Oman
Kamelkapplöpning är en populär sport i Oman. Foto: Shutterstock

Oman

Sultanatet Oman ligger i sydöstra hörnet av Arabiska halvön. Landet som i huvudsak består av öken är en absolut monarki och styrs sedan 1700-talet av ätten Al Said. Stora oljetillgångar har bidragit till en snabb utveckling men ekonomin är mer varierad än i flera av grannländerna. Turismen har vuxit men oljeintäkterna minskat. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Oman inför inkomstskatt

   Finansdepartementet offentliggör en ekonomisk långtidsplan för åren 2020­–2024 och avslöjar att inkomstskatt för höginkomsttagare ska införas 2022. Oman blir den första gulfstaten i samarbetsorganisationen GCC som inför skatt på inkomster. Det framgår inte på vilken inkomstnivå skatt ska börja tas ut, men både kungafamiljen och näringslivseliten lär bli berörda. I finansplanen framgår också målet att statens intäkter från andra källor än olja ska öka från 28 till 35 procent. Omans oljeintäkter har minskat till följd av sjunkande oljepris och överenskommelser inom Opec om minskad produktion. Dessutom har coronakrisen minskat även andra inkomster och landets ekonomi väntas krympa under 2020.

  • Oktober

  • Oman inför moms

   I april 2021 kommer Oman att införa moms på 5 procent på varor och tjänster, beslutar sultanen Haitham bin Tariq genom kungligt dekret. Avsikten är att stärka statskassan i tider av låga oljepriser och coronakris. På hyror, baslivsmedel, skolavgifter och färdbiljetter på allmänna kommunikationer blir det ingen skatt.

  • September

  • Britter bygger ut för sin flotta

   Storbritannien offentliggör planer på att bygga ut sin militärbas i en hamn i Oman, nära Indiska oceanen och de politiskt känsliga farvattnen i Persiska viken. I hamnen i al-Duqm, som ligger ungefär mitt på Omans kust,  finns en torrdocka med kapacitet att rymma brittiska hangarfartyg. Nu ska Storbritannien genomföra en utbyggnad för 23,8 miljoner pund, meddelar det brittiska försvarsdepartementet.

  • Augusti

  • Nya ministrar och kontakt med Israel

   Badr al-Busaidi blir ny utrikesminister och Sultan bin Salem bin Said al-Habsi blir finansminister när Omans regent sultan Haitham ombildar regeringen och krymper den från 26 till 19 ministerportföljer. Den gamle sultanen Qabus höll formellt personligen flera av de ledande posterna. Haitham bin Tariq har deklarerat att Omans utrikespolitiska neutraliet ska bestå under hans ledning, och ett omanskt erkännande av staten Israel finns i korten (se 26 juni 2019 och 25 oktober 2018). Sedan Förenade arabemiraten nyligen, som första gulfstat, slöt avtal med Israel, har Oman bekräftat att det förekommit telefonkontakter på utrikesministernivå mellan Israel och Oman. Sultanens 30-årige son Dhi Yazin bin Haitham får ansvar för kultur och sport i regeringen, vilket leder till att han uppfattas som "påläggskalv" i inskolning för tyngre poster.

  • Juli

  • Spridning av coronavirus minskar

   Förbud mot regionala resor och alla sorters sammankomster införs för att minska risken för spridning av coronasmitta under storhelgen stora offerfesten, normalt högsäsong för vallfärder. Nedstängningen, som också begränsar butikstiderna något, ska pågå till en vecka in i augusti. Oman har rapporterat sammanlagt 412 dödsoffer i covid-19, men antalet nya fall av smitta är på väg ner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0