Bosnien och Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Lag om kyrilliska bokstäver i Republika Srpska

   En lag antas som innebär att statliga företag måste använda det kyrilliska alfabetet i kommunikation med allmänheten. Andra företag erbjuds skattelättnader om de använder kyrilliska bokstäver. Lagen antas på den dag som för ett år sedan utropades till ”Serbiska enhetsdagen” och samma lag antas samtidigt i Serbien. Serbiska kan skrivas med både kyrilliska och latinska bokstäver. Allt fler tenderar att använda det latinska alfabetet som också används av flertalet icke-serber i regionen.

  • Augusti

  • Ny hög representant tillträder

   Den tidigare tyska jordbruksministern Christian Schmidt tar formellt över posten som det internationella samfundets höga representant i Bosnien och Hercegovina, efter österrikaren Valentin Inzko. Schmidt tillträder trots motstånd från bosnienserberna som säger att de inte tänker samarbeta med honom. När Schmidt utsågs i maj protesterade också Ryssland med motiveringen att FN:s säkerhetsråd skulle ha gjort utnämningen.

  • Juli

  • Republika Srpska avvisar förbud

   Parlamentet i Republika Srpska antar en lag om att det förbud mot folkmordsförnekelse som den höga representanten infört en vecka tidigare inte ska gälla. En annan lag innebär att straff införs på upp till 15 års fängelse för den som ”kränker Republika Srpskas rykte”.

  • Bosnienserbisk bojkott

   Bosnienserbiska företrädare tillkännager en bojkott av alla centrala organ i landet, vilket innebär att de i praktiken hindras från att fungera. Beskedet kommer några dagar efter det att den höga representanten Valentin Inzko förbjudit förnekelse av folkmord. Enligt en oppositionsledare i Republika Srpska, Branislav Borenović, omfattar bojkotten från och med den 26 juli alla gemensamma organ i Bosnien och Hercegovina. Serbiska politiker ”kommer inte fatta några beslut förrän den här frågan är löst”, säger han.

  • FN-representant förbjuder folkmordsförnekelse

   FN:s höga representant i Bosnien, Valentin Inzko, utfärdar ett förbud mot att förneka folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Brott mot förbudet, som allmänt antas handla främst om massakern i Srebrenica 1995, kan ge fängelse i mellan sex månader och fem år. Beskedet kommer en vecka innan österrikaren Valentin Inzko efterträds av tysken Christian Schmidt, efter tolv år. Det följs omedelbart av protester från den serbiska företrädaren i presidentrådet, Milorad Dodik, som säger att kommer att leda till att bosnienserberna bryter sig ur Bosnien och Hercegovina faller sönder. Bosnienserberna förnekar ihärdigt att massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica utgjorde ett folkmord.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0