Kirgizistan
Foto: Shutterstock/Daniel Prudek

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer. Senare samma år fick Kirgizistan en ny demokratisk författning och kunde hålla sitt första fria och rättvisa val. Boskapsskötsel och guldbrytning är viktiga näringar för ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Japarov avgår som president och regeringschef

   Sadyr Japarov avgår som tillförordnad president samt överlämnar posten som premiärminister till förste vice premiärminister Artem Novikov. Ny tillförordnad president blir parlamentets talman Talant Mamjtov. Författningen kräver att Japarov avgår från de båda posterna för att han ska kunna kandidera i presidentvalet.

  • Japarov stärker sin position

   Parlamentets talman Kanatbek Isajev avgår och ersätts med Talant Mamjtov, en nära allierad med president Japarov. Talmannen ska ta över som tillfällig president när Japarov måste avgå från den posten för att kunna kandidera i presidentvalet i januari 2020. Åtgärden är ett sätt att befästa makten kring Japarov. Isajev, som stod på expresident Jeenbekovs sida under krisen, ställer också upp i presidentvalet.

  • Oktober

  • Presidentval i januari 2021

   Valmyndigheten utlyser presidentval till den 10 januari 2021. Japarov meddelar att han kommer att avgå som president i december och därefter kandidera till den ordinarie presidentposten. Samtidigt genomför polisen en razzia mot valmyndighetens kontor i jakt på bevis för valfusk i samband med det ogiltigförklarade parlamentsvalet den 4 oktober. President Japarov vill upplösa och reformera valmyndigheten.

  • Parlamentet river upp beslut om nyval

   Parlamentet röstar för att avskaffa den del av författningen som kräver att nyval hålls efter att ett val har ogiltigförklarats. Därefter river parlamentet upp ett beslut från valmyndigheten om att hålla nyval till parlamentet den 20 december.

  • Allierad till Jeenbekov grips

   Rajimbek Matraimov, före detta biträdande chef för tullverket, grips och hålls i förvar under några timmar anklagad för korruption. Matraimov släpps fri när han lovar att betala tillbaka miljontals dollar. Matraimov anklagas för att ha förskingrat 700 miljoner dollar av statliga medel. Han anklagas också för att ha finansierat politiska valkampanjer åt personer lojala mot expresident Jeenbekov.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0