Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat lämna avtalet och återinföra sanktioner mot Iran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Oroat Iran övar i gränsområde

   Iran inleder en stor militärövning nära gränsen mot Azerbajdzjan. Markstyrkornas övning är den första i området sedan Azerbajdzjan blev självständigt 1991, enligt vad president Aliyev säger till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia. Bakom övningen anas flera omständigheter som oroar Iran, bland annat att Israel har goda förbindelser med och säljer vapen till den azeriska ledningen och att Azerbajdzjan, Turkiet och Pakistan (länder som omger Iran) nyligen har övat tillsammans i Baku.

  • September

  • Utredning av mord på exiliranier utvidgas

   Utredningen av mordet på exiliraniern Kazem Rajavi i Schweiz 1990 måste öppnas igen. Åklagare har velat lägga ned brottsutredningen eftersom mord preskriberas efter 30 år, men en federal domstol har beslutat att även anklagelser om folkmord och brott mot mänskligheten ska undersökas. Det är 14 iranier, de flesta tidigare diplomater och alltså officiella företrädare den islamiska republiken, som är misstänkta för mordet på regimkritikern. Kazem Rajavi var bror till Massoud Rajavi, centralgestalt i Folkets mujahedin som är en väpnad iransk motståndsrörelse, och företrädde organisationen NCRI som brukar beskrivas som dess skyltfönster. I flera europeiska länder förekom mord på oppositionella iranier i exil vid tiden för mordet. I Iran likviderades i slutet av 1980-talet tusentals politiska fångar med anknytning till rörelsen.

  • Augusti

  • Klartecken för Raisis ministrar

   Parlamentet godkänner nästan alla president Raisis ministerutnämningar, så att den nya regeringen kan tillträda. 18 av 19 namn får klartecken, bara till posten som utbildningsminister måste Raisi söka någon annan än den föreslagna. Den nye presidenten har deklarerat att kampen mot covid-19-pandemin får högsta prioritet, därefter ekonomin. Omvärlden fokuserar sitt intresse på hur det ska gå i de förhandlingar som förs om Irans kärnenergiprogram (se senast 11 augusti).

  • Misshandel mot fångar bekräftas

   Chefen för Irans kriminalvård medger att det förekommer ”oacceptabelt uppförande” i det ökända Evinfängelset i Teheran. Medgivandet har föregåtts av videobilder där fångvaktare ses visa brutalitet mot frihetsberövade människor; hackare ska ha kommit över filmer från övervakningskameror och skickat dem till farsispråkiga medier i utlandet. Kriminalvårdens chef Mohammad-Mehdi Hajj-Mohammadi uppger via sociala medier att de skyldiga ska bestraffas. Evinfängelset hyser bland andra politiska fångar och fångar med dubbelt medborgarskap.

  • Över 100 000 döda i pandemin, officiellt

   Fler än 100 000 iranier har dött med covid-19, enligt officiella tal. Samtidigt har närmare 4,6 miljoner fall med smittan bekräftats. Hittills har bara en femtedel av 83 miljoner iranier fått minst en vaccindos. Iran förlitar sig mest på vaccin från Ryssland och Kina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0