Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Ryssar åtalas för mordförsök

   Bulgariska åklagare väcker åtal mot tre ryssar som är anklagade för att ha försökt ta livet av tre bulgarer 2015. Emilyan Grebev, ägare till en vapenfabrik, Grebevs son och chefen för fabriken utsattes för någon form av substans som förgiftade dem. Fallet har kopplats ihop med den nervgiftsattack som skedde mot en före detta rysk dubbelagent och hans dotter i Storbritannien 2018 även om inget nervgift användes mot bulgarerna. De substanser som hittades i det bulgariska fallet var bland annat bekämpningsmedel. Enligt en teori kan dådet ha motiverats av att Grebevs affärsverksamhet hotade mäktiga ryska intressen i landet. Namnen på de tre ryssarna nämns inte när åtalet presenteras.  

 • 2019

  • Maj

  • Gerb toppar EU-val

   Regerande Gerb får drygt 31 procent av rösterna i valet till EU-parlamentet, det vill säga något mer än i senaste EU-valet men något mindre än i parlamentsvalet 2017. Gerb behåller därmed sina 6 platser. Socialistpartiet kommer på andra plats med drygt 24 procent av rösterna. Det är 6 procentenheter mer än vad den koalition som leddes av Socialistpartiet fick i valet 2014 men drygt 4 procentenheter mindre än resultatet i parlamentsvalet 2017. Rörelsen för rättigheter och friheter (DPS) kommer trea men går något bakåt och förlorar ett mandat. Partiet erhåller 3 mandat. Bulgariska nationella rörelsen (VMRO) som ingår i Patriotiska fronten och därmed i regeringen kommer på fjärde plats med 7,4 procent av rösterna vilket ger 1 mandat. Det sista mandatet tillfaller den relativt nybildade alliansen Demokratiska Bulgarien som vinner drygt 6 procent av rösterna. (Läs mer om partierna i Politiskt system). Valdeltagandet uppgår till 33 procent.

  • Mars

  • Lägenhetsskandal tvingar Gerb-toppar att avgå

   Regerande Gerbs gruppledare i parlamentet, Tsvetan Tsvetanov, avgår sedan medier avslöjat att han fått köpa en lyxlägenhet till långt under marknadspris. Tsvetanov är den fjärde partimedlemmen som avgår inom en vecka på grund av skandalen. Även landets justitieminister Tsetska Tsatjeva samt två biträdande ministrar har lämnat in sina avskedsansökningar. Tsvetanov säger att han blivit ett ”offer” för skandalen och han inte kan rå för att han blivit erbjuden ett bra pris när han köpte sin lägenhet. Skandalen har underminerat Gerbs ställning inför EU-valet i maj. Partiet ligger nu jämsides med det största oppositionspartiet Socialistpartiet i opinionsmätningarna. Chefen för landets antikorruptionsenhet, Plamen Georgiev, tillhör dem som fått köpa lyxlägenhet till budgetpris. En vecka efter Tsetanovs avhopp meddelar Georgiev att han tar time out från sitt jobb medan utredningen pågår.

 • 2018

  • December

  • Lagändringar ska stävja islamisk extremism

   Parlamentet antar lagändringar som innebär att alla lokaler som används för gudstjänster och bönemöten ska registreras. Ändringen gör det svårare för icke registrerade predikanter att utöva sin verksamhet, till exempel i privata hem eller andra lokaler som vanligtvis inte används för religiös verksamhet. Parlamentet beslutar också att öka det statliga stödet till landets två största religiösa samfund –ortodoxt kristna och islam. Syftet är att motverka islamisk extremism, och att få landets muslimer att förlita sig på statligt stöd istället för stöd från utlandet. Parlamentet avvisar samtidigt förslag till tuffare lagändringar som lagts fram av det ultranationalistiska partiet Förenade patrioter. Enligt dessa förslag skulle alla utländska predikanter bannlysas liksom utländskt stöd till muslimska samfund.

  • November

  • Protester tvingar bort minister

   Vice premiärminister Valeri Simeonov lämnar sin post efter att han under flera veckor varit föremål för dagliga protester organiserade av föräldrar till barn med funktionshinder. Protesterna tog sin början i oktober när ett antal mödrar till funktionshindrade barn arrangerade en protest utanför parlamentet för att kräva bättre stöd från samhället till barnen. Simeonov kallade mödrarna ”ett gäng skrikiga kvinnor” och anklagade demonstranterna för att använda barnen för sin egen vinning skull. Han antydde också att man kunde ifrågasätta om barnen verkligen var funktionshindrade. Simeonov är en av ledarna för det ultranationalistiska partiet Förenade patrioter som sitter i regeringen. Han har tidigare hamnat i kontroverser genom hätska utfall mot romer och migranter. Vid sidan av protesterna mot Simeonov har demonstrationerna mot höga bensinpriser och låg levnadsstandard riktats mot regeringen de senaste veckorna. Bland annat har vägar blockerats över hela landet.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0