjde det tio veckor innan en minorietsregering med Fine Gael kunde tillträda. Ett första möte mellan Fine Gael och Fianna Fáil för att diskutera regeringsbildningen hölls den 26 februari. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0