Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

I Japan samsas urgamla kulturyttringar med de allra senaste moderna, traditionellt hantverk med högteknologisk produktion av världsklass. Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan ägnat sig åt att bygga upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Militärfartyg och övervakningsplan skickas till Omanviken

   Japan skickar ett militärfartyg och två övervakningsplan för att bidra till att skydda havsleder i Mellanöstern. De militära operationerna ska inte delta i den amerikanska marina militärinsatsen för att skydda sjöfarten i Hormuzsundet, där tankfartyg utsatts för attentat och tagits i förvar av Iran. Fartyget och flygplanen ska istället övervaka bland annat Omanviken och Adenbukten.

  • Oktober

  • Handelsminister avgår efter skandal

   Isshu Sugawara, som tillträdde som ny handelsminister bara för en dryg månad sedan, avgår efter att han har anklagats för att ha gett gåvor till människor i valkretsen där han verkar. Bland annat har en tidning rapporterat om att han ska ha gett 20 000 yen till en nödställd familj. Sugawaras agerande kan vara ett brott mot landets vallagar.

  • Ett 40-tal döda i spåren av tyfonen Hagibis

   Tyfonen Hagibis är en av de kraftigaste i Japan på många årtionden. Orkanvindar drabbar stora delar av landet och stora mängder regn orsakar svåra översvämningar och jordskred. Minst 43 människor har dödats i samband med Hagibis framfart och fortfarande saknas ett dussintal.

  • Handelsöverenskommelse med USA undertecknas

   Två handelsavtal skrivs under av USA och Japan. Det ena avtalet gäller jordbruksvaror och innebär bland annat att Japan sänker tullar med 7 miljarder dollar på nötkött och fläsk medan USA i gengäld sänker sina tullar på japanska jordbruksvaror med motsvarande 40 miljoner dollar medan Japan också får större tillgång till den amerikanska marknaden. Därtill har ett separat avtal ingåtts där länderna enats om att slopa tullar på digitala produkter som videofilmer, e-böcker och musik.

  • September

  • Sydkorea stryker Japan från handelslista

   Japan tas bort från den så kallade vita listan med Sydkoreas främsta och mest tillförlitliga handelspartner. Beskedet är ännu ett led i handelsbråket mellan länderna som inleddes under sommaren och även ett svar på att Japan i augusti strök Sydkorea från sin lista med prioriterade handelsländer (se även Juli och Augusti).  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0