Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Januari

  • Kraftig jordbävning i Ishikawa

   En jordbävning med en magnitud på 7,5  drabbar regionen Ishikawa på nyårsdagen. En tsunamivarning utfärdas för kusten i nordväst och över en meter höga vågor sköljer in över land. Flera byggnader kollapsar till följd av skalvet och människor begravs under rasmassorna. Enligt japanska regeringen klarar sig dock ett kärnkraftverk som ligger i området från skador. Någon vecka efter jordbävningen ligger dödssiffran på över 160 personer medan ett hundratal personer ännu saknas.

 • 2023

  • December

  • Ministrar avgår efter korruptionsskandal

   Fyra ministrar, fem viceministrar och flera höga tjänstemän tvingas avgå sedan det uppdagats att medlemmar av regeringspartiet LDP är misstänkta för att ha stoppat vinstpengar i egen ficka i samband med insamlingskampanjer till partiet. Det ska handla om över 500 miljoner yen (35 miljoner kronor) som inte har redovisats.

  • Oktober

  • Japansk man gripen för spioneri i Kina

   En japansk medborgare har formellt arresterats av kinesiska myndigheter efter att han togs i förvar i mars. Mannen misstänks för spioneri. Mannen har varit chef vid ett japanskt läkemedelsbolag i Kina och hade arbetat i landet i över två årtionden när han greps. Då skulle han återvända till hemlandet. Japans regering har vid flera tillfällen krävt att Kina ska frige mannen.

  • Juli

  • Handelsrelationerna återställda mellan Japan och Sydkorea

   Japan lägger tillbaka Sydkorea på den så kallade vita listan över prioriterade handelspartner. Sydkorea gjorde detsamma med Japan tidigare under året. Tokyo har också tagit bort restriktioner på export av material till halvledare till Sydkorea medan Seoul i sin tur har dragit tillbaka ett klagomål till WTO om Japan. Efter en period av mycket frostiga relationer har länderna närmat sig varandra och toppmöten har hållits mellan ländernas ledare.

  • Augusti

  • Japan släpper ut kylvatten från Fukushima

   Efter ett godkännande från premiärminister Fumio Kishida startas utsläppen av kyl- och regnvatten från kärnkraftverket Fukushima som drabbades av tsunamin 2011. Det internationella atomenergiorganet har godkänt att vattnet kan släppas ut i havet efter att det har renats från ett stort antal olika radioaktiva substanser. Men några få kommer att bli kvar men bedöms inte som farliga annat än i större mängder. Totalt kommer över 1,3 miljoner ton vatten att föras ut i havet under loppet av 30 år. De planerade utsläppen har mötts av protester från fiskare, både i Japan och i flera grannländer. Kina reagerar efter beskedet med att införa ett förbjud på import av fiskeriprodukter från havsområdet utanför Fukushima.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0