
Japan
I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Augusti
-
Japan släpper ut kylvatten från Fukushima
Efter ett godkännande från premiärminister Fumio Kishida startas utsläppen av kyl- och regnvatten från kärnkraftverket Fukushima som drabbades av tsunamin 2011. Det internationella atomenergiorganet har godkänt att vattnet kan släppas ut i havet efter att det har renats från ett stort antal olika radioaktiva substanser. Men några få kommer att bli kvar men bedöms inte som farliga annat än i större mängder. Totalt kommer över 1,3 miljoner ton vatten att föras ut i havet under loppet av 30 år. De planerade utsläppen har mötts av protester från fiskare, både i Japan och i flera grannländer. Kina reagerar efter beskedet med att införa ett förbjud på import av fiskeriprodukter från havsområdet utanför Fukushima.
-
Historiskt toppmöte mellan Japan, Sydkorea och USA
Vid ett toppmöte i presidentens sommarresidens Camp David i USA, enas Joe Biden, Japans premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol om att fördjupa samarbetet för att bemöta hotet från Nordkoreas kärnvapen. De tre ledarna enas om direktkommunikation vid kriser och ökad samordning av hanteringen av regionala utmaningar och hot. Länderna ska också hålla årliga toppmöten, gemensamma militärövningar och utbyta datainformation om nordkoreanska robotuppskjutningar. Vid mötet fördömer de tre länderna också Kinas ”farliga och aggressiva agerande” i Sydkinesiska havet. Det är den senaste tidens töväder mellan Japan och Sydkorea som banat väg för det fördjupade trilaterala samarbetet.
-
-
Juli
-
Handelsrelationerna återställda mellan Japan och Sydkorea
Japan lägger tillbaka Sydkorea på den så kallade vita listan över prioriterade handelspartner. Sydkorea gjorde detsamma med Japan tidigare under året. Tokyo har också tagit bort restriktioner på export av material till halvledare till Sydkorea medan Seoul i sin tur har dragit tillbaka ett klagomål till WTO om Japan. Efter en period av mycket frostiga relationer har länderna närmat sig varandra och toppmöten har hållits mellan ländernas ledare.
-
Maj
-
Premiärminister Kishida besöker Sydkoreas president
Premiärminister Fumio Kishida träffar Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol i Seoul mindre än två månader efter att de båda ledarna möttes i Tokyo. Besöket är ett ytterligare bevis för en önskan från bägge sidor att blåsa liv i det bilaterala samarbetet. Premiärminister Kishida säger att hans”hjärta ömmar” för de sydkoreaner som fick utstå så mycket lidande till följd av det japanska förtrycket under ockupationsåren, men han riktar ingen formell ursäkt till det sydkoreanska folket, vilket det funnits förväntningar om från bland annat oppositionen i Sydkorea. Han upprepar dock att han står bakom de ursäkter och beklaganden som andra japanska ledare före honom kommit med. Länderna behöver samarbeta för att möta allvarliga säkerhetshot i regionen, enligt president Yoon Suk-Yeol, med tanke på det allt aggressivare Nordkorea och den ökande konfrontationen mellan USA och Kina.
-
April
-
Japan åter privilegierad handelsnation för Sydkorea
Sydkoreas regering lyfter tillbaka Japan på listan över handelspartners med särskild ställning. Det sker efter att den bottenfrysta relationen mellan de båda länderna börjat tina upp efter att den sydkoreanske presidenten Yoon Suk-Yeol tagit initiativ till att lösa frågan om kompensation till före detta koreanska tvångsarbetare och deras anhöriga genom att bilda en särskild offentlig fond i Sydkorea (se Mars 2023). I mars hävde Tokyo restriktioner på export av material till Sydkorea som krävs för tillverkning av halvledare etc.