Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • April

  • Kontrovers kring korruptionsmisstänkt borgmästare

   Landets nya antikorruptionsenhet slår till mot Desislava Ivantjeva, en av borgmästarna i huvudstaden Sofia. Ivantjeva grips av polis på stan och tvingas tillbringa flera timmar framför TV-kameror belagd med handklovar innan hon förs vidare till häktet. Hon anklagas för att ha tagit emot en halv miljon euro i muta av en byggherre som ville få sitt ärende snabbehandlat. Regimkritiker som stöder Ivantjeva säger att bevis saknas och att gripandet bara är en uppvisning från den nya antikorruptionsbyråns sida.

  • Januari

  • Antikorruptionslag antas utan ändringar

   Trots presidentens invändningar antar parlamentet antikorruptionslagen utan några förändringar och den nya antikorruptionsenheten kan börja arbeta.

  • Presidentveto mot antikorruptionslagen

   President Radev lägger in sitt veto mot den lag som parlamentet antog i december 2017 för att motverka korruption bland politiker och höga statstjänstemän (se Augusti 2017 och December 2017). Presidentens motivering till att stoppa lagen är att åtalsskyddet är för svagt för så kallade visselblåsare som tipsar om misstänkt korruption. Presidentvetot innebär att lagförslaget går tillbaka till parlamentet för översyn, men lagstiftarna kan därefter tvinga presidenten att underteckna lagen även om den inte har reviderats. Enligt organisationen Transparency International är Bulgarien EU:s mest korruptionsdrabbade medlemsland.

 • 2017

  • December

  • Ny antikorruptionslag antas

   Det bulgariska parlamentet antar ett lagförslag som syftar till att stärka kampen mot korruption på högsta samhällsnivå. Det sker bara några dagar innan landet tar över EU-ordförandeskapet vid årsskiftet 2017/2018. Unionen har länge uppmanat Bulgarien att införa en sådan lag. Fler politikers och höga statstjänstemäns deklarationer av inkomster, egendomar och eventuella intressekonflikter ska kunna granskas av en särskild enhet (se Augusti 2017).

  • Augusti

  • Specialdomstol mot korruption på toppnivå

   En ny domstol skapas enbart för att hantera korruptionsärenden på den högsta samhällsnivån. Där ska korruptionsanklagade ministrar, viceministrar och borgmästare rannsakas. Beslutet får kritik, bland annat för att det befaras finnas risk att ärenden som berör personer på den nivån kan politiseras. Kritiker anser också att de verkliga problemen med korruptionen, bristen på grundliga polisutredningar, inte hanteras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0