Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Protest mot stränga straff för hijablösa

   Sex FN-experter – bland dem fem oberoende människorättsrapportörer – uppmanar Iran att frige tre kvinnliga aktivister som dömts till långa fängelsestraff för att ha protesterat mot lagar som tvingar kvinnor att bära huvudduk. Den 8 mars 2019, på internationella kvinnodagen, delade Mojgan Keshavarz, Yasaman Aryani och Monireh Arabshahi ut blommor i Teherans tunnelbana. De bar inte hijab. En av dem har senare dömts till drygt 23 års fängelse, de två andra till 16 år vardera.

  • Gibraltar släpper tanker

   Myndigheter i Gibraltar upphäver beslaget av ett iranskt tankfartyg, trots en amerikansk begäran om att fartyget ska hållas kvar (se 4 juli och 19 juli). Iran uppges ha överlämnat en skriftlig försäkran om att oljelasten inte var på väg till Syrien, vars regim är föremål för internationella sanktioner bland annat från EU.

  • Britter ansluter sig till skyddsflotta för tankfartyg

   Storbritanniens nya regering uppger att brittiska marinen kommer att ansluta sig till USA:s insatser för att skydda handelsfartyg som går genom Hormuzsundet. I det spända läge som råder mellan främst USA och Iran försökte Theresa Mays regering i juli samla stöd för en flotta under europeisk ledning. Både amerikaner och britter har haft svårt att övertyga andra länder om att medverka.  

  • Juli

  • Pressande sanktioner leder till valutabyte

   Regeringen godkänner planer på att stryka fyra nollor på Irans sedlar, och döpa om valutan rial till toman. Följden av de ekonomiska sanktioner som USA återinförde 2018 har blivit ras för valutans värde. Även för vardagliga inköp kan iranier behöva bära runt på tjocka sedelbuntar. När planerna på valutabytet godkänns är den officiella växlingskursen 42 000 rial mot en dollar, medan svartväxlare är beredda att ge 120 000 rial. Valutaskiftet måste också godkännas i parlamentet.

  • Sanktioner mot iransk minister

   USA:s finansdepartement inför sanktioner mot Irans utrikesminister Muhammad Javad Zarif som blockerar eventuella tillgångar i USA. Zarif tror att det inte kommer att göra stor skillnad för honom eller hans familj, eftersom de inte har några tillgångar där. Däremot väntas också åtgärder som gör det svårare för honom att resa. De diplomatiska effekterna beskrivs av internationella massmedier som att USA stänger dörren för chefen för Irans diplomatkår, även om Zarif tros kunna fortsätta besöka FN-högkvarteret i New York.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0