Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Tidigare säkerhetstjänstanställd dömd för spioneri för Ryssland

   En domstol dömer en förre detta anställd vid underättelsetjänsten för att ha spionerat åt Ryssland. Mannen döms till fem års fängelse.

  • Maj

  • Reformpartiet störst också i EU-valet

   Det regerande Centerpartiet kommer först på tredje plats i valet till Europaparlamentet med drygt 14 procent av rösterna och får ett mandat. Vinnare blir, liksom i det nyligen hållna parlamentsvalet, Reformpartiet med 26 procent av rösterna och två mandat. Även socialdemokraterna får överraskande två mandat med drygt 23 procent av rösterna. Det högerextrema regeringspartiet Ekre blir fyra och får ett mandat.

  • April

  • Ratas får åter bilda regering

   Parlamentet godkänner Jüri Ratas förslag till ny regering. Ratas är premiärminister i den avgående regeringen och ledare för Centerpartiet, som kom tvåa i valet den 3 mars. Ratas fick uppdraget att bilda regering av president Kaljulaid sedan parlamentet den 15 april sagt nej till Kaja Kallas koalition mellan Reformpartiet och socialdemokraterna. I omröstningen i parlamentet får Ratas trepartikoalition mellan Centerpartiet, konservativa Isamaa och högerpopulistiska Ekre stöd av 55 ledamöter medan 44 röstar emot.

    

  • Kallas ombeds bilda regering

   President Kersti Kaljulaid ber Kaja Kallas, ledare för Reformpartiet, det parti som fick flest röster i parlamentsvalet (se Mars) att bilda regering. Kaja Kallas skulle, om hon får bilda regering, bli landets första kvinnliga premiärminister. Kallas bjuder in den avgående premiärministern Jüri Ratas, ledare för valsegraren Centerpartiet, till att diskutera ett regeringssamarbete, men Ratas tackar nej. 

  • Mars

  • Reformpartiet vinner valet

   I parlamentsvalet segrar Reformpartiet med klar marginal, 34 mandat, över det regerande Centerpartiet, som får 26 mandat. De två övriga regeringspartierna Isamaa och Socialdemokraterna får 12 respektive 10 platser i det nya parlamentet. Det högerpopulistiska, invandringsfientliga och EU-kritiska Ekre blir tredje största parti med 19 mandat, en ökning med 12 mandat jämfört med valet för fyra år sedan. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0