Oman
Kamelkapplöpning är en populär sport i Oman. Foto: Shutterstock

Oman

Sultanatet Oman ligger i sydöstra hörnet av Arabiska halvön. Landet som i huvudsak består av öken är en absolut monarki och styrs sedan 1700-talet av ätten Al Said. Stora oljetillgångar har bidragit till en snabb utveckling men ekonomin är mer varierad än i flera av grannländerna. Turismen har vuxit men oljeintäkterna minskat. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Britter bygger ut för sin flotta

   Storbritannien offentliggör planer på att bygga ut sin militärbas i en hamn i Oman, nära Indiska oceanen och de politiskt känsliga farvattnen i Persiska viken. I hamnen i al-Duqm, som ligger ungefär mitt på Omans kust,  finns en torrdocka med kapacitet att rymma brittiska hangarfartyg. Nu ska Storbritannien genomföra en utbyggnad för 23,8 miljoner pund, meddelar det brittiska försvarsdepartementet.

  • Augusti

  • Nya ministrar och kontakt med Israel

   Badr al-Busaidi blir ny utrikesminister och Sultan bin Salem bin Said al-Habsi blir finansminister när Omans regent sultan Haitham ombildar regeringen och krymper den från 26 till 19 ministerportföljer. Den gamle sultanen Qabus höll formellt personligen flera av de ledande posterna. Haitham bin Tariq har deklarerat att Omans utrikespolitiska neutraliet ska bestå under hans ledning, och ett omanskt erkännande av staten Israel finns i korten (se 26 juni 2019 och 25 oktober 2018). Sedan Förenade arabemiraten nyligen, som första gulfstat, slöt avtal med Israel, har Oman bekräftat att det förekommit telefonkontakter på utrikesministernivå mellan Israel och Oman. Sultanens 30-årige son Dhi Yazin bin Haitham får ansvar för kultur och sport i regeringen, vilket leder till att han uppfattas som "påläggskalv" i inskolning för tyngre poster.

  • Juli

  • Spridning av coronavirus minskar

   Förbud mot regionala resor och alla sorters sammankomster införs för att minska risken för spridning av coronasmitta under storhelgen stora offerfesten, normalt högsäsong för vallfärder. Nedstängningen, som också begränsar butikstiderna något, ska pågå till en vecka in i augusti. Oman har rapporterat sammanlagt 412 dödsoffer i covid-19, men antalet nya fall av smitta är på väg ner.

  • April

  • Staten måste spara

   Ministerier och myndigheter har fått order om att spara, i ljuset av att sjunkande oljepriser minskar omanska statens intäkter. Sparbetinget är 10 procent, och både lönesänkningar och minskade förmåner kan bli aktuella, enligt statliga medier. Coronakrisen leder också till ett antal åtgärder: omanier får inte sägas upp, men kan permitteras med ersättning från staten. Företag som hamnar i ekonomisk knipa kan bland annat få sina energinotor betalda i tre månader. I mitten av april har ett tusental fall av virussjukdomen covid-19 och fyra dödsfall bekräftats.

  • Oljeländer minskar sin produktion

   Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar (som Oman, Ryssland, Mexiko och Kazakstan) enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på råolja att stiga. Oman drar för sin del ned med ett par hundratusen fat per dag. Den sammanlagda minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om producentländerna lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0