Kambodja
Buddistmunkar samlas framför världens största helgedom Angkor Vat. Foto: Gartland/Shutterstock.

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Sexåringar vaccineras mot covid-19

   Kambodja börjar vaccinera barn från sex års ålder mot covid-19, trots att det ännu inte finns något vaccin för barn under tolv år som godkänts av Världshälsoorganisationen (WHO). Barnen ska få två doser av det kinesiska vaccinet Sinovac. Enligt de kambodjanska hälsovårdsmyndigheterna har över 98 procent av landets vuxna befolkning fått minst en dos vaccin, medan 72 procent har fått två doser. Kambodja har det näst snabbaste vaccinationsprogrammet i Sydöstasien efter Singapore.

  • Kina skänker nationalarena

   Kina skänker Kambodja en nationalarena i Phnom Penh värd 150 miljoner dollar. Arenan, med namnet Morodok Techo National Stadium, liknar ett segelfartyg och har plats för 60 000 åskådare. Den är en del av Kinas enorma infrastrukturprojekt Sidenvägsinitiativet och ska symbolisera de två ländernas långa vänskap.

  • Augusti

  • Röda khmerledare överklagar folkmordsdom

   Den 90-årige Khieu Samphan, statschef under Röda khmerernas välde mellan 1975 och 1979, överklagar domen från 2018 då han dömdes till livstids fängelse för folkmord på Kambodjas vietnamesiska minoritet. Hans åklagare anklagar domstolen för att ha varit partisk och inte tagit tillräcklig hänsyn till bevisföring som var till Khieu Samphans favör.

  • Hun Sen: oljeutvinningen är ett "misslyckande"

   Premiärminister Hun Sen kallar landets nystartade oljeutvinning ett "misslyckande", endast åtta månader efter det att första oljedroppen utvunnits (se December 2020). Orsaken är att det singaporeanska oljebolaget KrisEnergy som utvinner oljan gick i konkurs i juni 2021. Den planerade oljeproduktionen på 7 500 fat om dagen blev endast 1 000 fat per dag. I juni upphörde utvinningen.

  • Juni

  • Bygge av guldgruva inleds

   Det australiskägda företaget Renaissance Minerals påbörjar arbetet med att bygga Kambodjas första kommersiella guldgruva i provinsen Mondulkiri i nordöstra delen av landet. Gruvan beräknas bidra med över 300 miljoner dollar till Kambodjas statskassa i form av skatteinkomster under en sjuårsperiod. Gruvan väntas producera tre ton rent guld per år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0