Juli 2020

Senaste händelser

  • Juli

  • Stöd för Lukasjenko-kritiker underkänns

    Valmyndigheten stoppar en populär kritiker till presidenten från att ställa upp i presidentvalet i augusti. Hälften av de namnunderskrifter som lämnats in till stöd för Valery Tsepkalo underkänns. Därmed klarar han inte den formella gränsen för att få kandidera. Enligt den Berlinbaserade affärstidningen Business New Europe har däremot två av de andra personer som ansökt om registrering fått klartecken – för fler namnunderskrifter än de har åberopat i sina ansökningar.

  • Valmyndigheten rensar ut regimkritiker

    Även förre bankmannen Viktor Babaryko nekas nu av valkommissionen att ställa upp i det förestående presidentvalet. I hans fall hävdar myndigheten bland annat att han inte har deklarerat sina tillgångar enligt reglerna. Då återstår förutom president Lukasjenko fyra godkända kandidater varav bara en, Svetlana Tichanovskaja, kan beskrivas som regimkritisk (se 29 maj). Både Viktor Babaryko och Valery Tsepkalo uppger att de tänker försöka överklaga avslagen, som också leder till att regimkritiker demonstrerar. Minst ett hundratal grips, de flesta i Minsk.

  • Inga valobservatörer från Osse

    Inga internationella observatörer från Osse kommer att följa presidentvalet i augusti på plats, meddelar organisationen. Osse oroas av rapporter om att den politiska oppositionen i Belarus behandlas omilt, med bristande respekt för mötes- och yttrandefrihet. Men eftersom organisationen inte har fått någon inbjudan i tid från landet, har ingen observatörsinsats kunnat förberedas. Det tolkas också av ansvariga vid Osse som att det inte finns intresse till samarbete från belarusisk sida. Det är första gången sedan 2001 som ett val på riksnivå äger rum utan Osse-observatörer.

  • Oppositionen enas inför valet

    Efter beskedet om att ledande oppositionspolitiker inte tillåts ställa upp i presidentvalet har regimkritiker beslutat samarbeta. Den enda oppositionskandidat som fått klartecken, Svetlana Tichanovskaja, får nu stöd av både Viktor Babarykos och Valery Tsepkalos kampanjstaber. Väljarna uppmanas visserligen inte uttryckligen att rösta på Tichanovskaja, men i ett gemensamt uttalande heter det att om oppositionen segrar i presidentvalet kommer nyval att utlysas och de politiska fångarna att släppas.

  • Oppositionsledare lämnar landet

    Valery Tsepkalo, som inte tillåts ställa upp i presidentvalet, har tagit sig till Moskva med sina barn för att undgå att gripas i Vitryssland, uppger hans kampanjmedarbetare. Tsepkalo säger sig ha fått tips om att det utfärdats en arresteringsorder för honom. Frun stannar i Minsk för att arbeta i oppositionens kampanj mot president Lukasjenko. Också Svetlana Tichanovskaja, som fått klartecken för att kandidera, har skickat sina barn utomlands av säkerhetsskäl (se 29 maj). Några veckor efter valet framkommer att paret Tsepkalo tagit sin tillflykt till EU-landet Polen. 

  • Smittad men symptomfri president

    President Lukasjenko uppger att han har testats och visat sig bära på viruset sars-cov-2, men eftersom han inte har insjuknat i covid-19 har han fortsatt att jobba. Vitryssland, som har rapporterat sammanlagt 543 dödsfall, är ett av få länder som inte har infört restriktioner för att stoppa smittan. Presidenten, som tidigare har avfärdat coronapandemin som en psykos, har på sistone bland annat träffat Rysslands president Putin två gånger.

  • Ryska legosoldater gripna

    33 ryska medborgare, varav 32 beskrivs som anställda i det ryska säkerhetsföretaget Wagner, har gripits. Enligt statliga belarusiska medier, som hänvisar till rättskällor, befinner sig ryssarna i landet för att "destabilisera läget under valrörelsen". Det är inte första gången Belarus hävdar, särskilt i valtider, att det förekommer komplotter orkestrerade från utlandet. Däremot uppges det vara första gången sådana anklagelser riktas mot Moskva. Fem dagar efter presidentvalet i Belarus framkommer att de gripna ryssarna har fått återvända till hemlandet. Den ryske författaren Zachar Prilepin, som har krigserfarenhet från Moskvastödda separatistenklaver i östra Ukraina, hävdar via sociala medier att legosoldaterna sannolikt var på väg till något annat land, och att belarusiska myndigheter med all säkerhet förstått det. Företaget Wagner opererar i flera länder, inte minst i konflikthärdar. Överallt tros verksamheten ha klartecken från den ryska statsledningen. 

  • Massprotest mot presidenten

    Trots hot om myndighetstillslag samlas tiotusentals människor i Minsk. Samlingen är utlyst som ett kampanjmöte för Svetlana Tichanovskaja som har släppts fram som presidentkandidat. Hennes främsta vallöfte är att hon, om hon skulle vinna, ska utlysa ett nyval som hela oppositionen tillåts delta i. Mot hennes make Sergej Tichanovskij, som stoppats från att kandidera, reser myndigheterna samtidigt nya brottsanklagelser. Bland annat hävdar de att han planerat att, i samarbete med ryska legosoldater, ställa till med oro inför presidentvalet den 9 augusti.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0