Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Avtal om ny centralregering

   Tio månader efter valet väcks förhoppningar om att det politiska dödläget har brutits: de tre stora partierna SDA, SNSD och HDZ BiH – som företräder bosniaker,  bosnienserber respektive bosnienkroater – har slutit avtal om förutsättningarna för att bilda en ny centralregering (se 7 oktober 2018 och 19 mars 2019). Regeringsbildningen ska vara klar inom 30 dagar, annars faller avtalet.

  • Juli

  • Domstol minskar Nederländernas ansvar i Srebrenica

   Högsta domstolen i Nederländerna minskar landets ansvar för händelser i Srebrenica 1995, då en FN-styrka inte lyckades skydda muslimer mot bosnienserbernas armé under det bosniska inbördeskriget. Sammanlagt mördades uppemot 8 000 muslimer i Srebrenica, men HD-domen gäller 350 personer som förgäves sökte skydd på nederländarnas bas. I lägre rätt har Nederländerna dömts att ta på sig ansvaret för 30 procent av skadestånd till anhöriga. HD, som kommit fram till att FN-soldaterna hade små möjligheter att förhindra massakrer, sänker andelen till 10 procent (se 16 juli 2014).

  • Juni

  • Europarådet stänger av Bosnien

   Europarådet meddelar att Bosnien stängs av från rådets parlamentariska församling (Pace), på grund av att inga nya ledamöter har utsetts efter valet i oktober 2018. Egentligen skulle en delegation utses inom ett halvår efter valet men Bosnien fick i april fick en respit. Nu löper tidsfristen ut. I ett försök att lösa frågan har ordförande i det nationella parlamentets överhus, Bakir Izetbegović, kallat till en extrasession. Men det serbnationalistiska SNSD vägrar att delta varpå sessionen blir ogiltig. SNSD hänvisar till att ingen nationell regering har bildats sedan valet, hävdar att det är det bosniakiska partiet SDA:s fel och säger att det är uteslutet att delta i Pace så länge det inte finns någon regering. Efter valet 2010 tog det drygt 15 månader att bilda regering i Bosnien, men då utsågs ändå en delegation till Pace i tid.

  • Omstridd polisreserv dras tillbaka

   Regeringen i Republika Srpska beslutar att skrota planen på att bilda en civil polisreservstyrka. Förslaget om att inrätta en hjälpstyrka med 1 000 civila lades fram i april och har orsakat kritik bland annat av FN:s höga representant Valentin Inzko. Bosniaker som minns det våld som paramilitära grupper utövade under kriget på 1990-talet har också protesterat och hotat att bilda en egen polisreserv. Ny oro uppstår snart när det istället talas om att inrätta en militär polisstyrka, ett "gendarmeri".

  • Mars

  • Karadžić får livstids fängelse

   Den förre bosnienserbiske ledaren Radovan  Karadžić döms till livstids fängelse av FN-domare i Haag. Det innebär att straffet skärps då den tidigare domen var 40 års fängelse (se Mars 2016).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0