Nepal
Foto: Shutterstock/Rafal Cichawa

Nepal

Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien. Världens högsta berg Mount Everest finns på gränsen till Tibet. Över 100 folkgrupper ger Nepal ett rikt kulturliv. I tio år utkämpade maoistisk gerilla ett väpnat uppror mot det enväldiga kungahuset. Maoisterna kunde till slut driva bort kungafamiljen och Nepal blev en demokratisk republik 2008.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Fyra döda i sprängdåd i Katmandu

   Fyra män dödas och sju personer skadas i tre explosioner i Katmandu. Ingen grupp tar på sig dådet men polisen misstänker att en förbjuden militant utbrytargrupp ur den tidigare maoistgerillan ligger bakom. Tre av dödsoffren skördas i en explosion i en butik där fyra personer också skadas. En man dödas och en person skadas i en explosion i ett hus nära butiken. Två män på motorcykel skadas när deras sprängladdning exploderar. Polisen oskadliggör flera andra sprängladdningar i Katmandu med omnejd. Attentaten inträffar på kvällen under samma dygn som maoistgruppen genomfört en strejk i protest mot att en partimedlem nyligen dött i polisens förvar.

  • April

  • Byråkrati hämmar återuppbyggnaden

   På fyraårsdagen av jordbävningen i Katmandudalen har hälften av de familjer som förlorade sina hem i katastrofen fått nya bostäder, meddelar myndigheten för återuppbyggnad. Ungefär var tredje familj håller fortfarande på att bygga ett nytt hem. Resterande saknar ännu egna bostäder. Drabbade hushåll kan ansöka om ett bidrag på 3 000 dollar från staten för att bygga en ny bostad, men återuppbyggnadssatsningen på sammanlagt nio miljarder dollar har hämmats svårt av politiska stridigheter, byråkrati och oklarheter över hur de drabbade ska ansöka om bidragen. Dessutom saknas ett belopp motsvarande fyra miljarder dollar som myndigheten inte kan redovisa.

  • Februari

  • Krigsbrottsutredning missar deadline

   Parlamentet förlänger för tredje gången tidsfristen för de två kommissioner som utreder misstankar om krigsbrott begångna under inbördeskriget. Kommissionerna tillsattes 2015 skulle ha presenterat sin rapport 2017. Nu får de ytterligare ett år på sig (se även Politiskt system).

 • 2018

  • Mars

  • Bhandari omvald som president

   Bidhya Devi Bhandari väljs om som president för en femårsperiod. Hon är sedan 2015 politiskt oberoende men var dessförinnan medlem av det styrande kommunistiska partiet UML. I det indirekta valet besegrar Bhandari med god marginal utmanaren Kumari Laxmi Rai från det oppositionella Nepalesiska kongresspartiet (NC). Presidenten väljs av elektorer från det federala parlamentet och de sju provinsförsamlingarna (se Politiskt system).

  • Februari

  • Vänsterregering bildas

   Det kommunistiska UML och det maoistiska CPN-MC bildar en ny regeringskoalition, kallad Nepals kommunistparti. Tillsammans har de två vänsterpartierna en majoritet i parlamentets båda kamrar men kan inte på egen hand göra ändringar i författningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0