Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Sommar-OS inleds i Tokyo

   Invigningsceremonin inleds för de olympiska sommarspelen som hålls i Tokyo från 23 juli till 8 augusti. Spelen skulle egentligen ha ägt rum förra året, men de fick skjutas upp på grund av coronapandemin. Men än i det sista har det rått stor osäkerhet kring om sommar-OS skulle behöva skjutas upp ytterligare på grund av fortsatt smittspridning i Japan. Opinionsundersökningar har visat att en klar majoritet av japanerna har varit emot att spelen hålls som planerat och över två tredjedelar av 1500 deltagare i en opinionsundersökning ansåg att det var omöjligt att hålla OS under säkra form under den pågående pandemin. I juli har deltavarianten av coronaviruset börjat spridas i Tokyo som har registrerat det högsta antalet fall av covid-19 sedan i maj. Den 8 juli utlystes undantagstillstånd som skulle vara fram till slutet av augusti och åskådare förbjöds  vid tävlingarna under OS. Ett par dagar före OS-starten registrerades 70 fall av covid-19 bland OS-personalen och även tävlingsdeltagare hade smittats.

  • Amerikaner döms för att ha hjälpt Ghosn fly

   En domstol i Tokyo dömer två amerikaner, en far och en son, till två års respektive 20 månaders fängelsestraff. De bedöms skyldiga till att ha hjälpt Carlos Ghosn, tidigare ordförande för Renault-Nissan-Mitsubishi, fly från sin husarrest 2019 (se December 2019). Ghosn, som skulle åtalas i Japan för finansiella oegentligheter i samband med företagsredovisning, flydde till Libanon, där han har medborgarskap. Ghosn, som upprepat att han är oskyldig, riskerade upp till 15 års fängelse i Japan. Libanon har inget utlämningsavtal med Japan.

  • Maj

  • Japans första militärövning med USA och Frankrike

   För första gången genomför japanska, amerikanska och franska trupper en gemensam militärövning i sydvästra Japan. 300 marktrupper, en japansk ubåt och ett tiotal militärfartyg deltar i den veckolånga övningen, som även ett australiskt militärfartyg deltar i. Bedömare menar att det är ett sätt för länderna och inte minst Japan att möta Kinas växande militära inflytande i regionen och särskilt i Öst- och Sydkinesiska haven. Japan som sedan länge har ett nära försvarssamarbete med USA är på väg att öka sitt militära samarbete med andra länder, inte minst europeiska.

  • April

  • Suga ger gåva till Yasukuni

   Premiärminister Yoshihide Suga skickar en gåva, ett heligt träd, till det kontroversiella templet Yasukuni, som uppmärksammar minnet av de miljoner japaner som dött i krig (se även December 2017). Sugas gåva kommer med anledning av den pågående vårfestivalen som hedrar krigsoffrens själar. Sugas företrädare Shinzo Abe besök av templet ledde till upprörda reaktioner i Kina och Sydkorea, länder som drabbats hårt av den japanska militärens brutala framfart.

  • Premiärminister Suga är Bidens förste gäst

   USA:s president Joe Biden och Japans premiärminister Yoshihide Suga möts i Vita huset. Det är Bidens första toppmöte och valet att möta Suga visar vilken vikt den amerikanske presidenten fäster vid sina allierade i regionen som en motvikt till Kina. Vid mötet betonar de båda ledarna vikten av fred och stabilitet i Taiwansundet. De kommer även överens om att samarbeta kring globala utmaningar som pandemier och klimatförändringar. Att behålla en ekonomisk konkurrenskraft poängteras av bägge ledarna som särskilt viktigt i deras gemensamma strävan att möta Kinas ökande inflytande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0