Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • EU-kritik för flyktingförhållanden

   EU:s sändebud Johann Sattler riktar skarp kritik mot Bosnien-Hercegovina för de ”oaccaptabla” förhållandena i landets flyktingläger, vilka bland annat lett till att EU:s internationella flyktingorgan IOM avbrutit sitt arbete i landet. EU-kritiken kommer en dryg vecka efter att ett flyktingläger i staden Lipa eldhärjats svårt. Branden tros ha varit anlagd av flyktingar i området, i protest mot hur de behandlas av myndigheter och allmänhet. Bosnien-Hercegovina ligger längs en rutt som ofta används av flyktingar från Mellanöstern, Asien och Afrika, på väg mot Europeiska unionen. Omkring 8 500 flyktingar uppskattas finnas i Bosnien-Hercegovina.

 • 2020

  • November

  • Bakslag för nationalister i lokalval

   I lokalvalen tappar bosniaknationalistiska SDA och serbisknationalistiska SNSD stöd i sina historiskt sett starkaste regioner, huvudsakligen till förmån för små multietniska partier. Flera viktiga distrikt i såväl Sarajevo som Banja Luka byter politisk färg. Analytiker beskriver det som en hoppfull utveckling för den vanligtvis starkt nationalistiska politiken i Bosnien-Hercegovina. Kroatisknationalistiska HDZ klarar sig däremot bättre i landets kroatdominerade delar.

  • Oktober

  • Folkmordsdom mot tidigare hjälte

   En lokal domstol dömer den serbiske före detta officeraren Srećko Aćimović till nio års fängelse för att ha deltagit i folkmordet i Srebrenica 1995. Fallet har fått särskilt stor uppmärksamhet eftersom Aćimović tidigare hyllats som av få officerare som vägrade lyda order under massakern och därmed bidrog till att rädda livet på ett okänt antal människor. Enligt domstolen är det en felaktig beskrivning och han fälls istället för att ha transporterat fångar till avrättningsplatser och massgravar.

  • Augusti

  • Hätsk stämning när Mladić överklagar sin dom

   Den bosnienserbiske tidigare generalen Ratko Mladić håller ett uppmärksammat anförande vid den specialdomstol i nederländska Haag där han överklagat sin dom för folkmord och brott mot mänskligheten (se 22 november 2017). Mladić, som bland annat fällts för massakern i Srebrenica 1995, bedyrar sin oskuld och attackerar samtidigt domstolen för att vara partisk och ett hot mot rättssäkerheten. Domstolens ordförande avbryter honom genom att stänga av mikrofonen efter tio minuter. Under den två dagar långa sittningen har Mladićs advokater hävdat att det inte finns någon bevisning som binder honom till mord på civila under kriget i Bosnien i början av 1990-talet. Åklagaren, som också överklagat den ursprungliga domen, hävdar å sin sida att det finns bevis för att Mladić i själva verket begick betydligt fler brott än de han fällts för.

  • Juni

  • Minister avgår i protest

   Säkerhetsminister Fahrudin Radočić lämnar sin post i protest mot de hot som landets riksåklagare fått utstå, efter att hon i förra veckan åtalade Federationen Bosnien och Hercegovinas premiärminister Fadil Novalić för korruptionsbrott (se 28 maj 2020). Novalić anhängare har hävdat att åtalet är politiskt motiverat.  Radočić säger på en presskonferens att det är allvarligt när lagens företrädare, såsom poliser, åklagare och domare hotas, och att han inte känner att han kan fortsätta som ansvarig minister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0