Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Parlamentet väljer ny president

   Parlamentet utser efter en andra omröstning Alar Karis, chef för Estlands nationalmuseum, till ny president efter Kersti Kaljulaid. Karis fick inte tillräckligt med stöd av ledamöterna för att vinna den första omröstningen. Det krävs att två tredjedelar av ledamöterna röstar ja för att en president ska kunna utses. I den andra omröstningen ger 72 av de 101 ledamöterna sitt stöd till Karis. Han kommer att tillträda som president den 11 oktober.

  • Ryssland utvisar estländska diplomater

   Ännu en estländsk diplomat utvisas av Ryssland som ett led i den upptrappade konflikten mellan Moskva och västländer. I takt med att spänningarna har ökat under våren har anklagelser om spioneri duggat tätt och diplomater utvisats av bägge sidor (se även April). Senast i juli utvisade Moskva en estländsk konsul som anklagades för spioneri, vilket ledde till att regeringen i Tallinn svarade med att utvisa en rysk diplomat.

  • April

  • De baltiska staterna utvisar fyra ryska diplomater

   Regeringarna i Litauen, Estland och Lettland meddelar att de gemensamt kommer att utvisa fyra ryska diplomater. Utvisningarna är ett sätt att visa stöd för den tjeckiska regeringen som hävdar att rysk underrättelsetjänst ligger bakom en explosion i ett vapenförråd i Tjeckien 2014 och som en följd därav utvisat ett 18 ryska diplomater. Moskva har svarat med att utvisa ett 20-tal tjeckiska ambassadanställda i Moskva.

  • Januari

  • Klart med ny regering

   Efter att den sittande premiärministern Jüri Ratas meddelade att han skulle avgå tidigare i månaden  i samband med  en korruptionsskandal (se  13 januari) fick Kaja Kallas från Reformpartiet i uppdrag av presidenten att försöka bilda en ny regering. Omkring två veckor senare har hon lyckats komma överens med Centerpartiet om att de ska regera tillsammans. Regeringen får en stabil majoritet i parlamentet och de båda  partierna har lika många ministrar var.

  • Premiärminister Jüri Ratas avgår

   Premiärminister Jüri Ratas väljer att avgå sedan det blivit känt att landets riksåklagare har inlett en utredning om korruption mot flera medlemmar i Centerpartiet. Misstankarna gäller finansieringen av en fastighetsaffär i Tallinn. Ett statligt lån ska ha gått till ett fastighetsföretag för bygget av ett köpcentrum och misstankar finns om att Centerpartiet tagit emot en miljon euro i donationer i utbyte mot lånet. Ratas själv uppges inte vara inblandad i korruptionshärvan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0