Nepal
På väg mot Mount Everest. Foto: pendakisolo/Shutterstock.

Nepal

Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien. Världens högsta berg Mount Everest finns på gränsen till Tibet. Över 100 folkgrupper ger Nepal ett rikt kulturliv. I tio år utkämpade maoistisk gerilla ett väpnat uppror mot det enväldiga kungahuset. Maoisterna kunde till slut driva bort kungafamiljen och Nepal blev en demokratisk republik 2008.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Protester mot USA-lån

   Polis drabbar samman med demonstranter som samlats utanför parlamentet i Katmandu där ledamöterna debatterar ett infrastrukturlån från USA på 500 miljoner dollar. Lånet undertecknades 2017 men har ännu inte ratificerats på grund av politiska motsättningar. Motståndet kommer särskilt från Kinavänliga maoister. Enligt lokala medier är kinesiska företrädare missnöjda med lånet och lobbar mot nepalesiska politiker för att de inte ska ta lånet. Kina satsar på infrastruktur i Nepal som en del av Sidenvägsinitiativet.

 • 2021

  • Juli

  • Nepalesiska kongressen bildar ny regering

   Sher Bahadur Deuba, ledare för det största oppositionspartiet Nepalesiska kongressen, bildar en kongressledd regering sedan Högsta domstolen en dag tidigare beordrat president Bhandari att utse Deuba till ny premiärminister och återinsätta parlamentet. För att blidka maoisterna och kommunisterna i den gamla regeringen får de ministerposter i Deubas nya regering, bland annat finansministerposten och energiministerposten. En utbrytargrupp ur Kommunistpartiet, ledd av Madhav Kumar Nepal, ingår i den nya regeringen. I en omröstning vinner den nya regeringen nationalförsamlingens förtroende.

  • Juni

  • Regeringen krymper markant

   Högsta domstolen underkänner en större regeringsombildning som premiärminister Oli gjort tidigare under månaden. Orsaken är att en övergångsregering inte kan göra sådana förändringar när den har utlyst nyval, enligt domstolen, som därefter beordrar att ett 20-tal ministrar ska lämna regeringen. Kvar i Nepals regering blir endast en handfull ministrar samt Oli själv.

  • Maj

  • Parlamentet åter upplöst

   President Bhandari upplöser åter parlamentet på premiärminister Olis rekommendation. Det sker sedan varken Oli eller oppositionen lyckats samla en majoritet av parlamentets ledamöter bakom sig. Nyval utlyses till den 12 och 19 november (två omgångar). Det är andra gången på fem månader som parlamentet upplöses och nyval utlyses.

  • Oli och hans regering återinsatt

   Premiärminister Oli utnämns åter till premiärminister av president Bhandari sedan oppositionen misslyckats med att samla en majoritet av parlamentets ledamöter bakom en alternativ premiärministerkandidat. Oli tillträder formellt dagen därpå tillsammans med sin gamla regering.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0