Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Amerikansk drönare skjuts ned

   En amerikansk spaningsdrönare skjuts ned av Iran i Hormuzsundet – den första direkta stridshandlingen mellan parterna sedan krisen mellan USA och Iran trappades upp. Revolutionsgardet hävdar att drönaren kränkte iranskt luftrum, medan USA uppger att den befunnit sig över internationellt vatten.  Det förarlösa flygplanet var av typen MQ-4C Triton, utvecklat för USA:s flotta.

  • USA tillåter Irakhandel trots sanktioner

   USA förlänger Iraks undantag från sanktionerna mot Iran. Gas- och oljehandeln mellan Iran och Irak kan fortsätta i ytterligare 90 dagar utan amerikanska straffåtgärder. Energiförsörjningen i Irak är beroende av importen och elkonsumtionen i Irak ökar under sommarhettan. En upprepning av 2018 års protestvåg befaras om det skulle bli stora störningar i tillgången på el.

  • Iran lastas för attentat mot tankfartyg

   En norsk och en japansk oljetanker utsätts för attentat i vattnen mellan Oman och Iran, sydost om Hormuzsundet. Tankfartygen skadas av explosioner och båda besättningarna evakueras till fartyg i närheten. USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att bara Iran har förmåga att genomföra liknande attentat. Han pekar också snart ut Revolutionsgardet (se 8 april). Iran avvisar beskyllningarna, liksom efter sabotagen mot fyra tankfartyg utanför Förenade arabemiraten den 12 maj. 

  • Nåd för spioneridömd

   I enlighet med traditionen har 691 fångar fått sina straff avkortade i samband med högtiden id al-fitr, efter fastemånaden ramadan. Libanons president har vädjat om nåd för en medborgare som 2016 dömdes till tio års fängelse för att ha spionerat för USA och nu återfår libanesen friheten. Mannen företräder en Beirutbaserad arabisk IT-organisation som enligt BBC har samarbetat med USA, men han nekar till spioneri. Han greps efter att ha deltagit i en teknikkonferens på inbjudan av en av Irans vicepresidenter.

  • Ökad anrikning av uran

   Iran har ökat sin anrikning av Iran, meddelar Internationella atomenergiorganet. Däremot är det enligt IAEA oklart när den gräns överskrids som sätts i avtalet om Irans kärnenergiprogram från 2015. Uran kan användas till bränsle i kärnkraftverk men också, höganrikat, till atomvapen. Sedan USA lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran, ser sig iranierna inte längre som bundna av löften i avtalet (se 8 maj). President Rohani har också krävt av övriga avtalsparter (Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland) att de senast den 7 juli vidtar åtgärder för att skydda Iran mot sanktioner som är riktade mot försäljning av olja. Annars är Iran redo att anrika uran så att det uppnår vapenkvalitet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0