Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Kallas kastar ut Centerpartiet från regeringen

   Efter att Centerpartiet gått emot regeringspartnern Reformpartiet i dess försök att driva igenom en reform av förskoleundervisningen beslutar sig premiärminister Kaja Kallas för att upplösa regeringssamarbetet. Hon får president Ajar Karis godkännande för att sparka Centerpartiets ministrar från regeringen, däribland utrikesminister Eva-Maria Liimets och ekonomiminister Taavi Aas. Reformpartiet slöt upp bakom högerpopulistiska Ekre i parlamentet för att stoppa regeringsreformen.

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • April

  • Baltikum stoppar köp av rysk gas

   Estland, Lettland och Litauen har infört ett temporärt stopp för import av rysk gas. Det meddelar den lettiske premiärministern Krisjanis Karins vid en presskonferens efter ett gemensamt premiärministermöte mellan de tre länderna. Litauen upphörde redan tidigare i april med sin gasimport. De baltiska länderna har efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina i februari hört till de länder som drivit på mest för att EU-medlemmarna ska fasa ut användningen av rysk gas och olja.

  • Mars

  • De baltiska länderna utvisar ryska diplomater

   Estland, Lettland och Litauen meddelar att de tillsammans kommer att utvisa tio ryska diplomater i protest mot den ryska invasionen av Ukraina. Estland utvisar tre diplomater, Litauen fyra och Lettland de resterande. Litauens utrikesdepartement beskriver i ett uttalande de ryska militära attackerna mot civila och bland annat sjukhus och skolor som ”krigsbrott och brott mot mänskligheten”.

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0