Kirgizistan
Foto: Shutterstock/Daniel Prudek

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt. Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner, dominerade av socialdemokrater, och demokratin har gradvis stärkts. Utvecklingen bromsas dock av korruption och organiserad brottslighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Anti-kinesiska protester

   Runt 300 demonstranter samlas på Bisjkeks gator i protest mot Kinas växande inflytande i landet. Kina har under senare år gjort stora investeringar i infrastruktur i Kirgizistan och projekten har ofta genomförts av kinesiska firmor med kinesiska arbetare. Demonstranterna kräver att papperslösa kinesiska migranter ska utvisas, att giftermål med en kirgiz inte ska räcka för kineser att få kirgiziskt medborgarskap, att endast medlemmar av den lilla kinesiska minoriteten i Kina ska få medborgarskap. De kräver också att makthavarna agerar mot att etniska kirigizer behandlas illa i omskolningsläger i den kinesiska provinsen Xinjiang, samt ställer krav på en utredning av hur ett kinesiskfinansierat kraftverksbygge i Kirgizistan kunde rasa samman 2018.

 • 2018

  • September

  • FN-kritik för brudrov

   FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna (OHCHR) anklagar Kirgizistan för systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna då landet inte åtalar förövare som för bort flickor för att tvinga dem till giftermål (brudrov). Enligt FN-organets experter präglas landet av en ”kultur av bortförande, våldtäkter och tvångsäktenskap” (se vidare Sociala förhållanden).

  • Juni

  • Två toppolitiker åtalas för korruption

   De före detta premiärministrarna Zhantoro Satibaldijev och Sapar Isakov har åtalats för korruption i samband med upphandlingen av byggkontrakt för moderniseringen av ett elkraftverk i Bisjkek. Kraftverket rustades upp för motsvarande 400 miljoner dollar hösten 2017. Ett kinesiskt företag vann upphandlingen. Redan i januari 2018 gick det nyrenoverade kraftverket sönder och stod stilla mitt i den iskalla kirgiziska vintern, vilket gjorde många invånare upprörda. Kirgiziska bedömare säger att de två åtalade har nära band till expresident Atambajev och att åtalen kan utgöra en del av maktstriden mellan honom och president Jeenbekov.

  • April

  • Ny presidenttrogen regering tillträder

   Muchammetkalij Abulgazijev, som är nära bundsförvant till president Jeenbekov, väljs till ny premiärminister av parlamentet. En av 115 ledamöter röstar nej. Hans regering installeras samma dag. I den sitter många viktiga ministrar kvar, till exempel utrikes-, inrikes- och finansministrarna.

  • Premiärminister Isakov tvingas avgå

   Premiärminister Isakov avgår efter att ha förlorat en förtroendeomröstning i parlamentet med siffrorna 105-5. Isakov har betraktats som lojal mot den förre presidenten Atambajev och omröstningen tolkas som ett starkt stöd till nuvarande president Jeenbekov. Skiftet på premiärministerposten är ett sätt för honom att befästa sin makt. Jeenbekov och Atambajev stod tidigare varandra nära, men relationen dem emellan har försämrats markant sedan Jeenbekov avskedat flera i Atambajevs krets inom exempelvis militär och säkerhetstjänst.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0