Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men väcktes till liv igen när USA under president Trump lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • FN-granskning av tillslag mot protester

   FN:s människorättsråd beslutar att granska hur den iranska regimen har hanterat protester under hösten, detta efter envisa rapporter om att många demonstranter har fått sätta livet till när ordningsmakten ingripit. Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, återger uppgifter om minst 300 döda. En människorättsgrupp som verkar med Norge som bas säger sig ha fått veta om 400 dödsoffer hittills under protestvågen som utvecklats till en bred folkrörelse mot mullastyret (se 16 september 2022).

  • Iran trappar upp anrikning av kärnbränsle

   Iran har börjat anrika uran upp till 60 procents renhetsgrad vid en kärnteknisk anläggning i Fordo. Beskedet kan ses som ett svar på att Iran fått kritik för att inte samarbeta med FN. I månader har förhandlingar förts mellan Iran och stormakter om att återuppliva avtalet JCPOA från 2015, som begränsade Irans kärnteknikutveckling i utbyte mot borttagna internationella sanktioner, men förhandlingarna har gått trögt. Det var USA som drog sig ur uppgörelsen 2018, därefter har Iran frångått sina utfästelser. I JCPOA lovade Iran bland annat att begränsa sin anrikning till 3,67 procent, vilket räcker för civilt bruk av kärnenergi, och att lägga Fordo i malpåse. I Fordo finns en underjordisk anläggning som öppnades igen för tre år sedan. Sedan våren 2021 sker anrikning även i Natanz. Internationella atomenergiorganet (IAEA) har för avsikt att utöka sin verksamhet för att följa vad som sker i Iran, men har klagat på att Iran försvårar inspektioner. För att tillverka en atombomb, vilket är vad flera länder befarar att Iran vill göra, krävs att uran anrikas upp till 90 procent.

  • Irans landslag ger stöd till protester

   Statlig iransk TV byter bild i direktsändningen från fotbolls-VM i Qatar när det iranska landslaget väljer att inte sjunga med i sin nationalsång före matchen mot England. Medan TV-tittare i hela världen kan se det uppfattas som ett stöd för de regimkritiska protester som pågår i Iran, får tittarna i hemlandet se en översiktsbild av stadion.

  • Sanktioner för falska bekännelser

   EU och Storbritannien inför sanktioner mot fler än 30 personer och organisationer som antas ha en roll i tillslag mot den demonstrationsvåg som pågår i Iran. En är statliga Press TV som anklagas för att sända falska brottsbekännelser av gripna regimkritiker. Sedan tidigare finns riktade sanktioner mot sedlighetspolisen, Revolutionsgardet och Irans IT-minister (se 17 oktober).

  • Demonstrant döms till döden

   För första gången under höstens protestvåg döms en demonstrant till döden. Utöver anklagelser om brandanslag och att ha äventyrat nationell säkerhet pekas mannen ut som ”fiende till Gud” och skyldig till ”korruption på jorden”, brottsrubriceringar som bottnar i arabisk Korantext om att sprida fördärv på jorden. Inom en vecka har ytterligare fem dödsdomar meddelats. Domarna kan överklagas. Nyligen krävde 272 av 290 parlamentsledamöter att dödsstraff ska kunna utdömas mot personer som fälls som orosstiftare.

Till kalendariet
99273

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0