
Iran
Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men väcktes till liv igen när USA under president Trump lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
September
-
Militäruppvisning med trimmad drönare
På årsdagen av krigsutbrottet 1980, då Saddam Husseins irakiska styrkor gick till anfall mot Iran med åtta års krig som följd, håller den islamiska republiken en militärparad i Teheran. Ännu en trimmad version av en egenutvecklad drönare visas upp och dess prestanda sammanfattas med beskrivningen längre räckvidd (200 mil), längre flygtid (24 timmar) och tyngre laddning (300 kilo). Vapen som kan nå ärkefienden Israel har Iran sedan tidigare, men försvarsindustrins landvinningar väcker oro även på andra håll, inte minst sedan man hittat spår av iranska vapen efter ryska stridshandlingar i Ukraina.
-
Straff för sjaltrots på väg att skärpas
Irans parlament antar med 152 röster mot 34 en lag som skärper straffen för kvinnor och flickor som trotsar påbuden om att bära klädsel som bedöms som anständig, inte minst hijab, huvudduk. Tio års fängelse toppar straffskalan i den nya lagen, så snart den har godkänts även i det mäktiga Väktarrådet. Lagskärpningen sker drygt ett år efter fallet då Mahsa Amini greps av sedlighetspolisen, vilket slutade med hennes död (se 16 september 2022). Myndigheterna har sedan dess slagit till hårt mot demonstranter och ingripit mot olika former av sjaltrots. Minst sju män har avrättats och tusentals människor har gripits för delaktighet i de protester fallet utlöste.
-
Iran begränsar FN-expertis
Iran har beslutat att inte låta alla inspektörer från FN:s atomenergiorgan (IAEA) arbeta i landet. Det uppges handa om åtta inspektörer från Frankrike och Tyskland, enligt IAEA erfarna experter på bland annat anrikning av uran. Iran motiverar beslutet med "politiska övergrepp" från västmakter. Inspektioner av kärnenergianläggningar har varit knutna till ett avtal från 2015 som gav Iran lättnad i de internationella sanktionerna mot regimen i utbyte mot att FN skulle kunna kontrollera att det inte var kärnvapen Iran var i färd med att producera. USA lämnade avtalet 2018 och Iran har sedan dess utökat sina lager och sin upparbetning av radioaktivt material.
-
Förhandlingar om gripen svensk resultatlösa
EU bekräftar att den svensk som greps i Iran våren 2022 heter Johan Floderus och är tjänsteman med EU-arbete i Bryssel. Iran anklagar honom för spioneri (se 30 juli 2022), men enligt EU:s uppgifter var han på semester när han greps. Förhandlingar om frigivning eller utväxling av andra gripna utländska medborgare har lyckats ibland (se 26 maj 2023) men inte i detta fall. I maj 2023 avrättades svenske medborgaren Habib Chaab som hade arabiskiransk härkomst och anklagades för terrorbrott. Karolinska-forskaren Ahmadreza Djalali är fortsatt dömd till döden i Iran.
-
Järnväg byggs mellan Irak och Iran
Första spadtaget tas på en järnväg som ska förbinda Iraks järnvägsnät med Iran, från hamnstaden Basra via gränsstationen Chalamja. Halva sträckan på 32 km ska dras på irakisk mark, andra halvan på iransk. Bygget väntas ta uppemot två år. Mellan de två länderna sker handel i stor omfattning, men ett av syftena är att shiamuslimska pilgrimer från Iran, som i stora skaror besöker städer som Karbala och Najaf i Irak, i framtiden ska kunna ta tåget. Samma dag som ceremonin äger rum omkommer 18 människor, de flesta iranska pilgrimer, i en trafikolycka norr om Bagdad.
-