Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Undantagstillstånd hävs för stora delar av landet

   Minskad smittspridning gör att regeringen beslutar sig för att häva undantagstillståndet i de flesta av landets regioner. Men det kommer att vara kvar tills vidare i storstäderna Tokyo och Osaka. Undantagstillstånd infördes i början av april som ett sätt att begränsa spridningen av coronaviruset, men de restriktioner som införts är mindre långtgående än i många andra drabbade länder. Hittills har 687 människor dött i sjukdomen covid-19, som orsakas av viruset.

  • April

  • Abe planerar virusstöd till alla invånare

   Premiärminister Shinzo Abe meddelar att regeringen vill ge medborgare i landet 100 000 yen (cirka 9 000 kronor) i stöd för att motverka de negativa effekterna av coronakrisen i landet. Ekonomin var på väg in i en lågkonjunktur redan innan coronaviruset fick spridning i landet och nu har såväl turismen som industri och handel drabbats hårt. Nyligen utvidgades undantagstillståndet i sju av landets regioner till att gälla hela landet.

  • Undantagstillstånd införs

   Regeringen utropar undantagstillstånd efter att landet under den senaste tiden sett en ökning av antalet fall av covid-19. Undantagstillståndet, som planeras gälla under en månads tid, innebär att guvernörer i sju regioner där coronaviruset fått fäste kan be människor att hålla sig inomhus och se till att affärer stängs. Tokyo är en av de drabbade regionerna. Även om Japan hittills har haft förhållandevis få som rapporterats smittade av det nya coronaviruset, omkring 5000 fall och ett 80-tal som avlidit av sjukdomen, höjs varningar för att sjukvården redan nu har svårt att hantera situationen. Regeringen planerar även att sätta in ett omfattande åtgärdspaket för att stimulera och stötta ekonomin. Åtgärderna, som främst ska hjälpa företag och förhindra att människor förlorar sitt arbete, motsvarar omkring tusen miljarder amerikanska dollar.

  • Mars

  • OS i Japan skjuts upp

   Premiärminister Shinzo Abe tillkännager att OS som skulle ha hållits i slutet av juli i Tokyo kommer att flyttas fram till nästa år, men senast till sommaren 2021. En överenskommelse har nåtts med Internationella olympiska kommittén (IOK) och Japan. Skälet till att OS skjuts upp är den pågående covid-19-pandemin.

  • Februari

  • Skolor stängs på grund av coronaviruset

   Premiärminister Shinzo Abe uppmanar landets skolor att hålla stängt fram till den årliga vårledigheten i slutet av mars. Syftet är att försöka förhindra spridningen av det nya coronaviruset covid-19, som först drabbade provinsen Hubei i Kina i slutet av 2019 och som sedan dess spridit sig till flera länder. Omkring 200 japaner beräknas ha smittats av viruset. Ett amerikanskt kryssningsfartyg, Diamond Princess, sattes i karantän under två veckor i februari sedan passagerare insjuknat i viruset. Enligt experter ledde det till att flera ombord drabbades av sjukdomen, drygt 700 smittades, varav fem har dött. I början av mars hade nästan alla passagerare tillåtits lämna fartyget. En del av dem som haft negativa test och tillåtits lämna fartyget har senare insjuknat. Regeringen har fått kritik för sitt sätt att hantera smittspridningen. Inte minst smittades även japanska tjänstemän när de besökte fartyget.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0