Irland
Irland har på senare år infört samkönade äktenskap och legaliserat abort, beslut som avgjorts i folkomröstningar och som visar hur snabbt det tidigare så konservativa irländska samhället har förändrats. Foto: Peter Morrison/TT

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat 1949. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat med en stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Över 100 bankkontor stängs

   Bank of Ireland, med huvudkontor i Dublin, aviserar att över 100 bankkontor ska stängas i Irland och Nordirland. Banken sluter en överenskommelse med det irländska postverket som gör att kunderna kan utföra sina ärenden där. Åtgärderna sker, enligt banken, på grund av allt en större del av bankärendena sköts digitalt, men även Banken gjorde en förlust på 374 miljoner euro 2020. Pengar har dock satts undan för att hantera lån som kunder inte kunnat betala igen på grund av pandemin.

  • Februari

  • Protest mot covid-restriktioner urartar i tumult

   Flera hundra människor samlas i Dublin för att protestera mot den hårda nedstängningen av samhället på grund av covid-19. Protesten leder till oroligheter och flera poliser (och en journalist) skadas när fyrverkeripjäser avfyras mot dem, burkar och annat kastas mot dem. 23 människor grips.

  • Irland och EU i samtal om Nordirlandsgränsen

   Den irländska regeringen säger att samtal pågår med EU för att förhindra nya gräl kring gränsen mellan Irland och Nordirland, liknande det som bröt ut i slutet av då EU hotade att införa kontroller vid gränsen för att förhindra att vissa vacciner skulle nå Storbritannien den vägen (se Januari 2021).

  • Januari

  • EU backar i vaccingräl

   Storbritannien och Nordirland dras in i en konflikt mellan EU och läkemedelsföretaget Astra Zeneca om minskade leveranser av vaccin mot covid-19. Detta sker sedan Astra Zeneca sagt nej till att leverera vaccin från bolagets produktion i Storbritannien och EU svarat med att hota att aktivera paragraf 16 i Nordirlandsprotokollet, som är en del av utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien, och införa gränskontroller mellan Irland och Nordirland i syfte att förhindra att vaccin från andra leverantörer skulle nå Storbritannien och andra länder utanför EU den vägen. EU backar dock efter upprörda reaktioner från bland annat regeringarna i London, Belfast och Dublin. Irlands premiärminister Micheál Martin säger att EU-kommissionen gjorde ett misstag när den hotade att aktivera paragraf 16. Nordirlands försteminister Arlene Foster uppmanar efter detta den brittiske premiärministern Boris Johnson att se till att protokollet upphävs.

  • Irland förlänger coronarestriktioner till mars

   Irland förlänger nu sin tredje nedstängning av samhället (så kallad lockdown) till den 5 mars. Regeringen inför för första gången obligatorisk karantän för alla som reser in i landet från utlandet. De flesta av dem som är bosatta i Irland kan dock sitta i karantän i sina hem med undantag för dem som anländer från Brasilien eller Sydafrika eller som inte kan visa upp ett högst 72 timmar gammalt intyg på att de inte har covid-19. Restriktionerna gäller oavsett hur man kommer till landet, och gäller även dem som reser från Nordirland eller övriga Storbritannien.  Fram till nu har över 3 000 människor avlidit med covid-19 i Irland. Antalet nya fall av sjukdomen har nu fallit under 1 000 för första gången sedan julafton. Sjukvården är fortfarande ansträngd men antalet inlagda covid-patienter har minskat något.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0