Augusti 2018

Senaste händelser

 • Augusti

 • Nationalstatslagen anmäld till HD

  Ledare för Israels arabiska befolkning inlämnar en skrivelse till Högsta domstolen och kräver att nationalstatslagen som antogs 19 juli upphävs. Lagen, som definierar Israel som judarnas historiska hemland, klassas som rasistisk av organisationerna bakom skrivelsen vilka menar att lagen står i strid med internationella normer för mänskliga rättigheter. Lagen tillerkänner inte palestinierna några nationella rättigheter, och om den tillämpas på de Israelockuperade områdena skulle det utgöra ett brott mot Fjärde Genèvekonventionen (en av krigets lagar), anser författarna till skrivelsen. Tidigare har andra grupper vänt sig till domstolen för att få den att pröva lagen, bland annat landets druser.     

 • Stor demonstration mot omstridd lag

  Arabiska israeler genomför en stor demonstration i Tel Aviv i protest mot den nya nationalstatslagen som antogs den 19 juli och som ger judarna en särställning i förhållande till andra israeliska medborgare, såsom till exempel araber och druser. Demonstranterna liknar lagen vid apartheidsystemet i Sydafrika och kräver att alla medborgare i Israel ska ha behandlas jämlikt. Även judar deltar i demonstrationen som enligt israeliska TV samlar mer än 30 000 personer. En vecka tidigare har den drusiska minoriteten genomfört en manifestation mot lagen. Även den protesten samlade tiotusentals demonstranter.     

 • Polis får dubblerat straff för dödsskott

  En israelisk polis som i maj 2014 sköt ihjäl en palestinsk 17-åring söder om Ramallah får sitt straff på nio månaders fängelse fördubblat av Högsta domstolen. Dödsskottet, som avlossades i samband med en årlig demonstration, dokumenterades av den amerikanska TV-kanalen CNN.

 • Israel ändrar vapenlagar

  Det blir lättare för civilpersoner att skaffa vapen i Israel. Idag har 140 000 civila vapenlicens, lagändringen ger ytterligare 600 000, som är stridsutbildade i infanteriet, möjlighet att ansöka. Enligt säkerhetsminister Gilad Erdan är avsikten att ge israeler bättre möjlighet att skydda sig mot palestinska enmansattacker. Hittills har vapenlicenser beviljats byggt på bostadsort: bosättare på ockuperad mark går ofta synligt beväpnade. Erdan säger i radio att Israel är bättre än USA på att göra bakgrundskontroller av exempelvis psykisk ohälsa.

 • Domstol godkänner bosättarutpost

  En distriktsdomstol i Jerusalem legaliserar bosättarutposten Mitzpe Carmit som upprättas på privat palestinsk mark nära staden Ramallah på Västbanken. Distriktsdomstolen i Jerusalem förbjuder armén att utrymma utposten. Det är första gången en domstol tar ett sådant beslut och det går stick i stäv med Högsta domstolens traditionella hållning i dessa frågor, det vill säga att bosättningar på privat palestinsk mark som inte godkänts av staten måste rivas. Distriktsdomstolens agerande ligger dock i linje med den marklag som antogs i februari 2017, men som lades på is av Högsta domstolen i augusti samma år. Högsta domstolen överväger fortfarande om marklagen kan godkännas eller ej. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0