
Irland
Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat i början av 1920-talet. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat med en stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
December
-
Folkomröstning om kvinnors roll utlyst
Den 8 mars 2024 ska irländarna folkomrösta om skrivningar i författningen som länge har diskuterats och allmänt betraktas som föråldrade, meddelar regeringen. I författningen från 1937 avhandlas bland annat hur kvinnans "liv i hemmet" gagnar samhället. Där anges också att mödrar inte måste förvärvsarbeta om det går ut över hennes plikter i hemmet. Skrivningar om att familjer bildas av äkta makar föreslås också ändras.
-
-
November
-
Upplopp efter knivattack
Det våldsammaste upploppet på årtionden skakar Irland efter en knivattack mot en skola i centrala Dublin där tre fem-sexåriga barn och två vuxna skadas, varav den ena misstänks vara gärningsmannen. Efter rykten på nätet om att mannen är utlänning startar ett våldsamt upplopp där butiker i centrum förstörs, bilar och bussar bränns och sammandrabbingar sker med polis. Över 30 personer grips. Polisen kallar upprorsmakarna för högerextrema huliganer.
-
Juli
-
TV-bolag i skandal
Förtroendet för public service-bolaget RTÈ skadas sedan bolaget i flera år haft odeklarerade tveksamma om inte korrupta utgifter, dessutom i besparingstid. Bland annat har programledaren Ryan Tubridy 2017–2022 fått 3,5 miljoner euro i ersättning utöver sin lön, och stora utgifter har gått till gåvor i form av konsertbiljetter, samt i ett fall 5 000 euro till badsandaler till en sommarfest för affärskontakter. VD Dee Forbes har avgått i skandalen som granskas av parlamentets medieutskott. Dess ordförande kallar händelserna "det mörkaste ögonblicket i RTÈ:s historia".
-
Juni
-
Folklig Natodebatt runtom i landet
Efter de likaledes neutrala Sveriges och Finlands ansökan om Natomedlemskap hålls en "folklig konsultation" med irländarna om en eventuell anslutning. 1 200 anmälda personer från allmänheten har skickat in 300 frågor som ska diskuteras av internationella säkerhetsexperter och intresseorganisationer. Träffarna hålls runtom i landet. Regeringen slår dock fast att den inte har för avsikt att överge landets alliansfrihet.
-
Februari
-
London och EU i nytt avtal om Nordirland
Irlands premiärminister Leo Varadkar välkomnar den nya överenskommelsen mellan Storbritannien och EU som rör ändringar i det så kallade Nordirlandsprotokollet, den särlösning för den brittiska provinsen som parterna hade enats om för att inte äventyra den sköra balans som rått i Nordirland sedan fredsavtalet slöts 1998. I den nya uppgörelsen, som kallas Windsorramverket, har byråkratin kring gods som fraktas från övriga Storbritannien till Nordirland i stort sett slopats. Varor som skickas från Storbritannien via Nordirland till ett EU-land kommer att kontrolleras på samma sätt som i dag. Parterna ska också samarbeta kring datainsamling. Det införs också en särskild "broms" som gör att det nordirländska parlamentet, Stormont, kan säga nej till omfattande regeländringar.