Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Kishida ny LDP-ledare och blivande premiärminister

   Fumio Kishida, tidigare utrikesminister i Yoshihide Sugas regering, väljs till ny partiledare för LDP i konkurrens främst med den populäre partikamraten Taro Kono, ansvarig minister för vaccinstrategin under coronapandemin. Utöver Kishida och Taro Kono ställde även två kvinnor upp i omröstningen, Sanae Takaichi och före detta jämställdhetsministern Seiko Noda. Kishida tävlade även för ett år sedan om partiledarposten, men då var det Suga som fick flest röster i LDP:s omröstning. Den rutinerade Kishida beskrivs som mild och lågmäld av bedömare. Han väntas inom kort utses till ny premiärminister efter Suga av parlamentet.

  • Augusti

  • Regeringspartier i Japan och Taiwan håller möte om säkerhet

   Det styrande LDP i Japan och Taiwans regerande DPP håller ett gemensamt möte om regional säkerhet för första gången. Enligt bedömare är det ett sätt för Japan att närma sig Taiwan utan att göra det på officiell nivå, vilket skulle ha fått Kina att se rött. Peking protesterar trots det mot att samtalen hålls. Vid mötet lovar de japanska LDP-parlamentarikerna att stödja Taiwans medlemskap i det stora handelssamarbetet CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, tidigare TPP). Det diskuteras även samarbete kring produktion av halvledare. Det taiwanesiska ledande datorchiptillverkaren TSMC har planer på att starta en fabrik i Japan.

  • Regeringen inför coronaåtgärder i hela landet

   Regeringen förlänger det coronarelaterade undantagstillståndet till att nu gälla hela landet fram till mitten av september till följd av fortsatt ökande smittspridning med omkring 20 000 registrerade fall av covid-19 per dag. I slutet av juli förlängdes krisåtgärderna som gällt för Tokyo och utvidgades till ytterligare fem regioner. Bland annat innebär restriktionerna att barer och restauranger inte får sälja alkohol och måste stänga tidigt samtidigt som gallerior och varuhus behöver begränsa antalet kunder. Hittills har 15 400 människor dött i covid-19. Omkring 37 procent av invånarna uppges vara vaccinerade med ett fullgott skydd mot sjukdomen.

  • Juli

  • Sommar-OS inleds i Tokyo

   Invigningsceremonin inleds för de olympiska sommarspelen som hålls i Tokyo från 23 juli till 8 augusti. Spelen skulle egentligen ha ägt rum förra året, men de fick skjutas upp på grund av coronapandemin. Men än i det sista har det rått stor osäkerhet kring om sommar-OS skulle behöva skjutas upp ytterligare på grund av fortsatt smittspridning i Japan. Opinionsundersökningar har visat att en klar majoritet av japanerna har varit emot att spelen hålls som planerat och över två tredjedelar av 1500 deltagare i en opinionsundersökning ansåg att det var omöjligt att hålla OS under säkra form under den pågående pandemin. I juli har deltavarianten av coronaviruset börjat spridas i Tokyo som har registrerat det högsta antalet fall av covid-19 sedan i maj. Den 8 juli utlystes undantagstillstånd som skulle vara fram till slutet av augusti och åskådare förbjöds  vid tävlingarna under OS. Ett par dagar före OS-starten registrerades 70 fall av covid-19 bland OS-personalen och även tävlingsdeltagare hade smittats.

  • Amerikaner döms för att ha hjälpt Ghosn fly

   En domstol i Tokyo dömer två amerikaner, en far och en son, till två års respektive 20 månaders fängelsestraff. De bedöms skyldiga till att ha hjälpt Carlos Ghosn, tidigare ordförande för Renault-Nissan-Mitsubishi, fly från sin husarrest 2019 (se December 2019). Ghosn, som skulle åtalas i Japan för finansiella oegentligheter i samband med företagsredovisning, flydde till Libanon, där han har medborgarskap. Ghosn, som upprepat att han är oskyldig, riskerade upp till 15 års fängelse i Japan. Libanon har inget utlämningsavtal med Japan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0