Jordanien
Foto: Wikimedia Commons/David Bjorgen

Jordanien

Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna med en välutbildad befolkning och ett jämförelsevis gott sjukvårdssystem. Den kungliga familjen, som anses härstamma direkt från profeten Muhammed, har länge åtnjutit bred respekt, men på senare år har det börjat höras missnöje med djupa klassklyftor och politisk ofrihet. Mer än halva befolkningen utgörs av palestinier, och Jordaniens läge som granne till Israel gör landet känsligt för kriser i regionen. Den välrustade försvarsmakten slukar mer än en fjärdedel av statsbudgeten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Jordansk prinsessa på flykt

   Den jordanska prinsessan Haya, som är en av flera fruar till emiren av Dubai, har tagit sin tillflykt till Storbritannien och befarar att maken ska föra hem henne med tvång. Tidigare i år ska hon ha tagit sig till Tyskland för att söka asyl, men nu försöker hon ta strid för ett självständigt liv via brittisk domstol. Maken Muhammad Al Maktum är Förenade arabemiratens premiärminister, och fallet riskerar att bli besvärligt för den brittiska regeringen som är mån om att bevara goda kontakter med emiraten. Även för Jordanien kan det få följder. Haya är halvsyster till Jordaniens kung och omkring en kvarts miljon jordanier försörjer sina familjer genom arbete i emiraten. Emirens vuxna dotter Latifa försökte rymma från Dubai 2018, men fångades in. Det är inte känt vad som har hänt henne sedan dess.

  • Maj

  • Regeringen ombildas, igen

   Premiärminister Omar al-Razzaz ombildar regeringen för tredje gången på mindre än ett år. Salamah Hamad återvänder till posten som inrikesminister. Muhammad al-Ississ, Harvardutbildad ekonomisk rådgivare till kungen, får ministerfåtölj och bland annat planeansvar.

  • April

  • Lägsta giftermålsåldern höjs

   Parlamentets båda kamrar röstar för att höja minimiåldern för giftermål i undantagsfall från 15 till 16 år. Normalt är det 18 år som gäller, men en domare kan ge klartecken för yngre om en rad villkor uppfylls. Ett av villkoren är att bruden godkänner giftermålet. Både inhemska och andra människorättsorganisationer har lyft fram att det vanligen är flickor som gifts bort innan de blir myndiga. Enligt officiell statistik från 2017 var bruden under 18 år vid 13 procent av de vigslar som ägde rum under året.

  • Mars

  • Assadgranskning begärs via Jordanien

   Jurister som företräder 28 syriska flyktingar i Jordanien begär att Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) utreder fall där den syriska regimen anklagas för brott mot mänskligheten under inbördeskriget. Syrien har inte skrivit under dokument som godkänner ICC, men det har Jordanien, och gruppen har tagit intryck av hur rohingyaflyktingar i Bangladesh försöker hitta ett sätt att ställa regimen i Burma till svars för förföljelser. 

  • Februari

  • Olja mot el i gränshandel

   Irak återupptar oljeleveranser till Jordanien via tankbilar från Kirkuk. Jordanien ska i sin tur inom ett par år exportera el till Irak. Premiärministrarna Adil Abd al-Mahdi och Omar al-Razzaz träffas vid gränsen, där de också har enats om att inrätta ett industriområde (se 14 januari). I Irak ”knorras” det en del över farhågor att Jordanien får rabatt på oljan, men det kopplas till att Irak ser sig om efter andra källor till elimport när handel med Iran är belagd med amerikanska sanktioner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0