Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Oktober

  • Gerb vinner nyval

   Högerpartiet Gerb blir största parti i parlamentsvalet. Gerb får drygt 25 procent av rösterna och antikorruptionspartiet PP lite över 20 procent. Bulgarienturkarnas PSD kommer på tredje plats. Fyra blir det ultranationalistiska och proryska partiet Väckelse som fördubblar sin röstandel. Väckelse blir därmed större än Socialistpartiet och Demokratiska partiet som kommer femma respektive sexa. Ytterligare ett parti kommer in i parlamentet. Det är det nybildade Bulgarisk framgång som räknas som konservativt och proryskt. 

  • Augusti

  • Regeringen öppnar för rysk gas

   Landets interimsregering meddelar att den ger upp försöken att bojkotta rysk gas och istället vill inleda förhandlingar med ryska gasbolaget Gazprom om återupptagna leveranser enligt det kontrakt som gäller 2022. Ryssland stängde av gaskranarna till Bulgarien i april då landet vägrade att betala för gasen i rubel vilket Ryssland krävde. Bulgarien har vidtagit åtgärder för att köpa gas från andra leverantörer (se Naturtillgångar och energi) men det beräknas inte täcka behovet. Innan Ryssland invaderade Ukraina i februari i år kom 90 procent av den gas som Bulgarien använder under ett år från Ryssland.      

  • Ryssland utvisar bulgariska diplomater

   Moskva utvisar 14 bulgarer som arbetat på landets konsulat respektive ambassad i Ryssland. Enligt Moskva är utvisningarna en vedergällning för Bulgariens "omotiverade" beslut att i juni utvisa 70 ryska diplomater.

  • Nyval i oktober

   President Rumen Radev utlyser nyval till den 2 oktober. Den tidigare regeringen avsattes genom en misstroendeomröstning i juni (se 22 juni).  

  • Juli

  • Misslyckade försök att bilda regering bäddar för nyval

   Socialistpartiet meddelar att försöket att bilda en ny regering misslyckats. Den förra regeringen, ledd av partiet PP, röstades bort i en misstroendeomröstning i juni (se 22 juni). Socialistpartiets försök att hitta ett regeringsalternativ är det tredje försöket. Tidigare under juli har både PP och oppositionspartiet Gerb misslyckats. Därmed återstår nyval. Enligt preliminära planer kommer det att hållas i oktober. 

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0