Kambodja
Buddistmunkar samlas framför världens största helgedom Angkor Vat. Foto: Gartland/Shutterstock.

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Nuon Chea död

   Nuon Chea, som var en av Röda khmerernas högsta ledare, avlider 93 år gammal. Han dömdes 2018 till livstids fängelse för folkmord. Nuon Chea var rankad som "broder nummer två", näst efter den vänsterextrema regimens högste ledare Pol Pot (se Politiskt system).

  • Juli

  • Stora vapenköp från Kina

   Kambodja köper under 2019 vapen för runt 40 miljoner dollar från Kina, meddelar premiärminister Hun Sen. Tidigare har landet köpt vapen från Kina för sammanlagt uppskattningsvis 290 miljoner dollar. Kina och Kambodja har även utökat antalet gemensamma militärövningar. Hun Sen förnekar dock att Kambodja skulle ha planer på att ge Kina tillträde till marinbasen i Sihanoukville.

  • Januari

  • Mer pengar från Kina

   Vid ett besök i Peking får premiärminister Hun Sen ett löfte av Kina om motsvarande 588 miljoner dollar i bistånd till Kambodja. Biståndet ska betalas ut under en treårsperiod med start 2019. Kina har gjort stora investeringar i Kambodja och skrivit av en del skulder som Phnom Penh haft till Peking. Kina lovar också att köpa 400 000 ton ris av Kambodja samt öka den bilaterala handeln till 10 miljarder dollar till 2023. Ett avtal undertecknas samtidigt om ökat samarbete inom Kinas infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen (Belt and Road Initiative, BRI). 

 • 2018

  • December

  • Hun Sens son befordras

   Premiärminister Hun Sens äldste son Hun Manet befordras till det styrande CPP:s permanenta kommitté, som består av 37 medlemmar och bestämmer partiets politiska riktning och fattar viktiga politiska beslut. Hun Sens två andra söner har höga poster inom partiets ungdomsförbund respektive underrättelsetjänsten.

  • Kraftverksdamm invigs

   Premiärminister Hun Sen inviger vattenkraftverket Nedre Sesan 2 vid en biflod till Mekong i nordöstra Kambodja. Det är ett i raden av nya kraftverk som ingår i Kambodjas stora satsning på vattenkraft för att öka elproduktionen. Miljöexperter har varnat för negativa miljöeffekter av kraftverkssatsningen, liksom att den hotar lokalbefolkningens livsvillkor som fisket. Omkring 5 000 människor har redan tvingats flytta på grund av bygget av Nedre Sesan 2. Regeringen betonar dock att de drabbade får nya hus och ny odlingsmark där de har flyttats. Nedre Sesan 2 samägs av Kambodja, Vietnam och Kina under de 40 första åren, därefter blir det helägt av Kambodja.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0