Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, japanska Kyodo News samt japanska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Augusti

  • Undantagstillstånd införs i Okinawa

   Regionen Okinawa är hårt drabbad av coronaviruset, vilket gör att guvernören för regionen utropar undantagstillstånd. Invånare ombeds hålla sig hemma i möjligast mån. Smittan spreds till en början snabbt bland de amerikanska styrkorna som är baserade på Okinawa. Även i Tokyo har antalet fall av covid-19 börjat öka och myndigheterna har därför beslutat att restauranger och barer ska tvingas stänga kl 10 på kvällen.

  • Maj

  • Undantagstillstånd hävs för stora delar av landet

   Minskad smittspridning gör att regeringen beslutar sig för att häva undantagstillståndet i de flesta av landets regioner. Men det kommer att vara kvar tills vidare i storstäderna Tokyo och Osaka. Undantagstillstånd infördes i början av april som ett sätt att begränsa spridningen av coronaviruset, men de restriktioner som införts är mindre långtgående än i många andra drabbade länder. Hittills har 687 människor dött i sjukdomen covid-19, som orsakas av viruset.

  • April

  • Abe planerar virusstöd till alla invånare

   Premiärminister Shinzo Abe meddelar att regeringen vill ge medborgare i landet 100 000 yen (cirka 9 000 kronor) i stöd för att motverka de negativa effekterna av coronakrisen i landet. Ekonomin var på väg in i en lågkonjunktur redan innan coronaviruset fick spridning i landet och nu har såväl turismen som industri och handel drabbats hårt. Nyligen utvidgades undantagstillståndet i sju av landets regioner till att gälla hela landet.

  • Undantagstillstånd införs

   Regeringen utropar undantagstillstånd efter att landet under den senaste tiden sett en ökning av antalet fall av covid-19. Undantagstillståndet, som planeras gälla under en månads tid, innebär att guvernörer i sju regioner där coronaviruset fått fäste kan be människor att hålla sig inomhus och se till att affärer stängs. Tokyo är en av de drabbade regionerna. Även om Japan hittills har haft förhållandevis få som rapporterats smittade av det nya coronaviruset, omkring 5000 fall och ett 80-tal som avlidit av sjukdomen, höjs varningar för att sjukvården redan nu har svårt att hantera situationen. Regeringen planerar även att sätta in ett omfattande åtgärdspaket för att stimulera och stötta ekonomin. Åtgärderna, som främst ska hjälpa företag och förhindra att människor förlorar sitt arbete, motsvarar omkring tusen miljarder amerikanska dollar.

  • Mars

  • OS i Japan skjuts upp

   Premiärminister Shinzo Abe tillkännager att OS som skulle ha hållits i slutet av juli i Tokyo kommer att flyttas fram till nästa år, men senast till sommaren 2021. En överenskommelse har nåtts med Internationella olympiska kommittén (IOK) och Japan. Skälet till att OS skjuts upp är den pågående covid-19-pandemin.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0