Kambodja
Buddistmunkar samlas framför världens största helgedom Angkor Vat. Foto: Gartland/Shutterstock.

Kambodja

I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Bygge av guldgruva inleds

   Det australiskägda företaget Renaissance Minerals påbörjar arbetet med att bygga Kambodjas första kommersiella guldgruva i provinsen Mondulkiri i nordöstra delen av landet. Gruvan beräknas bidra med över 300 miljoner dollar till Kambodjas statskassa i form av skatteinkomster under en sjuårsperiod. Gruvan väntas producera tre ton rent guld per år.

  • April

  • Nedstängning av Phnom Penh och Ta Khmau

   En regelrätt nedstängning av huvudstaden Phnom Penh och den intilliggande staden Ta Khmau beordras av myndigheterna i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset. Sjukhusen i Phnom Penh har börjat få ont om sängplatser, och skolor och andra byggnader görs om till vårdcenter. Nedstängningen innebär att stadsborna inte får lämna sina bostäder de närmaste två veckorna, utom för sjukvårdsbesök eller för inköp av mat och mediciner.

  • Kraftigt ökad smittspridning

   Kambodja registrerar en kraftigt ökad spridning av coronaviruset. Under två dygn rapporteras fler än 1 000 bekräftade nya infektioner. Det ska ses i ljuset av att landet hittills noterat 4 081 fall av covid-19 och 26 döda i sjukdomen. De flesta som insjuknar är textilfabriksarbetare och torghandlare. Premiärminister Hun Sen varnar kambodjaner som bryter mot restriktionerna för att de kan dömas till 20 års fängelse och statstjänstemän och militärer som inte vaccinerar sig kan förlora sina anställningar. Coronarestriktionerna innebär bland annat att resor mellan landets provinser är förbjudna och att nattligt utegångsförbud råder i Phnom Penh. Turistattraktioner som det berömda Angkor Wat hålls stängda. Det är obligatoriskt att bära munskydd och den som bryter mot påbudet kan få böter på upptill motsvarande 250 dollar.

  • Mars

  • Första bekräftade dödsfallet med covid-19

   Kambodja registrerar sitt första bekräftade dödsfall med covid-19 när en man avlider på ett sjukhus i Phnom Penh. Kambodja har endast rapporterat 1 163 fall av covid-19, men upplever nu ett utbrott av virussjukdomen bland kinesiska emigranter.

  • Ny pandemilag kan ge 20 års fängelse

   Det kambodjanska parlamentet godkänner enhälligt en strikt pandemilag som kan ge upp till 20 års fängelse för den eller de som medvetet och organiserat sprider coronaviruset. Brott mot karantänsreglerna ger tre års fängelse. Hälsoministern säger att lagen är ett sätt att skydda liv och folkhälsa, men enligt Human Rights Watch är det ännu en repressiv lag som regeringen kan använda för att hålla nere oppositionen. Kambodja har rapporterat 932 bekräftade fall av covid-19 men inga dödsfall i virussjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0