Irland
Foto: Shutterstock/Richard Semik

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat först 1949. Massvält under 1840-talet, när potatisskördarna slog fel, drev stora skaror irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 minskade beroendet av Storbritannien. Omfattande stöd från EG och avregleringar av ekonomin omvandlade stadigt Irland från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat baserad på högteknologisk industri. Irland var dock ett av de länder som drabbades hårdast av finanskrisen 2008. Efter flera hårda sparpaket hade den värsta krisen blåst över i mitten av 2010-talet, men Storbritanniens beslut att lämna EU väntas få stora konsekvenser för Irland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Micheál Martin leder ny regeringskoalition

   Irland får nu en ny regering. En koalition mellan de två ärkerivalerna Fine Gael och Fianna Fáil  samt Gröna partiet, sedan partimedlemmar givit sitt godkännande för uppgörelsen. Ny premiärminister blir Fianna Fáils ledare Micheál Martin som ska leda regeringen under halva mandatperioden, därefter ska Fine Gaels Leo Varadkar ta över som regeringschef., fram tills dess ska han ha ansvar för näringslivsfrågor. Dagen innan har Martin godkänts som ny premiärminister av parlamentet, då han vann stöd av 93 ledamöter, medan 63 ledamöter röstade nej. Martin lovar att försöka få fart på ekonomin, som lider svårt på grund av coronakrisen, genom ett stimulanspaket som ska presenteras i juli. Det ska bland annat innehålla stöd till småföretagare,Omkring 26 procent av irländarna är nu arbetslösa, tillfälligt eller mer permanent. När parlamentsvalet hölls i februari låg arbetslösheten under fem procent. 

  • Irland tar plats i FN:s säkerhetsråd 2021

   Irland kommer att ta plats i FN:s säkerhetsråd 2021 och 2022, tillsammans med Norge, Mexiko och Indien. De kommer att få sällskap av antingen Kenya eller Djibouti, men det avgörs senare då inget av länderna fått tillräckligt med röster på den afrikanska kontinenten för att vinna en plats redan nu.

  • På väg mot en ny regeringskoalition

   Det ser ut som om Irland inom kort kommer att få en ny regering, mellan Fine Gael, Fianna Fáil och Gröna partiet. Ledarna för de tre partierna har suttit i intensiva förhandlingar och är nu överens om ett regeringsprogram. Det förefaller som att Fianna Fáils ledare Mícheál Martin kommer att ta över premiärministerposten från Leo Varadkar fram till den 22 december 2022, därefter ska Varadkar åter ta över som regeringschef. Men innan en ny ministär kan tillträda måste uppgörelsen godkännas av medlemmarna i de tre partierna. 

  • Irland häver restriktionerna snabbare än planerat

   Irland börjar nu öppna upp samhället i snabbare takt än planerat. Från den 7 juni kommer irländarna att få resa upp till två mil från sina hem, de flesta arbetsplatser öppnar på nytt och det blir också tillåtet att besöka personer som tillhör ett annat hushåll. Hotell, barer och restauranger kommer dock att få sätta igång sin verksamhet först den 29 juni. Enligt officiella siffror har närmare 1 700 människor avlidit i covid-19 i Irland. Närmare 1,4 miljarder euro har betalats ut till personer som permitterats eller förlorat sina jobb under coronakrisen.

  • Maj

  • 14 dagars karantän inför för besökare från utlandet

   Från den 28 maj fram till åtminstone 18 juni kommer alla som besöker Irland att vara tvungna att sitta i karantän i 14 dagar. Innan de reser in i landet måste de fylla i ett formulär om var de kommer att befinna sig under karantäntiden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0