Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

 

Senaste händelser

 • 2022

  • Juni

  • Regeringen tappar sin majoritet i parlamentet

   Ett av de mindre partierna i regeringen, anti-etablissemangspartiet ITN, lämnar koalitionen efter oenighet om budgeten och landets relation till Nordmakedonien. Därmed mister Kiril Petkovs regering sin majoritet i parlamentet. Petkov meddelar att han ämnar fortsätta leda en minoritetsregering.    

  • Maj

  • EU slutar köpa rysk olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • April

  • Ryssland stänger av gas till Bulgarien

   Den ryska energijätten Gazprom meddelar att naturgasleveranserna till Polen och Bulgarien stoppas. Båda länderna har vägrat att gå med på Rysslands krav att gasen ska betalas i rysk valuta. Bulgarien kallar Rysslands agerande för "utpressning". 

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.   

  • EU godkänner återhämtningsplan

   EU-kommissionen godkänner den plan som Bulgarien lämnat in för att få del av den fond som avsatts för ekonomisk återhämtning mot bakgrund av covid-19-pandemin. Kommissionen ger därmed grönt ljus för en utbetalning till Bulgarien på 6,3 miljarder euro. Närmare 60 procent av pengarna ska användas för åtgärder som motverkar klimatförändringarna. Enligt planen ska utsläppen av växthusgaser från energisektorn minska med 40 procent till 2025 och användandet av förnyelsebara energikällor trebdubblas till året därpå.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0