Kirgizistan
Foto: Shutterstock/Daniel Prudek

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer. Senare samma år fick Kirgizistan en ny demokratisk författning och kunde hålla sitt första fria och rättvisa val. Boskapsskötsel och guldbrytning är viktiga näringar för ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Undantagstillstånd införs på grund av pandemi

   Regeringen inför undantagstillstånd till följd av spridningen av det nya coronaviruset, covid-19, som orsakat en pandemi. Undantagstillståndet innebär bland annat reserestriktioner och stängda "icke nödvändiga" butiker (exempel på nödvändiga affärer är matbutiker och apotek). Människor uppmanas att stanna hemma och inte delta i folksamlingar. När beslutet tas har Kirgizistan 14 bekräftade fall av coronasmitta.

  • Februari

  • Kinesiskt företag lämnar landet

   Ett kinesiskt företag som ämnat investera 280 miljoner dollar i ett företagscenter i Naryn i mellersta Kirgizistan drar sig tillbaka från landet på grund av kinesiskfientliga protester från lokalbefolkningen i området. Protesterna och angreppen mot kinesiska intressen har ökat under senare tid.

  • Januari

  • USA inför inreserestriktioner

   Den amerikanska presidenten Donald Trump inför restriktioner för inresa till USA för medborgare från sex länder: Nigeria, Myanmar, Eritrea, Kirgizistan, Sudan och Tanzania. Tidigare har Trump gjort samma sak för medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Jemen och Nordkorea samt politiska statstjänstemän från Venezuela. Beslutet beror enligt amerikanska myndigheter på att dessa länder varit ovilliga eller oförmögna att följa vissa grundläggande regler för bland annat identitetskontroll, informationsutbyte och allmänhetens säkerhet. Reglerna börjar gälla den 22 februari och fokus ligger på personer som vill bosätta sig i USA, inte enbart besöka landet.

 • 2019

  • December

  • Tidigare regeringschefer döms till fängelse

   En domstol i Bisjkek dömer de före detta premiärministrarna Zhantoro Satibaldijev och Sapar Isakov till långa fängelsestraff för korruption. Isakov får 15 år i fängelse, medan Satibaldijev döms till 7,5 år. Männen befinns skyldiga till korruption i samband med upphandlingen av byggkontrakt för moderniseringen av ett elkraftverk i Bisjkek (se Juni 2018).

  • November

  • Stor mutskandal briserar

   En kinesisk uigurisk affärsman agerar visselblåsare och avslöjar en omfattande muthärva som får uppemot tusen kirgizier att gå ut på gatorna i Bisjkek i protest mot korruptionen inom statsförvaltningen. Enligt visselblåsaren ska statstjänstemän ha tagit emot stora belopp i mutor mot att ignorera att miljontals dollar smugglas ut ur landet. I centrum för mutskandalen står en tulltjänsteman vid namn Rayimbek Matraimov. Visselblåsaren flydde Kirgizistan före avslöjandet av rädsla för sitt liv. Han mördades i Istanbul i Turkiet den 10 november.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0