Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • OS i Japan skjuts upp

   Premiärminister Shinzo Abe tillkännager att OS som skulle ha hållits i slutet av juli i Tokyo kommer att flyttas fram till nästa år, men senast till sommaren 2021. En överenskommelse har nåtts med Internationella olympiska kommittén (IOK) och Japan. Skälet till att OS skjuts upp är den pågående covid-19-pandemin.

  • Februari

  • Skolor stängs på grund av coronaviruset

   Premiärminister Shinzo Abe uppmanar landets skolor att hålla stängt fram till den årliga vårledigheten i slutet av mars. Syftet är att försöka förhindra spridningen av det nya coronaviruset covid-19, som först drabbade provinsen Hubei i Kina i slutet av 2019 och som sedan dess spridit sig till flera länder. Omkring 200 japaner beräknas ha smittats av viruset. Ett amerikanskt kryssningsfartyg, Diamond Princess, sattes i karantän under två veckor i februari sedan passagerare insjuknat i viruset. Enligt experter ledde det till att flera ombord drabbades av sjukdomen, drygt 700 smittades, varav fem har dött. I början av mars hade nästan alla passagerare tillåtits lämna fartyget. En del av dem som haft negativa test och tillåtits lämna fartyget har senare insjuknat. Regeringen har fått kritik för sitt sätt att hantera smittspridningen. Inte minst smittades även japanska tjänstemän när de besökte fartyget.

 • 2019

  • December

  • Militärfartyg och övervakningsplan skickas till Omanviken

   Japan skickar ett militärfartyg och två övervakningsplan för att bidra till att skydda havsleder i Mellanöstern. De militära operationerna ska inte delta i den amerikanska marina militärinsatsen för att skydda sjöfarten i Hormuzsundet, där tankfartyg utsatts för attentat och tagits i förvar av Iran. Fartyget och flygplanen ska istället övervaka bland annat Omanviken och Adenbukten.

  • Oktober

  • Handelsminister avgår efter skandal

   Isshu Sugawara, som tillträdde som ny handelsminister bara för en dryg månad sedan, avgår efter att han har anklagats för att ha gett gåvor till människor i valkretsen där han verkar. Bland annat har en tidning rapporterat om att han ska ha gett 20 000 yen till en nödställd familj. Sugawaras agerande kan vara ett brott mot landets vallagar.

  • Ett 40-tal döda i spåren av tyfonen Hagibis

   Tyfonen Hagibis är en av de kraftigaste i Japan på många årtionden. Orkanvindar drabbar stora delar av landet och stora mängder regn orsakar svåra översvämningar och jordskred. Minst 43 människor har dödats i samband med Hagibis framfart och fortfarande saknas ett dussintal.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0