Oman
Kamelkapplöpning är en populär sport i Oman. Foto: Shutterstock

Oman

Sultanatet Oman ligger i sydöstra hörnet av Arabiska halvön. Landet som i huvudsak består av öken är en absolut monarki och styrs sedan 1700-talet av ätten Al Said. Stora oljetillgångar har bidragit till en snabb utveckling men ekonomin är mer varierad än i flera av grannländerna. Turismen är den snabbast växande näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Oman planerar ambassad på Västbanken

   Oman deklarerar, som första gulfstat, att landet ska öppna en ambassad i Palestina. En beskickning i Ramallah ska förberedas. Beskedet välkomnas av prominenta palestinier, men Hanan Ashrawi – som ingått i palestinska delegationer vid fredsförhandlingar – luftar en farhåga: att Oman ser det som ett steg mot att etablera diplomatiska förbindelser med Israel (se 25 oktober 2018).

  • Iran lastas för attentat mot tankfartyg

   En norsk och en japansk oljetanker utsätts för attentat i vattnen mellan Oman och Iran, sydost om Hormuzsundet. Tankfartygen skadas av explosioner och båda besättningarna evakueras till fartyg i närheten. USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att bara Iran har förmåga att genomföra liknande attentat. Iran avvisar beskyllningarna, liksom efter sabotage mot fyra tankfartyg utanför Förenade arabemiraten som utfördes i maj.

  • Lyckade insatser mot sjukdomar

   WHO förklarar att de smittsamma sjukdomarna mässling och röda hand har utrotas i landet. Världshälsoorganisationen manar till fortsatt vaksamhet och vaccinationskampanjer, särskilt som krigsläget i länder som Jemen gör att insatser mot smittspridning äventyras.

  • Maj

  • Ny nämnd tar upp gästarbetares tvister

   Gästarbetare ska från och med nu snabbare kunna få hjälp med en rättslig bedömning om de hamnar i tvist med sin arbetsgivare. En särskild nämnd – som kallas försoningskommitté – har inrättats och den har fått verktyg för att kunna genomdriva sina beslut (se 12 augusti 2018). Systemet har till att börja med införts i Musqat, men tanken är att det efter utvärdering ska spridas till hela landet.

  • Prestigepris till författare från Oman

   Jokha Alharthi belönas med priset Man Booker International. Hon är den första arabiska författare som får priset, och hon delar det med sin översättare till engelska Marilyn Booth. Det verk som belönas är en roman om tre systrar i Oman med titeln Himlakroppar, av juryn hyllad som engagerande och poetisk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0