Nepal
På väg mot Mount Everest. Foto: pendakisolo/Shutterstock.

Nepal

Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien. Världens högsta berg Mount Everest finns på gränsen till Tibet. Över 100 folkgrupper ger Nepal ett rikt kulturliv. I tio år utkämpade maoistisk gerilla ett väpnat uppror mot det enväldiga kungahuset. Maoisterna kunde till slut driva bort kungafamiljen och Nepal blev en demokratisk republik 2008.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Polis och demonstranter drabbar samman

   Polisen använder tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstrationerna i Katmandu mot premiärminister Olis beslut att upplösa parlamentet. Tjugosex människor grips utanför premiärministerns residens. Ögonvittnen säger att flera personer skadas i tumultet. Det folkliga missnöjet med Oli-regeringens sätt att hantera coronapandemin har vuxit under senare tid. En rad protester mot beslutet att upplösa parlamentet hanteras nu av landets högsta domstol.

  • Massprotester mot Oli

   Tiotusentals människor demonstrerar i Katmandu med krav på att parlamentet ska återinsättas. Maoistpartiets ledare Prachanda talar till demonstranterna och anklagar premiärminister Oli för att förstöra fredsprocessen. Motståndet mot Olis besluta att upplösa parlamentet (se December 2020) kommer även inifrån hans eget parti NCP. Olis kritiker anser att han upplöste parlamentet för att hindra att han själv skulle avsättas.

 • 2020

  • December

  • Regeringskris, nyval i april

   På rekommendation av premiärminister Oli upplöser president Bhandari det nepalesiska parlamentet och utlyser nyval till den 30 april och 10 maj 2021. Det innebär att allmänna val hålls i Nepal ett år i förtid. Orsaken är allvarliga motsättningar den regerande koalitionen NCP:s två partier CPN-UML, som Oli tillhör, och maoistiska CPN-M. Motsättningarna handlar om en maktstrid mellan Oli och maoistledaren Prachanda, som vill att Oli lämnar premiärministerposten. Människor går ut på gatorna i städer som Katmandu och kräver Olis avgång.

  • Mount Everest är 8 848,86 meter högt

   Nepal och Kina enas – efter åratal av diskussioner – om hur högt världens högsta berg, Mount Everst, är: 8 848,86 meter. Det är 86 centimeter högre än vad Nepal tidigare fastslagit och över fyra meter högre än Kinas officiella siffra. Skillnaden beror på att Kina har mätt från den högsta fasta punkten medan Nepal även räknat med snön och isen på bergets topp. Mount Everest ligger intill gränsen mellan de två länderna.

  • November

  • Krigsbrotten förblir ouppklarade

   Nepalesiska myndigheter hindrar polis och åklagare från att utreda anklagelser om krigsförbrytelser begångna under inbördeskriget 1996-2006 mellan staten och maoistgerillan, skriver Human Rights Watch i en ny rapport. Myndigheterna bidrar på detta sätt till en utbredd kultur av straffrihet, rapporterar människorättsorganisationen. Endast två åtal för människorättsbrott under kriget har lett till fällande domar i civila domstolar: en för mordet på en tonårsflicka och en för mordet på en journalist. De två kommissioner som inrättades 2015 för att granska krigsbrottsanklagelserna har inte fällt en enda person för krigsförbrytelser trots att över 65 000 anmälningar inkommit. När det tio år långa kriget avslutades 2006 hade fler än 16 000 människor dödats och över 1 000 är försvunna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0