Bosnien-Hercegovina
Foto: Wikimedia Commons/Mazbln

Bosnien-Hercegovina

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Nye premiärministern klar

   Den serbiske politikern Zoran Tegeltija godkänns som regeringschef av parlamentet och därmed sätts punkt för den långdragna regeringsbildningen efter valet i oktober 2018. Tegeltija nominerades av medlemmarna av det trehövdade presidentrådet den 19 november, sedan de haft möten med chefen för EU-delegationen i Bosnien samt ambassadörer från Frankrike, Italien, Storbritannien, Tyskland och USA. Dödläget efter valet har främst bestått i oenighet rörande Bosniens närmande till Nato, en fråga som förblir olöst.

  • November

  • Humanitär kris hotar migranter

   EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos varnar för att den annalkande vintern kan leda till en humanitär kris för tusentals migranter som är strandade i Bosnien. Ett stort antal migranter finns i informella tältläger, utan ordentligt skydd mot vädrets makter. Det största av dem, Vučjak, är byggt på en soptipp nära ett fält fyllt av landminor från inbördeskriget. I lägret saknas både el och rinnande vatten. Över 20 000 migranter och asylsökande har sedan början av året fastnat i Bosnien sedan Kroatien hindrat dem från fortsatt färd in i EU. Förutom EU har bland annat Human Rights Watch, Internationella migrationsorganisationen (IOM) och FN:s flyktingorgan UNHCR kritiserat Bosnien med anledning av migranternas situation.

  • Frankrikes ambassadör kallas upp

   Regeringen begär ett möte med Frankrikes ambassadör Guillaume Rousson sedan den franske presidenten Emmanuel Macron kallat Bosnien ”en tickande bomb”. Rousson får träffa Željko Komšić som är tjänstgörande president. Macron uttalade sig i tidskriften The Economist.

  • Oktober

  • Ex-soldat döms för krigsförbrytelser

   En före detta bosnienserbisk soldat som utlämnades från Frankrike 2018 döms till 20 års fängelse för krigsförbrytelser av en domstol i Sarajevo. Den 64-årige mannen får maxstraffet för sin roll i en massaker på tiotals personer i Visegrad i östra Bosnien 1992. Offren var civilpersoner som låstes in i ett hus som sedan brändes ned. Två andra soldater dömdes 2012 till livstid respektive 27 år i fängelse av FN-tribunalen i Haag.

  • Bakläxa från Europadomstolen för Mostar-val

   Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna kritiserar Bosnien på grund av att inget kommunalval har hållits i Mostar sedan 2008. Det innebär diskriminering i staden som är delad mellan bosniaker och kroater sedan kriget, anser domstolen som hör till Europarådet men är oberoende. Författningsdomstolen i Bosnien slog 2010 fast att valkretsarnas indelning och fördelningen av fullmäktigeledamöter var diskriminerande, men myndigheterna har inte agerat utifrån det domslutet. Mostar har styrts av samma borgmästare sedan 2008, den senaste valda kommunfullmäktigeförsamlingens mandat löpte ut 2012.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0