November 2018

Senaste händelser

  • November

  • Intrång i Gazaremsan utlöser våldsspiral

    En israelisk elitstyrka tar sig in i södra Gazaremsan i ett civilt fordon. Aktionen är riktad mot en befälhavare inom islamiströrelsen Hamas väpnade gren. Skottlossning utbyter. Sju palestinier och en av de israeliska militärerna mister livet. Händelsen utlöser ett regn av över 400 granater från militanta palestinier mot Israel och israeliska flygbombningar mot 150 mål i Gaza.  

  • Vapenvila och ministeravhopp

    En vapenvila kungörs mellan Israel och Hamas efter det senaste våldsutbrottet i Gazaremsan. I protest lämnar Avigdor Lieberman försvarsministerposten. Han motsätter sig israeliska överenskommelser med islamiströrelsen som har den lokala makten i Gaza. Även Liebermans parti Yisrael Beiteinu lämnar regeringen Netanyahu, som utan det partiet har en enda rösts majoritet i parlamentet.

  • Kristen blir israelisk ambassadör

    Israel har för första gången utnämnt en kristen diplomat till ambassadör. George Deek blir ambassadör i Azerbajdzjan 2019. Han är jurist och utbildad vid Georgetown-universitetet i Washington. Israel har visst samarbete på det militära området med regimen i Azerbajdzjan.

  • Markering av tydligare USA-stöd för Israel

    USA röstar för första gången emot en årlig resolution i FN:s generalförsamling som fördömer Israels ockupation av de syriska Golanhöjderna 1967. Ockupationen har aldrig haft internationellt stöd, men USA har varit mildare i sin kritik mot Israel än andra länder. Fram till nu har USA alltid lagt ner sin röst istället för att rösta för Israels linje.

  • Bostadsförmedling i politisk hetluft

    Bosättare upprörs av att den amerikanska sajten Airbnb, som bokar boende i privata bostäder, beslutat att inte lista uthyrningar som erbjuds i israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken. Human Rights Watch (HRW) uppmanar andra bokningsföretag att ta efter och påpekar att palestinier diskrimineras: de tas inte emot som gäster. Simon Wiesenthal-centret uppmanar för sin del till bojkott mot Airbnb. Företrädare för bosättarna stämmer några dagar senare Airbnb vid en domstol i Jerusalem för att försöka tvinga sajten att ändra beslutet.

  • Inrikesministern hotas av åtal

    Inrikesminister Aryeh Deri, som också är ledare för partiet Shas, misstänks för bland annat skatteflykt, penningtvätt och bedrägeri. Åtal bör väckas mot honom, rekommenderar polisen och skattemyndigheten, som har utrett anklagelserna. 2000 dömdes Deri till tre års fängelse för mutbrott. Nu liksom då ska en del av brotten ha begåtts medan han varit inrikesminister.

  • Fängelse för falska hot

    En amerikansk-israelisk man i 20-årsåldern döms till tio års fängelse för att framfört fler än 2 000 hot mot judiska inrättningar i en rad länder. I flera år hotade han med bomber eller andra attentat mot skolor, samlingslokaler, handelsplatser och flyg. Följden blev utbredd skräck för antisemitisk terror. Domstolen säger sig ha tagit hänsyn till att mannen inte är fullt frisk – straffet skulle annars ha blivit 17 års fängelse.

  • Torpedering av flyktingfartyg dokumenterad

    En israelisk ubåt sänkte av misstag ett fartyg med flyktingar 1982, enligt ett program i statlig israelisk TV. Flyktingarna försökte undkomma det krig som pågick i Libanon, men 25 människor miste livet. Israel hade vid tidpunkten gått in i Libanon för att driva ut PLO och ubåtskaptenen trodde att fartyget hade palestinska gerillamän ombord. Uppgifterna hämtas ur dokument som tidigare varit hemligstämplade av Israels militära censur. Åsikterna går isär om huruvida torpederingen utgjorde ett brott och om den israeliska försvarsmakten avsiktligt har mörklagt händelsen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0