Irland
Irland har på senare år infört samkönade äktenskap och legaliserat abort, beslut som avgjorts i folkomröstningar och som visar hur snabbt det tidigare så konservativa irländska samhället har förändrats. Foto: Peter Morrison/TT

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat 1949. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat med en stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Varadkar gör utspel om ett enat Irland

   Den irländska vice premiärministern Leo Varadkar säger vid Fine Gaels partikonferens att han tror att ett enat Irland kan förverkligas under hans livstid. Han säger också att han tycker att Fina Gael bör öppna en nordirländsk gren av partiet. Den skulle i så fall försöka vinna över en växande skara väljare som vill gå en medelväg. Han betonar dock att det inte handlar om en annektering av Nordirland utan att det kommer att krävas en ny författning för att avspegla mångfalden i en sådan stat.

  • Regeringen presenterar nytt stimulanspaket

   Den irländska regeringen lägger fram ett stimulanspaket värt över 4 miljarder euro för att få fart på ekonomin efter coronakrisen. Merparten av pengarna, drygt 3,5 miljarder euro, ska gå till insatser för näringslivet och arbetstagare som drabbats ekonomiskt av pandemin. Ungefär 1 miljard euro kommer från EU:s återhämtningsfond. Den lägre moms, 9 procent, som tidigare införts för besöksnäringen ligger fast ännu en tid. Arbetslösheten i Irland har stigit över 20 procent under krisen och omkring 385 000 människor får arbetslöshetsersättning.

  • Maj

  • Irland tar emot tio migranter efter italiensk vädjan

   Irland säger att landet ska ta emot tio flyktingar/migranter från Italien som vädjat om hjälp från övriga EU-länder att ta hand om över 2 000 människor som anlänt till den italienska ön Lampedusa veckan innan. Irland är det första EU-land som bistår Italien.

  • Martin och Johnson diskuterar massaker i Nordirland 1971

   Den brittiske premiärministern Boris Johnson och hans irländske kollega Micheál Martin möts, för första gången sedan augusti 2020, för att diskutera den rättsliga utredningen av dödsskjutningarna av tio civila i Ballymurphy i västra Belfast 1971 (se 11 maj 2021). Domaren slog tidigare under veckan fast att i nio av de tio fallen hade de som sköts ihjäl av brittiska soldater varit oskyldiga. Bägge premiärministrarna belagar att offrens anhöriga har fått vänta så längre för att få veta sanningen om det som hände. Diskussionerna handlade också om möjligheten att tillsätta en sanningskommission för att ta reda på vad som hänt de många offren under Nordirlandskonflikten. Tidigare i veckan har Johson skrivit till de anhöriga och beklagat det som hände och Nordirlandsministern Brandon Lewis också bett om ursäkt för "händelserna i Ballymurphy" i det brittiska parlamentet.  Vid mötet mellan de två ledarna diskuteras även det så kallade Nordirlandsprotokollet.

  • Cyberattack mot Irlands sjukvårdssystem

   Den irländska sjukvårdens IT-system stängs tillfälligt ner efter två cyberattacker. Det leder bland annat till att portalen som används för att boka tid för vaccinering mot covid-19 stängs ner och att många läkarbesök inte kommer att kunna genomföras som planerat. Myndigheterna säger att det kommer att ta några dagar innan systemet fungerar som vanligt igen. Detta är den värsta cyberattack som hittills har drabbat Irland.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0