Irland
Foto: Shutterstock/Richard Semik

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat först 1949. Massvält under 1840-talet, när potatisskördarna slog fel, drev stora skaror irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 minskade beroendet av Storbritannien. Omfattande stöd från EG och avregleringar av ekonomin omvandlade stadigt Irland från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat baserad på högteknologisk industri. Irland var dock ett av de länder som drabbades hårdast av finanskrisen 2008. Efter flera hårda sparpaket hade den värsta krisen blåst över i mitten av 2010-talet, men Storbritanniens beslut att lämna EU väntas få stora konsekvenser för Irland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Irland uttrycker oro för brittiskt lagförslag

   Ett brittiskt lagförslag som innebär att delar av det utträdesavtal som Storbritannien och EU enades om 2019 åsidosätts väcker oro i Irland. Enligt medieuppgifter handlar det om att lagen skulle ge brittiska ministrar rätt att tolka en del delar av avtalet som rör Nordirland. Premiärminister Micheál Martin hör av sig till sin brittiske kollega Boris Johnson för att betona att detta är ett brott mot ett internationellt avtal som kan få allvarliga konsekvenser för Nordirland.

  • Mairead McGuinness väntas bli ny EU-kommissionär

   Det ser ut att bli Mairead McGuinness, som sitter i EU-parlamentet för Fine Gael, som blir Irlands nya EU-kommissionär. Hon utnämns idag till ny kommissionär för finansiella tjänster, men för att få tillträda på posten måste hon också godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet.

  • Augusti

  • Hogan avgår som handelskommissionär

   EU:s handelskommissionär Phil Hogan lämnar sin post efter kritik mot att han brutit mot Irlands hårda restriktioner mot covid-19. Han hävdar själv att han inte har brutit mot någon lag, men att han borde ha varit mer försiktig och bad på nytt om ursäkt för detta. Detta sker vid en känslig tidpunkt, på grund av de pågående samtalen mellan Storbritannien och EU om dess framtida relationer efter brexit, där Hogan skulle ha spelat en viktig roll. Irland hoppas att kunna få behålla den positionen, när en ersättare för Hogan utsetts, men det är långt ifrån säkert att man får det då det är en eftertraktad kommissionärspost. Tills vidare kommer Lettlands förre premiärminister Valdis Dombrovskis att ta hand om handelsfrågorna för EU.

  • Irlands EU-kommissionär i blåsväder

    Trycket på att EU:s handelskommissionär, irländaren Phil Hogan, ska avgå ökar, särskilt som det kommer fram att han brutit mot coronarestriktionerna flera gånger, inte bara genom att närvara vid parlamentets golfklubbs middag i Galway (se 21 augusti 2020). Han har inte heller satt sig i karantän när han återvänt till Irland från Bryssel. Själv understryker han att han testats negativt för covid-19 den 5 augusti och att han därför inte var ålagd att sitta i karantän. De tre regeringspartierna säger sig dock inte vara nöjda med hans förklaringar. Källor säger till tidningen Irish Times att regeringen önskar att Hogan ska avgå, men att frågan ska avgöras av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

  • Irländska skolor öppnar på nytt

   Merparten av de irländska skolorna öppnas på nytt idag, efter att ha hållits stängda sedan den 12 mars på grund av coronapandemin. Alla elever kommer inte att återvända till skolorna samtidigt, en del skolor väljer dock att ha skilda skolstartsdagar för olika årskurser. Flera åtgärder har också vidtagits för att förhindra smittspridning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0