Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • Ryssland stänger av gas till Bulgarien

   Den ryska energijätten Gazprom meddelar att naturgasleveranserna till Polen och Bulgarien stoppas. Båda länderna har vägrat att gå med på Rysslands krav att gasen ska betalas i rysk valuta. Bulgarien kallar Rysslands agerande för "utpressning". 

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.   

  • Flygvapnet stärks med amerikanska plan

   Bulgarien meddelar att landet köper åtta F-16-plan från USA. Premiärminister Kiril Petkov säger att affären inte har något samband med diskussionen om att skänka ryska Mig-plan till Ukraina. Även USA förnekar att F-16-affären skulle vara del av en sådan plan. I diskussionerna om hur Nato kan hjälpa Ukraina militärt har det förekommit spekulationer om att de Nato-länder som förfogar över Mig-plan skulle lämna dem vidare till Ukraina eftersom det är de enda flygplan som ukrainska piloter kan hantera. Bulgarien, Polen och Slovenien har Mig-plan men Petkov säger Bulgarien för närvarande inte kan skicka militär assistans till Ukraina med tanke på att landet befinner sig så nära konflikten.

  • Mars

  • Försäljning av "gyllene pass" stoppas

   Parlamentet beslutar att försäljningen av så kallade gyllene pass ska upphöra. Systemet som har varit i bruk sedan 2013 innebär att utlänningar mot en investering på motsvarande fem miljoner kronor får bulgariskt medborgarskap och därmed rätt att bo och verka i hela EU. De gyllene passen har framför allt köpts av ryssar och kineser samt personer från Mellanöstern. Beslutet är en konsekvens av den nya regeringens uttalade ambition att göra slut på korruptionen i Bulgarien. Även Malta och Cypern har liknande medborgarskapsprogram. EU-kommissionen har krävt att de avvecklas eftersom de anses underblåsa korruption och underlätta penningtvätt

  • F d premiärminister Borisov gripen

   Landets före detta premiärminister Bojko Borisov grips och hålls i häkte ett dygn tillsammans med ett antal av sina partikamrater från oppositionspartiet Gerb. Bojkov misstänks för att ha missbrukat EU-medel men inga närmare detaljer framkommer. Bojkov släpps utan åtal. Enligt åklagarna går det inte att väcka något åtal mot Bojkov på grund av missar i polisens arbete. Bojkov grips efter det att Laura Codruța Kövesi, chef för Europeiska åklagarmyndigheten, avlagt ett besök i Bulgarien. Kövesi meddelade under visiten att europeiska åklagare har börjat utreda 120 misstänkta korruptionsfall i Bulgarien. Hon uppmanade landets myndigheter att samarbeta.  

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0