Juli 2018

Senaste händelser

  • Juli

  • Ny lag ska stoppa stöd till attentatsmäns familjer

    En ny lag antas vilken gör det möjligt för Israels regering att hålla inne med pengar till den Palestinska myndigheten på Västbanken på grund av dess penningstöd till fängslade eller dödade attentatsmäns familjer. Israel samlar varje månad in runt 127 miljoner amerikanska dollar i tullintäkter för varor som ska till den palestinska marknaden. Pengarna ska enligt avtal mellan parterna sedan slussas vidare till den Palestinska myndigheten, men Israel har vid flera tillfällen valt att låta bli att betala ut pengarna som påtryckningsmedel mot palestinierna. Den nya lagen gör det möjligt för Israel att dra av lika mycket från tullintäkterna som Palestinska myndigheten betalar ut till attentatsmännens familjer.    

  • Kontroversiell nationalstatslag antagen

    Knesset antar i en slutlig omröstning den så kallade nationalstatslagen som stötts och blötts i flera år. Lagen, som får status som grundlag (se Politiskt system), definierar Israel som ”det judiska folkets nationella hem” och slår fast att judar har exklusiv rätt till självbestämmande i Israel. Lagen säger också att Jerusalem är Israels huvudstad samt att den israeliska staten ska främja etableringar av judiska bosättningar. Det arabiska språkets status ändras från officiell till speciell status. Lagen antas med röstsiffrorna 62–55 och möter skarp kritik från de arabiska ledamöterna i knesset som anser att den är diskriminerande mot den knappa femtedel av landets befolkning som har arabiskt ursprung. Även den drusiska minoriteten fördömer lagen som de menar degraderar dem till andra klassens medborgare samtidigt som de förväntas tjäna Israel som soldater. Druserna gör till skillnad från araberna värnplikt, och många druser har stupat i strid för Israel.
    Lagens försvarare säger att den är tänkt att värna Israels status "som judisk och demokratiskt stat" medan kritikerna påpekar att begreppet judisk och demokratisk rensats ut från tidigare versioner av lagen och att den inte nämner något om jämlikhet mellan medborgarna. Premiärminister Netanyahu avvisar denna kritik med att hänvisa till att andra lagar garanterar jämlikhet för icke-judar och definierar Israel som demokratiskt. 

  • Räddningsarbetare evakueras från Syrien

    Omkring 400 räddningsarbetare som tillhör den syriska organisationen Vita hjälmarna evakueras av Israel. Medlemmar och deras familjer förs ut via Golanhöjderna till Jordanien på begäran av flera europeiska länder samt USA. Vita hjälmarna har bistått nödställda i rebellkontrollerade områden i Syrien, men hotas nu i samband med den syriska arméns framryckning i söder. Storbritannien, Tyskland och Kanada har erbjudit sig att ta emot flera räddningsarbetare.

  • Livni ny oppositionsledare

    Hatnuas partiledare Tzipi Livni, tidigare minister och avhoppare från högerblocket Likud, träder in i rollen som oppositionsledare. Arbetarpartiet – som är det största oppositionspartiet – ställer sig bakom henne, eftersom dess ledare Avi Gabbay inte har plats i parlamentet. Som ledare för oppositionen efterträder Livni Isaac Herzog, nyvald chef för organisationen Jewish Agency som ansvarar för administrationen av den judiska invandringen.

  • Syriskt stridsflyg nedskjutet över Golan

    Militären meddelar att ett syriskt attackflygplan skjutits ned efter att det kommit omkring två kilometer in på israeliskt luftrum över södra Golanhöjderna.  Enligt premiärminister Netanyahu kränkte planet ett demilitariseringsavtal mellan länderna från 1974. En syrisk militär källa hävdar dock att planet deltog i bombningar av IS-soldater  och befann sig på syriskt område. Dagen därpå anfaller Israel mål i Syrien efter att två missiler avfyrats från Syrien in i Israel. Missilierna uppges ha slagit ned vid Genesarets sjö utan att ha orsakat några skador. Beredskapen i Israel har varit förhöjd sedan 19 juni då syriska regeringsstyrkor inledde en offensiv för att återerövra provinsen Quneitra som ligger i anslutning till Golanhöjderna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0