Kambodja
Buddistmunkar samlas framför världens största helgedom Angkor Vat. Foto: Gartland/Shutterstock.

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • EU avskaffar handelsförmåner

   EU drar tillbaka en del av de handelsförmåner som Kambodja åtnjuter på unionens marknad genom handelsavtalet Everything but arms (EBA). Begränsningen handlar om avgifter på runt en femtedel av landets årliga export till EU och kommer att innebära ökade kostnader för Kambodja på 1,5 miljarder dollar. Beslutet fattas som en konsekvens av växande demokratiska brister i Kambodja, till exempel politiskt förtryck av oppositionella och bristfällig arbetsrätt (se Demokrati och rättigheter).

  • Januari

  • Rättegången mot Kem Sokha inleds

   Rättegången mot Kem Sokha, ledare för det förbjudna och numera upplösta oppositionspartiet CNRP, inleds. Han greps och sattes i förvar 2017, anklagad för landsförräderi.

 • 2019

  • November

  • Politiska fångar friges mot borgen

   Drygt ett 70-tal politiska fångar släpps fria mot borgen på order av premiärminister Hun Sen. Det sker efter påtryckningar från EU, som är en viktig handelspartner. Bland de frigivna finns CNRP-politiker samt aktivister som gripits under polisens tillslag i samband med Sam Rainsys misslyckade försök att återvända till Kambodja på självständighetsdagen.

  • Kem Sokha friges

   Kem Sokha, en av det förbjudna oppositionspartiet CNRP:s grundare och ledare, släpps fri drygt två år efter det att han fängslats misstänkt för omstörtande verksamhet. Kem Sokha greps 2017 och sändes till ett isolerat fängelse. Senare blev han satt i husarrest och förbjöds tala med medier. Kem Sokha friges av hälsoskäl men får inte lämna landet eller vara politiskt verksam.

  • Oppositionsledare i exil stoppas vid gränsen

   Regeringen stoppar den landsflyktige oppositionsledaren Sam Rainsy och tre andra före detta CNRP-politiker från att återvända till Kambodja på självständighetsdagen den 9 november. Oppositionsledarna har under en tid planerat att resa hem till Kambodja på denna dag för att visa anhängarna där att exilledarna inte gett upp. Rainsy stoppas dock den 7 november från att kliva ombord ett flygplan i Paris, men kan flyga till Kuala Lumpur i Malaysia dagen därpå. Det förbjudna CNRP:s vice ordförande Mu Sochua grips på flygplatsen i Kuala Lumpur när hon anländer den 6 november. När Mu Sochua släpps fri dagen därpå säger hon att hon istället tänker ta sig in i Kambodja landvägen via Thailand, men de thailändska myndigheterna ger henne inte tillstånd till det. Några dagar tidigare har två andra före detta CNRP-politiker gripits i Malaysia när de försökt flyga till Thailand. De friges kort därpå. Premiärminister Hun Sen har sökt stöd hos grannländerna för att hindra exilledarna att återvända. Han säger att det rör sig om ett "kuppförsök". Mu Sochua anklagar regeringen för att bryta mot författningen när den stänger gränsen för att stoppa oppositionella från att ta sig in i landet. Tiotals människor har gripits i Kambodja de senaste veckorna, anklagade för att ha sagt att regeringen ska störtas när Sam Rainsy återkommer på Självständighetsdagen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0