Bulgarien
Foto: Wikimedia Commons/N. Lazarov

Bulgarien

Bulgarien ligger på östra Balkanhalvön med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder. Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU. Landet kämpar dock hårt mot såväl fattigdom som korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Ryssar åtalas för mordförsök

   Bulgariska åklagare väcker åtal mot tre ryssar som är anklagade för att ha försökt ta livet av tre bulgarer 2015. Emilyan Grebev, ägare till en vapenfabrik, Grebevs son och chefen för fabriken utsattes för någon form av substans som förgiftade dem. Fallet har kopplats ihop med den nervgiftsattack som skedde mot en före detta rysk dubbelagent och hans dotter i Storbritannien 2018 även om inget nervgift användes mot bulgarerna. De substanser som hittades i det bulgariska fallet var bland annat bekämpningsmedel. Enligt en teori kan dådet ha motiverats av att Grebevs affärsverksamhet hotade mäktiga ryska intressen i landet. Namnen på de tre ryssarna nämns inte när åtalet presenteras.  

 • 2019

  • Maj

  • Ny pipeline för gasimport

   Ett projekt som ska binda samman Bulgariens gasnät med Greklands sätts igång efter stora förseningar. Bulgarien har sedan länge velat minska sitt beroende av gas från Ryssland via Ukraina och istället ansluta sig det till det nät som Grekland, Serbien och Rumänien använder. Den 18 mil långa ledningen mellan bulgariska Dimitrovgrad och Komitini i Grekland beräknas vara färdig i slutet av 2020.   

  • Gerb toppar EU-val

   Trots de senaste månadernas skandaler lyckas regerande Gerb behålla sin ställning i valet till EU-parlamentet.  Gerb får drygt 31 procent av rösterna, det vill säga något mer än i senaste EU-valet men något mindre än i parlamentsvalet 2017. Gerb behåller därmed sina 6 platser. Socialistpartiet kommer på andra plats med drygt 24 procent av rösterna. Det är 6 procentenheter mer än vad den koalition som leddes av Socialistpartiet fick i valet 2014 men drygt 4 procentenheter mindre än resultatet i parlamentsvalet 2017. Rörelsen för rättigheter och friheter (DPS) kommer trea men går något bakåt och förlorar ett mandat. Partiet erhåller 3 mandat. Bulgariska nationella rörelsen (VMRO) som ingår i Patriotiska fronten och därmed i regeringen kommer på fjärde plats med 7,4 procent av rösterna vilket ger 1 mandat. Det sista mandatet tillfaller den relativt nybildade alliansen Demokratiska Bulgarien som vinner drygt 6 procent av rösterna. (Läs mer om partierna i Politiskt system). Valdeltagandet uppgår till 33 procent.

  • April

  • Fängelse för mord på journalist

   En 21-årig man döms till 30 års fängelse för våldtäkt och mord på TV-journalisten Viktoria Marinova. Överfallet ägde rum i oktober i oktober 2018 och mannen greps kort därefter. Enligt åklagarna agerade 21-åringen utifrån sexuella motiv och de utesluter att attacken hade något att göra med Marinovas yrke. Marinova ledde ett program som riktade in sig på att avslöja grova fall av korruption. Organisationen Reportrar utan gränser anklagar de bulgariska myndigheterna för att ha lagt sig i utredningen i syfte att sopa fallet under mattan.  

  • Minister åtalas för fusk med EU-pengar

   Biträdande finansminister Alexander Manolev avgår sedan medier rapporterat att han utnyttjat EU-medel för egen vinning. En vecka senare, den 25 april åtalas Manolev för ”brott mot EU:s finansiella intressen”. Enligt åklagarna har Manolev använt EU- pengar ämnade för landsbygdsutveckling för att bygga ett semesterhem nära staden Sandanski men projektet har inte alls gynnat lokal turism eftersom den lyxiga villan enbart används av Manolev och hans familj. Avslöjandet orsakar ett ramaskri bland fattiga bulgarer, särskilt som det kommer strax efter en annan skandal som handlar om att högt uppsatta personer fått köpa lyxlägenheter till underpris (se 27 mars 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0