Kirgizistan
Foto: Shutterstock/Daniel Prudek

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt. Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner, dominerade av socialdemokrater, och demokratin har gradvis stärkts. Utvecklingen bromsas dock av korruption och organiserad brottslighet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Tidigare regeringschefer döms till fängelse

   En domstol i Bisjkek dömer de före detta premiärministrarna Zhantoro Satibaldijev och Sapar Isakov till långa fängelsestraff för korruption. Isakov får 15 år i fängelse, medan Satibaldijev döms till 7,5 år. Männen befinns skyldiga till korruption i samband med upphandlingen av byggkontrakt för moderniseringen av ett elkraftverk i Bisjkek (se Juni 2018).

  • November

  • Stor mutskandal briserar

   En kinesisk uigurisk affärsman agerar visselblåsare och avslöjar en omfattande muthärva som får uppemot tusen kirgizier att gå ut på gatorna i Bisjkek i protest mot korruptionen inom statsförvaltningen. Enligt visselblåsaren ska statstjänstemän ha tagit emot stora belopp i mutor mot att ignorera att miljontals dollar smugglas ut ur landet. I centrum för mutskandalen står en tulltjänsteman vid namn Rayimbek Matraimov. Visselblåsaren flydde Kirgizistan före avslöjandet av rädsla för sitt liv. Han mördades i Istanbul i Turkiet den 10 november.

  • Augusti

  • Atambajev åtalas för mord och försök till statskupp

   Expresident Atambajev åtalas för olaga vapeninnehav, mord på en polisman och för att ha försökt genomföra en statskupp. Han åtalas därtill för att ha organiserat upplopp och för att ha tagit gisslan. Mordåtalet rör en polisman som dödades när säkerhetsstyrkor mötte våldsamt motstånd från expresidentens anhängare vid ett misslyckat försök att gripa Atambajev i hans bostad (se Augusti 2019). Vid samma tillfälle ska sex poliser ha tagits som gisslan av Atambajevs folk, ett 80-tal människor ska ha skadats och drygt 50 fick föras till sjukhus.

  • Atambajev grips

   I en andra insats griper säkerhetsstyrkorna expresident Atambajev, som sätts i häkte till den 26 augusti. Atambajev är åtalad för penningtvätt, korruption, för att 2013 olagligen ha frigivit en kriminell ledare, samt för att på ett olagligt sätt att ha kommit över markegendom. Expresidenten nekar till anklagelserna som han anser är politiskt motiverade för att oskadliggöra honom i maktstriden med Jeenbekov.

  • Expresident Atambajevs bostad stormas

   Säkerhetsstyrkor stormar expresident Atambajevs hem i utkanten av Bisjkek i ett misslyckat försök att gripa honom. En soldat skjuts ihjäl när styrkan möter väpnat motstånd från Atambajevs anhängare. Tjugoen civila och 15 soldater förs till sjukhus med skador, enligt hälsodepartementet. När säkerhetsstyrkorna lämnat platsen spärrar Atambajevs anhängare av vägen till expresidentens bostad. Atambajev misstänks för korruption, men har tre gånger vägrat infinna sig för polisförhör. Maktkampen mellan Atambajev och president Jeenbekov tycks hårdna och vissa bedömare varnar nu för att inbördes strider kan utbryta i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0