Bosnien och Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Höga representanten beordrar valfinansiering

   Det internationella samfundets höga representant Christian Schmidt beordrar staten att finanseria valen som ska hållas i oktober. Det kroatnationalistiska partiet HDZ har hindrat finansieringen och ställt krav på ändringar av vallagen, som partiet anser gynnar bosniaker. Flera förhandlingsrundor med stöd av EU och USA har hållits om vallagarna, senast i mars, men inte lett någonvart. Christian Schmidt beordrar nu 6,4 miljoner euro till valmyndigheten för att valet ska kunna förberedas och genomföras.

  • April

  • Höga representanter upphäver bosnienserbisk lag

   Det internationella samfundets höga representant Christian Schmidt upphäver en lag som antogs i Republika Srpska i februari och skulle ha givit landsdelen rätt att expropriera fasta tillgångar som ägdes av staten före 1990-talets krig. Beslutet är det första i sitt slag som fattas av Schmidt sedan han tillträdde posten i augusti 2021. Bosnienserbernas representant i det bosniska presidentrådet, Milorad Dodik, kallar Schmidt en ”turist” och säger att han saknar auktoritet. Bosnienserberna erkänner inte Schmidts legitimitet och hävdar, med stöd av Ryssland och Kina, att han borde ha godkänts av FN:s säkerhetsråd.

  • Februari

  • EU-styrkan Eufor förstärks

   EU beslutar att nästan fördubbla sin fredsbevarande styrka i Bosnien och Hercegovina, som en direkt följd av att Ryssland just inlett en fullskalig invasion av Ukraina. Som en ”försiktighetsåtgärd” skickas 500 man för att säkra stabiliteten i landet, där det sedan 2012 annars finns 600 man stationerade.

  • Januari

  • Bosnienserbiskt firande väcker kritik

   I Republika Srpska firar man sin så kallade nationella dag, 30 år efter utropandet av den bosnienserbiska republiken, med en parad där både polis och militär deltar. Återigen uttalas krav på ett utträde ur Bosnien och Hercegovina. EU varnar dagen därpå för ”ytterligare upptrappning av den pågående politiska krisen” och säger att firandet inte är i linje med den bosniska författningen eller uttalade mål för ett framtida EU-medlemskap.

  • Nya USA-sanktioner mot Dodik

   USA inför nya sanktioner riktade mot Republika Srpskas president Milorad Dodik och TV-kanalen ATV, som enligt uppgift ägs av ett företag som står Dodiks familj nära. Sanktionerna, som bland annat innebär att tillgångar blir frysta, motiveras med Dodiks påstådda inblandning i korrupta affärer och hans försök att underminera den bosniska statens stabilitet. Sanktioner riktas också mot flera andra, däribland Milan Tegeltija som är politiskt allierad med Dodik. USA införde sanktioner mot Dodik redan 2017, på grund av anklagelser om att han underminerade Daytonavtalet som satte punkt för kriget i Bosnien 1995. De nya sanktionerna är mer omfattande och kriminaliserar också finansiella gåvor till Dodik. Både han och Tegeltija portas även från inresa i USA.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0