Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Ambassadören i Belarus kallas hem

   I solidaritet med Litauen och Polen kallar Estland hem landets ambassadör från Belarus. Både Litauen och Polen har tidigare kallat hem sina ambassadörer från Minsk efter att länderna blivit ombedda att skala ned respektive representation i huvudstaden. Estlands utrikesminister kallar Belarus agerande för otillbörligt. Belarus anklagar Litauen och Polen för att lägga sig i landets inre angelägenheter genom att stötta de krafter som ifrågasätter Aleksandr Lukasjenkos seger i det belarusiska presidentvalet i augusti. 

  • Augusti

  • Baltiska sanktioner mot Belarus

   Estland inför tillsammans med Lettland och Litauen sanktioner mot president Lukasjenko och 29 andra befattningshavare i grannlandet Belarus som kopplas till fusk i landets presidentval den 9 augusti. Även andra EU-länder planerar sanktioner som reseförbud och frysning av tillgångar, men de har ännu inte enats om vilka belarusiska personer som ska omfattas.

  • Juni

  • Estland lättar på fler coronarestriktioner

   Estland tillåter medborgare från 16 länder inom Schengensamarbetet att besöka landet och resenärer från länder där smittspridningen är låg behöver inte sitta i karantän. Gränserna stängdes i mitten av mars och samhället stängdes ner för att stoppa coronavirusets framfart. Men redan en månad senare började landet gradvis öppna upp vissa samhällstjänster och i mitten av maj öppnade flera skolor igen medan undantagstillståndet som införts i landet hävdes. Estland har rapporterat drygt 1 800 fall av covid-19 medan 66 människor avlidit i sjukdomen.

  • Maj

  • Baltiska länder öppnar gränserna inbördes

   Estland, Lettland och Litauen öppnar sina gränser för resenärer från de baltiska länderna. Fortfarande måste emellertid besökare från något annat land tillbringa två veckor i karantän innan de kan röra sig fritt i länderna. Antalet fall av covid-10 har minskat kraftigt i de tre länderna.

  • April

  • Ekre sparkar handelsminister

   Extremhögerpartiet Ekre har meddelat handelsminister Kaimar Karu att han inte längre har partiets förtroende. Karu är en av de fem ministrar som tillsatts av Ekre, men han är inte medlem av partiet. Ytterligare två handelsministrar i koalitionsregeringen har redan varit tvungna att lämna sina poster.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0