Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • TV-stjärnas parti vinner nyval

   Nyvalet den 11 juni slutar med en knapp seger för det nybildade antietablissemangspartiet Det finns en sådan nation (ITN) som får drygt 24 procent av rösterna. Center-högerpartiet Gerb som suttit i regeringsställning sedan 2009 gör sitt sämsta val någonsin och landar på 23,5 procent. ITN:s partiledare, artisten Slavi Trifonov som förestår en egen TV-kanal, säger att hans parti avser att regera på egen hand ”eftersom koalition har blivit ett fult ord på senare år”. Trifonov presenterar ett förslag till regering som till största delen består av experter och affärsmän utan politisk erfarenhet. Till posten som regeringschef föreslår han ekonomen Nikolay Vasilev som tidigare varit ekonomiminister och vice premiärminister. Förslaget möter dock kritik − Vasilev är en välkänd figur i bulgarisk politik och ses knappast som en förnyare. Trifonov får också kritik för att han föreslår en minoritetsregering utan att ha konsulterat potentiella koalitionspartner. Kritiken får Trifonov att ändra sig och dra tillbaka förslaget om Vasilev.   

  • Juni

  • Demonstranter i aktion mot chefsåklagaren

   Demonstranter ockuperar ingången till den centrala domstolen I huvudstaden Sofia och försöker hindra chefsåklagaren Ivan Geshev från att komma in i byggnaden. Kritiker har sedan Geshev tillsattes i slutet av 2019 anklagat honom för att skydda landets oligarker från rättvisan. Missnöjet med Gershev var en av de orsaker som utöste massprotesterna mot regeringen sommaren 2020.    

  • Sex bulgarer svartlistas av USA

   USA riktar sanktioner mot sex bulgarer med hänvisning till att de ägnat sig åt omfattande korruption. Bland dem som pekas ut finns affärsmannen Vasil Bojkov, den förre parlamentsledamoten och mediemogulen Delyan Peevski och regeringstjänstemannen Ilko Zjeljazkov. Sanktionerna innebär att de får eventuella tillgångar i USA frysta och amerikaner förbjuds att göra affärer med dem. 64 företag med kopplingar till de tre hamnar också på sanktionslistan. Bojkov som är en av Bulgariens rikaste och mest inflytelserika personer är åtalad på en rad punkter, bland annat för att ha lett organiserad brottslighet och för skatteflykt.

  • Maj

  • Regeringen anklagas för att ha avlyssnat oppositionspolitiker

   Åklagare i huvudstaden Sofia uppger att de har startat en utredning för att ta reda på om avlyssningsutrustning har använts på ett oegentligt sätt under den tidigare regeringen ledd av Boris Boriskov. Dagen innan har Atanas Atanasov, en oppositionspolitiker och tidigare chef för en av landets underrättelsetjänster, uppgett att 32 oppositionspolitiker avlyssnats under första halvan av 2021. Enligt Atanasov gäller det dels hans partikamrater i det nybildade anti-etablissemangspartiet Demokratiska partiet, dels andra personer som deltagit demonstrationer mot korruption. Den tillförordnade inrikesministern Bojko Rasjkov säger samtidigt att han har fått rapporter om att den myndighet som sköter nationell säkerhet håller på att förstöra dokument gällande avlyssning.   

  • Nyval utlyst till juli

   President Rumen Radev upplöser parlamentet och utlyser nyval till den 11 juli eftersom inget parti lyckats bilda en regering efter valet den 4 april. Radev utser också en expeditionsministär som ska styra landet fram till valet. Tillfällig regeringschef blir Stefan Yanev som är Radevs rådgivare i försvarsfrågor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0