Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Iran hotar ge upp NPT

   Iran hotar dra sig ur det internationella Icke-spridningsavtalet (NPT) som ska förhindra spridning av kärnvapen, detta ifall konflikten om landets kärnenergiprogram förs till FN:s säkerhetsråd (se 14 januari).

  • EU-länder ska patrullera Hormuzsundet

   Åtta EU-länder har slutit upp bakom beslutet att ge militärt skydd till fartyg i Hormuzsundet, uppger Frankrikes utrikesdepartement. Styrkan som ska patrullera farvattnen baseras i emiratet Abu Dhabi. De stater som har lovat att delta med enheter som patrullerar är Frankrike, Danmark, Nederländerna och Grekland. Styrkan inrättas som ett sätt att markera att EU intar en egen hållning, samtidigt som konflikten runt sundet, som utgör inlopp till Persiska viken, i mycket handlar om motsättningar mellan USA och Iran. 

  • Högste ledaren predikar

   Irans högste ledare ayatolla Khamenei håller fredagspredikan i en moské i Teheran. Det är första gången sedan 2012 han personligen håller predikan vid fredagens lunchbön, som är veckans viktigaste. Med all sannolikhet vittnar det om att Irans ledning ser det politiska läge som råder som en kris. Khamenei försvarar den islamiska republikens försvarsstyrkor, trots nedskjutningen av ett trafikflygplan som var fullt med civila passagerare.

  • Dödsoffrens hemländer ställer krav

   Till följd av nedskjutningen av ett trafikflygplan i Iran den 8 januari samlas utrikesministrarna från dödsoffrens hemländer i London.  Ukraina, Sverige, Storbritannien, Kanada och Afghanistan begär att Iran ska samarbeta kring utredningen av händelsen, på alla punkter. De berörda länderna kräver också att Iran ska betala skadestånd.

  • Gripanden efter flygkatastrofen

   En talesman för Irans rättsväsen säger att myndigheter har gjort gripanden med anledning av försvarsmisstagen som slutade med att ett ukrainskt trafikflygplan sköts ned. Hur många som gripits, vilka de är och vad de misstänks för framgår inte. Samtidigt framkommer att även demonstranter har gripits, enligt myndigheterna omkring 30 personer. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0