Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Provinshuvudstad utryms

   Regionala styrande beordrar omedelbar utrymning av områden i Ahvaz, huvudstad i provinsen Khuzestan i sydväst. Distrikt som beräknas ha drygt 60 000 invånare evakueras eftersom staden hotas av akut översvämning. Två floder norr om Ahvaz har mycket högt vattenstånd och man har öppnat luckor i provinsens största dammar. WHO har skickat läkemedel till Iran inför risken att sjukdomar sprids i översvämmade områden och grannlandet Pakistan har bidragit med bland annat tält och filtar (se även 26 mars).

  • Färre avrättningar för knarkbrott

   Iran är ett av de länder som avrättar flest människor. 2018 fanns enligt Amnesty International uppgifter om minst 253 avrättade under året – men de var färre än året innan. Det har rapporterats att domstolarna höjt tröskeln för när narkotikabrott ska ses som så grova att de rättfärdigar dödsstraff.

  • USA:s sanktioner biter

   Internationella valutafonden har satt siffror på hur mycket de återinförda amerikanska sanktionerna kostar Iran. Enligt IMF:s beräkningar kommer landets ekonomi att krympa med 6 procent under 2019. Året blir det svåraste för Iran sedan 2012, enligt prognosen. Nya beräkningar av vad resultatet blev 2018, då sanktionerna infördes stegvis, landar också på minus: Irans ekonomi krympte med 3,9 procent.

  • Revolutionsgardet terrorklassas av USA

   USA terrorstämplar Revolutionsgardet. Det är enligt BBC första gången ett annat lands militära organisation terrorklassas. Sanktioner har USA däremot sedan tidigare både mot styrkan och mot olika typer av inrättningar som har anknytning till gardet.

  • Mars

  • Svåra översvämningar efter skyfall

   Skyfall sammanfaller med snösmältning i bergen och orsakar översvämningar i två tredjedelar av landet efter en längre tids torka. På vissa håll faller så mycket regn på ett dygn att det motsvarar halva den normala årsnederbörden. Väderkatastrofen sker dessutom under det persiska nyårsfirandet, då mycket folk är i rörelse och befattningshavare inom räddningstjänsten är lediga. Enbart i Shiraz i söder, en stor turistort, omkommer omkring 20 personer. Ett par veckor senare har elva av 31 provinser rapporterat dödsoffer och sammanlagt har över 70 personer mist livet. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0