Bosnien och Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Ny hög representant tillträder

   Den tidigare tyska jordbruksministern Christian Schmidt tar formellt över posten som det internationella samfundets höga representant i Bosnien och Hercegovina, efter österrikaren Valentin Inzko. Schmidt tillträder trots motstånd från bosnienserberna som säger att de inte tänker samarbeta med honom. När Schmidt utsågs i maj protesterade också Ryssland med motiveringen att FN:s säkerhetsråd skulle ha gjort utnämningen.

  • Juli

  • Republika Srpska avvisar förbud

   Parlamentet i Republika Srpska antar en lag om att det förbud mot folkmordsförnekelse som den höga representanten infört en vecka tidigare inte ska gälla. En annan lag innebär att straff införs på upp till 15 års fängelse för den som ”kränker Republika Srpskas rykte”.

  • Bosnienserbisk bojkott

   Bosnienserbiska företrädare tillkännager en bojkott av alla centrala organ i landet, vilket innebär att de i praktiken hindras från att fungera. Beskedet kommer några dagar efter det att den höga representanten Valentin Inzko förbjudit förnekelse av folkmord. Enligt en oppositionsledare i Republika Srpska, Branislav Borenović, omfattar bojkotten från och med den 26 juli alla gemensamma organ i Bosnien och Hercegovina. Serbiska politiker ”kommer inte fatta några beslut förrän den här frågan är löst”, säger han.

  • FN-representant förbjuder folkmordsförnekelse

   FN:s höga representant i Bosnien, Valentin Inzko, utfärdar ett förbud mot att förneka folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Brott mot förbudet, som allmänt antas handla främst om massakern i Srebrenica 1995, kan ge fängelse i mellan sex månader och fem år. Beskedet kommer en vecka innan österrikaren Valentin Inzko efterträds av tysken Christian Schmidt, efter tolv år. Det följs omedelbart av protester från den serbiska företrädaren i presidentrådet, Milorad Dodik, som säger att kommer att leda till att bosnienserberna bryter sig ur Bosnien och Hercegovina faller sönder. Bosnienserberna förnekar ihärdigt att massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica utgjorde ett folkmord.

  • Underrättelsechef grips

   Chefen för den bosniska underrättelsetjänsten OSA, Osman Mehmedagić, grips misstänkt för maktmissbruk och penningtvätt, uppger åklagare. Enligt medier misstänks han också ha förfalskat sin universitetsexamen. Mehmedagić fick ett fyraårigt förordnande som OSA-chef 2015 och det bosniakiska partiet SDA ville ge honom ett nytt mandat 2019, men det motsatte sig det bosnienserbiska partiet SNSD. Sedan dess har han varit tillförordnad medan en strid pågår om posten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0