Nepal
På väg mot Mount Everest. Foto: pendakisolo/Shutterstock.

Nepal

Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien. Världens högsta berg Mount Everest finns på gränsen till Tibet. Över 100 folkgrupper ger Nepal ett rikt kulturliv. I tio år utkämpade maoistisk gerilla ett väpnat uppror mot det enväldiga kungahuset. Maoisterna kunde till slut driva bort kungafamiljen och Nepal blev en demokratisk republik 2008.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Kinas lovar nya pengar

   Kina lovar Nepal nästan en halv miljard dollar i finansiellt stöd mellan 2020 och 2022 för att "höja nepaleserna levnadsstandard". Det säger Kinas president Xi Jinping under ett besök i landet, det första av en kinesisk statschef på 23 år. En järnväg och en tunnel ska byggas över den kinesisk-nepalesiska gränsen. Samarbetsavtal om vattenkraft, säkerhet, handel och utbildning undertecknas också. 2017 gick Nepal med i Kinas infrastruktursatsning BRI (Belt and Road Initiative, Nya Sidenvägen). Enligt den Washingtonbaserade gruppen The International Campaign for Tibet (ICT) sattes minst 18 personer i förvar under besöket för att hindra dem från att demonstrera för Tibets sak. I Nepal lever runt 20 000 exiltibetaner.

  • Talmannen avgår efter anklagelser om våldtäkt

   Representanthusets talman, Krishna Bahadur Mahara från det regerande Kommunistpartiet ULM, tvingas avgå efter att han blivit anklagad för våldtäkt av en anställd vid parlamentet. Övergreppet ska ha skett två dagar tidigare i talmannens bostad i Katmandu. Han nekar till kvinnans anklagelser och hävdar att hon vill hämnas för att hon inte fått ett jobb som hon sökt. Krishna Bahadur Mahara behåller sin plats i underhuset.

  • September

  • Oljeledning till Indien invigs

   En oljeledning som korsar gränsen mellan Indien och Nepal invigs. Det är den första oljeledningen i Sydasien som går över en nationsgräns. Ledningen ska ses som en del av Indiens och Kinas kamp om inflytande över länderna i regionen. Nepal ingår sedan 2017 i Kinas infrastrukturprojekt BRI (Belt and Road Initiative, även kallat Nya Sidenvägen).

  • Augusti

  • Nepal klandras för barnarbete

   FN:s kommitté för mänskliga rättigheter uppmanar Nepals regering att betala skadestånd till en man som tvingats arbeta som hemhjälp i en familj i Katmandu sedan nio års ålder. Mannen säger att han även fick utstå fysisk och psykisk misshandel från arbetsgivaren. Efter ett flyktförsök hamnade mannen i polisförvar där han säger att han utsattes för tortyr. Nepal klandras av FN-kommittén för att rättsväsendet inte har prövat fallet i rätten och för att pojken inte fått det skydd från staten som ett barn bör ha. Nepal uppmanas också att avlägsna alla hinder för rättslig prövning av fall av misstänkt barn- och tvångsarbete och av tortyr.

  • Maj

  • Fyra döda i sprängdåd i Katmandu

   Fyra män dödas och sju personer skadas i tre explosioner i Katmandu. Ingen grupp tar på sig dådet men polisen misstänker att en förbjuden militant utbrytargrupp ur den tidigare maoistgerillan ligger bakom. Tre av dödsoffren skördas i en explosion i en butik där fyra personer också skadas. En man dödas och en person skadas i en explosion i ett hus nära butiken. Två män på motorcykel skadas när deras sprängladdning exploderar. Polisen oskadliggör flera andra sprängladdningar i Katmandu med omnejd. Attentaten inträffar på kvällen under samma dygn som maoistgruppen genomfört en strejk i protest mot att en partimedlem nyligen dött i polisens förvar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0