Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

 

Senaste händelser

 • 2023

  • Juli

  • Bulgarien gör u-sväng om vapen till Ukraina

   Bulgarien beslutar att förse Ukraina med 100 bepansrade fordon. Det är Bulgariens första sändning av tyngre militär utrustning till det krigsdrabbade landet. Tidigare har Bulgarien bara skänkt skottsäkra västar och hjälmar på grund av motstånd från landets proryska partier. Bulgariens nuvarande västvänliga regering uppges även förbereda en sändning av vapen och ammunition till Ukraina.

  • Ny lag underlättar granskning av RÅ

   Parlamentet antar en lag som gör det lättare att ställa landets riksåklagare till svars vid misstanke om brott. Lagen uppges utgöra den största översynen av Bulgariens rättssystem under de senaste två decennierna. Den omfattar regler för hur en utredning av riksåklagarens agerande ska gå till. Riksåklagaren i Bulgarien har mer makt än någon av sina kollegor inom EU eftersom han eller hon ensam avgör om en rättslig utredning ska inledas, förlängas eller avslutas. Därmed har parlamentet hittills inte kunnat ställa riksåklagaren till svars.

  • Juni

  • Omstridd riksåklagare sparkas

   Landets högsta juridiska råd (SJC) röstar för att avsätta den omstridde riksåklagaren Ivan Gesjev som har anklagats för att skydda korrupta politiker och affärsmän. Massprotester har tidigare hållits med krav på Ivan Gesjevs avgång men han har fram till nu haft stöd av SCJ. Rådet ändrade sig efter det att Ivan Gesjev vid en presskonferens kallat parlamentsledamöter för ”politiskt skräp”. Ivan Gesjev misstänks också ha iscensatt en bilbombsattentat mot sig själv för att vinna sympati, en misstanke som gjorde att han kom på kant med sin tidigare allierade – Bojko Boriskov, ledare för landets största parti, högerpartiet Gerb. I slutet av maj röstade Gerb för att begränsa riksåklagarens befogenheter och öka möjligheterna att ställa riksåklagaren till svars för sina handlingar. Ivan Gesjev svarade med att återuppta en utredning av Bojko Boriskov gällande penningtvätt

  • Ny regering bryter dödläget

   Parlamentet godkänner landets nya teknokratregering som bildats genom en överenskommelse mellan mitten-högerpartiet Gerb som vann valet i april och den liberala partialliansen PP-DB som kom tvåa. Partierna kommer inte att regera tillsammans utan turas om att leda regeringen fram till nästa val som ska hållas hösten 2024. Först på posten som premiärminister blir Nikolai Denkov från PP-DB. Marija Gabriel från Gerb börjar som utrikesminister och tar efter nio månader över som regeringschef. Kompromissen gör slut på en två år lång politisk lösning som resulterat i fem parlamentsval på lika lång tid.

  • Maj

  • Kompromiss kan ge ny regering

   Mitten-högerpartiet Gerb som vann nyvalet i april kommer överens med den liberala partialliansen PP-DB om att bilda en regering som partierna ska turas om att leda fram till nästa val hösten 2024. Mellan partierna råder djupa motsättningar och förslaget ska enligt dem inte ses som en vanlig koalition utan som en rotation av ledarskap för att lösa den långdragna politiska krisen i landet. Enligt förslaget ska PP:s Nikolai Denkov börja som premiärminister. Efter nio månader ska han avlösas av Marija Gabriel från Gerb. Förhandlingar pågår om hur regeringen ska se ut i övrigt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0