Jordanien
Foto: Wikimedia Commons/David Bjorgen

Jordanien

Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna med välutbildad befolkning och jämförelsevis gott sjukvårdssystem. Kungafamiljen, som anses härstamma direkt från profeten Muhammed, åtnjuter respekt, men det förekommer missnöje med djupa klassklyftor och politisk ofrihet. Mer än halva befolkningen utgörs av palestinier, och Jordaniens läge som granne till Israel gör landet känsligt för kriser i regionen. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Två synas för kupplaner

   Riksåklagaren meddelar att två personer tvingas stanna i häkte därför att man granskar deras roll i vad som beskrivits som kupplaner mot kungen. Den ene är förre chefen för hovstaterna Basem Awadallah, som sedan han fick lämna sin post har levt som affärsman i gulfstater med täta saudiska kontakter. Den andre är Hassan bin Zaid, tidigare särskilt sändebud till Saudiarabien. 16 andra gripna släpps.

  • Bråket över, hävdar kungen

   Kung Abdullah gör ett uttalande, som läses upp i statlig TV, om bråket inom kungafamiljen och hävdar att det är över. I uttalandet säger kungen också att hans halvbror Hamzah finns i sitt palats, med sin familj, under kungens "beskydd" och att det pågår en undersökning om händelserna. Hamzahs agerande, med skarp kritik mot Abdullahs tid som regent, har uppfattats som ett försök till palatskupp. Den 11 april visas TV-bilder från ett besök som bröderna, tillsammans med andra släktingar, gör vid ett mausoleum där en anfader ligger begravd.

  • Maktkamp i kungahuset

   Prins Hamzah, yngre halvbror till kung Abdullah, framför i videor som når BBC kritik mot kungen och uppger att han själv har placerats i palatsarrest. Hamzah klagar på korruption och inkompetens. Dagen efter bekräftar Ayman Safadi, biträdande premiärminister och utrikesminister, att 16 personer har gripits. Hamzah anklagas för att ha konspirerat mot kungen med stöd av främmande makt. Efter flera dagar av palatsförhandlingar avlägger Hamzah en trohetsed. Den 6 april meddelar åklagare förbud mot att rapportera om osämja i kungahuset.

  • Mars

  • Terrorister spåras i internationellt samarbete

   En militärbas som USA har tillgång till i Jordanien hyser ett samarbetsprojekt mellan cirka 30 länder. Avsikten är att samla bevis mot jihadister som kan användas i rättsprocesser, rapporterar den franska tidningen Le Monde. Underrättelseutbytet, kallat Gallant Phoenix, inleddes 2016. Medverkande rapporterar misstänkt aktivitet på internet, uppgifter om fysiska spår efter attacker och information om jihadisters tillhörigheter som tagits i beslag vid gripanden. Uppgiftslämnare är framför allt Iraks armé, kurdiska styrkor, Natoallierade och länder som deltagit i den militära alliansen mot terrorgruppen Islamiska staten (IS).

  • Nytt försvarsavtal med USA

   Jordaniens regering offentliggör en militär överenskommelse med USA, som slutits i januari. Avtalet tillåter USA att fritt sända in militära styrkor, vapen, flygvapen och fordon i Jordanien. Det antogs av landets regering i februari och har godkänts genom kungligt dekret. Däremot har parlamentet inte fått fatta beslut om avtalet, vilket kritiseras framför allt av islamister. Jordanien är sedan tidigare lierat med USA och tar enligt utrikesminister Ayman al-Safadi årligen emot militärt bistånd från USA till ett värde av 425 miljoner dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0