April 2021

Senaste händelser

  • April

  • Netanyahu får bilda regering igen

    President Rivlin ger Benjamin Netanyahu uppdraget att bilda regering. I presidentens sonderingar med partierna efter det senaste valet är Likudledaren den som fått mest stöd som premiärminister. 52 av 120 knessets ledamöter har uttalat stöd för Netanyahu. Dagen innan har rättegången mot den mutåtalade premiärministern återupptagits.

  • Israel anas bakom angrepp mot fartyg

    Ett iranskt fartyg rapporteras skadat av en mina utanför Jemens kust och Israel tros ha utfört attacken. Skeppet Saviz är klassat som lastfartyg, men har varit stationerat i södra Röda havet i flera år och använts i insatser mot piratdåd och som eskortfartyg till handelsflottan. Både arabländer och USA misstänker att det också brukas för spioneri till havs.

  • Israel samarbetar inte med ICC

    Israel kommer inte att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i domstolens granskning av misstänkta förbrytelser i de palestinska områden som ockuperas av Israel. Beskedet lämnas i en kommuniké från premiärminister Netanyahus kansli. Israel erkänner inte ICC som berättigat att utreda sådana brottsmisstankar (se 5 februari 2021).  

  • Cyberattack stör Irans anrikning av uran

    Strömavbrott stör produktionen vid en underjordisk kärnteknikanläggning i Natanz, där Iran dagen innan invigt nya avancerade centrifuger för anrikning av uran. Underrättelsekällor säger till israeliska medier att det är säkerhetstjänsten Mossad som har utfört en cyberattack mot Natanz och att följderna är mer omfattande än vad Iran medger. Iran hävdar att bara de minst effektiva centrifugerna påverkades, men utrikesministern deklarerar att Iran kommer att hämnas. I centrifuger som matas med gasen uranhexaflourid tar man fram uran med högre koncentration som kan brukas antingen till civil kärnkraft eller, i mycket höga koncentrationer, till kärnvapen. Israels cyberattacker och västmakternas förhandlingspolitik syftar båda till att hindra Iran från att skaffa sig atomvapen. USA:s president Joe Biden har deklarerat målet att få kärnenergiavtalet JCPOA att fungera igen (se 6 april). Israel – som vill förmå USA att inte förhandla med Iran – utför attacken mot Natanz samma dag som försvarsminister Lloyd Austin är på besök för att träffa den israeliska regeringen.

  • Maskpåbud lättas efter lyckad vaccinkampanj

    För första gången på ett år kan israelerna uppehålla sig på allmän plats utan ansiktsmask, utan att bryta mot ett coronarelaterat påbud. Närmare fem miljoner invånare, mer än halva befolkningen, är fullt vaccinerad mot covid-19. Antalet nysmittade som hittas har sjunkit från 10 000 per dag så sent som i januari till cirka 200. Skolor och restauranger har öppnat igen, men fortfarande uppmanas israelerna att bära ansiktsmask inomhus. Sammanlagt har 6 300 personer avlidit med konstaterad covid.

  • Oroligt i Östra Jerusalem och Gaza

    I södra Israel slår 36 raketer ned som avlossats från palestinskt håll. Raketregnet är det intensivaste hittills i år och Israel svarar med flygräder mot Gazaremsan. Företrädare för islamiströrelsen Hamas väpnade gren har uttalat för stöd för protester som rasar i östra Jerusalem sedan två nätter: Där sker konfrontationer mellan judiska extremnationalister i gruppen Lehava, palestinska demonstranter och israelisk polis. Sammanstötningarna beskrivs som de våldsammaste i staden på flera år.

  • HRW: Apartheid mot palestinier

    Human Rights Watch (HRW) anklagar Israel för att upprätthålla ett apartheidsystem genom att behandla palestinier sämre än israeler. Omständigheter som HRW åberopar är bland annat att palestinskägd mark konfiskeras, att palestiniers rörelsefrihet begränsas och att palestinier måste lyda under militära lagar medan civila lagar gäller för israeler som har flyttat in på ockuperad mark. HRW bygger sin rapport på bland annat dokumentation av israelisk samhällsplanering och officiella uttalanden av israeliska företrädare. Israel anser att den USA-baserade organisationen är partisk. Inom FN-systemet började apartheid betraktas som ett brott mot mänskligheten 1966 och det formaliserades i en internationell konvention som trädde i kraft 1976.

  • Trängseltragedi på vallfartsort

    Minst 45 pojkar och män mister livet i trängseln när panik uppstår i en folkmassa, då tiotusentals ultraortodoxa judar har samlats på en vallfartsort i norra Israel. Avsikten är att be vid en rabbingrav på berget Meron. Folksamlingen är den största i Israel sedan coronapandemin ledde till rörelserestriktioner, och det uppstår skarpa reaktioner mot att ett sådant massmöte kunnat arrangeras.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0