Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Domare inför skranket

   En rättegång som kommer att följas med intresse inleds vid en brottmålsdomstol i Teheran: en tidigare topptjänsteman i rättsväsendet och 21 utpekade medbrottslingar ska prövas för bland annat korruption och penningtvätt. En av de medåtalade är en tidigare domare som framför allt har uppmärksammats när han beordrat stängning av den populära meddelandetjänsten Telegram. Korruptionsrättegångar är inte helt ovanliga i Iran: nyligen dömdes två tidigare parlamentariker till 61 månaders fängelse för att ha manipulerat bilmarknaden.

  • Mängden lagrat uran växer

   Iran har vid det här laget byggt upp ett lager på över 1,5 ton anrikat uran, enligt IAEA. Den gräns som sattes i kärnenergiavtalet 2015 var 300 kilo (se främst 1 juli 2019). Anrikningsgraden ligger kvar på 4,5 procent. Men IAEA oroas ändå av den fortsatta ökningen. Iran har också i fyra månader nekat FN-organisationen att inspektera två platser i landet. Inspektörerna besöker fortfarande Iran, men FN måste nu hyra in flygplan för resorna eftersom covid-19-pandemin stoppar reguljära flygresor.

  • Bolivia tar ut avståndet till Iran

   Bolivia stänger sin ambassad i Iran, meddelar president Jeanine Áñez. Det är ett av flera beslut som hon motiverar med att kostnaderna blir höga för att hantera coronapandemin. Under hennes företrädare Evo Morales var Iran ett av de länder som Bolivia byggde upp starka band till.

  • Friad från spioneri USA på hemresa

   Sirous Asgari, professor i materiallära, får resa hem till Iran efter att ha frikänts från anklagelser om spioneri i USA (och efter att ha tillfrisknat från covid-19). Misstankar uppstod 2016 om att han skulle ha stulit vetenskapligt material från ett universitet i Ohio där det pågick forskning för USA:s flotta. Men åtalet ogillades av en federal amerikansk domstol i november 2019. Det har ryktats om att en fångutväxling väntar mellan USA och Iran (en sådan genomfördes i december). Båda länderna förnekar att Asgari utväxlats mot någon amerikan, men ett par dagar senare sker ett par andra hemresor i rampljus: amerikanen Michael White, som fängslades i Iran 2018, får resa hem, och den iranske forskaren Majid Taheri kan lämna USA, där han varit fängslad i 16 månader. 

  • Oro för en andra virusvåg

   Antalet bekräftat coronasmittade ökar med det största talet på två månader, nästan 3 000 det senaste dygnet. Att 81 personer rapporteras avlidna betyder att även antalet avlidna har vänt uppåt. Det får Irans myndigheter att varna för en andra våg av coronasmitta. Det totala, officiella dödstalet i covid-19 närmar sig 8 000. Sjukvårdsministern talar om provinserna Sistan, Baluchistan, Kermanshah och Hormozgan som särskilt utsatta för närvarande. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0