Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Suga ger gåva till Yasukuni

   Premiärminister Yoshihide Suga skickar en gåva, ett heligt träd, till det kontroversiella templet Yasukuni, som uppmärksammar minnet av de miljoner japaner som dött i krig (se även December 2017). Sugas gåva kommer med anledning av den pågående vårfestivalen som hedrar krigsoffrens själar. Sugas företrädare Shinzo Abe besök av templet ledde till upprörda reaktioner i Kina och Sydkorea, länder som drabbats hårt av den japanska militärens brutala framfart.

  • Premiärminister Suga är Bidens förste gäst

   USA:s president Joe Biden och Japans premiärminister Yoshihide Suga möts i Vita huset. Det är Bidens första toppmöte och valet att möta Suga visar vilken vikt den amerikanske presidenten fäster vid sina allierade i regionen som en motvikt till Kina. Vid mötet betonar de båda ledarna vikten av fred och stabilitet i Taiwansundet. De kommer även överens om att samarbeta kring globala utmaningar som pandemier och klimatförändringar. Att behålla en ekonomisk konkurrenskraft poängteras av bägge ledarna som särskilt viktigt i deras gemensamma strävan att möta Kinas ökande inflytande.

  • Vatten från Fukushima ska släppas ut i havet

   Japan ska släppa ut 1,25 miljoner ton vatten från kärnkraftverket i Fukushima i havet. Beskedet väcker oro bland grannländer, miljövänner och lokala fiskare. Kina kallar till sig den japanske ambassadören i landet i en formell protest. Vattnet är enligt officiella uppgifter renat men innehåller halter av det radioaktiva ämnet tritium, som finns naturligt i grundvatten. Halterna av tritium är dock mycket små och liknar utsläpp som gör från andra kärnkraftverk och utgör därför ingen risk enligt FN:s atomenergiorgan IAEA. Den lokala fiskerinäringen oroar sig emellertid för att utsläppet kan leda till att det åter kan bli svårt att sälja fisk från området, något som länge var fallet efter kärnkraftsolyckan.

  • Februari

  • Fängelse för bilchefens flykt

   En domstol i Istanbul dömer tre turkiska medborgare till fleråriga fängelsestraff för att ha deltagit i Nissanchefen Carlos Ghosns flykt undan rättsväsendet i Japan (se Februari 2019). Bilkoncernens chef satt i husarrest, misstänkt för ekonomisk brottslighet, men rymde 2019 gömd i en instrumentlåda. Med hjälp av turkiska piloter kunde han flygas till Turkiet, där han bytte plan för vidare färd till Libanon. Ghosn har libanesiskt medborgarskap och det finns inget utlämningsavtal mellan Libanon och Japan.

  • Januari

  • Undantagstillstånd införs i Tokyo

   Ny spridning av coronaviruset medför att regeringen inför undantagstillstånd i regionen kring Tokyo. Men restriktionerna är inte lika stränga som under våren och begränsar främst restauranger och barer och uppmanar till att arbeta på distans. Skolorna kommer att fortsätta att vara öppna, liksom offentliga evenemang, där åskådarantalet kommer att dras ner till hälften av kapaciteten och som högst 5000 människor. Medicinska experter varnar dock för att effekterna kan vara otillräckliga och att sjukvården redan är hårt pressad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0