Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Sydkorea stryker Japan från handelslista

   Japan tas bort från den så kallade vita listan med Sydkoreas främsta och mest tillförlitliga handelspartner. Beskedet är ännu ett led i handelsbråket mellan länderna som inleddes under sommaren och även ett svar på att Japan i augusti strök Sydkorea från sin lista med prioriterade handelsländer (se även Juli och Augusti).  

  • Abe utser nya ministrar

   Premiärminister Shinzo Abe genomför en ombildning av regeringen och utser 13 nya ministrar. Toshimitsu Motegi blir ny utrikesminister efter Taro Kono, som i sin tur utses till försvarsminister. Abe ger också den 38-årige Shinjiro Koizumi, son till den förre premiärministern Junichiro Koizumi, posten som hälsominister. Koizumi är populär bland många japaner och spås bli en framtida ledare.

  • Augusti

  • Sydkorea säger upp försvarsavtal med Japan

   Några dagar innan det är dags för den årliga förnyelsen av ett försvarsavtal (General Security of Military Information Agreement, GSOMIA) med Japan om utbyte av militär underrättelseinformation meddelar den sydkoreanska regeringen att avtalet avslutas. Skälet uppges vara att det inte är i landets intresse att ha avtalet kvar. Beslutet ses som en följd av den senaste tidens stadigt försämrade relationer mellan länderna. Mycket av den underrättelseinformation som Japan och Sydkorea har samarbetet kring genom avtalet har gällt Nordkorea och dess test av robotar. Nu kommer länderna istället att bli hänvisade till uppgifter från USA, som är båda ländernas militära bundsförvant. Den japanska regeringen är starkt kritisk till Sydkoreas beslut.

  • Japan stryker Sydkorea från “vita listan”

   Sydkorea stryks från den så kallade vita listan med de nära 30 länder som åtnjuter särskilda handelsfördelar med Japan. Beslutet ska träda i kraft den 28 augusti och är ett led i en upptrappad handelskonflikt mellan Japan och Sydkorea (se även Sydkorea: Kalendarium Juli och Augusti 2019 ). Sydkorea fördömer beslutet.

  • Juli

  • Regeringspartierna vinner överhusval

   Val till parlamentets överhus. 124 av 245 mandat står på spel. Regeringskoalitionen (LDP och Komeito) vinner valet och behåller sin majoritet, dock utan att säkra den ”supermajoritet” på två tredjedelar av rösterna i kammaren som skulle göra det lättare för premiärminister Shinzo Abe att genomdriva ändringar i Japans pacifistiska författning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0