
Iran
Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men väcktes till liv igen när USA under president Trump lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Mars
-
Avtal om Irakgräns riktat mot kurdiska grupper
Irak och Iran sluter avtal om vad som kallas gränsskydd och stärkt samarbete i fråga om säkerhet. I bakgrunden finns händelser de senaste månaderna då Iran har anfallit mål inne på irakiskt område, i det kurdiska självstyret. Där finns iranska regimkritiska kurder i exil, som regimen i Teheran betraktar som terrorgrupper. Iraks regering har tidigare meddelat att gränsbevakningen i norr inte lämnas i händerna på kurdiska peshmerga-styrkor även om dessa har lagstadgad ställning som officiella i Irak. Avtalet sluts lagom till 20-årsminnet av det USA-ledda krig som störtade Iraks diktator Saddam Hussein och bekräftar att Iran har vunnit inflytande i grannlandet genom att Irak nu leds av företrädare för landets shiamuslimska befolkning.
-
Dödsdom mot svensk medborgare fastställs
Dödsdomen mot en man med både svenskt och iranskt medborgarskap fastställs. Habib Chaab, sprungen ur den arabiska befolkningsmajoriteten i södra Iran, anklagas för att vara ledare för en separatiströrelse, känd under förkortningen ASMLA, och för att ha utfört attentat i provinsen Khuzestan. Enligt turkiska myndigheter blev han bortförd från Turkiet 2020 av Irans säkerhetstjänst. Liksom i fallet med den dödsdömde Karolinska-forskaren Ahmadreza Djalali godkänner Iran inte dubbelt medborgarskap.
-
Upptinade relationer mellan Iran och Saudiarabien
Efter att i åratal ha haft frostiga relationer har Iran och Saudiarabien enats om att återuppta diplomatiska förbindelser och öppna sina ambassader i det andra landet. Överenskommelsen har slutits i Peking och ses som en diplomatisk framgång för Kina. Ett område som skulle kunna påverkas av öppningen är Jemen, där de två regionala stormakterna (den ena sunnimuslimsk, den andra shiitisk) stöder varsin sida i ett inbördeskrig som rasat i flera år.
-
Våg av misstänkta förgiftningar mot flickskolor
Fler än 5 000 elever i cirka 230 skolor har under vintern drabbats av misstänkta förgiftningar. Nu har flera personer gripits, i sex provinser, uppger inrikesdepartementet. Förmodade förgiftningar har förekommit särskilt vid flickskolor sedan i november. Elever har råkat ut för bland annat illamående och andningssvårigheter, men inte uppvisat allvarliga skador. Younes Panahi, biträdande sjukvårdsminister, har sagt att det verkligen kan handla om förgiftningar och att motivet kan vara att skrämma bort kvinnliga elever från undervisningen. Under de månader som gått sedan Mahsa Aminis död (se 16 september 2022) har elever och studenter deltagit i protester genom att ta av sig den obligatoriska huvudduken, hijab, och många har bestraffats. Företrädare för regimen i Iran gör uttalanden som går ut på att även skolförgiftningar utförs av regimkritiker för att misskreditera de styrande.
-
FN: Iran lovar mer insyn
Iran accepterar fler inspektioner och att övervakningskameror kopplas in vid kärnenergianläggningar. Beskedet lämnas sedan chefen för IAEA Rafael Grossi personligen varit på plats för att förhandla med Iran. Ingen tidtabell offentliggörs.
-