Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Politisk aktivist dör i hungerstrejk

   Vahid Sayadi Nasiri har avlidit efter två månaders hungerstrejk i ett högsäkerhetsfängelse i Qom. Han fängslades först 2015 och återigen 2018 för inlägg han gjort på sociala medier. Inläggen har av myndigheterna klassats som förolämpning mot landets högsta religiösa ledare och statsfientlig propaganda.

  • Iran stöder Jemenförhandlingar

   Regimen i Iran, som är lierad med de shiamuslimska huthirebellerna i Jemen, uttrycker sig välvilligt om FN:s planer på fredsförhandlingar om Jemen i Sverige. Kriget mellan rebellerna och Jemens regering har pågått i flera år och ses som en konflikt genom ombud mellan Iran och Saudiarabien, eftersom saudierna stöder regeringssidan.

  • Robottest väcker oro

   Iran provskjuter en medeldistansrobot och får kritik från västländer. När en provskjutning bekräftas säger sig Revolutionsgardet ha genomfört mellan 40 och 50 tester under loppet av ett år. Ballistiska robotar omfattas inte av det internationella avtalet från 2015 om Irans atomenergiteknik, men FN:s säkerhetsråd har uppmanat Iran att avstå från att testa vapen som skulle kunna bära kärnvapen. Iran har utvecklat flera robottyper som kan nå Israel eller västmakters baser i Mellanöstern. De senaste månaderna har två medeldistansrobotar avfyrats mot fiender till Iran utanför landets gränser (se 8 september och 22 september).

  • November

  • Två avrättas för valutaspekulationer

   Två män som anklagats för valutaspekulationer avrättas. Den ene har kallats ”myntsultanen”. När han greps den 2 juli hade han två ton mynt. Irans valuta har tappat i värde hela året och han byggde upp sin kassa av guldmynt för att dra fördel av stigande efterfrågan på guld. En tredje man väntar på att få sin dödsdom överprövad i högre instans.

  • Nytt namn på ledarpost i Teheran

   Teheran får sin tredje borgmästare på ett och ett halvt år, när Pirouz Hanachi väljs av stadsfullmäktige. Hans företrädare faller för åldersstrecket, men skiftet följs ändå med intresse eftersom uppdraget tidigare har fungerat som språngbräda till presidentposten. Staden styrs sedan augusti 2017 av krafter som uppfattas som reformsinnade, och de har utlovat ökad insyn. Under 14 år av konservativ dominans förekom en mängd anklagelser om mygel. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0