Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Karadžić får livstids fängelse

   Den förre bosnienserbiske ledaren Radovan  Karadžić döms till livstids fängelse av FN-domare i Haag. Det innebär att straffet skärps då den tidigare domen var 40 års fängelse (se Mars 2016).

  • Regeringsöverenskommelse uppges nära

   Ledarna för de tre dominerande nationalistpartierna – Milorad Dodik (SNSD), Bakir Izetbegović (SDA) och Dragan Cović (HDZ BiH) – enas om att inleda förhandlingar för att bilda ett ministerråd, fem månader efter valet i oktober 2018. Enligt Dodik, som är serbernas representant i presidentrådet, är parterna överens om att serberna ska tillsätta posten som regeringschef (med titeln ministerrådets ordförande). De nio ministerierna ska fördelas lika mellan de tre folkgrupperna.

  • Ultranationalistmöte fördöms

   En sammankomst med runt 200 ultranationalistiska serber följs av kraftfulla fördömanden i Bosnien och omvärlden. Mötet för anhängare av tjetnik-rörelsen (se Äldre historia) äger rum i staden Višegrad vid floden Drina mot gränsen till Serbien, inför årsdagen av när rörelsen grundare greps efter andra världskriget. Det förekommer videoinspelningar där deltagarna sjunger om hur blodet ska flyta i Drina igen. I Višegrad genomfördes massakrer på muslimer 1992, i början av kriget i Bosnien. Såväl premiärminister Denis Zvizdić som EU:s Bosnienambassadör Lars-Gunnar Wigemark, den höga representantens kansli och USA:s ambassad kritiserar mötet.

  • Februari

  • Överhuset klart i Federationen

   Federationens överhus formas till slut, drygt fyra månader efter valet i oktober 2018. Därmed har ett steg tagits för att också ledamöterna till det nationella parlamentets överhus ska kunna utses (se Politiskt system) och chanserna ökar också att en nationell regering ska kunna bildas. Förseningen berodde på att vallagen hade underkänts i författningsdomstolen (se 8 maj 2018). Under internationella påtryckningar lyckades valkommissionen i december fatta ett beslut som löste problemet. Beslutet överklagades men nu har författningsdomstolen avgjort frågan så att överhusets ledamöter kunnat utses. Bland de första punkterna på dagordningen blir att anta en budget för 2019. Både löner och sociala förmåner har hållits inne på grund av avsaknaden av en budget.

 • 2018

  • November

  • Bosniens nya presidentråd tillträder

   Milorad Dodik, Šefik Džaferović och Željko Komšić tillträder som de nya medlemmarna av det trehövdade presidentrådet, efter valet i oktober. Dodik, den serbiska representanten, tjänar som president de första åtta månaderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0