Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, japanska Kyodo News samt japanska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2024

  • Mars

  • Räntan höjs för första gången på 17 år

   Japans centralbank höjer styrräntan  för första gången sedan 2007. Det är bara en liten höjning men ändå ett tecken på att det går bättre för landets ekonomi och att inflationen har tagit fart bland annat till följd av lönehöjningar. Sedan 2016 har landet haft så kallad minusränta. Den infördes 2016 som ett sätt att försöka stimulera ekonomin och motarbeta sjunkande priser, det vill säga deflation, och svag tillväxt efter 1990-talets bankkris. Den höjda styrräntan kan bidra till att lyfta värdet på landets valuta.

  • Februari

  • Japans ekonomi backar till fjärde plats i världen

   Den japanska bruttonationalprodukten växer endast med 0,1 procent  under fjärde kvartalet 2023 . Under det tredje kvartalet krympte BNP med drygt 3 procent.  Den japanska valutan har tappat mycket i värde och löneökningar täcker inte inflationen. Enligt officiell statistik har även Tyskland vuxit om Japan som världens tredje största ekonomi  (mätt i dollar) och puttar ned Japan till fjärde plats.

  • Januari

  • Japan genomför månlandning

   Japan lyckas som femte land genomföra en månlandning efter USA, Ryssland, Kina och Indien. Den japanska sonden som skickades upp i rymden av en raket i september 2023 tappar dock strömtillförseln i samband med landningen på månen. Projektets främsta mål är att testa ny landningsteknik. Farkosten återfår efter några dagar sin strömtillförsel och kan genomföra planerade vetenskapliga mätningar.

  • Kraftig jordbävning i Ishikawa

   En jordbävning med en magnitud på 7,5  drabbar regionen Ishikawa på nyårsdagen. En tsunamivarning utfärdas för kusten i nordväst och över en meter höga vågor sköljer in över land. Flera byggnader kollapsar till följd av skalvet och människor begravs under rasmassorna. Enligt japanska regeringen klarar sig dock ett kärnkraftverk som ligger i området från skador. Någon vecka efter jordbävningen ligger dödssiffran på över 160 personer medan ett hundratal personer ännu saknas.

 • 2023

  • December

  • Ministrar avgår efter korruptionsskandal

   Fyra ministrar, fem viceministrar och flera höga tjänstemän tvingas avgå sedan det uppdagats att medlemmar av regeringspartiet LDP är misstänkta för att ha stoppat vinstpengar i egen ficka i samband med insamlingskampanjer till partiet. Det ska handla om över 500 miljoner yen (35 miljoner kronor) som inte har redovisats.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0