Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Klart med ny regering

   Efter att den sittande premiärministern Jüri Ratas meddelade att han skulle avgå tidigare i månaden  i samband med  en korruptionsskandal (se  13 januari) fick Kaja Kallas från Reformpartiet i uppdrag av presidenten att försöka bilda en ny regering. Omkring två veckor senare har hon lyckats komma överens med Centerpartiet om att de ska regera tillsammans. Regeringen får en stabil majoritet i parlamentet och de båda  partierna har lika många ministrar var.

  • Premiärminister Jüri Ratas avgår

   Premiärminister Jüri Ratas väljer att avgå sedan det blivit känt att landets riksåklagare har inlett en utredning om korruption mot flera medlemmar i Centerpartiet. Misstankarna gäller finansieringen av en fastighetsaffär i Tallinn. Ett statligt lån ska ha gått till ett fastighetsföretag för bygget av ett köpcentrum och misstankar finns om att Centerpartiet tagit emot en miljon euro i donationer i utbyte mot lånet. Ratas själv uppges inte vara inblandad i korruptionshärvan.

 • 2020

  • November

  • Utbildningsministern avgår

   Utbildningsminister Mailis Reps från Centerpartiet lämnar in sin avskedsansökan sedan det avslöjats att hon använt regeringens bilar för privata syften. Bland annat har en chaufför på utbildningsdepartementet kört hennes barn till och från skolan. Reps ersätts av Jaak Aab, som i sin tur efterträds som socialminister Anneli Ott.

  • Sanktioner införs mot fler i Belarus

   Estland och de övriga länderna i Baltikum inför reseförbud för två belarusiska ministrar och 26 andra. De hamnar därmed på de baltiska ländernas sanktionslista som nu omfattar över 150 personer förutom president Lukasjenko. Sportminister Sergei Kravtjuk hamnar på listan då han anklagats för att ha satt press på idrottsmän som uttalat sig mot Lukasjenko. Informationsminister Igor Lutsky svartlistas också då han hålls ansvarig för nedsläckning av internet i syfte att stoppa protester. De baltiska länderna går hårdare fram mot Belarus än EU som helhet. EU har hittills riktat sanktioner mot 59 belarusier.

  • Inrikesministern tvingas lämna sin post

   Inrikesminister Mart Helme, ledare för det högerpopulistiska partiet Ekre, avgår efter en storm av kritik från kollegorna i regeringen. Helme hade i ett radioprogram uttalat sig nedsättande om USA:s blivande president Joe Biden och sagt att han vunnit presidentvalet genom fusk. Försvarsminister Juri Luik anklagar Helme för att underminera Estlands säkerhet genom att äventyra relationerna till USA. Helme hade redan krav på sig att avgå från oppositionen sedan han i oktober sagt att han inte gillade homosexuella och uppmanat dem att ge sig av till Sverige. Helme ersätts som inrikesminister av partikamraten Alar Laneman. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0