Kirgizistan
Foto: Shutterstock/Daniel Prudek

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer. Senare samma år fick Kirgizistan en ny demokratisk författning och kunde hålla sitt första fria och rättvisa val. Boskapsskötsel och guldbrytning är viktiga näringar för ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Presidentstyret träder i kraft

   President Japarov undertecknar en lag som gör att författningsändringarna om presidentstyre träder i kraft. Därmed får presidenten tillbaka rätten att utnämna domare och polischefer. Ändringarna innebär också att antalet ledamöter i parlamentet reduceras, från 120 till 90. Ett "rådgivande och samordnande organ" kontrollerat av presidenten ska inrättas. Det är inte helt klart vad rådets uppgifter ska vara. Kirgizerna röstade för att återinföra presidentstyre i en folkomröstning (se April 2021). Kritiker till grundlagsändringarna varnar för att de är ett steg i Japarovs ambition att stärka sin egen makt. De pekar bland annat på faran med att det rådgivande och samordnande rådet kan bli ett slags parallellt parlamentet som underlättar för Japarov att gå förbi det ordinarie parlamentet.

  • April

  • Tiotals döda i gränsstrid mellan Kirgizistan och Tadzjikistan

   Strider utbryter mellan kirgizer och tadzjiker i ett omstritt gränsområde i Ferganadalen. Innan våldsamheterna ebbar ut dödas 36 kirgizer och 19 tadzjiker, enligt respektive lands myndigheter. I Tadzjikistan skadas 87 människor medan Kirgizistan rapporterar 183 skadade. Konflikten rör tillgången till mark och vatten i området och blossar först upp bland civila. Därefter ingriper soldater på båda sidor. Länderna anklagar varandra för att ha inlett skjutandet. Gränsstrider i Ferganadalen inträffar då och då. Den komplicerade gränsdragningen har skapat enklaver inne i respektive land. Kirgizistans president Japarov och Tadzjikistans president Rahmon talar med varandra i telefon och enas om vapenvila, men sporadisk skottlossning fortsätter i ytterligare ett par dagar. Kirgiziska myndigheter rapporterar att en militärpostering, ett 20-tal bostadshus, en skola, åtta butiker och ett kasino på deras sida har förstörts i striderna. Runt 60 000 kirgizer evakueras tillfälligt från området.

  • Kirgizerna röstar ja till presidentstyre

   I en folkomröstning säger runt 80 procent av väljarna ja till författningsändringar som ger presidenten utökade befogenheter. Ändringarna innebär att presidenten kan väljas om en gång istället för att inte kunna väljas om alls. De innebär också att presidentstyre återinförs. Valdeltagandet är lågt men klarar gränsen på 30 procent för att resultatet ska gälla.

  • Mars

  • Kina skänker covidvaccin

   Kina skänker 150 000 doser av sitt coronavaccin Sinopharm till Kirigizistan. Eftersom varje person behöver två doser räcker gåvan till att vaccinera 75 000 personer, eller drygt 1 procent av befolkningen.

  • Ett 80-tal barn till IS-kvinnor återvänder hem

   Det kirgiziska utrikesdepartementet meddelar att 79 barn, vars mammor gått med i Islamiska staten (IS) och blivit fast i Irak, har återbördats till Kirgizistan. Barnen fick ballonger och leksaker vid ankomsten till flygplatsen i Bisjkek. Barnen är den första gruppen av kirgiziska medborgare som återvänder från IS kalifat i Irak och Syrien. Hundratals kirgizer valde att ta värvning hos IS. Männen har vanligtvis stupat medan många kvinnor sitter i fängelse för sin delaktighet i IS. Barnen har fått resa till Kirgizistan med mammornas medgivande, enligt Kirgizistans utrikesdepartement.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0