Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön, mellan Rumänien och Grekland och med Svarta havet i öster. Landet har av tradition nära band till Ryssland och blev efter andra världskriget en kommunistisk satellitstat till Sovjetunionen. Numera är Bulgarien en demokrati och medlem av både Nato och EU. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Fortsatt svårstyrt efter nyval

   Enligt preliminära siffror från det sjätte parlamentsvalet på tre år backar mittenhögerallliansen Gerb-SDS något men förblir störst med stöd av drygt 24 procent av väljarna. För antikorruptionspartiet PP-DP som tidigare var näst största parti går det sämre och partiet rasar från 25 till 15 procent. Det ultranationalistiska partiet Väckelse ligger kvar på 14 procent medan bulgarienturkarnas DPS vinner några procentenheter och landar på knappt 16 procent. För den koalition som leds av det bulgariska Socialistpartiet BSP blir valet en besvikelse. Koalitionen backar ett par procentenheter till knappt 7 procent. Den fortsatt splittrade partibilden gör det sannolikt att det kommer att bli svårt att forma en ny regeringskoalition även efter detta val.

  • Gerb vinner EU-valet

   I valet till Europaparlamentet behåller mittenhögeralliansen Gerb-SDS sin ställning som största gruppering med 23,5 procent av rösterna (vilket ger 5 mandat) enligt preliminära siffror. PP-DB får knappt 15 procent av rösterna (3 mandat) medan ultranationalistiska Väckelse hamnar på drygt 14 procent (3 mandat). Bulgarienturkarnas DPS vinner 13,5 procent av rösterna (3 mandat) och den allians som leds av Socialistpartiet får drygt 7 procent (2 mandat). Antietablissemangspartiet ITN kommer sist med drygt sex procent (1 mandat). 

  • April

  • Nyval ska hållas 9 juni

   Parlamentet godkänner den interimsregering som ska styra landet fram till nästa val som äger rum den 9 juni, samma dag som valet till Europaparlamentet. Det blir Bulgariens sjätte val på tre år och väntas inte leda till några stora förändringar mellan partierna.  

  • Mars

  • Bulgarien släpps in i Schengen

   Efter tretton år av vänta blir Bulgarien en del av Schengenområdet när alla gränskontroller rörande sjöfart och flygtrafik tas bort. Gränskontrollerna på land blir dock kvar tills vidare på grund av motstånd från Österrike som fruktar ett inflöde av flyktingar från Bulgarien om gränserna öppnas. Diskussionerna om landgränserna kommer att fortsätta under 2024 (se även 31 december 2023).

  • Nyval väntas efter havererad kompromiss

   Överenskommelsen mellan regeringspartierna Gerb och PP–DB om byte på premiärministerposten runt månadsskiftet mars/april spricker. Partierna lyckas inte komma överens om hur övriga ministerposter ska fördelas och därmed kan inte Marija Gabriel från Gerb ta över som planerat efter den sittande regeringschefen Nikolai Denkov från PP-DP. Eftersom alla möjligheter till en kompromiss tycks vara uttömda väntas president Rumen Radev utlysa nyval. Det blir det sjätte valet på tre år i Bulgarien. Under tiden ger president Radev chefen för riksrevisionsverket Dimitar Glavtjev i uppdrag att bilda en övergångsregering. 

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0