Estland
Foto: Shutterstock/Andrei Bortnikau

Estland

Estland är den nordligaste och minsta av de tre baltiska staterna. På kort tid har landet förvandlats från planekonomisk sovjetrepublik till ett av EU:s och Natos mest avancerade IT-samhällen, med starka band till finländskt och svenskt näringsliv. Vad som uppfattas som ett hot från Ryssland har de senaste åren kastat en skugga över landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Februari

    • Premiärminister Kallas efterlyses av Ryssland

      Ryssland meddelar att Estlands premiärminister Kaja Kallas och ett antal andra personer i Estland har satts upp på en lista över efterlysta personer. Skälet är att de anses ha ”skändat det historiska minnet” genom att medverka till att förstöra eller montera ned sovjetiska krigsmonument. På listan återfinns också Litauens kulturminister Simonas Kairys. I Estland och över hela Baltikum byggdes hundratals krigsmonument under sovjettiden och efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 har många av dem flyttats eller förstörts. Efter Rysslands krig i Ukraina har ytterligare statyer tagits bort. Det ryska utspelet markerar ytterligare en försämring i relationen mellan länderna som redan är ansträngd på grund av Rysslands krig i Ukraina.

    • Januari

    • Professor misstänks ha spionerat för Ryssland

      Säkerhetstjänsten griper en professor vid universitetet i Tartu misstänkt för att ha spionerat för Ryssland. Mannen som är 53 år och rysk medborgare och har arbetat vid universitetet sedan 2010. Enligt säkerhetstjänstens chef är gripandet ett exempel på att det är ett prioriterat mål för den ryska underrättelsetjänsten att infiltrera olika delar av det estländska samhället.

  • 2023

    • Oktober

    • Misstänkt sabotage mot gasledning i Östersjön

      En gasledning som går mellan Finland och Estland har sprungit läck. Sabotage misstänks, enligt regeringskällor i Finland. Ledningen Balticconnector i Finska viken har de senaste månaderna använts för gasleveranser till Estland från terminaler i finska staden Ingå. Det kan ta upp till fem månader att reparera ledningen enligt det finländska bolaget som ansvarar för driften av ledningen. Någon vecka senare upptäcks att även två telekommunikationskablar mellan Estland och Sverige respektive mellan Estland och Finland har skadats. Bedömare menar att skadorna uppstått samtidigt. Nato meddelar kort därefter att patrulleringen av Östersjön ska ökas, med anledning av misstankar om sabotage mot undervattensledningarna.

    • September

    • Oppositionspartier kräver premiärminister Kallas avgång

      Oppositionen kritiserar premiärminister Kaja Kallas efter uppgifter om att hennes man Arvo Halliks företag driver affärsverksamhet i Ryssland. Själv ska Kallas ha lånat ut pengar till makens företag. Enligt den estländska säkerhetstjänsten har företaget inte brutit mot EU:s sanktioner mot Ryssland, men uppgifterna är ändå känsliga för Kallas. Inte minst eftersom hon har gått i bräschen för hårdare sanktioner mot Ryssland och kritiserat alla som har samröre med Ryssland. Kallas försvarar sig med att hon inte är ansvarig för sin mans handlingar och med att hon inte haft kännedom om affärerna. Oppositonspartier, med Centerpartiet i främsta rummet, kräver att Kaja Kallas ska lämna sin post och försöker få till stånd en misstroendeomröstning i parlamentet.

    • Augusti

    • Baltikum lämnar ryska elnätet om två år

      Premiärministrarna för de tre baltiska länderna undertecknar en gemensam utfästelse om att helt ha lämnat det ryskkontrollerade elnätet, där även Ryssland och Vitryssland ingår, i februari 2025. Då ska de tre länderna ha anslutit sina elnät till det västeuropeiska nätet, en övergång som har planerats ända sedan 2018. Men efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har övergången snabbats på, då länderna inte vill vara beroende av rysk energi eftersom det kan användas som ett påtryckningsmedel från Moskvas sida.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0