Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat lämna avtalet och återinföra sanktioner mot Iran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Sorgliga milstolpar i covid-19-rapportering

   Fler än en miljon fall av bekräftad coronasmitta har nu registrerats i Iran, medan antalet bekräftade dödsfall är uppe i nästan 50 000. Det verkliga antalet tros vara högre. Men det tycks som om något färre avlider nu, jämfört med större delen av november månad då dagliga dödstal på över 400 rapporterades.

  • Parlamentet ökar trycket i uranfråga

   Irans parlament antar en lag som medför att urananrikning upp till 20 procents renhet återupptas, om sanktionerna mot landet inte lyfts inom två månader. FN:s inspektioner av Irans kärnenergianläggningar skulle också stoppas. Enligt 2015 års internationella avtal JCPOA, som syftade till att bromsa Irans förutsättningar att skaffa sig kärnvapen, får Iran anrika uran upp till renhetsgraden 3,67 procent. Men sedan USA:s president Donald Trump sade upp avtalet och återinförde sanktioner, ser sig Iran allt mindre bundet av villkor. President Rohani ogillar den nya lagen med motiveringen att den gör det svårare att få till en diplomatisk lösning, detta i ett läge då USA är på väg att få en ny president, Joe Biden, som är mer förhandlingsinriktad än Trump (se 18 november). Låganrikat uran kan användas till civil kärnkraftsproduktion, men inte till atomvapen.

  • November

  • Attentat mot kärnteknikexpert

   Irans försvarsdepartement bekräftar att Mohsen Fakhrizadeh, betraktad som landets främste expert på kärnenergi, har blivit mördad. Mellan 2010 och 2012 mördades fyra iranska kärnteknikexperter och Iran har anklagat Israel för inblandning. Fakhrizadeh, som har beskrivits som "den iranska bombens fader", nämndes uttryckligen av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu 2018, när Netanyahu gav sin bild av Irans kärnteknikprogram som syftande till att utveckla kärnvapen.

  • Fångutväxling med flera länder inblandade

   Den australisk-brittiska akademikern Kylie Moore-Gilbert, som hållits fängslad i Iran i två år, utväxlas mot tre iranier. Moore-Gilbert greps 2018 efter att ha besökt Qom för en konferens. Hon anklagades för spioneri och dömdes i en rättegång utan insyn till tio års fängelse. Enligt australiska medier utväxlas hon mot tre män som greps i Thailand 2012 misstänkta för att ha planerat ett attentat mot israeler. Iranska medier rapporterar om utväxlingen utan att ge detaljer om de tre männen.

  • Butiker tvingas stänga

   Iran, som har avstått från drastiska nedstängningar för att stoppa coronasmitta, tvingar nu butiker som inte säljer nödvändiga varor som livsmedel och läkemedel att hålla stängt i uppåt två veckor. Fler än hälften av landets små och stora städer berörs av beslutet. Dessutom begränsas privatbilismen på flera sätt. 431 nya dödsfall rapporteras. Alltsedan början av november har det dagliga dödstalet legat över 400. Irans samlade antal bekräftade avlidna sedan pandemin började, 44 327, tros liksom tidigare vara i underkant.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0