Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Vädjar om IMF-lån

   Samtidigt som Iran skriver upp antalet döda i coronapandemin till över 4 000 vädjar president Rohani om att IMF ska bevilja det lån på fem miljarder dollar som landet ansökt om (se 12 mars). Enligt Wall Street Journal och andra medier i USA tänker den amerikanska regeringen blockera lånet. Nästan 70 000 iranier som har testats har bekräftats vara smittade.

  • Demokrater vill lindra sanktioner

   Joe Biden, USA:s förre vicepresident och favorit till att bli sitt partis kandidat i nästa presidentval, vill att USA lindrar sina sanktioner mot Iran så att leveranser av sjukvårdsutrustning och läkemedel underlättas. Han vill också att biståndsorganisationer ska kunna verka i Iran utan att bestraffas. Bidens medtävlare Bernie Sanders har dagen innan uttalat sig för att lätta på sanktionerna. 

  • Talmannen coronasmittad

   Ali Larijani, talman i parlamentet, är den senaste makthavare i Iran som visat sig bära på det coronavirus som orsakar en pandemi med snabb spridning. Officiellt har Iran i det läget bekräftat nästan 3 200 dödsoffer i sjukdomen covid-19.

  • Kurdisk gerilla slår till mot Irans gasexport

   Den kurdiska PKK-gerillan tar på sig ansvaret för en attack mot en gasledning i provinsen Ağrı dagen innan, som ledde till avbrott i gasleveranser från Iran till Turkiet. Attacken i östligaste Turkiet beskrivs som den första mot en gasledning sedan 2015 och har enligt lokala källor utförts av Pjak, en kurdisk grupp i Iran som har nära förbindelser med PKK. Mest kännbara kan sådana attentat bli för Iran, som har få intäktskällor kvar som inte hindras av amerikanska sanktioner. Turkiet kan för sin del ersätta gasen med import från Ryssland. 

  • Mars

  • Vårdutrustning skickad från Västeuropa

   Iran har tagit emot en leverans av medcinsk utrustning från Frankrike, Tyskland och Storbritannien, meddelar tyska UD. Det är första gången man kunnat använda sig av mekanismen Instex, som inrättades för att transaktioner med Iran ska kunna genomföras trots de återinförda amerikanska sanktioner som hindrar normal handel med Iran (se 31 januari 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0