Kambodja
Buddistmunkar samlas framför världens största helgedom Angkor Vat. Foto: Gartland/Shutterstock.

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Sam Rainsy döms till 25 års fängelse

   Exilpolitikern Sam Rainsy döms i sin frånvaro till 25 års fängelse för att ha försökt störta premiärminister Hun Sen (se November 2019). Oppositionspolitikern Rainsy lever i Frankrike sedan 2015 för att undvika en rad fängelsedomar som han säger är politiskt motiverade. Rainsy förlorar också sin rösträtt och sin rätt att kandidera i val. Åtta andra oppositionspolitiker, däribland Rainsys fru, döms samtidigt i sin frånvaro till fängelse i mellan 20 och 22 år.

  • Februari

  • Coronavaccin från Kina

   Kambodja mottar 600 000 doser av coronavaccinet Sinopharm från Kina. Enligt premiärminister Hun Sen har landet blivit lovat en miljon doser från Kina. I första hand ska sjukvårdspersonal, lärare, soldater, Hun Sens livvakter och hovpersonal närmast kungen få vaccinet. Kambodja planerar att vaccinera minst 10 miljoner av drygt 16 miljoner invånare med de två kinesiska vaccinerna Sinopharm och Sinovac samt med AstraZenecas vaccin. Kambodja har endast haft 474 bekräftade fall av covid-19 och inga dödsfall i virussjukdomen. Provtagningen är dock begränsad och mörkertalet anses vara mycket högt.

 • 2020

  • December

  • Första oljan pumpas upp

   Kambodja pumpar upp sin allra första olja, tillkännager premiärminister Hun Sen. Oljan utvinns ur en källa ute i Siamviken och hittades redan 2005 av oljebolaget Chevron. Den kraftiga förseningen beror på att Kambodja och Chevron inte kunde enas om hur vinsten från oljan skulle fördelas. 2014 sålde Chevron sin andel till singaporeanska KrisEnergy. Idag äger KrisEnergy 95 procent av aktierna och den kambodjanska staten resterande 5 procent.

  • November

  • Massrättegång mot oppositionella inleds

   En massrättegång mot omkring 150 oppositionella inleds i Phnom Penh. Åtalen har att göra med exilpolitikern Sam Rainsys försök att återvända till Kambodja från Frankrike 2019. Rainsy har levt i exil i Frankrike sedan 2015 då han dömdes till fängelse i en kambodjansk rättegång som han anser var politiskt motiverad. Många av de åtalade har band till Rainsys parti CNRP, som förbjöds i november 2017, medan andra åtalade är människorättsaktivister. FN uttrycker oro för att massrättegången är bristfällig och politiskt motiverad. Domarna väntas dröja flera månader.

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0