Kirgizistan
Foto: Shutterstock/Daniel Prudek

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer. Senare samma år fick Kirgizistan en ny demokratisk författning och kunde hålla sitt första fria och rättvisa val. Boskapsskötsel och guldbrytning är viktiga näringar för ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Topptjänsteman blir ny premiärminister

   Parlamentet röstar för att utse den högt uppsatte statstjänstemannen Ulukbek Maripov till ny premiärminister. Maripov har gjort karriär inom statsapparaten och är sannolikt president Japarovs eget val av regeringschef. Senast var Maripov ordförande för motsvarigheten till riksrevisionen. En dag senare presenterar Maripov sin nya regering.

  • Januari

  • Japarov vinner presidentvalet

   Sadyr Japarov vinner presidentvalet med 79,5 procent av rösterna mot 6,5 procent för nationalisten Adakhan Madumarov som får näst flest röster. Valdeltagandet är lågt, inte mer än 39 procent. Japarov beskrivs som en populist som gått till val med löften om hårda tag mot organiserad brottslighet och systematisk korruption. Motståndarna är kritiska mot förutsättningar under valrörelsen, då de anser att Japarov kunnat använda sig av statsapparaten och statsägda medier i sin valkampanj. Samma kritik framförs av valobservatörer som Osse. Samtidigt med presidentvalet hålls en folkomröstning om statsskicket i vilken en överväldigande majoritet av deltagarna röstar för en övergång från parlamentariskt styrelseskick till presidentstyre. Japarov förordar presidentstyre, vilket ger presidenten utökade maktbefogenheter.

 • 2020

  • December

  • Landet öppnas mot omvärlden

   Kirgizistan tillåter medborgare från alla världens länder att åter resa in i landet via tre internationella flygplatser. Resenärerna måste testas negativt för coronaviruset när de går ombord på planet till Kirgizistan samt ytterligare en gång vid ankomsten. Landets gränser stängdes vid coronapandemins utbrott i mars 2020 och därefter genomfördes en nedstängning av samhället. När den andra vågen av pandemin svepte över landet under sommaren valde regeringen att inte införa lika strikta restriktioner mot smittspridningen. Efter hård kritik medgav regeringen att coronarelaterade lån som landet beviljats hade gått till att betala statstjänstemäns löner och fylla igen hål i statsbudgeten, istället för till sjukvården. Kirgizistan har sammanlagt haft 74 774 bekräftade coronavirusinfektioner och 1 290 dödsfall med covid-19.

  • Atambajevs fängelsedom rivs upp

   Högsta domstolen ogiltigförklarar fängelsedomen mot expresident Atambajev och beordrar att rättegången mot honom ska göras om i distriktsdomstolen i Bisjkek. Atambajev dömdes i juni 2020 för att olagligen ha släppt fri en fängslad maffiaboss 2013.

  • November

  • Japarov avgår som president och regeringschef

   Sadyr Japarov avgår som tillförordnad president samt överlämnar posten som premiärminister till förste vice premiärminister Artem Novikov. Ny tillförordnad president blir parlamentets talman Talant Mamjtov. Författningen kräver att Japarov avgår från de båda posterna för att han ska kunna kandidera i presidentvalet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0