Irland
Irland har på senare år infört samkönade äktenskap och legaliserat abort, beslut som avgjorts i folkomröstningar och som visar hur snabbt det tidigare så konservativa irländska samhället har förändrats. Foto: Peter Morrison/TT

Irland

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat 1949. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid. Efter inträdet i EG (EU) 1973 har Irland omvandlats från ett fattigt bondeland till en välfärdsstat med en stark högteknologisk industri. Finanskrisen 2008 slog hårt mot landet som tvingades till hårda besparingar. I mitten av 2010-talet hade den värsta krisen blåst över, men oron är stor för att Storbritanniens utträde ur EU kommer att slå hårt mot den irländska ekonomin och försvåra samarbetet kring Nordirland.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Irland kritiskt mot brittiskt lagförslag

   Irland riktar kritik mot den brittiska regeringens beslut att lägga fram ett lagförslag för att ensidigt riva upp delar av Nordirlandsprotokollet med EU. Det gäller handel mellan det brittiska fastlandet och Nordirland som omfattas av särskilda regler för att förhindra att det uppstår en hård gräns mellan Irland och Nordirland (se även Storbritannien: Kalendarium). Irlands utrikesminister Simon Coveney anklagar Storbritannien för att bryta mot internationell lag genom lagförslaget. EU återupptar några dagar senare en tidigare rättsprocess mot Storbritannien som har legat på is sedan i mars, då förhandlingar mellan parterna inleddes.

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • Ex-soldat fälls för medlemskap i terroristorganisation

   En före detta irländsk soldat, Lisa Smith, fälls för att ha varit medlem av Islamiska staten (IS) mellan 2015 och 2018. Hon friades dock från anklagelserna för att ha skickat pengar, 800 euro, till terrororganisationen, då det inte kunde bevisas att de inte var avsedda för humanitärt stöd. Smith reste till Syrien i oktober 2015 i samma veva som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi uppmanade muslimer världen över att göra det. 

  • April

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.
  • Mars

  • Irland utvisar ryska diplomater

   Irland utvisar fyra högt uppsatta ryska diplomater som man anklagar för spioneri. Liknande utvisningar sker samtidigt i Nederländerna, Belgien och Tjeckien. Sex andra EU-länder har utvisat diplomater tidigare i månaden. Ryssland kallar alla EU-länder ”fientliga” nationer efter de omfattande sanktioner som införts efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina i februari. I början av april utvisas två irländska diplomater från Ryssland.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0