Jordanien
Foto: Wikimedia Commons/David Bjorgen

Jordanien

Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna med välutbildad befolkning och jämförelsevis gott sjukvårdssystem. Kungafamiljen, som anses härstamma direkt från profeten Muhammed, åtnjuter respekt, men det förekommer missnöje med djupa klassklyftor och politisk ofrihet. Mer än halva befolkningen utgörs av palestinier, och Jordaniens läge som granne till Israel gör landet känsligt för kriser i regionen. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Fängelse för sjukhuschef

   En sjukhusdirektör döms till tre års fängelse för vållande till annans död sedan tio patienter dött under behandling för covid-19 (se 13 mars 2021). Även fyra medarbetare på det statliga sjukhuset i al-Salt fälldes. Syrgasen tog slut under pandemin och de dödsfall som följde väckte folklig vrede. Sjukvårdsministern avgick och kung Abdullah besökte sjukhuset efter skandalen.

  • November

  • Sol mot vatten: utbyte över Jordanfloden

   Solenergi från Jordanien i utbyte mot avsaltat vatten från Israel. En gemensam avsiktsförklaring om utbytet undertecknas i Dubai. För investeringen i en solenergianläggning ska Förenade arabemiraten stå; hur mycket det handlar om i pengar uppges inte. Projektet ska inledas 2022. Utöver en vattenaffär mellan Israel och Jordanien som gjordes upp i somras, har man också enats som att ytterligare utöka de vattenvolymer som överförs från Israel (se 8 juli 2021).

  • Oktober

  • Kungens fastigheter i utlandet synas

   Kung Abdullah är en av de personer som förekommer i en omfattande granskning av skatteplanering som sker med hjälp av företag i skatteparadis. Kungen äger fastigheter i flera länder till ett samlat värde av över 100 miljoner dollar enligt granskningen, som kallas Pandorapapperen och har gjorts av ett internationellt nätverk av journalister. Hovet betonar att det är kungens privata förmögenhet, inte statskassan, som har använts till investeringarna. Samtidigt kan intresset för placeringarna ses mot bakgrund av att Jordanien är beroende av bistånd från andra länder och att maktutövningen i landet kan vara auktoritär. Staten aviserade 2020 tillslag mot jordanska medborgare som valde att föra ut tillgångar ur landet, framhåller BBC.

  • Juli

  • Två fälls för kupplaner mot kungen

   Två tidigare höga tjänstemän döms till 15 års fängelse vardera för att ha konspirerat mot kung Abdullah i syfte att föra kungens halvbror Hamzah till tronen. De dömda är Bassem Awadallah, tidigare det jordanska hovets kanslichef (motsvarande riksmarskalken i Sverige), och Sharif Hassan bin Zaid, som själv är släkt med kungahuset och har varit sändebud i Saudiarabien. Rättegången har skett bakom stängda dörrar i den statliga säkerhetsdomstolen. Prins Hamzah, som var kronprins innan kung Hussein valde ut Abdullah till sin efterträdare, har inte åtalats (se 7 april 2021).

  • Vattenaffär med Israel

   Israel säljer 50 miljoner kubikmeter vatten till Jordanien, den största affären i sitt slag hittills mellan de två grannländerna. Jordanien, ett av de länder i världen där färskvatten är en ständig bristvara, har en tid av svår torka bakom sig. Även i Israel är vattentillgångarna begränsade, men Israel är världsledande på tekniska system för avsaltning. Vattenavtalet har stora dimensioner: enligt det fredsavtal mellan länderna som slöts 1994 tilldelas Jordanien 30 miljoner kubikmeter vatten per år. Parterna har nu också kommit överens om att Jordanien ska kunna utöka sin varuexport till de palestinska områdena.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0