Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men väcktes till liv igen när USA under president Trump lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Militära projekt i samarbete med Venezuela

   Iran och Venezuela sluter ett 20-årigt samarbetsavtal. Samarbetet ska bland annat omfatta finanssektorn, energi och försvarsprojekt, heter det i samband med att Venezuelas president Nicolás Maduro besöker Iran. Båda länderna är föremål för amerikanska sanktioner och söker sätt att motverka effekterna. Direktflyg mellan Teheran och Caracas ska inledas under sommaren.

  • IAEA-kritik mot Iran

   I Internationella atomenergiorganet (IAEA) antas en resolution som kritiserar Iran, för första gången på två år. Resolutionen har lagts fram av västmakterna som var parter i avtalet JCPOA 2015 och motiveras med att IAEA har hittat spår av anrikat uran på tre platser i Iran där iranierna inte har deklarerat att det förekommer verksamhet kring atomenergi. Kina och Ryssland motsätter sig kritiken mot Iran.

  • Massavrättning av balucher

   Tolv personer hängs i ett fängelse i staden Zahedan. Hälften rapporteras vara dömda för mord och den andra hälften för drogrelaterade brott, men dödsdomarna har också en etnisk och religiös dimension: fångarna var balucher, som oftast är sunnimuslimer. I Iran är sunniislam en minoritetsinriktning medan staten är en shiamuslimsk skapelse. Aktivister hävdar återkommande att minoriteter (främst balucher, araber och kurder) är överrepresenterade bland dem som avrättas. En människorättsorganisation som verkar med Norge som bas uppger att minst 333 personer avrättades i Iran 2021, en ökning jämfört med året innan. Även Amnesty återger uppgifter om en ökning. Det rapporteras också att en uzbekisk sunnimuslim, som greps efter ett dubbelmord på lärda shiiter i Mashhad i april, har dömts till döden.

  • Maj

  • Överste i utlandsstyrka mördas

   Sayad Khodai, överste i Revolutionsgardet, mördas utanför sin bostad i Teheran. Khodai ingick i gardets Jerusalemstyrka, en elittrupp som utför aktioner utanför Irans gränser och sköter regimens samarbete med aktörer. Tidigare, framför allt efter mord på specialister med anknytning till Irans kärnenergiprogram, har Iran anklagat Israel. Det rapporteras nu att gardet har avslöjat och gripit spioner som anklagas för att ha arbetat för Israel.

  • April

  • Svensk avrådan från resor

   Svenska utrikesdepartementet avråder från resor till Iran, av säkerhetsskäl. Det framhålls bland annat att utländska resenärer kan frihetsberövas godtyckligt och åtalas utan tydliga skäl.

Till kalendariet
99273

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0