Iran
Foto: Shutterstock/Morteza Safataj

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden bilades sedan landets misstänkta försök att konstruera kärnvapen avbrutits, men motsättningarna med USA har väckts till liv igen sedan president Trump beslutat att lämna avtalet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Gripanden upprör Frankrike

   Tidningen Le Figaro avslöjar att två akademiker knutna till universitetet Sciences Po i Paris hålls kvar i Iran sedan mitten av sommaren, och att tyst diplomati inte har lyckats få Roland Marchal, sociolog, och Fariba Adelkhah, franskiransk antropolog, fria. I samma veva framkommer att en exiliranier med uppehållstillstånd i Frankrike, Ruhollah Zam, blivit gripen av iranska myndigheter, oklart var och hur. Ruhollah Zam har drivit sajten Amadnews, som Iran tidigare har anklagat för uppvigling (se 5 oktober).

  • Explosioner på tankfartyg

   Två explosioner inträffar på ett iranskt tankfartyg i Röda havet, tio landmil från den saudiska staden Jidda. Iran anklagar ”främmande makt” för att ha angripit tankern och visar upp bilder på hål i skrovet. Oljeläckage uppstår, men fartyget lyckas ta sig för egen maskin tillbaka mot Persiska viken.

  • Gripna turister och forskare i “bytesaffär”

   Ett par från Australien, som bloggat om sin resa genom Iran, har frigetts efter flera veckor i häkte som spionerimisstänkta. Samtidigt har en iransk doktorand tillåtits återvända från Australien, där han anklagats för att ha försökt skicka otillåtna högteknologiska och militära produkter till Iran. Det finns en mängd fall där personer bosatta i västländer har gripits av iranska myndigheter. Oftast handlar det om iranier med dubbelt medborgarskap, vilket inte erkänns av Iran, som gripits på besök i hemlandet (se 23 oktober 2017, 12 februari 2018 och 24 april 2019).

  • Presidentens bror dömd till fängelse

   President Rohanis bror Hossein Fereydoun döms till fem års fängelse och böter på anklagelser om korruption; det straff han fick i lägsta instans har mildrats. Innan han greps sommaren 2017 var Fereydoun rådgivare till presidenten. Få detaljer i fallet har offentliggjorts. 

  • Dödsstraff för spioneri

   Fyra personer har dömts för spioneri. Tre ska ha spionerat för USA, varav en dömts till döden och de två andra till tio års fängelse. Den fjärde ska enligt det iranska domstolsväsendet ha spionerat för Storbritannien och fått tio års fängelse. Det framgår inte av beskeden om de dömda finns bland 17 personer som anklagats för spioneri tidigare under året (se 22 juli). Dödsdomen kan överklagas. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0