Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Minister avgår i protest

   Säkerhetsminister Fahrudin Radočić lämnar sin post i protest mot de hot som landets riksåklagare fått utstå, efter att hon i förra veckan åtalade Federationen Bosnien och Hercegovinas premiärminister Fadil Novalić för korruptionsbrott (se 28 maj 2020). Novalić anhängare har hävdat att åtalet är politiskt motiverat.  Radočić säger på en presskonferens att det är allvarligt när lagens företrädare, såsom poliser, åklagare och domare hotas, och att han inte känner att han kan fortsätta som ansvarig minister.

  • Maj

  • Federationens premiärminister gripen

   Fadil Novalić, premiärminister för Federationen Bosnien och Hercegovina, grips och förhörs av polisen, misstänkt för oegentligheter i samband med ett köp av respiratorer från Kina. Sammanlagt 100 respiratorer har beställts från Kina för att användas i behandlingen av covid-19-patienter. Enligt polisen väcktes misstankarna när ett frukt- och grönsaksföretag fick i uppdrag av federationens ledning att köpa in utrustningen. Novalić och hans parti, SDA, tillbakavisar anklagelserna.

  • Mars

  • Undantagstillstånd på grund av corona

   Regeringen utlyser undantagstillstånd i hela landet, för att förbättra samordningen mellan de båda entiteterna som båda redan utlyst nödläge, på grund av det nya coronaviruset. Skolor och universitet har redan stängts och invånarna uppmanas att arbeta i skift och undvika folksamlingar. Två veckors obligatorisk karantän gäller för den som reser in i landet. Endast ett fåtal coronafall har än så länge upptäckts i Bosnien-Hercegovina.

  • Februari

  • Serbisk bojkott av statliga institutioner

   Bosnienserbiska ledare beslutar att bojkotta Bosniens statliga institutioner till dess att författningsdomstolen stöps om. Kravet är att de tre utländska domarna stryks från domstolen, som också har två serbiska, två kroatiska och två bosniakiska domare. Den utlösande orsaken till bojkotten är att domstolen tidigare i månaden beslutet att jordbruksmark som ingen gör anspråk på automatiskt ska tillfalla den bosniska staten och inte Republika Srpska – vilket strider mot bosnienserbisk lag. Den serbiska representanten i det nationella presidentrådet, Milorad Dodik, upprepar sitt hot om att utlysa en folkomröstning om bosnienserbisk självständighet. Några dagar senare ger Dodik och parlamentet i Republika Srpska en tidsfrist på 60 dagar för att reformera författningsdomstolen. Annars, säger de, kommer den serbiska entiteten bryta sig ur Bosnien.

 • 2019

  • December

  • Ny regering klar

   Parlamentet godkänner den nya regeringen sammansatt av Zoran Tegeltija, som godkändes som premiärminister i början av månaden. Därmed sätts definitivt och formellt punkt för efterspelet efter valet i oktober 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0