Kambodja
Buddistmunkar samlas framför världens största helgedom Angkor Vat. Foto: Gartland/Shutterstock.

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Strategin mot pandemin ifrågasätts

   Regeringen uppger att inga nya fall av covid-19 har upptäckts de senaste tolv dagarna. Landet har endast 122 bekräftade fall av coronasmittade personer och inga dödsfall. Kambodja stiftade en ny lag den 10 april som ger regeringen rätt att införa ett särskilt undantagstillstånd för att bekämpa smittspridningen, men lagen har ännu inte använts. Regeringen har fått kritik internationellt för att landets strategi mot pandemin är oklar och många bedömare ifrågasätter de låga sjukfalls- och dödssiffrorna. Världshälsoorganisationen WHO har sagt att Kambodja sannolikt är i ett tidigt stadie i pandemin. Kambodja har vidtagit vissa restriktioner mot pandemin, men regeringens högsta prioritet är att hålla tillverkningsindustrin igång för ekonomins skull. Enligt arbetsmarknadsministern är 95 procent av textil- och skofabrikerna igång som vanligt.

  • Restriktioner införs

   Hun Sen och hans regering kritiseras för att de reagerat långsamt på hotet från coronapandemin. Den har dock beordrat restauranger, barer och casinon att stänga och det har blivit svårare att få inresevisum till Kambodja.

  • Stöd till kampen mot coronapandemin

   Kambodja får ta del av ett räddningspaket från Världsbanken på sammanlagt 1,9 miljarder dollar. Beloppet ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer och är ett bidrag till kampen mot spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Kambodja tilldelas 20 miljoner dollar.

  • Februari

  • EU avskaffar handelsförmåner

   EU drar tillbaka en del av de handelsförmåner som Kambodja åtnjuter på unionens marknad genom handelsavtalet Everything but arms (EBA). Begränsningen handlar om avgifter på runt en femtedel av landets årliga export till EU och kommer att innebära ökade kostnader för Kambodja på 1,5 miljarder dollar. Beslutet fattas som en konsekvens av växande demokratiska brister i Kambodja, till exempel politiskt förtryck av oppositionella och bristfällig arbetsrätt (se Demokrati och rättigheter).

  • Januari

  • Rättegången mot Kem Sokha inleds

   Rättegången mot Kem Sokha, ledare för det förbjudna och numera upplösta oppositionspartiet CNRP, inleds. Han greps och sattes i förvar 2017, anklagad för landsförräderi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0