Kambodja
Buddistmunkar samlas framför världens största helgedom Angkor Vat. Foto: Gartland/Shutterstock.

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Ännu en USA-finansierad militärbyggnad rivs

   USA uttrycker sin besvikelse över att Kambodja rivit ännu en USA-finansierad militärbyggnad vid flottbasen Ream utan att först informera USA. Kambodja ska nu utveckla flottbasen med hjälp av kinesiskt stöd och USA fruktar att Kina även ska få lova att använda basen militärt. Kambodja nekar till detta och säger att man inte har något ansvar att informera USA om inre angelägenheter. Ream ligger strategiskt placerad vid Siamviken med närhet till Sydkinesiska havet som sju länder inklusive Kina gör anspråk på.

  • Oktober

  • USA-finansierad försvarsbyggnad rivs

   Kambodja river en USA-finansierad försvarsbyggnad vid flottbasen Ream på sydkusten, samtidigt som den strategiskt viktiga flottbasen utvecklas med stöd från Kina. Den amerikanska tidningen The Wall Street Journal avslöjade 2019 ett hemligt avtalsförslag som skulle ge Kina rätten att lägga krigsfartyg vid Ream nära kuststaden Sihanoukville. Kambodja har förnekat avtalets existens men premiärminister Hun Sen har bekräftat att Ream utvecklas med ekonomiskt stöd från Kina. Enligt Hun Sen förbjuder dock Kambodjas författning utländska baser på kambodjanskt territorium. Företrädare för den kambodjanska regeringen säger att den USA-finansierade byggnaden blivit för gammal och ska byggas upp på ett annat ställe vid basen.

  • Augusti

  • Förlorar handelsförmåner i EU

   EU:s beslut att dra tillbaka en del av de handelsförmåner som Kambodja åtnjuter på unionens marknad genom handelsavtalet Everything but arms (EBA) träder formellt i kraft (se Februari 2020).

  • Juli

  • "Regimen utnyttjar pandemin"

   CPP-regeringen utnyttjar coronapandemin som en förevändning för att slå ned på journalister, fackföreningsledare, miljö- samt människorättsaktivister, skriver Internationella federationen för mänskliga rättigheter (International Federation for Human Rights, FIDH) och Världsorganisationen mot tortyr (World Organisation Against Torture, OMCT) i en ny rapport. Dessa grupper har enligt rapporten fått utstå ökat våld, fler fysiska trakasserier och gripanden samt rättsliga trakasserier. Rapportförfattarna anser att coronapandemin sedan i mars 2020 har gett regeringen ytterligare argument och verktyg för att slå till mot oliktänkande i Kambodja. En ny lag från den 29 april ger regeringen rätt att införa undantagstillstånd när helst Kambodja står inför en "fara" eller "stor risk" som exempelvis en pandemi. Enligt rapporten är lagtexten "illa definierad" och ger regeringen stora befogenheter att begränsa människors rörelsefrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet så snart den bedömer situationen som "farlig". Kambodja har 141 bekräftade fall av covid-19 och inga dödsfall i virussjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0