Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, japanska Kyodo News samt japanska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • Februari

  • Fängelse för bilchefens flykt

   En domstol i Istanbul dömer tre turkiska medborgare till fleråriga fängelsestraff för att ha deltagit i Nissanchefen Carlos Ghosns flykt undan rättsväsendet i Japan (se Februari 2019). Bilkoncernens chef satt i husarrest, misstänkt för ekonomisk brottslighet, men rymde 2019 gömd i en instrumentlåda. Med hjälp av turkiska piloter kunde han flygas till Turkiet, där han bytte plan för vidare färd till Libanon. Ghosn har libanesiskt medborgarskap och det finns inget utlämningsavtal mellan Libanon och Japan.

  • Januari

  • Undantagstillstånd införs i Tokyo

   Ny spridning av coronaviruset medför att regeringen inför undantagstillstånd i regionen kring Tokyo. Men restriktionerna är inte lika stränga som under våren och begränsar främst restauranger och barer och uppmanar till att arbeta på distans. Skolorna kommer att fortsätta att vara öppna, liksom offentliga evenemang, där åskådarantalet kommer att dras ner till hälften av kapaciteten och som högst 5000 människor. Medicinska experter varnar dock för att effekterna kan vara otillräckliga och att sjukvården redan är hårt pressad.

 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP

  • September

  • Suga utsedd till Abes efterträdare

   Förste kabinettssekreterare Yoshihide Suga har utsetts till ny partiledare efter avgående Shinzo Abe. Suga vann en omröstning i LDP med 377 av 534 röster. Med tanke på att LDP kontrollerar en majoritet av platserna i underhuset står det klart att Suga även kommer att vinna omröstningen om att bli premiärminister efter Shinzo Abe fram till parlamentsvalet i september 2021.

  • Augusti

  • Premiärminister Abe ska avgå

   Shinzo Abe tillkännager att han kommer att lämna premiärministerposten så snart en ersättare utsätts inom LDP. Skälet till att han avgår är att hans hälsa blivit sämre sedan tarmsjukdomen ulcerös kolit, som han lider av, har förvärrats.  LDP kommer att utse en ny partiledare i september, som även kommer att bli premiärminister.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0