Nepal
På väg mot Mount Everest. Foto: pendakisolo/Shutterstock.

Nepal

Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien. Världens högsta berg Mount Everest finns på gränsen till Tibet. Över 100 folkgrupper ger Nepal ett rikt kulturliv. I tio år utkämpade maoistisk gerilla ett väpnat uppror mot det enväldiga kungahuset. Maoisterna kunde till slut driva bort kungafamiljen och Nepal blev en demokratisk republik 2008.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Ny karta retar Indien

   Nepals regering offentliggör en ny kontroversiell karta där områden som även Indien gör anspråk på ingår. Indien kallar Nepals anspråk på området "ohållbart". Spänningarna mellan de två länderna har stigit snabbt sedan Indien invigde en ny väg från indiska Uttarakhand till det omstridda passet Lipu Lekh. Passet är nepalesiskt på den nya kartan, liksom ett par andra områden som Indien gör anspråk på. Parlamentet har tidigare godkänt kartan. Vägbygget har under de senaste veckorna lett till protestdemonstrationer i Nepal.

  • Dödsskjutning vid gränsen till Indien

   Nepalesiska gränspoliser skjuter mot en grupp på cirka 30 indier som överträder gränsen till Nepal vid distriktet Sarlahi i söder. Enligt polisen dödas en man och två skadas. Polisen ska ha skjutit mot indierna sedan de angripit vakterna med bland annat stenar och dessutom stulit ett gevär. Tre nepalesiska gränspoliser skadas också. Händelsen är en i raden av liknande incidenter som inträffat längs den indisk-nepalesiska gränsen sedan Nepal stängde gränsen vid coronapandemins utbrott i mars. De ökade spänningarna mellan de två länderna beror också på att Indien öppnat en ny omstridd väg över gränsen.

  • Maj

  • Första dödsfallet i covid-19

   Nepal rapporterar in sitt första bekräftade dödsfall i covid-19, samtidigt som landet noterar 281 fall av bekräftat coronasmittade invånare. Den avlidna var en 29-årig kvinna som fött barn tio dagar tidigare. Hon dog på väg till sjukhuset. Hela Nepal är nedstängt sedan den 24 mars.

  • Protester mot indiskt vägbygge

   Nepal lägger in en formell protest mot att Indien låter inviga en ny vägsträcka från den indiska delstaten Uttar Pradesh till Kina. Den åtta mil långa vägen till bergspasset Lipu Lekh i Himalaya passerar genom ett område som Nepal gör anspråk på. Trots coronarestriktionerna samlas människor till protestdemonstrationer i Katmandu, bland annat utanför Indiens ambassad. Ett 40-tal människor grips.

  • April

  • HD: gästarbetare måste få komma hem

   Högsta domstolen beordrar regeringen att bistå nepalesiska gästarbetare som fastnat i utlandet där de förlorat sina jobb på grund av coronapandemin. Regeringen i Katmandu har fram till nu inte tillåtit migrantarbetarna att återvända till Nepal av rädsla för smittspridning. Upp emot 2,6 miljoner nepaleser beräknas befinna sig i länderna kring Persiska viken, i Malaysia och i Sydkorea där de förlorat sina jobb på grund av karantänsregler och nedlagda arbetsplatser.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0