Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • President Radev omvald

   I den andra omgången av presidentvalet vinner den sittande presidenten Ruben Radev en enkel seger. Han får 66 procent av rösterna mot utmanaren Anastas Gerdjikov som vinner 32 procent. Vid det förra presidentvalet 2016 nominerades Radev av Socialistpartiet men den här gången ställde han upp som oberoende. Radev fick dock stöd av det nybildade partiet Vi fortsätter förändringen som vann parlamentsvalet den 14 november. Gerdjikov var mitten-högerpartiet Gerbs kandidat.

  • Nytt antikorruptionsparti vinner valet

   Bulgarerna går till val för tredje gången på ett år. Det nybildade antikorruptionspartiet Vi fortsätter förändringen (se 17 september) får närmare 26 procent av rösterna och slår därmed det mångåriga regeringspartiet Gerb som når knappt 23 procent. Antietablissemangspartiet Det finns en sådan nation som vann nyvalet i juli tappar mark och landar på drygt 9 procent, bakom Rörelsen för rättigheter och friheter  som vinner drygt 13 procent och Socialistpartiets allians som får drygt 10 procent. Drygt 6 procent av rösterna tillfaller högerpartiet Demokratiska Bulgarien. I presidentvalet som hålls samtidigt får den sittande presidenten Rumen Radev drygt 49 procent av rösterna men det räcker inte för att vinna. En andra valomgång kommer att hållas.

  • Fler soldater sätts in mot flyktingström

   Ytterligare 350 soldater skickas söderut till gränsen mot Turkiet för att stoppa det växande inflödet av flyktingar och migranter. Under årets första nio månader har mer än 6 500 personer tagit sig in i Bulgarien, vilket är tre gånger så många som under samma period 2020.  I augusti gav regeringen ordet om förflyttningar av mellan 400 och 700 soldater till gränsområden mot Turkiet respektive Grekland. Soldaterna skulle bland annat laga det staket som löper längs gränsen mot Turkiet.  

  • September

  • Affärsmän bildar nytt parti

   Två Harvardutbildade affäsmän – Kiril Petkov och Asen Vasliev – bildar ett nytt parti  med namnet Vi fortsätter förändringen. Målet är att stoppa den utbredda korruptionen i landet. Petkov var ekonominister i den övergångsregering som bildades efter valet i april och Vasilev innehade posten som finansminister. Som ministrar gjorde sig båda två populära genom sin kompromisslösa hållning i fråga om korruption. Petkov och Vasilev vill bland annat byta ut riksåklagaren som anklagats för att skydda korrupta personer samt inrätta en ny antikorruptionsenhet. 

  • Årets tredje parlamentsval utlyst

   President Ramen Radev utlyser nyval till den 14 november, samma dag som nästa presidentval ska äga rum.  Därmed måste bulgarerna rösta för tredje gången i år. Val hölls både i april och i juli men i båda fallen resulterade valen i ett splittrat parlament och inget parti har lyckats bilda en fungerande koalition. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0