Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat lämna avtalet och återinföra sanktioner mot Iran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Dödstal i covid når nytt rekord

   Irans officiella dödstal i covid-19-pandemin passerar 70 000 efter ett dygn med nästan 500 döda. Dygnstalet är det högsta hittills. Fler än 300 städer, stora och små, klassas som ”röda” vilket bland annat betyder att endast företag som säljer det nödvändigaste, som mat och läkemedel, tillåts ha öppet. Vaccinationskampanjerna går långsamt. 824 000 sprutor har getts bland över 82 miljoner invånare.

  • Ny dom för brittisk-iranska

   Iransk-brittiska Nazanin Zaghari-Ratcliffe har dömts till ett års fängelse och ett års utreseförbud på anklagelser om att ha medverkat till att sprida Iranfientlig propaganda. Hon greps första gången 2016 och dömdes då till fem års fängelse för statsfientlig verksamhet. Fallet orsakar diplomatiska förvecklingar mellan Iran och Storbritannien. Zaghari-Ratcliffe är en av flera personer med anknytning till andra länder som hållits fängslade de senaste åren i Iran, som anklagas för att ta utländska medborgare som gisslan för att kunna använda dem som brickor i förhandlingar (se 22 december 2019).

  • Iran trappar upp urananrikning

   Efter sabotaget mot kärnteknikanläggningen i Natanz som tillskrivs Israel meddelar Iran att landet kommer att börja anrika uran upp till 60 procents renhetsgrad. Internationella atomenergiorganet (IAEA) har underrättats. I det internationella avtalet JCPOA förband sig Iran att begränsa anrikningen till 3,67 procent, men sedan USA lämnade avtalet har anrikningen ökats, till 20 procent i januari i år. Med 90 procents renhetsgrad kan uran användas till kärnvapen, vilket är vad avtalsparterna i JCPOA vill hindra Iran från.

  • Cyberattack stör Irans anrikning av uran

   Strömavbrott stör produktionen vid en underjordisk kärnteknikanläggning i Natanz, där Iran dagen innan invigt nya avancerade centrifuger för anrikning av uran. Underrättelsekällor säger till israeliska medier att det är säkerhetstjänsten Mossad som har utfört en cyberattack mot Natanz och att följderna är mer omfattande än vad Iran medger. Iran hävdar att bara de minst effektiva centrifugerna påverkades, men utrikesministern deklarerar att Iran kommer att hämnas. I centrifuger som matas med gasen uranhexaflourid tar man fram uran med högre koncentration som kan brukas antingen till civil kärnkraft eller, i mycket höga koncentrationer, till kärnvapen. Israels cyberattacker och västmakternas förhandlingspolitik syftar båda till att hindra Iran från att skaffa sig atomvapen. USA:s president Joe Biden har deklarerat målet att få kärnenergiavtalet JCPOA att fungera igen (se 6 april). Israel – som vill förmå USA att inte förhandla med Iran – utför attacken mot Natanz samma dag som försvarsminister Lloyd Austin är på besök för att träffa den israeliska regeringen.

  • Rop på stränga åtgärder mot covid-19

   Rekordhöga tal redovisas i antalet konstaterade fall av coronasmitta: 22 586 nya fall på ett enda dygn. Det samlade dödstalet anges samtidigt officiellt till nästan 64 000. Firandet av det persiska nyåret i mars antas ha satt fart på spridningen. Inför det presidentval som ska hållas i juni väcker det intresse att de mest konservativa medierösterna anklagar avgående presidenten Rohanis regering för att ha agerat handfallet inför covid-19. Iran har hittills laborerat med tidsbegränsade reseförbud och nedstängningsorder. Expertis efterfrågar nu strikta åtgärder för att motverka en fjärde våg av smittspridning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0