Jordanien
Foto: Wikimedia Commons/David Bjorgen

Jordanien

Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna med välutbildad befolkning och jämförelsevis gott sjukvårdssystem. Kungafamiljen, som anses härstamma direkt från profeten Muhammed, åtnjuter respekt, men det förekommer missnöje med djupa klassklyftor och politisk ofrihet. Mer än halva befolkningen utgörs av palestinier, och Jordaniens läge som granne till Israel gör landet känsligt för kriser i regionen. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Dödsstraff för attack mot turister

   En 24-årig man döms till döden genom hängning för ett knivdåd riktat mot turister i staden Jerash. I dådet 2019 skadades åtta personer, varav fyra var turister från utlandet. Domen faller i en säkerhetsdomstol vars domar inte kan överklagas. Knivöverfallet har klassats som terrorbrott och två utpekade medbrottslingar döms till livstid respektive sju års fängelse.

 • 2020

  • November

  • Mandaten för islamistparti halveras

   Åtta platser av de 130 i det nya parlamentet tillfaller Islamiska aktionsfronten, Muslimska brödraskapets politiska gren. Partiet tappar därmed hälften av sina mandat, enligt det officiella resultatet från valet till parlamentets underhus. Bland de 100 nyinvalda ledamöterna finns 20 med militär bakgrund, i övrigt kommer kammaren att domineras av affärsmän och klanledare. 15 kvinnor valdes in, precis så många som lagen kräver. I det sittande parlamentet finns 20 kvinnliga ledamöter. När valresultatet offentliggörs samlas besvikna anhängare till vissa kandidater för protestmöten. Under både protester och firande för invalda ledamöter bryter deltagarna mot coronarestriktioner. Inrikesminister Tawfiq al-Halalmah avgår.

  • Val med klent deltagande

   Val till parlamentets underhus genomförs. Intresset hos väljarna är litet eftersom parlamentet sällan utgör någon stark kanal för folkviljan. Coronapandemin har dessutom lett till uppmaningar om valbojkott. Öppettiderna i vallokalerna förlängs med ett par timmar, men enligt valkommissionen röstar bara knappt 30 procent av väljarna. Till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia säger Amer bani Amer, grundare till organisationen al-Hayat Center-Rased, att 100 av 130 kandidater som valdes in (78 procent) är nya namn, men att väljarna liksom tidigare röstat i enlighet med sin klantillhörighet. Han uppger också att bara 16 procent av de nya namnen är personer som tillhör ett politiskt parti.

  • Till val med ökande pandemirisk

   Sex dagar före parlamentsvalet registreras 62 nya dödsfall i viruspandemin covid-19, det största antalet hittills. Totalt har 1 029 coronadöda bekräftats, varav 768 under oktober månad. När pandemin nådde Jordanien under våren 2020 lyckades man hålla nere smittspridningen genom strikta regler, men under hösten har den tagit fart och Jordanien har enligt Johns Hopkins-universitetet i USA det högsta dödstalet i arabvärlden i förhållande till folkmängden. Utegångsförbud nattetid och under helgerna har införts, liksom förbud mot större folksamlingar än 20 personer. Dessutom riskerar den som inte bär ansiktsmask böter.

  • Oktober

  • Stympning av tonåring väcker ramaskri

   I al-Zarqa utsätts en 16-årig pojke för mycket grov misshandel, med inslag som stympning av kroppsdelar. Hans ögon sticks också ut. Pojkens far är gripen anklagad för mord och överfallet mot sonen tros ha utförts med hämndmotiv och/eller hedersmotiv. Ett halvt dussin personer misstänks för brott efter våldet mot 16-åringen. Röster höjs för att de skyldiga ska få dödsstraff och myndigheter varnar för att sprida en video som visar överfallet via sociala medier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0