Augusti 2012

Senaste händelser

  • Augusti

  • Sveriges ambassadör utvisas

    Sveriges ambassadör Stefan Eriksson utvisas ur Vitryssland, anklagad för att ha alltför nära kontakter med den vitryska oppositionen och för att ha fört in böcker om mänskliga rättigheter i landet. Sverige svarar med att utvisa två vitryska diplomater och vägrar ta emot den tillträdande vitryske ambassadören. Några dagar senare stänger Vitryssland sin ambassad i Stockholm och utvisar samtliga svenska diplomater i Minsk. President Lukasjenko anklagar svenska ambassaden för att ha samarbetat med reklambyrån som stod bakom nallebjörnsaktionen (se Juli 2012). Alla EU-länder ställer sig på Sveriges sida men kallar inte hem sina ambassadörer. Även USA och Europarådet uttalar stöd för Sverige. Först 2015 skickar Sverige en ny ambassdör till Minsk och Vitryssland stationerar en ambassadör i Stockholm först 2018.

  • Makej ny utrikesminister

    Lukasjenko avskedar sin utrikesminister Sergej Martynov och utser istället Vladimir Makej, chef för det mäktiga presidentkansliet. Makej finns till skillnad från Martynov med på EU:s sanktionslista, vilket innebär att han är portförbjuden i EU.

  • Oppositionspolitiker förbjuds i presidentval

    Oppositionspolitikern Aljaksandr Milinkevitj tillåts inte registrera sig som kandidat inför parlamentsvalet i september. Motiveringen är att många av de signaturer han samlat in är ogiltiga och att han inte lämnat korrekta uppgifter om sin privatekonomi. Milinkevitj  var Lukasjenkos närmaste utmanare i presidentvalet 2006.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0