Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Suga utsedd till Abes efterträdare

   Förste kabinettssekreterare Yoshihide Suga har utsetts till ny partiledare efter avgående Shinzo Abe. Suga vann en omröstning i LDP med 377 av 534 röster. Med tanke på att LDP kontrollerar en majoritet av platserna i underhuset står det klart att Suga även kommer att vinna omröstningen om att bli premiärminister efter Shinzo Abe fram till parlamentsvalet i september 2021.

  • Augusti

  • Premiärminister Abe ska avgå

   Shinzo Abe tillkännager att han kommer att lämna premiärministerposten så snart en ersättare utsätts inom LDP. Skälet till att han avgår är att hans hälsa blivit sämre sedan tarmsjukdomen ulcerös kolit, som han lider av, har förvärrats.  LDP kommer att utse en ny partiledare i september, som även kommer att bli premiärminister.

  • Undantagstillstånd införs i Okinawa

   Regionen Okinawa är hårt drabbad av coronaviruset, vilket gör att guvernören för regionen utropar undantagstillstånd. Invånare ombeds hålla sig hemma i möjligast mån. Smittan spreds till en början snabbt bland de amerikanska styrkorna som är baserade på Okinawa. Även i Tokyo har antalet fall av covid-19 börjat öka och myndigheterna har därför beslutat att restauranger och barer ska tvingas stänga kl 10 på kvällen.

  • Maj

  • Undantagstillstånd hävs för stora delar av landet

   Minskad smittspridning gör att regeringen beslutar sig för att häva undantagstillståndet i de flesta av landets regioner. Men det kommer att vara kvar tills vidare i storstäderna Tokyo och Osaka. Undantagstillstånd infördes i början av april som ett sätt att begränsa spridningen av coronaviruset, men de restriktioner som införts är mindre långtgående än i många andra drabbade länder. Hittills har 687 människor dött i sjukdomen covid-19, som orsakas av viruset.

  • April

  • Abe planerar virusstöd till alla invånare

   Premiärminister Shinzo Abe meddelar att regeringen vill ge medborgare i landet 100 000 yen (cirka 9 000 kronor) i stöd för att motverka de negativa effekterna av coronakrisen i landet. Ekonomin var på väg in i en lågkonjunktur redan innan coronaviruset fick spridning i landet och nu har såväl turismen som industri och handel drabbats hårt. Nyligen utvidgades undantagstillståndet i sju av landets regioner till att gälla hela landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0