Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Första toppmötet mellan Japan och Sydkorea på tolv år

   Premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol kommer vid ett toppmöte i Tokyo överens om att samarbeta kring handel och underrättelsefrågor och att regelbundet hålla gemensamma bilaterala möten. De ska också samarbeta för att möta det växande hotet från Nordkorea. Det är det första toppmötet på över 12 år. Upptiningen mellan de båda länderna kommer efter ett initiativ från Yoon Suk-Yeol för att försöka lösa frågan om ersättning till sydkoreaner och deras familjer som krävt kompensation från japanska företag för tvångsarbete under andra världskriget. Tidigare har Sydkoreas regeringar krävt att japanska företag ersätter de drabbade, men nu vill president Yoon Suk-Yeol att en särskild offentlig fond ska bildas med hjälp av bidrag från sydkoreanska företag som sedan tidigare tagit del av ekonomisk kompensation genom en bilateral överenskommelse från 1965. Inför mötet har Japan hävt tidigare handelsrestriktioner som införts mot Sydkorea och Sydkorea har dragit tillbaka ett klagomål mot Japan till WTO.

 • 2022

  • December

  • Ännu en minister avgår

   Fumio Kishidas regering förlorar sin fjärde minister inom loppet av tre månader. Kenya Akiba, minister för återuppbyggnad, meddelar att han avgår efter att han anklagats för att olagligt ha betalat ut arvoden till sin rådgivare och sin fru och mamma. Stödet bland invånarna för Fumio Kishida och hans regering har redan dragits ned på grund av skandaler som lett till att flera ministrar avgått 2022. I oktober lämnade en minister för ekonomisk återhämtning sin post,  i november tvingades justitieministern avgå och i december inrikesministern.

  • November

  • Möte mellan Kishida och Xi

   Premiärminister Fumio Kishida och Kinas president Xi Jinping och träffas vid ett eget möte i samband med APEC-toppmötet i Thailand. Det är det första mötet på tre år på så hög nivå mellan de båda länderna. Vid mötet påpekar Kishida vikten av fred i Taiwansundet. Såväl Xi Jinping som Fumio Kishida lyfter också fram betydelsen av goda relationer mellan Kina och Japan.

  • Oktober

  • Japan och Australien ingår avtal om säkerhetssamarbete

   Vid ett möte i staden Perth i Australien undertecknar premiärminister Fumio Kishida och hans australiske kollega Anthony Albanese ett säkerhetsavtal om att dela med sig av underrättelseinformation och om fördjupat försvarssamarbete. Enligt avtalet är de båda länderna ”naturliga partners” och avtalet är ett svar på "ökande strategiska hot" från länder i regionen. Det är underförstått att det är Kina och Nordkorea avses.

  • Gränserna öppnas för turister efter pandemin

   Efter att hållit gränserna stängda för turister sedan coronapandemin inleddes i början av 2020 slopar landet nu alla kvarvarande restriktioner. Det behövs inte längre visum för besökare från många länder och turister behöver inte längre ingå i en gruppresa för inresa i landet, ett villkor som gällt från i somras. Fortfarande måste emellertid besökare visa upp ett vaccinationsbevis eller ett negativt provsvar för covid-19 för att släppas in i landet. Efter att ha tagit emot hela 32 miljoner besökare 2019 störtdök antalet 2021 till endast 250 000.

Till kalendariet
119433

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0