Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Ny regering klar

   Parlamentet godkänner den nya regeringen sammansatt av Zoran Tegeltija, som godkändes som premiärminister i början av månaden. Därmed sätts definitivt och formellt punkt för efterspelet efter valet i oktober 2018.

  • Bojkott av Nobelprisutdelning

   Bosnien bojkottar Nobelprisceremonin i Stockholm, i protest mot att 2019 års litteraturpris tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Protester har förekommit från många håll mot Svenska Akademiens beslut i oktober att ge priset till Handke som är känd för sitt stöd för serberna under 1990-talets krig på Balkan och sin beundran för den serbiske ledaren Slobodan Milosević. Prisceremonin bojkottas också av Albanien, Kosovo, Kroatien, Nordmakedonien och Turkiet.

  • Kritiserat migrantläger stängs

   Myndigheterna stänger det kritiserade provisoriska tältlägret Vučjak (se November 2019) efter att ha flyttat närmare 800 migranter därifrån till läger närmare Sarajevo. Under året beräknas 25 000 personer ha passerat genom lägret, flertalet av dem män från Asien, Mellanöstern och Nordafrika.

  • Ny premiärminister godkänns

   Den bosnienserbiske politikern Zoran Tegeltija godkänns som regeringschef av parlamentet och därmed tycks 14 månader av försök att bilda regering vara över. Tegeltija har nu 30 dagar på sig att bilda regering. Han nominerades av medlemmarna av det trehövdade presidentrådet den 19 november, sedan de haft möten med chefen för EU-delegationen i Bosnien samt ambassadörer från Frankrike, Italien, Storbritannien, Tyskland och USA. Dödläget efter valet har främst bestått i oenighet rörande Bosniens närmande till Nato, en fråga som förblir olöst. Tegeltija har tidigare varit finansminister i Republika Srpska.

  • November

  • Humanitär kris hotar migranter

   EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos varnar för att den annalkande vintern kan leda till en humanitär kris för tusentals migranter som är strandade i Bosnien. Ett stort antal migranter finns i informella tältläger, utan ordentligt skydd mot vädrets makter. Det största av dem, Vučjak, är byggt på en soptipp nära ett fält fyllt av landminor från inbördeskriget. I lägret saknas både el och rinnande vatten. Över 20 000 migranter och asylsökande har sedan början av året fastnat i Bosnien sedan Kroatien hindrat dem från fortsatt färd in i EU. Förutom EU har bland annat Human Rights Watch, Internationella migrationsorganisationen (IOM) och FN:s flyktingorgan UNHCR kritiserat Bosnien med anledning av migranternas situation.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0