Irland
Irland har på senare år infört samkönade äktenskap och legaliserat abort, beslut som avgjorts i folkomröstningar och som visar hur snabbt det tidigare så konservativa irländska samhället har förändrats. Foto: Peter Morrison/TT

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland självständigt på 1920-talet. Utbredd svält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och landet var fattigt långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats till en välfärdsstat med stark högteknologisk industri. I dag försöker Irland dra nytta av sitt EU-medlemskap och samtidigt hantera den ekonomiska och kulturella närheten till icke EU-medlemmen Storbritannien, vars ekonomi och kultur är nära sammanflätade, och den alltjämt känsliga Nordirlandsfrågan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • September

    • Apple måste betala Irland enormt skattebelopp

      Apple måste betala 13 miljarder euro i skatt till Irland, beslutar EU:s domstol. Domslutet sätter punkt för en lång process. Irland har sagt att man inte vill ha pengarna, eftersom överenskommelsen med Apple var ett sätt att locka den amerikanska IT-jätten att bedriva sin verksamhet landet. Apple styr sin verksamhet i hela Europa, Mellanöstern och Afrika från Irland. Domen ses som en seger för EU-kommissionen, som drivit fallet, i dess försök att förhindra att storbolag och länder frångår rättvisa skatteregler. Andra bolag har inte haft lika förmånliga villkor, vilket domstolen slog ner på. Irland har en av de lägsta bolagsskatterna i EU.

    • Övergrepp i skolor chockerar

      Minst omkring 2 400 påstådda sexuella övergrepp har begåtts i cirka 300 katolska skolor runtom i landet enligt en statlig utredning. 884 personer anklagas för övergreppen, som har ägt rum sedan 1970-talet. 42 av de 73 religiösa ordnar som rapporten gäller driver fortfarande skolor i Irland. Omfattningen som studien tyder på är chockerande, säger utbildningsminister Norma Foley. Katolska kyrkan  i landet har tidigare år anklagats för mörkläggning av omfattande övergrepp som begåtts av präster genom åren.

    • Juni

    • Ris och ros för regeringspartier i EU-valet

      I valet till Europaparlamentet backar premiärminister Simon Harris parti Fine Gael från fem till fyra mandat och får 29,6 procent av rösterna. Koalitionspartnern Fianna Fáil ökar i gengäld från två till fyra mandat och till 16,6 procent. Den tredje regeringspartnern, Gröna partiet, får bara 5,4 procent. Det tappar därmed båda sina mandat och åker ut. Största oppositionspartiet Sinn Féin går framåt från ett till två mandat och får 11,1 procent av rösterna. Två partier och två oberoende enskilda kandidater kommer samtidigt in i Europaparlamentet. Av dessa får det nya partiet Oberoende Irland ett mandat och 6,2 procent, samt Labourpartiet som också får ett mandat fastän det bara har 3,4 procent av väljarnas stöd. Skälet är valsystemet där fyra kandidater tas från Dublinområdet, fem från södern och resterande fem från resten av landet. Ett annat oppositionsparti, Oberoende för förändring, får 4,6 procent och tappar båda sina platser i parlamentet.

    • Maj

    • Irland ska erkänna Palestina

      Irland, Spanien och Norge meddelar gemensamt att de kommer att erkänna Palestina som stat veckan därpå. Länderna hoppas att flera EU-länder ska följa efter, men får nej av tungviktaren Frankrike. Ett erkännande är avsett att öka trycket på en tvåstatslösning för Israel-Palestina. Beskedet välkomnas av både Palestinska myndigheten och Hamas. Det möts dock av skarp kritik från Israel, vars premiärminister Benjamin Netanyahu säger att erkännandet innebär att terrorism belönas. Flera EU-länder erkänner redan Palestina, bland dem Sverige, medan andra inte gör det. Även Slovenien, Cypern och Malta har processer igång för ett erkännande, och Australien har nyligen deklarerat samma målsättning.

    • April

    • Harris ny premiärminister

      Simon Harris, 37, från det borgerliga partiet Fine Gael väljs av en majoritet i parlamentet dáil till premiärminister (taoiseach på iriska, uttalas "tisjack" eller "tisjach"), Irlands hittills yngste. Han tillträder sedan partikamraten Leo Varadkar oväntat avgått från posten i mars. Harris har fått smeknamnet Tiktok taoiseach eftersom han är flitig på det ungdomliga sociala mediet och har många följare där. Harris gav sig in i politiken tidigt och blev 2011 som 24-åring även den hittills yngste parlamentsledamoten. Han var hälsominister när Irlands abortförbud hävdes samt under coronapandemin och därefter utbildningsminister.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0