Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, japanska Kyodo News samt japanska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2023

  • Maj

  • Premiärminister Kishida besöker Sydkoreas president

   Premiärminister Fumio Kishida träffar Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol i Seoul mindre än två månader efter att de båda ledarna möttes i Tokyo. Besöket är ett ytterligare bevis för en önskan från bägge sidor att blåsa liv i det  bilaterala  samarbetet. Premiärminister Kishida säger att  hans”hjärta ömmar” för de sydkoreaner som fick utstå så mycket lidande till följd av det japanska förtrycket under ockupationsåren, men han riktar ingen formell ursäkt till det sydkoreanska folket, vilket det funnits förväntningar om från bland annat oppositionen i Sydkorea. Han upprepar dock att han står bakom de ursäkter och beklaganden som andra japanska ledare före honom kommit med. Länderna behöver samarbeta för att möta allvarliga säkerhetshot i regionen, enligt president Yoon Suk-Yeol, med tanke på det allt aggressivare Nordkorea och den ökande konfrontationen mellan USA och Kina. 

  • April

  • Japan åter privilegierad handelsnation för Sydkorea

   Sydkoreas regering lyfter tillbaka Japan på listan över handelspartners med särskild ställning. Det sker efter att den bottenfrysta relationen mellan de båda länderna börjat tina upp efter att den sydkoreanske presidenten Yoon Suk-Yeol tagit initiativ till att lösa  frågan om kompensation till före detta koreanska tvångsarbetare och deras anhöriga genom att bilda en särskild offentlig fond i Sydkorea (se Mars 2023). I mars hävde Tokyo restriktioner på export av material till Sydkorea som krävs för tillverkning av halvledare etc.

  • Mars

  • Första toppmötet mellan Japan och Sydkorea på tolv år

   Premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol kommer vid ett toppmöte i Tokyo överens om att samarbeta kring handel och underrättelsefrågor och att regelbundet hålla gemensamma bilaterala möten. De ska också samarbeta för att möta det växande hotet från Nordkorea. Det är det första toppmötet på över 12 år. Upptiningen mellan de båda länderna kommer efter ett initiativ från Yoon Suk-Yeol för att försöka lösa frågan om ersättning till sydkoreaner och deras familjer som krävt kompensation från japanska företag för tvångsarbete under andra världskriget. Tidigare har Sydkoreas regeringar krävt att japanska företag ersätter de drabbade, men nu vill president Yoon Suk-Yeol att en särskild offentlig fond ska bildas med hjälp av bidrag från sydkoreanska företag som sedan tidigare tagit del av ekonomisk kompensation genom en bilateral överenskommelse från 1965. Inför mötet har Japan hävt tidigare handelsrestriktioner som införts mot Sydkorea och Sydkorea har dragit tillbaka ett klagomål mot Japan till WTO.

 • 2022

  • December

  • Ännu en minister avgår

   Fumio Kishidas regering förlorar sin fjärde minister inom loppet av tre månader. Kenya Akiba, minister för återuppbyggnad, meddelar att han avgår efter att han anklagats för att olagligt ha betalat ut arvoden till sin rådgivare och sin fru och mamma. Stödet bland invånarna för Fumio Kishida och hans regering har redan dragits ned på grund av skandaler som lett till att flera ministrar avgått 2022. I oktober lämnade en minister för ekonomisk återhämtning sin post,  i november tvingades justitieministern avgå och i december inrikesministern.

  • November

  • Möte mellan Kishida och Xi

   Premiärminister Fumio Kishida och Kinas president Xi Jinping och träffas vid ett eget möte i samband med APEC-toppmötet i Thailand. Det är det första mötet på tre år på så hög nivå mellan de båda länderna. Vid mötet påpekar Kishida vikten av fred i Taiwansundet. Såväl Xi Jinping som Fumio Kishida lyfter också fram betydelsen av goda relationer mellan Kina och Japan.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0