UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Ryskt stöd till krisbudget

   President Rohani offentliggör vad han kallar en "motståndsbudget" för iranska staten. Den bygger på ett "investeringsstöd" från Ryssland på 5 miljarder dollar, som ännu är föremål för förhandlingar. Rohani säger att de amerikanska sanktionerna har orsakat stora svårigheter för Iran och lidande för folket, som krisbudgeten är tänkt att lindra. Bland annat ska offentliganställda få löneökningar på 15 procent under det budgetår som inleds i mars 2020. Amnesty International har återgett uppgifter om att 208 människor miste livet i samband med de protester som ägde rum i november, riktade mot bland annat höjda bränslepriser.

  • Fångutväxling mellan Iran och USA

   En amerikan som hållits fängslad i Iran sedan 2016, anklagad för spioneri, utväxlas mot en iranier som greps i USA 2018. Fångutväxlingen sker i Schweiz och får den amerikanska statsledningen att tacka Iran för konstruktiva förhandlingar.

  • November

  • Presidenten: "Konspiration" bakom protester

   President Rohani uttalar sig om de protester som av allt att döma har slagits ned av myndigheterna (se 15 november). "Folket har besegrat en fientlig konspiration", säger han. Minst 40 platser har skakats av demonstrationer, bensinstationer har stuckits i brand och vägar har blockerats, men det har också förekommit plundring. Regimens informationsblockad gör det svårt att veta hur svåra följderna blivit, men uppgifter till Amnesty International gör gällande att över 100, om inte 200, liv gått till spillo.

  • FN: Iran överlagrar tungt vatten

   Iran har nu överskridit den mängd tungt vatten landet får ha enligt 2015 års avtal om landets kärnenergiprogram, meddelar FN:s atomenergiorgan IAEA. Tungt vatten kan användas vid tillverkning av vapenplutonium, och Iran har nu 131,5 ton – över de 130 ton som avtalet tillåter. En av poängerna med avtalet från 2015 är att det har gett FN möjlighet att inspektera Irans anläggningar, och Iran uppfyllde avtalsvilkoren fram tills USA lämnade avtalet 2018.

  • USA-beslut försvårar ryskt Iranprojekt

   Efter Irans besked om att urananriktning återupptas i Fordow (se 4 november) svarar USA med att skärpa sin Iranpolitik ytterligare – och beslutet lägger hinder i Rysslands väg. USA sade upp det internationella avtalet om Irans kärnenergiprogram 2018, men gjorde då undantag från sanktioner så att andra avtalsparter kunde uppfylla sina åtaganden. Ryssland har fortsatt sitt atomsamarbete med Iran vid Fordow-anläggningen, som enligt 2015 års avtal ska producera civil kärnkraft, och med kärnkraftsutbyggnad vid Bushehr (se 10 november). Men från den 15 december blir det stopp för amerikanska undantag som tillåtit samarbetet vid Fordow. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0