Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juli

  • Premiärminister Kallas avgår

   Premiärminister Kaja Kallas avgår då hon väntas bli klar som EU:s nya utrikeschef inom kort. Kallas lämnar in sin formella avskedsansökan till president Alar Karis men sitter kvar och leder en övergångsregering till dess att en ny regeringschef utsetts. Uppdraget väntas gå till hennes partikamrat, klimatminister Kristen Michal.

  • Juni

  • Isamaa blir störst i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet blir Isamaa (Fosterlandspartiet) störst med 21,5 procent av rösterna (2 mandat), enligt preliminära valresultat. Det följs av Socialdemokratiska partiet som får 19,3 procent (2 mandat). Det regerande Reformpartiet kommer trea med 17,9 procent (1 mandat) och på fjärde plats hamnar Estlands konservativa folkparti med 14,9 procent (1 mandat). Estniska centerpartiet vinner 12,4 procent (1 mandat).

  • Februari

  • Premiärminister Kallas efterlyses av Ryssland

   Ryssland meddelar att Estlands premiärminister Kaja Kallas och ett antal andra personer i Estland har satts upp på en lista över efterlysta personer. Skälet är att de anses ha ”skändat det historiska minnet” genom att medverka till att förstöra eller montera ned sovjetiska krigsmonument. På listan återfinns också Litauens kulturminister Simonas Kairys. I Estland och över hela Baltikum byggdes hundratals krigsmonument under sovjettiden och efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 har många av dem flyttats eller förstörts. Efter Rysslands krig i Ukraina har ytterligare statyer tagits bort. Det ryska utspelet markerar ytterligare en försämring i relationen mellan länderna som redan är ansträngd på grund av Rysslands krig i Ukraina.

  • Januari

  • Professor misstänks ha spionerat för Ryssland

   Säkerhetstjänsten griper en professor vid universitetet i Tartu misstänkt för att ha spionerat för Ryssland. Mannen som är 53 år och rysk medborgare och har arbetat vid universitetet sedan 2010. Enligt säkerhetstjänstens chef är gripandet ett exempel på att det är ett prioriterat mål för den ryska underrättelsetjänsten att infiltrera olika delar av det estländska samhället.

 • 2023

  • Oktober

  • Misstänkt sabotage mot gasledning i Östersjön

   En gasledning som går mellan Finland och Estland har sprungit läck. Sabotage misstänks, enligt regeringskällor i Finland. Ledningen Balticconnector i Finska viken har de senaste månaderna använts för gasleveranser till Estland från terminaler i finska staden Ingå. Det kan ta upp till fem månader att reparera ledningen enligt det finländska bolaget som ansvarar för driften av ledningen. Någon vecka senare upptäcks att även två telekommunikationskablar mellan Estland och Sverige respektive mellan Estland och Finland har skadats. Bedömare menar att skadorna uppstått samtidigt. Nato meddelar kort därefter att patrulleringen av Östersjön ska ökas, med anledning av misstankar om sabotage mot undervattensledningarna.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0