
Estland
Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Mars
-
Premiärminister Kallas parti vinner parlamentsvalet
I parlamentsvalet får Reformpartiet, som leder den nuvarande trepartiregeringen, drygt 31 procent av rösterna, vilket ger partiet tre mandat mer än i valet 2019. Ekre kommer på andra plats med 16 procent av rösterna och 17 mandat, men partiet backar något jämfört med förra valet. Centerpartiet blir tredje största parti med cirka 15 procent av rösterna och 16 mandat. Det liberala partiet Estland 200 lyckas för första gången ta sig in i parlamentet och får 14 mandat. Premiärminister Kaja Kallas kommer nu att undersöka möjligheterna att bilda en ny koalitionsregering.
-
-
Januari
-
Estland och Lettland utvisar ryska ambassadörer
Estlands och Lettlands regeringar utvisar de ryska ambassadörerna i länderna. De hämtar även hem sina ambassadörer i Ryssland efter krav från Moskva. De diplomatiska relationerna med Ryssland får samtidigt en lägre prioritering.
2022
-
September
-
Baltikum stänger gränsen för ryssar
De baltiska staterna och Polen enas om att införa ett tillfälligt inresestopp för ryska medborgare med vissa undantag. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har nästan en miljon ryssar rest in i EU. Två tredjedelar av dem har kommit via Baltikum eller Polen. Länderna beskriver inflödet av ryssar som ett säkerhetshot. Beslutet om att stänga gränserna följer på ett beslut av EU att upphäva ett avtal från 2007 som underlättat hantering av visum till ryssar. Enligt EU:s förslag till nya regler ska det bli dyrare för ryssar att få ett visum, väntetiderna ska bli längre och fler dokument kommer att krävas. EU kommer inte heller att godkänna pass som utfärdats i ryskockuperade områden i Ukraina.
Juli
EU når kompromiss om minskad gasanvändning
Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.
EU stoppar guld från Ryssland
EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.