Jordanien
Foto: Wikimedia Commons/David Bjorgen

Jordanien

Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna med en välutbildad befolkning och ett jämförelsevis gott sjukvårdssystem. Den kungliga familjen, som anses härstamma direkt från profeten Muhammed, har länge åtnjutit bred respekt, men på senare år har det börjat höras missnöje med djupa klassklyftor och politisk ofrihet. Mer än halva befolkningen utgörs av palestinier, och Jordaniens läge som granne till Israel gör landet känsligt för kriser i regionen. Den välrustade försvarsmakten slukar mer än en fjärdedel av statsbudgeten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Olja mot el i gränshandel

   Irak återupptar oljeleveranser till Jordanien via tankbilar från Kirkuk. Jordanien ska i sin tur inom ett par år exportera el till Irak. Premiärministrarna Adil Abd al-Mahdi och Omar al-Razzaz träffas vid gränsen, där de också har enats om att inrätta ett industriområde (se 14 januari). I Irak ”knorras” det en del över farhågor att Jordanien får rabatt på oljan, men det kopplas till att Irak ser sig om efter andra källor till elimport när handel med Iran är belagd med amerikanska sanktioner.

  • Januari

  • Fängelse för islamistprotester 2011

   Den statliga säkerhetsdomstolen dömer en salafistledare känd under namnet Abu Muhammad Tahawi till nio års fängelse. Anklagelserna mot mannen handlar om uppvigling i staden al-Zarqa under den arabiska våren 2011. Omkring 150 salafister, som följer en mycket konservativ tolkning av islam, ställdes inför rätta 2011. De flesta av dem har dock inte kunnat gripas.

  • Regionalt gasforum bildas

   Sju länder i östra Medelhavet enas om att inrätta ett regionalt samarbete kring gasutvinning, med kansli i Kairo. De som står bakom Östra Medelhavets gasforum, som blir organisationens namn, är Jordanien, Egypten, Israel, Cypern, Grekland, Italien och Palestinska myndigheten. Naturgas har hittats på flera ställen i östra Medelhavet de senaste åren och några av länderna har redan bilaterala avtal om utvinning.

  • Försenad plan på oljeledning tas upp

   Jordaniens kung Abdullah besöker Irak för första gången på över tio år. Iraks president Barham Salih har för sin del hälsat på i Amman ett par månader tidigare. Länderna har 18 mil gemensam gräns och Jordanien importerar irakisk råolja. 2013 kom de överens om att bygga en 170 mil lång oljeledning mellan Basra och Aqaba, men planerna stoppades när jihadiströrelsen IS lade under sig stora delar av Irak. Jordanien har fattat beslut om att planen ska återuppväckas, men ingen ny tidtabell har offentliggjorts.

 • 2018

  • December

  • Tusentals har återvänt till Syrien

   Omkring 28 000 syrier har återvänt hem från flyktingtillvaro i Jordanien sedan gränsen mellan länderna öppnades igen i mitten av oktober. Men Jordaniens regering, som står för uppgifterna, har beräknat antalet till 1,3 miljoner totalt under krigsåren. 650 000 syrier har registrerats av FN som flyktingar i Jordanien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0