Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Kejsar Akihito abdikerar

   Kejsar Akihito har sedan 2016 på grund av sviktande hälsa och hög ålder bett om att få lämna den så kallade Krysantemumtronen, som han besteg 1989 efter fadern kejsar Hirohitos död. Det är första gången på tvåhundra år som en kejsare tillåts lämna tronen, eftersom en kejsare enligt lag ska sitta på tronen livet ut. Men parlamentet godkände 2017 att det gjordes ett undantag för kejsar Akihito, idag 85 år. Han efterträds av sin äldsta son den 59-årige kronprins Naruhito, som invigs till ny kejsare den 1 maj. Tronskiftet markerar inledningen på en ny kejserlig era kallad Reiwa, som betyder vacker harmoni.

  • Februari

  • Invånare på Okinawa säger nej till amerikansk militärbas

   Över 72 procent av deltagarna i en rådgivande folkomröstning på Okinawa röstar nej till den pågående omlokaliseringen av den amerikanska militärbasen Futenma till en annan del av ögruppen. Cirka 19 procent röstar ja i omröstningen, där deltagandet totalt ligger på omkring 52 procent. Nej-röstarna vill att militärbasen helt ska flyttas från Okinawa. Premiärminister Abe säger, trots det fortsatt stora motståndet bland Okinawaborna, att omflyttningen av basen kommer att fortsätta enligt planerna.

  • Människorättsgrupper kritiserar rättssystem

   Den pågående rättsprocessen mot den tidigare chefen för det japanska bilföretaget Nissan, Carlos Ghosn, kritiseras av två människorättsorganisationer. De menar att fallet visar på ett problem som sedan länge präglat det japanska rättsväsendet, nämligen möjligheten att hålla kvar misstänkta i häkte under lång tid före åtal har väckts. Ghosn har suttit häktad sedan han greps den 19 november. De kritiserar även att Ghosn inte har fått tillgång till en advokat under förhören och de undermåliga förhållanden som råder för dem som frihetsberövats.

  • Januari

  • Ingen lösning på ö-konflikt med Ryssland

   Premiärminister Shinzo Abe och den ryska presidenten Vladimir Putin möts i Moskva för att diskutera det bilaterala samarbetet. Bland annat vill Ryssland att handelsutbytet ska öka. De båda ledarna misslyckas med att nå en överenskommelse om de fyra sydligaste öarna i Kurilerna, som båda länderna gör anspråk på. Tvisten om rätten till öarna har hindrat länderna från att ingå ett fredsavtal efter andra världskriget.

  • Ryssland och Japan diskuterar fredsavtal

   Ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger vid ett möte i Moskva med utrikesminister Taro Kono att det är svårt att komma vidare med försöken att nå ett fredsavtal mellan länderna efter andra världskriget om Japan inte erkänner Rysslands rätt till de fyra sydliga öarna i ökedjan Kurilerna norr om Hokkaido. Även Japan har sedan länge ståndpunkten att alla fyra öarna är japanskt territorium. I november kom ryske presidenten Vladimir Putin och premiärminister Shinzo Abe överens om att försöka få till stånd ett fredsavtal efter andra världskriget.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0