Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Första avrättningarna sedan 2019

   Japan avrättar tre fångar för första gången sedan 2019. De avrättade hade alla mördat flera personer och brotten ägde rum i början av 00-talet. I ett uttalande i samband med avrättningarna pekar regeringen på att det är nödvändigt att upprätthålla dödsstraffet för att kunna möta fortsatta ”grymma brott”. Avrättningarna sker som brukligt i Japan genom hängning. Över etthundra fångar väntar på att avrättas.

  • November

  • Partiledaren för CDP avgår

   Yukio Edano meddelar att han avgår som partiledare för Konstitutionella demokratiska partiet. Han grundade CDP 2017 och har varit partiledare sedan dess. Det är CDP:s dåliga resultat i valet till underhuset den 31 oktober som gör att han vill lämna partiledarposten. I valet förlorade CDP 14 av de platser i underhuset som det kontrollerade före valet.

  • Oktober

  • LDP segrar i underhusvalet

   Det regerande LDP blir största parti i valet till underhuset med 261 mandat. Även om partiet har gått tillbaka, har det fortfarande tillräckligt med mandat för att kunna regera ensamt. Tillsammans med koalitionspartnern Komeito, som får 32 mandat, kontrollerar det en klar majoritet  av ledamöterna i underhuset. Valresultatet ses som en framgång för den nye premiärministern och LDP-ledaren Fumio Kishida (se September). CDP får 96 mandat och behåller sin ställning som största oppositionsparti. Nippon Ishin no Kai ökar sin representation i underhuset till 41 platser.

  • September

  • Kishida ny LDP-ledare och blivande premiärminister

   Fumio Kishida, tidigare utrikesminister i Yoshihide Sugas regering, väljs till ny partiledare för LDP i konkurrens främst med den populäre partikamraten Taro Kono, ansvarig minister för vaccinstrategin under coronapandemin. Utöver Kishida och Taro Kono ställde även två kvinnor upp i omröstningen, Sanae Takaichi och före detta jämställdhetsministern Seiko Noda. Kishida tävlade även för ett år sedan om partiledarposten, men då var det Suga som fick flest röster i LDP:s omröstning. Den rutinerade Kishida beskrivs som mild och lågmäld av bedömare. Han väntas inom kort utses till ny premiärminister efter Suga av parlamentet.

  • Augusti

  • Regeringspartier i Japan och Taiwan håller möte om säkerhet

   Det styrande LDP i Japan och Taiwans regerande DPP håller ett gemensamt möte om regional säkerhet för första gången. Enligt bedömare är det ett sätt för Japan att närma sig Taiwan utan att göra det på officiell nivå, vilket skulle ha fått Kina att se rött. Peking protesterar trots det mot att samtalen hålls. Vid mötet lovar de japanska LDP-parlamentarikerna att stödja Taiwans medlemskap i det stora handelssamarbetet CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, tidigare TPP). Det diskuteras även samarbete kring produktion av halvledare. Det taiwanesiska ledande datorchiptillverkaren TSMC har planer på att starta en fabrik i Japan.

Till kalendariet
119433

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0