Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön, mellan Rumänien och Grekland och med Svarta havet i öster. Landet har av tradition nära band till Ryssland och blev efter andra världskriget en kommunistisk satellitstat till Sovjetunionen. Numera är Bulgarien en demokrati och medlem av både Nato och EU. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juni

  • Ny regering bryter dödläget

   Parlamentet godkänner landets nya teknokratregering som bildats genom en överenskommelse mellan mitten-högerpartiet Gerb som vann valet i april och den liberala partialliansen PP-DB som kom tvåa. Partierna kommer inte att regera tillsammans utan turas om att leda regeringen fram till nästa val som ska hållas hösten 2024. Först på posten som premiärminister blir Nikolai Denkov från PP-DB. Marija Gabriel från Gerb börjar som utrikesminister och tar efter nio månader över som regeringschef. Kompromissen gör slut på en två år lång politisk lösning som resulterat i fem parlamentsval på lika lång tid.

  • Maj

  • Kompromiss kan ge ny regering

   Mitten-högerpartiet Gerb som vann nyvalet i april kommer överens med den liberala partialliansen PP-DB om att bilda en regering som partierna ska turas om att leda fram till nästa val hösten 2024. Mellan partierna råder djupa motsättningar och förslaget ska enligt dem inte ses som en vanlig koalition utan som en rotation av ledarskap för att lösa den långdragna politiska krisen i landet. Enligt förslaget ska PP:s Nikolai Denkov börja som premiärminister. Efter nio månader ska han avlösas av Marija Gabriel från Gerb. Förhandlingar pågår om hur regeringen ska se ut i övrigt.

  • Attentat mot omstridd riksåklagare

   Landets riksåklagare Ivan Gesjev undkommer oskadd när en bomb exploderar vid sidan av vägen i samband med att hans bilkortege passerar. Myndigheterna uppger att attentatet var professionellt utfört och att det var ren tur att Gesjevs och hans familj klarade sig. Gesjev som har suttit på sin post sedan 2019 har anklagats för att skydda mäktiga oligarker och inte göra tillräckligt för att bekämpa korruption. Massprotester har tidigare hållits med krav på hans avgång. Hans mandat löper ut 2026.

  • April

  • Gerb vinnare i jämnt nyval

   Mitten-högerpartiet Gerb vinner nyvalet som är det femte som hålls i landet på två år. Gerb når 26,5 procent jämfört med knappt 25 procent för den främsta konkurrenten  – en nybildad partiallians mellan Vi fortsätter förändringen och Demokratiska Bulgarien (PP-DB). Resultatet innebär en liten ökning för Gerb jämfört med nyvalet i oktober 2022 och en något större tillbakagång för alliansen om man lägger ihop partiernas resultat i oktobervalet. Det parti som ökar mest är det ultranationalistiska och Rysslandsvänliga partiet Väckelse som går från 10 till drygt 14 procent. Övriga partier ligger kvar på ungefär samma nivåer som i oktober. Veckan före valet riktas fler än hundra bombhot mot skolor som fungerar som vallokaler men inga bomber hittas. Bulgariens inrikesminister uppger det finns tecken som tyder på att bombhoten kan vara en hybridattack från rysk sida.

  • Januari

  • Nyval hålls i april

   Efter att alla försök att bilda en ny regering misslyckats meddelar president Rumen Radev att ett nyval ska hållas den 2 april. Det blir det femte valet för bulgarerna på två år.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0