Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Två coronafall upptäckta - teatrar och biografer stängs

   Hälsomyndigheten rapporterar att landet fått sina två första fall av coronasmittade. En ung man från staden Pleven och en äldre kvinna från staden Gabrovo rapporteras ha testats positivt för covid-19. Bulgarien är därmed ett av de sista länderna i Europa att notera fall av smittan. Dagen dårpå stängs teatrar, biografer samt konsertlokaler och universitetet i Sofia ställer in sin undervisning.

  • Januari

  • Ryssar åtalas för mordförsök

   Bulgariska åklagare väcker åtal mot tre ryssar som är anklagade för att ha försökt ta livet av tre bulgarer 2015. Emilyan Grebev, ägare till en vapenfabrik, Grebevs son och chefen för fabriken utsattes för någon form av substans som förgiftade dem. Fallet har kopplats ihop med den nervgiftsattack som skedde mot en före detta rysk dubbelagent och hans dotter i Storbritannien 2018 även om inget nervgift användes mot bulgarerna. De substanser som hittades i det bulgariska fallet var bland annat bekämpningsmedel. Enligt en teori kan dådet ha motiverats av att Grebevs affärsverksamhet hotade mäktiga ryska intressen i landet. Namnen på de tre ryssarna nämns inte när åtalet presenteras.  

 • 2019

  • September

  • Regeringen markerar mot Ryssland

   Regeringen utfärdar ett tioårigt förbud för den ryske bankiren Konstantin Malofeev att besöka Bulgarien. Det sker dagen efter det att en före detta rysk underrättelseofficer, Leonid Resjetnikov, också fått besöksförbud och i samband med att spionanklagelser riktats mot Nikolaj Malinov, ledare för den bulgariska proryska rörelsen Russofili. Enligt åklagare ingår de tre i ett nätverk som med ryskt stöd försöker främja ryska intressen i Bulgarien och få landet att överge sin pro-västliga orientering och närma sig Moskva.    

  • Juli

  • Presidentens veto mot flygplansaffär röstas ned

   Parlamentet röstar ned det veto som president Rumen Radev lagt in mot inköp av ett antal F16-plan från USA. Radev menar att planen kostar för mycket och att det inte är säkert att avtalet ger Bulgarien den utrustning och den träning av manskap som krävs. Köpet av planet beräknas kosta 1,3 miljarder amerikanska dollar och innebär den största uppgraderingen av landets försvar sedan kommunismen övergavs för trettio år sedan. F16-planen kommer att ersätta gamla sovjetiska Mig-plan. Radev, som står den socialistiska oppositionen nära, hade föredragit ett annat alternativ, till exempel svenska Gripen-plan, men i och med parlamentets beslut går affären med USA nu igenom.

  • Maj

  • Ny pipeline för gasimport

   Ett projekt som ska binda samman Bulgariens gasnät med Greklands sätts igång efter stora förseningar. Bulgarien har sedan länge velat minska sitt beroende av gas från Ryssland via Ukraina och istället ansluta sig det till det nät som Grekland, Serbien och Rumänien använder. Den 18 mil långa ledningen mellan bulgariska Dimitrovgrad och Komitini i Grekland beräknas vara färdig i slutet av 2020.   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0