Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Toppmöte mellan Japan, Sydkorea och Kina

   Japans premiärminister Kishida, Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol och Kinas premiärminister Li Qiang och håller ett gemensamt möte för första gången på nära fem år. Sydkoreas president har bjudit in till toppmötet mellan de tre länderna, vars samarbete på senare år haltat av olika skäl. Det handlar om spänningar som har sin grund i historiska oförrätter och Japans aggressiva handlingar i det förflutna. Men även om dagens ökande motsättningar mellan Kina och USA, som ju är en nära bundsförvant till både Japan och Sydkorea.  Det är därför inte förvånande att de framsteg som nås mellan de tre länderna sker på det ekonomiska området. Ledarna enas vid mötet i Seoul om att blåsa nytt liv i förhandlingar om ett frihandelsavtal och de kommer också överens om att ses årligen.

  • Mars

  • Räntan höjs för första gången på 17 år

   Japans centralbank höjer styrräntan  för första gången sedan 2007. Det är bara en liten höjning men ändå ett tecken på att det går bättre för landets ekonomi och att inflationen har tagit fart bland annat till följd av lönehöjningar. Sedan 2016 har landet haft så kallad minusränta. Den infördes 2016 som ett sätt att försöka stimulera ekonomin och motarbeta sjunkande priser, det vill säga deflation, och svag tillväxt efter 1990-talets bankkris. Den höjda styrräntan kan bidra till att lyfta värdet på landets valuta.

  • Februari

  • Japans ekonomi backar till fjärde plats i världen

   Den japanska bruttonationalprodukten växer endast med 0,1 procent  under fjärde kvartalet 2023 . Under det tredje kvartalet krympte BNP med drygt 3 procent.  Den japanska valutan har tappat mycket i värde och löneökningar täcker inte inflationen. Enligt officiell statistik har även Tyskland vuxit om Japan som världens tredje största ekonomi  (mätt i dollar) och puttar ned Japan till fjärde plats.

  • Januari

  • Japan genomför månlandning

   Japan lyckas som femte land genomföra en månlandning efter USA, Ryssland, Kina och Indien. Den japanska sonden som skickades upp i rymden av en raket i september 2023 tappar dock strömtillförseln i samband med landningen på månen. Projektets främsta mål är att testa ny landningsteknik. Farkosten återfår efter några dagar sin strömtillförsel och kan genomföra planerade vetenskapliga mätningar.

  • Kraftig jordbävning i Ishikawa

   En jordbävning med en magnitud på 7,5  drabbar regionen Ishikawa på nyårsdagen. En tsunamivarning utfärdas för kusten i nordväst och över en meter höga vågor sköljer in över land. Flera byggnader kollapsar till följd av skalvet och människor begravs under rasmassorna. Enligt japanska regeringen klarar sig dock ett kärnkraftverk som ligger i området från skador. Någon vecka efter jordbävningen ligger dödssiffran på över 160 personer medan ett hundratal personer ännu saknas.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0