Augusti 2020

Senaste händelser

  • Augusti

  • Domstolsorder mot Netanyahu-son

    En domstol i Jerusalem ger premiärminister Netanyahus son Yair order att sluta trakassera personer som arrangerar demonstrationer mot hans far. Sonen har bland annat offentliggjort adresser till Neyanyahus motståndare via sociala medier. Dagen före beslutet, som gäller i sex månader, har en Netanyahu-kritisk protest genomförts som var den största på flera år. I gatuprotester de senaste veckorna, främst i Tel Aviv och Jerusalem, har kritiken mot regeringens coronapolitik varit skarp och somliga har krävt premiärministerns avgång.

  • Gazaremsan: Brandballonger och bestraffningar

    Flera dagar i rad har markbränder inträffat i Israel sedan dussintals ballonger med brandbomber släppts iväg med vinden från Gazaremsan. Israel svarar med bland annat flygattacker mot mål i Gaza som knyts till islamiströrelsen Hamas och med att minska palestiniernas fiskezon utanför Gazas kust från 15 till 8 sjömil. Hamas har också avfyrat en räcka raketer ut mot havet som en ”varning” till Israel, som därefter stängt gränsen för gods till Gaza, bland annat bränsle till elverket. Under en intensiv period av palestinska protester 2018 sändes brandballonger dagligen över gränsen, med eldsvådor i Israel som följd. Somliga sätter sådana fientligheter över gränsen i samband med pengaöverföringar från Qatar som håller utarmade palestinier under armarna; Israel sätts under press för att tillåta överföringarna.

  • Israel och Förenade arabemiraten sluter fred

    De försiktiga kontakter som en tid har pågått mellan Israel och Förenade arabemiraten (se 29 oktober 2018 och 6 oktober 2019) utmynnar i något de kallar ett fredsavtal, Israels tredje med ett arabland. Emiraten erkänner Israel och uppger att ett villkor är Israel inte gör allvar av sina planer på att annektera mer mark på den ockuperade Västbanken. Fullt diplomatiskt utbyte, handels- och flygförbindelser ska upprättas och emiratier kommer att kunna besöka islams heliga platser i Jerusalem. En anledning till att Israel och sunnimuslimskt styrda arabländer närmar sig varandra är att de oroas av den iranska regimens inflytande i regionen. Palestinierna reagerar på uppgörelsen med besvikelse och fördömanden.

  • Israel militärövar i Tyskland

    Israels och Tysklands flygvapen inleder ländernas första gemensamma militärövning i Tyskland. Piloter flyger i formation över en flygbas nära München, en hyllning till offren för ett terrordåd som utfördes vid OS 1972 och krävde elva israelers liv. Därefter gör de överflygning vid Dachau, där nazisterna under andra världskriget mördade 40 000 judar. Hyllningarna sker 75 år efter krigsslutet och i en tid när antisemitiska grupper åter gör väsen av sig i Tyskland.

  • Risk för nyval skjuts på framtiden

    Parlamentet skjuter upp en omröstning om statsbudgeten i 120 dagar och undviker därmed ytterligare ett nyval. En överenskommelse om att budgeten måste antas före den 25 augusti har funnits i avtal mellan de stora partierna som reglerar samarbetet i krisregeringen (se 20 april och 7 maj), men de har svårt att enas i den och andra frågor. Efter beslutet i knesset faller den nya tidsgränsen för budgeten den 23 december. Partierna träter också om utnämningar till viktiga poster som skulle kunna påverka utgången i rättsprocessen mot den åtalade premiärministern Benjamin Netanyahu (se 19 juli). Det gäller främst riksåklagarens post; Avichai Mandelblits mandat går ut 2022.

  • Fortsatt stor smittspridning

    Nästan 2 000 nya fall av coronasmitta har registrerats under loppet av ett dygn. För att skolorna ska få öppna den 1 september har israeliska myndigheter hoppats att det inte ska tillkomma fler än 400 fall per dag. Av totalt 867 dödsfall i sjukdomen covid-19 har cirka 400 krävts under den senaste månaden.

  • Israels HD olagligförklarar bosättning

    Israels högsta domstol river upp ett beslut som ger judiska bosättare rätt till mark på en kulle nära Jordanfloden. Omkring 40 judiska bosättarfamiljer lever på kullen, som de kallar Mitzpe Kramim, men merparten av marken är i själva verket privatägd och palestinsk. Enligt domstolen ska bosättarna vräkas, men israeliska staten måste hitta nya hem åt dem inom tre år. Platsen ligger på den ockuperade Västbanken, där alla judiska bosättningar enligt internationell syn är olagliga.

  • FN-styrka minskas

    FN:s säkerhetsråd förlänger den fredsbevarande insatsen Unifil vid gränsen mellan Libanon och Israel, men minskar styrkan från 15 000 till 13 000 man. I praktiken betyder beslutet inte mycket, eftersom styrkan för tillfället består av 10 500 man, enligt diplomatkällor. Resolutionen uppmanar Libanon att se till att Unifil också får tillgång till ett område norr om ”blå linjen” (den FN-utmärkta gränsen) där det 2019 hittades tunnlar som kunde användas för intrång från Libanon på israeliskt område. Tunnlarna har tillskrivits shiamilisen Hizbollah. Unifil inrättades 1978 och förstärktes i samband med krig mellan länderna 2006.

  • Vapenvila vid Gazagräns

    En vapenvila sluts mellan Israel och islamiströrelsen Hamas, som styr inne i Gazaremsan, efter mer än tre veckor av stridshandlingar över gränsen. Sedan den 6 augusti har Israel bombat mål i Gaza nästan dagligen som svar på brandballonger och raketer från palestinskt håll (se 12 augusti). Nu förnyas en informell vapenvila, där Israel lättar på blockaden mot Gaza i utbyte mot lugn vid gränsen, med hjälp av qatarisk och egyptisk medling. Den fiskezon Israel tillåter utanför Gaza utvidgas till 15 sjömil och varor ska åter släppas in i remsan, bland annat bränsle till Gazas enda kraftverk. Utökat kontantstöd från Qatar till Gazas befolkning, framför allt offentliganställdas löner, ingår i uppgörelsen.

  • Israeliska anfall kräver liv

    Israel anfaller militära mål på två platser i södra Syrien. Enligt SOHR mister två syriska soldater och tre allierade utländska milismän livet; de senare uppges tillhöra den libanesiska shiarörelsen Hizbollah som strider i Syrien på regimens sida. Israel har genomfört hundratals angrepp mot mål i Syrien sedan inbördeskriget bröt ut 2011, men bekräftar eller kommenterar sällan insatserna (se 5 maj).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0