Oktober 2020

Senaste händelser

  • Oktober

  • Turkisk reträtt följs av ny framstöt i östra Medelhavet

    Turkiet tar hem oljeborrningsfartyget Yavuz från omstridda vatten nära Cypern sedan EU:s stats- och regeringschefer hotat Turkiet med sanktioner men friden blir inte långvarig. Tio dagar senare, den 14 oktober, meddelar Turkiets energiminister att forskningsfartyget Oruc Reis återtagit sin position söder om den grekiska ön Kastellorizo och påbörjat nya mätningar. Oruc Reis kallades hem från området i mitten av september. Tyskland och USA uppmanar Turkiet att ta hem fartyget igen och Grekland säger att landet inte kommer att överväga några diplomatiska lösningar på konflikten så länge Oruc Reis befinner sig i området. Först i slutet av november återvänder Oruc Reis till den turkiska hamnen Antalya.  

  • Gyllene grynings ledarskikt döms till fängelse

    En domstol i Aten finner att ledaren för det högerextrema partiet Gyllene gryning Nikos Michaloliakos och andra ledande personer inom partiet är skyldiga till att leda en kriminell organisation. Sammanlagt står 69 personer inför rätta i målet som har pågått i fem år. Michaloliakos och fem av hans närmaste män, däribland EU-parlamentarikern Ioannis Lagos, vice partiledaren Christos Pappas och den före detta partitalesmannen Ilias Kassidiaris får 13 års fängelse. Sammanlagt döms 50 personer för olika brott, däribland mord, överfall och innehav av vapen. Bakgrunden till rättegången är mordet på den 34-årige antifascistiske rapparen Pavlov Fyssos 2013. Fyssos jagades av en grupp medlemmar i Gyllene gryning innan han höggs till döds utanför ett café i en förort till Aten. Mordet väckte ett ramaskri bland grekerna. Bland de åtalade finns Fyssos mördare, den före detta lastbilschauffören Yiorgos Roupakias, som döms till livstids fängelse. Gyllene gryning stod på toppen av sin bana efter parlamentsvalet 2012 och kom in i parlamentet även 2015 men tappade sedan stöd och klarade inte spärren i valet 2019. 

  • Gnissel i relationen med Azerbajdzjan

    Grekland och Azerbajdzjan kallar hem sina ambassadörer till respektive land för konsultationer. Bakgrunden är konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om bergsområdet Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan som backas upp av Turkiet hävdar att grekiska medborgare deltar i striderna på Armeniens sida och ber den grekiska regeringen att undersöka saken.  

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0