Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Regeringspartiet Gerb tappar men vinner valet

   Regeringspartiet Gerb vinner parlamentsvalet och behåller sin ställning som landets största parti trots minskat stöd. I valet 2017 fick Gerb närmare 33 procent av rösterna mot knappt 26 procent denna gång. För Socialistpartiet blir förlusten än mer kännbar då partiets stöd närmast halveras från 27 procent 2017 till 14,9 procent vilket är den lägsta siffran partiet fått sedan kommunismens fall för trettio år sedan.  Socialistpartiet blir därmed valets trea efter det nybildade Det finns en sådan nation. Partiet som leds av TV-presentatören och artisten Slavi Trifonov vinner mer än 18 procent av rösterna. Två nya partier sprungna ur massdemonstrationerna sommaren 2020 kommer också in parlamentet: högeralliansen Dermkratiska Bulgarien vinner 10 procent medan vänsterkoalitionen Stå upp! Ut med maffian! som står president Radev nära får 5 procent. Gerbs koalitionspartner  fram till valet – Förenade patrioter – lyckas inte ta sig in parlamentet.   

  • Februari

  • President Radev söker omval

   President Rumen Radev meddelar att han ämnar ställa upp för omval till hösten. Radev säger att han hoppas att han kommer att få stöd av Socialistpartiet som stod bakom honom i det senaste valet men att han kommer att vänta med att diskutera saken till efter parlamentsvalet i april.

  • Januari

  • Val annonseras till april

   President Rumen Radev meddelar att nästa allmänna val kommer att hållas den 4 april. Radev som är en stark kritiker av den sittande regeringen uppger att han helst hade sett att valet hölls något tidigare men att han efter samtal med olika partier kommit fram till att det behövs mer tid till förberedelser på grund av pandemin.  

 • 2020

  • November

  • Idén om ny författning förkastas

   Parlamentet röstar nej till premiärminister Bojko Borisovs förslag om att låta omarbeta författningen (se 14 augusti). För att förslaget skulle gå igenom krävdes 160 röster men det fick bara stöd av 110 parlamentsledamöter. Idén lades fram av Borisov som ett sätt att få stopp på de demonstrationer som skakade landet i över hundra dagar från mitten av juli men den förkastades omedelbart av regeringens motståndare. De ändringar som Borisov tänkt sig ansågs inte utgöra någon verklig förbättring när det gäller att kontrollera makthavarna och hålla dem ansvariga för sina handlingar.

  • Augusti

  • Ny författning förslag för att lösa krisen

   De långdragna demonstrationerna ökar trycket på regeringen och premiärminister Bojko Borisov föreslår att en nationell församling ska inkallas för att omarbeta författningen. Demonstrationerna mot regeringen är nu inne på sin femte vecka. Protesterna riktar sig även mot landets riksåklagare; båda parter anklagas för att vara i händerna på mäktiga affärsintressen. Borisov som säger sig ha tagit intryck av de mestadels unga demonstranterna säger att en reviderad författning till exempel skulle kunna begränsa åklagarnas makt, men idén om en grundlagsändring avvisas oppositionen, demonstranterna och även av delar av regeringen.   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0