Augusti 2018

Senaste händelser

  • Augusti

  • Korruption avslöjad inom vårdsystemet

    En praktskandal inom vårdsystemet växer och leder till öppna krav på reformer. Läkare, tjänstemän och anställda i läkemedelsbolag har gripits – dussintals personer, och fler utreds. De anklagas för att ha försnillat stora belopp av offentliga medel bland annat genom att blåsa upp priserna på mediciner och förfalska dokumentation. Chefen för säkerhetstjänsten KGB sade enligt AFP i TV-sända kommentarer i juli att systemet för inköp av sjukvårdsutrustning och läkemedel underlättar mutor och mygel. Den statliga nyhetsbyrån Belta har publicerat bilder från en husrannsakan hos en vårdchef där man ska ha hittat motsvarande nästan fem miljoner kronor i kontanter.

  • Oberoende massmedier ansatta

    Minst sex journalister grips i Minsk i vad som uppfattas som en pågående kampanj mot oberoende medier; dagen innan har fyra andra journalister gripits. Europarådet och Reportrar utan gränser uttrycker oro men får svar av vitryska UD att gripandena inte har med pressfrihet att göra. I stället anklagas medierna för att ha skaffat sig tillgång till en statlig nyhetsbyrå utan att betala. Efter ett par dagar är alla de gripna på fri fot men fortfarande anklagade för brott. 

  • Flera ministrar får sparken

    President Aleksandr Lukasjenko ger premiärminister Andrej Kabjakau sparken. Han ska ersättas av bankchefen Sergej Rumas, meddelar presidentens kansli. Flera andra ministrar avskedas samtidigt. Anledningen är den korruptionsskandal inom vårdsystemet som skakat landet under sommaren.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0