Kambodja
Foto: Shutterstock/ANUJAK JAIMOOK

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Mer pengar från Kina

   Vid ett besök i Peking får premiärminister Hun Sen ett löfte av Kina om motsvarande 588 miljoner dollar i bistånd till Kambodja. Biståndet ska betalas ut under en treårsperiod med start 2019. Kina har gjort stora investeringar i Kambodja och skrivit av en del skulder som Phnom Penh haft till Peking. Kina lovar också att köpa 400 000 ton ris av Kambodja samt öka den bilaterala handeln till 10 miljarder dollar till 2023. Ett avtal undertecknas samtidigt om ökat samarbete inom Kinas infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen (Belt and Road Initiative, BRI). 

 • 2018

  • December

  • Hun Sens son befordras

   Premiärminister Hun Sens äldste son Hun Manet befordras till det styrande CPP:s permanenta kommitté, som består av 37 medlemmar och bestämmer partiets politiska riktning och fattar viktiga politiska beslut. Hun Sens två andra söner har höga poster inom partiets ungdomsförbund respektive underrättelsetjänsten.

  • Kraftverksdamm invigs

   Premiärminister Hun Sen inviger vattenkraftverket Nedre Sesan 2 vid en biflod till Mekong i nordöstra Kambodja. Det är ett i raden av nya kraftverk som ingår i Kambodjas stora satsning på vattenkraft för att öka elproduktionen. Miljöexperter har varnat för negativa miljöeffekter av kraftverkssatsningen, liksom att den hotar lokalbefolkningens livsvillkor som fisket. Omkring 5 000 människor har redan tvingats flytta på grund av bygget av Nedre Sesan 2. Regeringen betonar dock att de drabbade får nya hus och ny odlingsmark där de har flyttats. Nedre Sesan 2 samägs av Kambodja, Vietnam och Kina under de 40 första åren, därefter blir det helägt av Kambodja.

  • November

  • Röda khmer-ledare fälls för folkmord

   Röda khmerernas statschef Khieu Samphan och chefsideologen Nuon Chea döms till livstids fängelse för folkmord under den vänsterextrema regimens styre på 1970-talet. Det är första gången som någon fälls för folkmord utfört under Röda khmerernas terrorvälde. Nuon Chea döms för folkmord på landets vietnamesiska befolkning samt den muslimska folkgruppen cham, medan Khieu Samphan befinns skyldig till folkmord på etniska vietnameser.

  • September

  • Kem Sokha släpps fri mot borgen

   Det upplösta oppositionspartiet CNRP:s fängslade ledare Kem Sokha släpps fri mot borgen och återvänder till sin bostad i Phnom Penh i väntan på rättegång. Han står åtalad för landsförräderi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0