Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Augusti

  • BBC: Iran "mörkar" coronasmitta

   Det finns data som tyder på att Irans verkliga dödstal i coronapandemin är nästan tre gånger så högt som det officiella, rapporterar brittiska BBC:s persiskspråkiga redaktion. Fram till den 20 juli ska nästan 42 000 iranier ha avlidit i covid-19, enligt dessa uppgifter, mot drygt 14 400 officiellt. BBC:s sjukvårdskällor har också information om att det första dödsoffret konstaterades redan den 22 januari, nästan en månad innan myndigheter bekräftade utåt att smittan nått Iran.

  • Juli

  • Fler än 15 000 döda i pandemin

   Enligt offciella uppgifter har sammanlagt 15 074 människor i Iran avlidit i covid-19. Hälsovårdsministeriet uppmanar iranierna att undvika onödigt resande, slutna utrymmen och stora sammankomster.

  • Utpekad för spioneri avrättad

   Iran avrättar en tidigare översättare anklagad för spioneri för USA:s och Israels räkning (se 14 juli). Mahmud Musavi Majd ska enligt anklagelserna ha arbetat för säkerhetstjänsterna CIA och Mossad och infiltrerat viktiga funktioner i Iran med sitt översättararbete som täckmantel.

  • Storbrand på skeppsvarv

   På ett skeppsvarv i Bushehr utbryter brand och elden sprider sig till sju fartyg. Ingen människa rapporteras ha farit illa, men sakskadorna förefaller ha blivit stora. De senaste veckorna har en rad explosioner och bränder inträffat vid både civila och militära anläggningar i Iran (se 2 juli). Det är oklart om sabotage ligger bakom någon eller några av händelserna.

  • Många riskerar döden för spioneri

   En iranier har avrättats som spion för amerikanska CIA, uppger en talesman för rättsväsendet som säger att dödsstraffet verkställdes veckan innan. Mannen, pensionerad från försvarsdepartementet, ska ha sålt upplysningar om den robotutveckling som sker i Iran. En annan man, dömd som spion för att ha hjälpt USA att hitta general Soleimani i Bagdad (se 3 januari), väntar på att avrättas. I december greps åtta personer med "CIA-anknytning" och anklagades för att vara inblandade i den protestvåg som skakat Iran under hösten. Även nom kärnenergin säger sig Iran ha identifierat spioner (se 22 juli 2019).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0