Jordanien
Foto: Wikimedia Commons/David Bjorgen

Jordanien

Jordanien är ett av de mest välmående arabländerna med en välutbildad befolkning och ett jämförelsevis gott sjukvårdssystem. Den kungliga familjen, som anses härstamma direkt från profeten Muhammed, har länge åtnjutit bred respekt, men på senare år har det börjat höras missnöje med djupa klassklyftor och politisk ofrihet. Mer än halva befolkningen utgörs av palestinier, och Jordaniens läge som granne till Israel gör landet känsligt för kriser i regionen. Den välrustade försvarsmakten slukar mer än en fjärdedel av statsbudgeten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Tusentals har återvänt till Syrien

   Omkring 28 000 syrier har återvänt hem från flyktingtillvaro i Jordanien sedan gränsen mellan länderna öppnades igen i mitten av oktober. Men Jordaniens regering, som står för uppgifterna, har beräknat antalet till 1,3 miljoner totalt under krigsåren. 650 000 syrier har registrerats av FN som flyktingar i Jordanien.

  • November

  • Nya skatteregler klubbas

   Parlamentets underhus antar en ny skattelag som har stämts av med internationella långivares (IMF) krav på hur Jordaniens statsfinanser ska skötas. Jämfört med regeringens tidigare förslag – som vållade demonstrationer under sommaren ­– har ändringar gjorts, men höjningar av både löne- och bolagsskatter är nu beslutade. En eftergift för protesterna är att inkomstgränsen för när jordanier måste börja betala skatt har höjts. Lagen måste också godkännas av senaten innan den kan skrivas under av kungen och träda i kraft.

  • Skyfall med dödlig utgång

   Skyfall leder till att minst 13 personer mister livet på olika platser. Närmare 4 000 turister evakueras från klippstaden Petra öster om Döda havet och en grupp israeliska turister räddas i ökenlandskapet Wadi Ram. Flera länder i regionen drabbas av oväder, också med några dödsfall utanför Jordanien.

  • Oktober

  • Regn skapar katastrofläge i ökennatur

   Minst 21 personer dör när en skolbuss spolas iväg av en störtflod nära Döda havet. Ett stort räddningspådrag letar i området. Israel bidrar med helikoptrar. Vid skyfall uppstår lätt översvämningar och skred i ökennaturen på båda sidor om Döda havet, där branta klippskrevor förvärrar läget. Vattnet i ravinerna kan bli flera meter djupt när det forsar hastigt nedför klippväggarna. 

  • Jordanien vill avsluta israelisk markhyra

   Jordanien vill ha tillbaka de två markområdena Ghumar och Baqura från Israel. Ghumar ligger i sydvästra Jordanien, vid Aqaba intill Röda havet. Baqura ligger i nordväst, i Irbidprovinsen vid gränsen mot Israel. Ghumar intogs av Israel i sexdagarskriget 1967 och Baqura 1950. Sedan fredsavtalet 1994 hyr Israel områdena, totalt tio kvadratkilometer, på 25-årskontrakt. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han hoppas på nya förhandlingar för att förlänga markinnehavet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0