Kirgizistan
Foto: Shutterstock/Daniel Prudek

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer. Senare samma år fick Kirgizistan en ny demokratisk författning och kunde hålla sitt första fria och rättvisa val. Boskapsskötsel och guldbrytning är viktiga näringar för ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Elva års fängelse för Atambajev

   Expresident Almazbek Atambajev döms till drygt elva års fängelse för att han på olaglig grund frigav den kriminella ledaren Aziz Batukajev 2013. De dokument som låg till grund för maffiabossens förkortade straff visade sig senare vara förfalskade. Domstolen fråntar Atambajev hans statliga hederstitlar samt beslagtar hans bostäder och företag. Efter det att domen fallit säger Atambajevs försvarsadvokat att domstolen i Bisjkek bara gjort det som myndigheterna beordrat den att göra. Atambajev nekar till brott och säger att han inte kände till att dokumenten var falska. Han blir den första presidenten i Kirgizistans historia som döms för ett brott.

  • Kirgizistan får ny regering

   Landets tillförordnade premiärminister Boronov tillsätter en regering som i stora drag är densamma som den som nyligen avgick. Tillsammans med sina ministrar blir Boronovs främsta uppgift att förbereda landet för parlamentsval i oktober 2020.

  • Premiärminister Abulgazijev avgår

   Premiärminister Abulgazijev avgår till följd av misstänkt korruption inom kommunikationssektorn. Korruptionsmisstankarna rör fördelningen av radiofrekvenser och inbegriper ett ledande kabel-TV-bolag och ett stort telekomföretag. Abulgazijev betonar att han inte är hörd eller misstänkt av polisen men att rykten om hans inblandning gör att regeringsarbetet störs. En tidigare chef för regeringskansliets presskontor och VD:n för kabel-TV-bolaget är gripna. Ny tillförordnad premiärminister blir Kubatbek Boronov.

  • April

  • Stödpengar från IMF

   IMF bidrar med 120,9 miljoner dollar till Kirgizistan för att stärka landet i kampen mot coronapandemin.

  • Två ministrar avskedas i spåren av pandemin

   President Jeenbekov avskedar biträdande premiärminister Altynai Omurbekova och hälsominister Kosmosbek Cholponbajev med motiveringen att deras arbete mot spridningen av coronaviruset i landet varit "otillfredställande". De två ministrarna har ingått i en särskild grupp som har att leda arbetet mot pandemin. Vid tillfället har Kirgizistan 111 bekräftade fall av coronasmitta i landet samt ett dödsfall. Smittan spreds in i landet med kirgizer som varit på pilgrimsfärd i Saudiarabien. Kirgizistan har fått ett stödpaket på 121 miljoner dollar från IMF i kampen mot pandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0