Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • September

  • Oppositionspartier kräver premiärminister Kallas avgång

   Oppositionen kritiserar premiärminister Kaja Kallas efter uppgifter om att hennes man Arvo Halliks företag driver affärsverksamhet i Ryssland. Själv ska Kallas ha lånat ut pengar till makens företag. Enligt den estländska säkerhetstjänsten har företaget inte brutit mot EU:s sanktioner mot Ryssland, men uppgifterna är ändå känsliga för Kallas. Inte minst eftersom hon har gått i bräschen för hårdare sanktioner mot Ryssland och kritiserat alla som har samröre med Ryssland. Kallas försvarar sig med att hon inte är ansvarig för sin mans handlingar och med att hon inte haft kännedom om affärerna. Oppositonspartier, med Centerpartiet i främsta rummet, kräver att Kaja Kallas ska lämna sin post och försöker få till stånd en misstroendeomröstning i parlamentet.

  • Augusti

  • Baltikum lämnar ryska elnätet om två år

   Premiärministrarna för de tre baltiska länderna undertecknar en gemensam utfästelse om att helt ha lämnat det ryskkontrollerade elnätet, där även Ryssland och Vitryssland ingår, i februari 2025. Då ska de tre länderna ha anslutit sina elnät till det västeuropeiska nätet, en övergång som har planerats ända sedan 2018. Men efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har övergången snabbats på, då länderna inte vill vara beroende av rysk energi eftersom det kan användas som ett påtryckningsmedel från Moskvas sida.

  • Mars

  • Premiärminister Kallas parti vinner parlamentsvalet

   I parlamentsvalet får Reformpartiet, som leder den nuvarande trepartiregeringen, drygt 31 procent av rösterna, vilket ger partiet tre mandat mer än i valet 2019. Ekre kommer på andra plats med 16 procent av rösterna och 17 mandat, men partiet backar något jämfört med förra valet. Centerpartiet blir tredje största parti med cirka 15 procent av rösterna och 16 mandat. Det liberala partiet Estland 200 lyckas för första gången ta sig in i parlamentet och får 14 mandat. Premiärminister Kaja Kallas kommer nu att undersöka möjligheterna att bilda en ny koalitionsregering. 

  • Januari

  • Estland och Lettland utvisar ryska ambassadörer

    Estlands och Lettlands regeringar utvisar de ryska ambassadörerna i länderna. De hämtar även hem sina ambassadörer i Ryssland efter krav från Moskva. De diplomatiska relationerna med Ryssland får samtidigt en lägre prioritering.

 • 2022

  • September

  • Baltikum stänger gränsen för ryssar

   De baltiska staterna och Polen enas om att införa ett tillfälligt inresestopp för ryska medborgare med vissa undantag. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har nästan en miljon ryssar rest in i EU. Två tredjedelar av dem har kommit via  Baltikum eller Polen. Länderna beskriver inflödet av ryssar som ett säkerhetshot. Beslutet om att stänga gränserna följer på ett beslut av EU att upphäva ett avtal från 2007 som underlättat hantering av visum till ryssar. Enligt EU:s förslag till nya regler ska det bli dyrare för ryssar att få ett visum, väntetiderna ska bli längre och fler dokument kommer att krävas. EU kommer inte heller att godkänna pass som utfärdats i ryskockuperade områden i Ukraina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0