Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Möte mellan Kishida och Xi

   Premiärminister Fumio Kishida och Kinas president Xi Jinping och träffas vid ett eget möte i samband med APEC-toppmötet i Thailand. Det är det första mötet på tre år på så hög nivå mellan de båda länderna. Vid mötet påpekar Kishida vikten av fred i Taiwansundet. Såväl Xi Jinping som Fumio Kishida lyfter också fram betydelsen av goda relationer mellan Kina och Japan.

  • Oktober

  • Japan och Australien ingår avtal om säkerhetssamarbete

   Vid ett möte i staden Perth i Australien undertecknar premiärminister Fumio Kishida och hans australiske kollega Anthony Albanese ett säkerhetsavtal om att dela med sig av underrättelseinformation och om fördjupat försvarssamarbete. Enligt avtalet är de båda länderna ”naturliga partners” och avtalet är ett svar på "ökande strategiska hot" från länder i regionen. Det är underförstått att det är Kina och Nordkorea avses.

  • Gränserna öppnas för turister efter pandemin

   Efter att hållit gränserna stängda för turister sedan coronapandemin inleddes i början av 2020 slopar landet nu alla kvarvarande restriktioner. Det behövs inte längre visum för besökare från många länder och turister behöver inte längre ingå i en gruppresa för inresa i landet, ett villkor som gällt från i somras. Fortfarande måste emellertid besökare visa upp ett vaccinationsbevis eller ett negativt provsvar för covid-19 för att släppas in i landet. Efter att ha tagit emot hela 32 miljoner besökare 2019 störtdök antalet 2021 till endast 250 000.

  • Nordkorea avfyrar robot över Japan

   Nordkorea avfyrar en medeldistansrobot över norra delen av Japan, enligt uppgifter från medier är det första gången sedan 2017 som en provskjutning sker över den japanska huvudön. Robottestet fördöms i skarpa ordalag av Japans premiärminister Fumio Kishida. Enligt rapporter färdades roboten omkring 4 500 kilometer med en höjd på uppemot 1 000 kilometer över havet. Enligt sydkoreanska försvarsdepartement är det det längsta som en nordkoreansk robot hittills har färdats.

  • September

  • LDP stoppar samröre med Moonrörelsen

   Medlemmar i LDP får inte ha några förbindelser med Familjefederationen för världsfred och enighet, även bland annat kallad Moonrörelsen. Det meddelar premiärminister Fumio Kishida och startar samtidigt en utredning av kopplingen mellan hans parti LDP och rörelsen. Kopplingarna till den kontroversiella sekten har kommit i fokus sedan det uppdagats att den man som misstänks för mordet på Shinzo Abe i juli agerade för att hämnas. Han trodde att Abe var knuten till Moonrörelsen som han ansåg hade ruinerat hans mamma efter att hon skänkt stora gåvor till rörelsen. Senare framkommer att nära hälften av alla LDP-parlamentariker hade haft någon form av förbindelser med sekten.

Till kalendariet
119433

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0