Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat lämna avtalet och återinföra sanktioner mot Iran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Rekryterade spioner via sociala medier

   Fem israeler, varav fyra kvinnor, misstänks för spioneri för Irans räkning. De gripna, som är av iranskjudisk härkomst, tros ha blivit rekryterade via sociala medier av en man som presenterade sig som jude boende i Iran. Kontakterna har pågått i flera år och den israeliska säkerhetstjänsten Shin Beth hävdar att avsikten varit att bygga upp ett spionnätverk inne i landet.  

  • Sanktioner mot amerikaner

   Iran inför sanktioner mot 52 amerikanska medborgare som uppfattas som inblandade i USA:s dödliga drönarattack mot generalen Qasem Soleimani (se 3 januari 2020). En av de listade är förra FN-ambassadören Nikki Haley. USA hotar med motåtgärder om någon amerikan angrips. Iran har tidigare krävt att dåvarande presidenten Donald Trump ska ställas till svars för drönarattacken som utfördes i Irak.

 • 2021

  • December

  • Extra coronastöd via FN

   Världsbankens styrelse godkänner 90 miljoner dollar extra till Iran för krisåtgärder i spåren av covid-19-pandemin. Pengarna ska gå till coronainsatser via Världshälsoorganisationen (WHO), de går inte in i Irans statsbudget. I maj 2020, några månader efter det att spridningen av coronavirus klassats som en pandemi, beviljade banken 50 miljoner dollar i krislån till Iran. Från bankens sida betonas att hanteringen av krisstöden blir föremål för insyn av oberoende organ.

  • Dödsdom mot kurd verkställs

   Iran avrättar kurden Heidar Ghorbani, medlem av en förbjuden organisation som eftersträvar självbestämmande för Irans kurder. Det sker trots att FN, Amnesty International och andra organisationer har vädjat för hans liv och uttryckt oro för att han inte fått en rättvis rättegång. Enligt dödsdomen 2020 ska Ghorbani ha bidragit med logistik som transporter när tre medlemmar av basijmilisen mördades 2016. Basiji är en väpnad organisation som kan beskrivas som en av den islamiska republikens stödtrupper. Näst efter Kina är Iran det land som avrättar flest människor och etniska minoriteter rapporteras vara överrepresenterade bland dem som avrättas. De flesta av minoriteterna består av sunnimuslimer till skillnad från regimen, där de ledande kretsarna tillhör shiaislam.

  • November

  • Ansvar för nedskjutning prövas

   Tio anställda i Irans försvarsmakt ställs inför rätta i en militärdomstol. De brottsanklagelser som ska prövas gäller nedskjutningen av ett ukrainskt trafikflygplan, som krävde 176 liv (se 11 januari 2020). Irans luftfartsmyndighet har utrett händelsen och beskriver den som oavsiktlig, ett mänskligt misstag.

Till kalendariet
99273

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0