Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Första prideparaden i Sarajevo

   Över 2 000 människor deltar i den första prideparaden som arrangeras i Sarajevo. Drygt 1 100 poliser har utkommenderats för att bevaka marschen till stöd för hbtq-personers rättigheter. Runt 150 demonstranter samlas för att protestera mot marschen. Flera muslimska föreningar och partier har i förväg försökt stoppa paraden s. Bosnien är sist ut bland de forna jugoslaviska delrepublikerna med en prideparad.

  • FN-uppmaning om kompensation till våldtäktsoffer

   FN:s kommitté mot tortyr (Committee Against Torture, CAT) uppmanar Bosnien att kompensera ett våldtäktsoffer från kriget 1992–1995 och erbjuda gratis sjukvård och psykologhjälp. Kvinnan vann ursprungligen ett mål i Bosnien 2015 men fick aldrig de 15 000 euro i skadestånd som hon tilldömdes, eftersom förövaren saknade medel. FN-kommittén finner nu att staten är skyldig att ersätta henne. Det uppges vara första gången som CAT avgör ett fall med sexuellt våld i samband med en konflikt. CAT uppmanar också Bosnien att skapa en plan för ersättning till alla offer för krigsförbrytelser, även våldtäkter. Runt 20 000 kvinnor beräknas ha våldtagits under kriget men bara 1 000 av dem får en mindre pension, i egenskap av civila offer för kriget. Sedan 2015 har 15 före detta soldater dömts att betala mellan 10 000 och 15 000 euro vardera till våldtäktsoffer.

  • Augusti

  • Avtal om ny centralregering

   Tio månader efter valet väcks förhoppningar om att det politiska dödläget har brutits: de tre stora partierna SDA, SNSD och HDZ BiH – som företräder bosniaker,  bosnienserber respektive bosnienkroater – har slutit avtal om förutsättningarna för att bilda en ny centralregering (se 7 oktober 2018 och 19 mars 2019). Regeringsbildningen ska vara klar inom 30 dagar, annars faller avtalet.

  • Juli

  • Domstol minskar Nederländernas ansvar i Srebrenica

   Högsta domstolen i Nederländerna minskar landets ansvar för händelser i Srebrenica 1995, då en FN-styrka inte lyckades skydda muslimer mot bosnienserbernas armé under det bosniska inbördeskriget. Sammanlagt mördades uppemot 8 000 muslimer i Srebrenica, men HD-domen gäller 350 personer som förgäves sökte skydd på nederländarnas bas. I lägre rätt har Nederländerna dömts att ta på sig ansvaret för 30 procent av skadestånd till anhöriga. HD, som kommit fram till att FN-soldaterna hade små möjligheter att förhindra massakrer, sänker andelen till 10 procent (se 16 juli 2014).

  • Juni

  • Europarådet stänger av Bosnien

   Europarådet meddelar att Bosnien stängs av från rådets parlamentariska församling (Pace), på grund av att inga nya ledamöter har utsetts efter valet i oktober 2018. Egentligen skulle en delegation utses inom ett halvår efter valet men Bosnien fick i april fick en respit. Nu löper tidsfristen ut. I ett försök att lösa frågan har ordförande i det nationella parlamentets överhus, Bakir Izetbegović, kallat till en extrasession. Men det serbnationalistiska SNSD vägrar att delta varpå sessionen blir ogiltig. SNSD hänvisar till att ingen nationell regering har bildats sedan valet, hävdar att det är det bosniakiska partiet SDA:s fel och säger att det är uteslutet att delta i Pace så länge det inte finns någon regering. Efter valet 2010 tog det drygt 15 månader att bilda regering i Bosnien, men då utsågs ändå en delegation till Pace i tid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0