
Japan
Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan byggt upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juli
-
Handelsavtal uppges klart med USA
USA:s president Donald Trump uppger att ett handelsavtal har ingåtts med Japan som nu får en generell tullsats på 15 procent. Utan ett avtal hade Trump hotat med att höja den 10-procentiga generella tullsats som USA införde i april till 25 procent den 1 augusti. I utbyte ska Japan nu investera 550 miljarder dollar i USA samt öppna sin ekonomi för amerikansk import. Detaljer om avtalet är i övrigt få men enligt premiärminister Shigeru Ishiba sänks tullsatsen för fordon till 15 procent från de 25 procent för just bilar och bildelar som USA införde mot hela omvärlden i mars. Fordonsindustrin är central för Japan och stod 2024 för 28 procent av exporten till USA. För Japan liksom för nästan hela världen gäller av allt att döma fortfarande importtullar på 50 procent för stål och aluminium.
-
Regeringen förlorar sin majoritet i överhuset
Val till hälften av platserna i överhuset resulterar i att den LDP-ledda minoritetsregeringen förlorar sin majoritet i kammaren. Koalitionen där även partiet Komeito ingår har redan tidigare förlorat sin majoritet i det mer inflytelserika underhuset (se Oktober 2024). Trots bakslaget säger premiärminister Shigeru Ishiba att han planerar att sitta kvar som regeringschef och koncentrera sig på handelsförhandlingar. Det missnöje med regeringen som valresultatet pekar på anses till stor del bero på stigande priser och osäkerheten kring USA:s hot om höga tullar.
-
-
Maj
-
Uttalande om ris leder till att minister avgår
Jordbruksminister Taku Eto avgår efter att ha fällt en olämplig kommentar om att han ”aldrig handlar ris” eftersom han får så mycket ris av sina supportrar. Kommentaren kritiseras av oppositionen och väcker upprörda känslor bland japaner som klagar över ökande rispriser. Priserna på ris har nästan fördubblats sedan förra året till följd av brist på ris i landet. Regeringen har tvingats använda en del av sina nödlager av ris för att få till stånd en prissänkning. Bristen på ris beror bland annat på dåliga skördar under de senaste två åren. Eto väljer senare att avgå sedan han också kritiserats skarpt av premiärminister Shigeru Ishiba. Shinjiro Koizumi utses därefter av premiärminister Ishiba till Etos efterträdare.
-
Mars
-
Domstol upplöser Moonrörelsen
En domstol i Tokyo beslutar att den kontroversiella Moonrörelsen (Familjefederationen för världsfred och enighet) ska upplösas. Sektens tillgångar ska tas i beslag och dess rätt att slippa skatt dras tillbaka i landet. Moonrörelsen har utretts sedan den tidigare premiärministern Shinzo Abe, mördades 2022 på grund av kopplingar till sekten. Moonrörelsen har anklagats för att ha använts sig av tvång och manipulation för att tillskansa sig stora gåvor från sina anhängare. Regeringen vände sig 2023 till domstol för att Moonrörelsen skulle upplösas och förlora sin privilegierade ställning som religiöst samfund.
-
Svåraste skogsbranden sedan 1970-talet
Minst en person har omkommit i en omfattande skogsbrand på Japans nordöstra kust. Branden, som pågått sedan den 26 februari, är nu under kontroll efter att ha förstört nära 3 000 hektar mark och tvingat över 4 000 människor att fly från sina hem. Enligt experter bidrog ovanligt lite nederbörd under vintern och kraftiga vindar till att skogsbranden fick fäste och spred sig snabbt.