Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, japanska Kyodo News samt japanska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2023

  • Oktober

  • Japansk man gripen för spioneri i Kina

   En japansk medborgare har formellt arresterats av kinesiska myndigheter efter att han togs i förvar i mars. Mannen misstänks för spioneri. Mannen har varit chef vid ett japanskt läkemedelsbolag i Kina och hade arbetat i landet i över två årtionden när han greps. Då skulle han återvända till hemlandet. Japans regering har vid flera tillfällen krävt att Kina ska frige mannen.

  • Juli

  • Handelsrelationerna återställda mellan Japan och Sydkorea

   Japan lägger tillbaka Sydkorea på den så kallade vita listan över prioriterade handelspartner. Sydkorea gjorde detsamma med Japan tidigare under året. Tokyo har också tagit bort restriktioner på export av material till halvledare till Sydkorea medan Seoul i sin tur har dragit tillbaka ett klagomål till WTO om Japan. Efter en period av mycket frostiga relationer har länderna närmat sig varandra och toppmöten har hållits mellan ländernas ledare.

  • Augusti

  • Japan släpper ut kylvatten från Fukushima

   Efter ett godkännande från premiärminister Fumio Kishida startas utsläppen av kyl- och regnvatten från kärnkraftverket Fukushima som drabbades av tsunamin 2011. Det internationella atomenergiorganet har godkänt att vattnet kan släppas ut i havet efter att det har renats från ett stort antal olika radioaktiva substanser. Men några få kommer att bli kvar men bedöms inte som farliga annat än i större mängder. Totalt kommer över 1,3 miljoner ton vatten att föras ut i havet under loppet av 30 år. De planerade utsläppen har mötts av protester från fiskare, både i Japan och i flera grannländer. Kina reagerar efter beskedet med att införa ett förbjud på import av fiskeriprodukter från havsområdet utanför Fukushima.

  • Historiskt toppmöte mellan Japan, Sydkorea och USA

   Vid ett toppmöte i presidentens sommarresidens Camp David i USA, enas Joe Biden, Japans premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol om att fördjupa samarbetet för att bemöta hotet från Nordkoreas kärnvapen. De tre ledarna enas om direktkommunikation vid kriser och ökad samordning av hanteringen av regionala utmaningar och hot. Länderna ska också hålla årliga toppmöten, gemensamma militärövningar och utbyta datainformation om nordkoreanska robotuppskjutningar. Vid mötet fördömer de tre länderna också Kinas ”farliga och aggressiva agerande” i Sydkinesiska havet. Det är den senaste tidens töväder mellan Japan och Sydkorea som banat väg för det fördjupade trilaterala samarbetet.

  • Maj

  • Premiärminister Kishida besöker Sydkoreas president

   Premiärminister Fumio Kishida träffar Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol i Seoul mindre än två månader efter att de båda ledarna möttes i Tokyo. Besöket är ett ytterligare bevis för en önskan från bägge sidor att blåsa liv i det  bilaterala  samarbetet. Premiärminister Kishida säger att  hans”hjärta ömmar” för de sydkoreaner som fick utstå så mycket lidande till följd av det japanska förtrycket under ockupationsåren, men han riktar ingen formell ursäkt till det sydkoreanska folket, vilket det funnits förväntningar om från bland annat oppositionen i Sydkorea. Han upprepar dock att han står bakom de ursäkter och beklaganden som andra japanska ledare före honom kommit med. Länderna behöver samarbeta för att möta allvarliga säkerhetshot i regionen, enligt president Yoon Suk-Yeol, med tanke på det allt aggressivare Nordkorea och den ökande konfrontationen mellan USA och Kina. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0