Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2024

  • Juni

  • Isamaa blir störst i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet blir Isamaa (Fosterlandspartiet) störst med 21,5 procent av rösterna (2 mandat), enligt preliminära valresultat. Det följs av Socialdemokratiska partiet som får 19,3 procent (2 mandat). Det regerande Reformpartiet kommer trea med 17,9 procent (1 mandat) och på fjärde plats hamnar Estlands konservativa folkparti med 14,9 procent (1 mandat). Estniska centerpartiet vinner 12,4 procent (1 mandat).

  • Februari

  • Premiärminister Kallas efterlyses av Ryssland

   Ryssland meddelar att Estlands premiärminister Kaja Kallas och ett antal andra personer i Estland har satts upp på en lista över efterlysta personer. Skälet är att de anses ha ”skändat det historiska minnet” genom att medverka till att förstöra eller montera ned sovjetiska krigsmonument. På listan återfinns också Litauens kulturminister Simonas Kairys. I Estland och över hela Baltikum byggdes hundratals krigsmonument under sovjettiden och efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 har många av dem flyttats eller förstörts. Efter Rysslands krig i Ukraina har ytterligare statyer tagits bort. Det ryska utspelet markerar ytterligare en försämring i relationen mellan länderna som redan är ansträngd på grund av Rysslands krig i Ukraina.

  • Januari

  • Professor misstänks ha spionerat för Ryssland

   Säkerhetstjänsten griper en professor vid universitetet i Tartu misstänkt för att ha spionerat för Ryssland. Mannen som är 53 år och rysk medborgare och har arbetat vid universitetet sedan 2010. Enligt säkerhetstjänstens chef är gripandet ett exempel på att det är ett prioriterat mål för den ryska underrättelsetjänsten att infiltrera olika delar av det estländska samhället.

 • 2023

  • Oktober

  • Misstänkt sabotage mot gasledning i Östersjön

   En gasledning som går mellan Finland och Estland har sprungit läck. Sabotage misstänks, enligt regeringskällor i Finland. Ledningen Balticconnector i Finska viken har de senaste månaderna använts för gasleveranser till Estland från terminaler i finska staden Ingå. Det kan ta upp till fem månader att reparera ledningen enligt det finländska bolaget som ansvarar för driften av ledningen. Någon vecka senare upptäcks att även två telekommunikationskablar mellan Estland och Sverige respektive mellan Estland och Finland har skadats. Bedömare menar att skadorna uppstått samtidigt. Nato meddelar kort därefter att patrulleringen av Östersjön ska ökas, med anledning av misstankar om sabotage mot undervattensledningarna.

  • September

  • Oppositionspartier kräver premiärminister Kallas avgång

   Oppositionen kritiserar premiärminister Kaja Kallas efter uppgifter om att hennes man Arvo Halliks företag driver affärsverksamhet i Ryssland. Själv ska Kallas ha lånat ut pengar till makens företag. Enligt den estländska säkerhetstjänsten har företaget inte brutit mot EU:s sanktioner mot Ryssland, men uppgifterna är ändå känsliga för Kallas. Inte minst eftersom hon har gått i bräschen för hårdare sanktioner mot Ryssland och kritiserat alla som har samröre med Ryssland. Kallas försvarar sig med att hon inte är ansvarig för sin mans handlingar och med att hon inte haft kännedom om affärerna. Oppositonspartier, med Centerpartiet i främsta rummet, kräver att Kaja Kallas ska lämna sin post och försöker få till stånd en misstroendeomröstning i parlamentet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0