Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Attentat och möte riktade mot Teheran

   I Warszawa samlas en rad länder till konferens om Mellanöstern – i praktiken om Iran som inte har bjudits in. Bland talarna finns Israels premiärminister Netanyahu och USA:s utrikesminister Mike Pompeo (se 11 januari). De hoppas att mötet ska öka pressen på Iran, men de flesta europeiska länder förhåller sig avvaktande och deltar bara med tjänstemän på lägre nivå, medan Storbritannien framhåller att man borde dryfta hur Jemenkriget ska stoppas. I ryska Sotji stjäl president Putin uppmärksamhet från konferensen genom att arrangera ett toppmöte om Syriens framtid med Irans president Rohani och den turkiske presidenten Erdoğan. I Iran överskuggas båda mötena av ett sprängdåd dagen innan, som kräver 27 soldaters liv i elitstyrkan Revolutionsgardet. En sunniextremistisk grupp tar på sig attentatet i Baluchistan.

  • Revolution firas med robottest

   Iran har börjat fira 40-årsminnet av revolten mot shahen, som utvecklades till en islamisk revolution och till dagens islamiska stat. På jubileets andra dag genomförs en provskjutning av den nya kryssningsroboten Hoveizeh som uppges ha mer än 135 mils räckvidd. Försvarsminister Amir Hatami sammanfattar testet som lyckat och säger att roboten kan förberedas snabbt och flyga på låg höjd. Hittills har Iran frivilligt begränsat räckvidden på sina robotar till 200 mil – men det är tillräckligt för att nå ärkefienden Israel och amerikanska baser i Mellanöstern. Ett par dagar efter testet framkommer att Iran också har uppgraderat en annan robotmodell, vars räckvidd utökats från 70 till 100 mil.

  • Januari

  • Alternativ för Iranhandel sjösätts

   Frankrike, Storbritannien och Tyskland drar igång en betalningsmekanism som ska kunna användas vid affärer med Iran. Normalt affärsutbyte via banksystem hindras av att USA har återinfört sanktioner mot Iran. Bakom den alternativa mekanismen som kallas Instex (engelsk förkortning för "Stödinstrument för handelsutbyte") står länder som till skillnad från USA vill hålla igång handeln. De hänvisar till att Iran enligt FN uppfyller sina åtaganden i 2015 års avtal om kärnenergi (se 12 november 2018). Instex får i början av februari stöd från övriga EU,  även om flera länder är kritiska mot Iran i andra frågor (se 8 januari 2019). Instex ska främst möjliggöra köp av livsmedel och läkemedel, som påverkas av sanktionerna trots att dessa är riktade i synnerhet mot oljehandel.   

  • Sanktioner mot Iranrekryterade miliser

   USA inför sanktioner mot två shiamiliser som rekryterats till Syrienkriget av Irans mäktiga revolutionsgarde. Den ena styrkan (Fatimidbrigaden) består av afghaner, den andra (Zaynabidbrigaden) av pakistanier. ”Regimen i Iran utnyttjar flyktinggrupper och använder dem som mänskliga sköldar i Syrien”, säger finansminister Steven Mnuchin. Sanktionerna syftar till att försvåra pengaöverföringar till miliserna via det internationella banksystemet. Brigaderna är uppkallade efter personer i islams tidiga historia: profetens dotter Fatima och dotterdotter Zaynab.

  • FN-granskare synar Jemenkrig

   Iranska inkomster av oljeexport har använts till att finansiera huthirebellernas krigföring i Jemen. Uppgifterna återfinns i en FN-rapport om händelser under 2018 som ska överlämnas till säkerhetsrådet. FN-experterna har identifierat företag som använts för att dölja affärernas verkliga syfte. Laster har fått förfalskade dokument för att undgå FN-inspektioner. Expertpanelen har också kommit fram till att motståndarna i den saudiskt ledda alliansen gjort sig skyldiga till minst fyra flyganfall mot huthikontrollerat område, bland annat en bombning av en buss som krävde många barns liv.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0