Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Undantagstillstånd på grund av corona

   Regeringen utlyser undantagstillstånd i hela landet, för att förbättra samordningen mellan de båda entiteterna som båda redan utlyst nödläge, på grund av det nya coronaviruset. Skolor och universitet har redan stängts och invånarna uppmanas att arbeta i skift och undvika folksamlingar. Två veckors obligatorisk karantän gäller för den som reser in i landet. Endast ett fåtal coronafall har än så länge upptäckts i Bosnien-Hercegovina.

  • Februari

  • Serbisk bojkott av statliga institutioner

   Bosnienserbiska ledare beslutar att bojkotta Bosniens statliga institutioner till dess att författningsdomstolen stöps om. Kravet är att de tre utländska domarna stryks från domstolen, som också har två serbiska, två kroatiska och två bosniakiska domare. Den utlösande orsaken till bojkotten är att domstolen tidigare i månaden beslutet att jordbruksmark som ingen gör anspråk på automatiskt ska tillfalla den bosniska staten och inte Republika Srpska – vilket strider mot bosnienserbisk lag. Den serbiska representanten i det nationella presidentrådet, Milorad Dodik, upprepar sitt hot om att utlysa en folkomröstning om bosnienserbisk självständighet. Några dagar senare ger Dodik och parlamentet i Republika Srpska en tidsfrist på 60 dagar för att reformera författningsdomstolen. Annars, säger de, kommer den serbiska entiteten bryta sig ur Bosnien.

 • 2019

  • December

  • Ny regering klar

   Parlamentet godkänner den nya regeringen sammansatt av Zoran Tegeltija, som godkändes som premiärminister i början av månaden. Därmed sätts definitivt och formellt punkt för efterspelet efter valet i oktober 2018.

  • Bojkott av Nobelprisutdelning

   Bosnien bojkottar Nobelprisceremonin i Stockholm, i protest mot att 2019 års litteraturpris tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Protester har förekommit från många håll mot Svenska Akademiens beslut i oktober att ge priset till Handke som är känd för sitt stöd för serberna under 1990-talets krig på Balkan och sin beundran för den serbiske ledaren Slobodan Milosević. Prisceremonin bojkottas också av Albanien, Kosovo, Kroatien, Nordmakedonien och Turkiet.

  • Kritiserat migrantläger stängs

   Myndigheterna stänger det kritiserade provisoriska tältlägret Vučjak (se November 2019) efter att ha flyttat närmare 800 migranter därifrån till läger närmare Sarajevo. Under året beräknas 25 000 personer ha passerat genom lägret, flertalet av dem män från Asien, Mellanöstern och Nordafrika.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0