Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat lämna avtalet och återinföra sanktioner mot Iran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Mordutpekad brottare avrättas

   Brottaren Navid Afkari avrättas tros internationella vädjanden från bland andra Internationella olympiska kommittén (IOK). Han greps i samband med regimkritiska demonstrationer sommaren 2018 och anklagades för knivmord på en offentliganställd man. Enligt myndigheter hade han erkänt mordet, men erkännandet var enligt hans försvarare frampressat genom tortyr. Protesterna i staden Shiraz, där Navid Afkari också avrättades, riktade sig mot ekonomiska och sociala missförhållanden.

  • Andra omgången i parlamentsvalet

   Parlamentsvalets andra omgång, som skjutits upp till följd av coronakrisen, genomförs (se 23 februari15 mars och 27 maj). Tio återstående platser ska fyllas. I Teheran och två andra städer kommer valet att ske 2021, samtidigt med presidentval och lokala val, uppger en talesperson för regeringen. 

  • Nytt läsår med skola på distans

   Efter nästan ett halvårs uppehåll på grund av coronapandemin återvänder närmare 15 miljoner elever till skolan. Avsikten är att det ska bli distansundervisning för de flesta under det nya läsåret. I skolorna är det fysiskt avstånd, ansiktsmasker och förkortade lektioner som gäller. Enligt officiella uppgifter har pandemin krävt över 22 000 liv sammanlagt i Iran, men det påstås från olika håll att det verkliga dödstalet är betydligt högre (se 3 augusti).

  • Augusti

  • Tillverkning av diabetesmedicin startar

   Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk inviger ny insulintillverkning hos sitt iranska dotterbolag. Produktionslinjen aviserades 2015, då det också sades att det skulle ta fem år innan den kunde tas i bruk. I de sanktioner mot Iran som USA har återinfört sedan dess finns rent tekniskt inga hinder för läkemedel till iranier, men i praktiken uppstår problem genom att bankföretag inte vågar genomföra överföringar av pengar (till exempel betalningar för produktingredienser) till eller från Iran av rädsla för att straffas av USA.

  • FN-inspektörer får syna önskade platser

   Inspektörer från Internationella atomenergiorganet (IAEA) kommer att tillåtas besöka två platser i Iran där organisationen bland annat vill ta markprover. Iran har motsatt sig önskemålen i flera månader. De platser det handlar om är sådana där det kan ha förekommit kärnteknisk verksamhet, sannolikt före avtalet JCPOA som slöts 2015 om att Iran skulle slippa internationella sanktioner i utbyte mot begränsningar av kärnenergiprogrammet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0